Odgrzebany po wiekach przepis, ale sprawdzony już z milion razy 😉
Składniki:
1/2 kostki masła
3 żółtka
1/2 szkl. cukru pudru
cukier waniliowy (opcjonalnie)
4 serki waniliowe Danio
2 galaretki cytrynowe
i inne galaretki wg gustu
Masło, żółtka i cukier wymieszać na jednolitą jasną masę.
Dodać serki wolno mieszając, żeby się nie zważyło.
Jeżeli tak się jednak stanie to nic, później się naprawi 😉
Na przygotowanie galaretek używam zawsze 1,5 szkl. wody.
Wodę zagotować, wsypać cytrynową galaretkę, rozpuścić, odstawić do wystygnięcia.
Jak galaretka będzie zimna, ale jeszcze płynna wlać ją do masy serowej i wymieszać.
Jeżeli nadal masa będzie zważona, to nic, wystarczy poczekać, aż się trochę zsiądzie (ale nie na sztywno) i potem ją jeszcze raz zmiksować – i naprawione 😉
Dodać ulubione dodatki (np. rodzynki, orzechy, migdały).
Masę dzielę na 2 części. Jedną wkładam do wysmarowanej masłem tortownicy.
Czekam aż zastygnie (na sztywno).
Czas na kolejną galaretkę (najlepsza jest zmieszana kiwi z agrestową)
I tak jak poprzednio 1,5 szkl. wody, zagotować, wsypać, rozpuścić cały czas mieszając, poczekać aż ostygnie, wlać na zastygnięty sernik, poczekać aż stwardnieje.
Potem nalać drugą porcję sera, poczekać aż zastygnie, przygotować ostatnią galaretkę jak poprzednie.
Do galaretek można dodać owoce, w tej wersji są truskawki.
Smacznego 🙂
7 odpowiedzi na pytanie: Sernik na zimno
Nigdy nie daje do masy serowje masła ani jajek (boje sie surowych jajek) – po prostu serki homo, do tego galaretka rozrobiona w polowie wody (zwykle malinowa lub truskawkowa), ewentualnie maliny/truskawki. Zresztą wszytko zalezy od tego jakie daje dodatki. Zwykle robie na owocowo, wiec do masy serowej daje owoce, na wierzch tez i zalewam galaretką.
Robię tak samo 🙂
Ten przepis jest chyba starszy ode mnie 😉
Pamiętam jak taki sernik robiła moja ciocia na wsi, do której jeździłam na wakacje jak byłam mała.
To od niej jest ten przepis, a kiedyś robiło się z masła i jaj 🙂
Zamiast Danio dodawało się serek homogenizowany, którego było ciężko dostać.
Mój mąż po ślubie przytył właśnie na tym serniku 😉
Dziękuje
Proszę bardzo 🙂
Zrobiłam – pyszny. Tylko się zgapiłam przy kupowaniu serków, zamiast waniliowych zakupił mi się truskawkowy. Więc był sernik truskawkowo agrestowy 😉
Jadłam taki i taki. Ten z masłem i jajami – nieporównywalnie lepszy… Niestety. Z przyczyn “obiektywnych” smak maślanego chowam głęboko w pamięci… A że nie robę takich delicji – to nie mam dylematu, który przygotować Rodzince 😉
Znasz odpowiedź na pytanie: Sernik na zimno