Spód:
1 szkl mąki
1/2 kostki margaryny
1 całe jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
Zagnieśc ciasto i wyłożyc na blache (wcale nie wychodzi jakies twarde- ja nakładam łyżką)
Sernik:
1 kg sera (kupuje juz zmielony waniliowy)
4 żółtka (białka na piane)
1 całe jajko
2 budynie waniliowe
8 łyżek oleju
1/2 litra mleka
Wszystkie składniki wymieszać na koncu dodając mleko. Ser wylać na ciasto. Nie przejmowac sie konsystencją bo jest mocno płynna-tak ma być. Wstawić do piekarnika na ok 60 min w temp 180-200st. Trzeba ten sernik dogląąć bo z tymi 60 min to naprawde róznie, zazwyczaj musi być dłuzej.
Piana:
4 białka
1/2 szkla cukru
10dkg wiórek kokosowych
Z białek i cukru ubić piane na koncu dodajac wiórki i delikatnie wymieszac. 10 min przed końcem pieczenia wyłożyc na sernik.
Zrobienie tego sernika zajmuje ok 15 min. Wszystko mieszam mikserem.
Smacznego!
25 odpowiedzi na pytanie: Sernik z kokosową pianką
Dżizas, to brzmi bosko, dlaczego ja tego sernika nie spróbowałam??
pewnie dlatego, że ja zjadłam 3 kawałki
EEee tam to były kawalątki a nie kawalki…..
Żałuj
niebo w gębie 🙂
Żałuję strasznie. Z tego żalu to chyba sama taki zrobię
O tak, pyszny:)
Robię od lat, nawet wstawiałam tu przepis. Inne proporcje i np. do twarogu dodaje jeszcze ciut śmietany, ale to praktycznie ten sam serniczek:)
a w jakiej temperaturze pieczemy?
180-200
Buziak Wrocławska modelko :-* Tęskno mi za Tobą…
Robiłam kiedyś ten serniczek w wersji z makiem zamiast kokosa – u nas kokos średnio wchodzi. Do pianki można dodać jedną kropelkę olejku migdałowego + oczywiście cukier i maku na oko. Trochę przypomina seromakowiec
Agusiu – dziękuję za przepis, na pewno wypróbuję bo był pyszny!
Nie ma za co, cieszę się że smakował 😀
Wyciągam na wierzch mojego drugiego faworyta zlotowego 😀
Może ktoś chciałby poczynić na Swięta?
Tak tak na swieta na pewno zrobię 🙂 już mi smakuje 🙂 mniam:)
Zaraz się zabieram za pieczenie:)
Upiekłam (ten sernik kolejny raz:) ) w piątek dzis zjedlismy resztę do kawy po południu a jaki dobry mniam pyszniutki 🙂 polecam:)
Oczywiście dzieki za przepis:)
baby powiedzcie na jakiej blasze to pieczecie?
chodzi o rozmiar
bo ta 1 szklanka mąki to trochę mało mi się zdaje na tą prostokątną
Ja akurat daje 2 szklanki maki i 3/4 margaryny( bo lubie żeby ciasto bylo ciut grubsze) a blacha dosc duza prostokatna 36cm na 20, przed chwilą zmierzyłam 😉
rozumiem, że reszta składników bez zmian?
to chyba zrobię tak jak Ty
dzięki 🙂
Tak pozostałe składniki bez zmian ewentualnie jak mam jajka to daję zamiast jednego dwa do ciasta. Nie wystrasz się z tym mlekiem, w przepisie pisze,że pół litra ja daję 2 niepełne szklanki to i tak prawie pół litra,ser bardzo lejacy jest po wymieszaniu z mlekiem ale to się upiecze.
Aha i ja piekę dłuzej bo to faktycznie zależy od piekarnika.
W przepisie do sera nie ma cukru, ja daję jeszcze pół szkl. cukru do may serowej 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Sernik z kokosową pianką