Sernik z ŁEZKĄ pychaaaaa

SERNIK Z ŁEZKĄ

Składniki

Na spód

1 czubata szkl mąki
1/3 kostki margaryny
1/2 szkl cukru
1 łyż proszku do pieczenia

Masa

0,5 kg twarogu śmietankowego 3 razy mielonego (najlepszy Turek sprzedawany w opakowaniu 2 x 500 g w takiej tekturce)
1/3 szkl cukru
1 budyń śmietankowy (proszek)
1 jajko 2 żółtka białka na pianę
1 łyż płaska mąki ziemniaczanej
1/3 szkl oleju
1 i 1/2 szkl mleka

Sposób przygotowania
Składniki spodu mieszamy, robimy ciasto i wykładamy na blaszkę średnica około 25 cm. Składniki na masę mieszamy mikserem, masa powinna być lejąca, wylewamy na to surowe ciasto i wstawimy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 175-180C około 50 min. 5 minut przed planowanym upieczeniem ciasta wykładamy na upieczone już ciasto pianę ubitą na sztywno z 3 łyżkami cukru i dalej pieczemy piana powinna odrobinę się zarumienić wtedy wyłączamy piekarnik. Ciasto wyjmujemy w chłodne miejsce aby cukier się skrystalizował i powstały łezki.

34 odpowiedzi na pytanie: Sernik z ŁEZKĄ pychaaaaa

kiara2011-03-15 19:31:35

Dzięki za przypomnienie:)
Ostatni raz robiłam to ciasto tak ze 13 lat temu, z tego co pamiętam było pyszne:)

magda2011-03-15 20:32:03

Jedno jajko 2 żóltka białka na piane….?? troche nie kumata jestem…pogubiłam sie w tym zdaniu. Jedno jajko + 2 zółtka dodac do twarogu a 2 bialka zostawic na piane? :Wstyd:

jaewa2011-03-15 21:51:28

u mnie to się nazywa sernik z rosą 🙂

pasiasta2011-03-16 06:56:12

Zamieszczone przez Magda.:Jedno jajko 2 żóltka białka na piane….?? troche nie kumata jestem…pogubiłam sie w tym zdaniu. Jedno jajko + 2 zółtka dodac do twarogu a 2 bialka zostawic na piane? :Wstyd:
1 całe jajko i 2 żółtka, a białka od tych 2 jaj pójdą na pianę – tak ja to rozumiem.

A zamiast twarogu do mielenia może być taki z wiaderka?

lettka2011-03-16 07:43:36

Zamieszczone przez Magda.:Jedno jajko 2 żóltka białka na piane….?? troche nie kumata jestem…pogubiłam sie w tym zdaniu. Jedno jajko + 2 zółtka dodac do twarogu a 2 bialka zostawic na piane? :Wstyd:

dokładnie, na pianę 2 białka
reszta tzn jedno całe jajko i 2 zółtka do masy

lettka2011-03-16 07:47:54

Zamieszczone przez Kasiasta:1 całe jajko i 2 żółtka, a białka od tych 2 jaj pójdą na pianę – tak ja to rozumiem.

A zamiast twarogu do mielenia może być taki z wiaderka?

nie wiem
ja robiłam z takiego zmielonego do serników

pewnie wyjdzie tylko może inna konsystencja

pasiasta2011-03-16 07:56:15

Zamieszczone przez lettka:nie wiem
ja robiłam z takiego zmielonego do serników

pewnie wyjdzie tylko może inna konsystencja
Spróbuję z gotowego i dam znać, w weekend powinnam upiec by na święta być obeznaną z przepisem, jak w poniedziałek się nie odezwę – to znaczy, że wytrułam siebie i rodzinę:Wstyd:

regi2011-03-16 08:33:33

ja to tez znam jako sernik z rosa i jest przepyszny

pasiasta2011-03-16 09:46:10

A jakby pod pianę dać brzoskwinię?:Hmmm…:

lettka2011-03-17 07:40:17

Zamieszczone przez Kasiasta:A jakby pod pianę dać brzoskwinię?:Hmmm…:

pewnie dobre by było……

pasiasta2011-03-17 08:06:18

Ser kupiony, będę testować:Fiu fiu: ciekawe co mi z tego wyjdzie;)

lettka2011-03-17 19:37:28

Zamieszczone przez Kasiasta:Ser kupiony, będę testować:Fiu fiu: ciekawe co mi z tego wyjdzie;)

no i jaki końcu kupiłaś ten ser?

agullec2011-03-17 19:49:42

a jaki wychodzi w środku?? Puszysty czy zbity?

lettka2011-03-17 20:13:04

Zamieszczone przez agullec:a jaki wychodzi w środku?? Puszysty czy zbity?

wychodzi puszysty i mokry taki
rozpływa się w ustach

ja generalnie nie lubię serników, a ten jest super

pasiasta2011-03-18 06:39:27

Zamieszczone przez lettka:no i jaki końcu kupiłaś ten ser?
Tak, taki w wiaderku cały kilogram, bo nie pamiętałam przy regale ile trzeba;)

Zamieszczone przez lettka:wychodzi puszysty i mokry taki
rozpływa się w ustach

ja generalnie nie lubię serników, a ten jest super
Ja też tak średnio przepadam, ale mam wizję że może być całkiem niezły [tylko z moim wykonaniem może być problem:Śmiech:].

regi2011-03-18 07:14:02

Ja ten sernik zawsze robie z sera w kubełku takiego kilogramowego

magda2011-03-19 18:36:06

Zrobiłam wyglada fajnie, tylko ta piana….mi wyszla taka gąbka….nie beza. Czy to miało tak byc. Jest zarumienione ladnie wiec jak bym dluzej trzymala to by sie spalilo….
A i po wyjeciu dałam na balkon by sie roska zrobiła ale po kilku minutach trzymania nie ma jej, nei wiem czy to ma dlugo stac na balkonie?

agullec2011-03-19 18:54:20

Mój siedzi w piekarniku, zrobiłam z 1 kg ale wyszło ze mam zbyt małą tortownicę więc bedzie średni i mały sernik, masa wydała mnie się zbyt rzadka, wiec dodałam jeden budyń,

teraz tylko nie wiem ile czasu go piec, lub jak sprawdzić czy gotowy?? to ze się zarumieni nie znaczy ze w środku upieczony…

agullec2011-03-19 18:57:40

aby utworzyła się rosa to ciasto musi być zimne, kilka minut na balkonie to zbyt mało,

magda2011-03-19 20:15:18

heh ja to si enie nadaje do pieczenia teraz….niby pieknie wyglada, pachnie a spod surowy:(

agullec2011-03-19 20:20:42

Magda – na przyszłośc pamiętaj że nie daje się masy (jabłek) na niepodpieczony spód!!
Ja tak robię za każdym razem i zawsze wychodzi super.

magda2011-03-20 00:24:25

ale ja nie dawałam jablek….:(

lettka2011-03-20 14:26:02

Zamieszczone przez Magda.:Zrobiłam wyglada fajnie, tylko ta piana….mi wyszla taka gąbka….nie beza. Czy to miało tak byc. Jest zarumienione ladnie wiec jak bym dluzej trzymala to by sie spalilo….
A i po wyjeciu dałam na balkon by sie roska zrobiła ale po kilku minutach trzymania nie ma jej, nei wiem czy to ma dlugo stac na balkonie?

z 30 minut w zimniejszym miejscu i rosa wychodzi
masa jest rzadka i taka ma byc, jak się robi jak w instrukcji z 0,5 kg sera wychodzi super.

magda2011-03-20 15:52:26

potrzymałam dluzej w zimnym i faktycznie wyszla rosa, ale spod i tak surowy. Pieklam zgodnie z podana temp i nawet nie zarumienil sie. Wszystko poszlo do kosza.

lettka2011-03-20 17:47:37

Zamieszczone przez Magda.:potrzymałam dluzej w zimnym i faktycznie wyszla rosa, ale spod i tak surowy. Pieklam zgodnie z podana temp i nawet nie zarumienil sie. Wszystko poszlo do kosza.

a piekłaś na środkowej wysokości? włożyłaś do nagrzanego piekarnika i w sumie 50 mniut?
nie wiem, czemu Ci nie wyszło, mi spód zawsze wychodzi taki kruchy chrupiący

magda2011-03-20 18:53:19

Piekłam nawet 5 minut dluzej. Ser, pianka sie ladnie zarumienila itd, tylko spod surowy. No trudno:)

pasiasta2011-03-21 08:30:53

To co z tym spodem – zapiekać prędzej czy nie:Hmmm…: Ja nie upiekłam bo nie zabrałam wydruku do domu:Śmiech:

agullec2011-03-21 18:36:01

Przyszłam powiedzieć, że ten sernik to nie sernik wracam do starego przepisu, niby ten bardzo szybki ale to nie to 🙁

pasiasta2011-03-22 07:05:52

Dlaczego???

agullec2011-03-22 08:37:08

Nie smakuje wg mnie jak sernik.

pasiasta2011-03-22 10:25:22

O to mi by odpowiadał;)

bastet2011-03-22 10:38:14

znam ten sernik pod nazwą “sernik z pianką ” 😉

i faktycznie, lejąca masa może wystraszyć ale to jeden z tych serników które jem ze smakiem 😉
choć serników raczej nie lubię

lettka2011-03-22 16:08:07

Zamieszczone przez Kasiasta:O to mi by odpowiadał;)

nie zapiekaj
tylko może ponakłuwaj w kilku miejsach widelcem
ja tak robię, może o to chodzi….

spód wychodzi kruchy jak kruszonka
a masa jest leciutka, ja nie lubię zbitych serników

trzeba wsadzac do nagrzanego piekarnika i powinno byc ok

pasiasta2011-03-23 07:07:56

No dobra, to będziemy działać, ser ma do 4 kwietnia ważność;)

Znasz odpowiedź na pytanie: Sernik z ŁEZKĄ pychaaaaa?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
Znaczenie mojego snu-co myślicie o tym?
Byłam w księgarni i szukałam w dwóch sennikach ale tam nie znalazłam mowy o tym, więc może Wy będziecie coś wiedziały lub napiszecie co myślicie. Zerkałam w necie ale też nie
Czytaj dalej
Wiek przedszkolny
Konflikt pokoleń
Mam problem z relacją babcia/wnuczka. Moja starsza córka nie lubi babci. Jest dla niej bardzo nie miła :( Nie wiem czym sobie babcia zasłużyła. Prawdą jest, że moja mama wychowywała
Czytaj dalej