Jest to sernik, który rozpływa się w ustach a wcale nie jest trudny.
Oto skladniki
Ciasto:
18 dkg margaryny
3 szklanki maki
Pól szklanki cukru
2 male jajka
1i 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Sypiecie na stolnicę najpierw makę i cukier, cukier wniliowy i proszek do pieczenia + margarynę. Siekacie te margarynę aż będzie się ją dało rozrabiać w rękach i dodajecie jajka – całe!
Szybko ugniatacie na gładkie ciasto ( jakby było za suche to można sobie pomoc odrobiną śmietany) i myk do lodówki.
W tym czasie pora zacząć serową mase a do niej potrzeba:
1kg sera (uwaga można już kupić odrazu mielony)
3 szklanki mleka
1 szklanaka cukru
1/2 margaryny
4 zółtka
1 cukier waniliowy
2 budynie śmietankowe bez cukru
Zapach – jak kto woli, ja lubie pomarańczowy.
Cukier +zółtka+ margarynę utrzeć w mikserze. Powoli dodawać zmielony ser i miksować go z mlekiem- również mleko dodawać stopniowo.
Na koniec dodać budynie (oczywiście nie ugotowane!!) i aromat. Przez chwilkę jeszcze miksować. Można też dodać skórki pomarańczowej lub rodzynki – wedle upodobań.
Ciastem wylepic całą blachę do samej krawędzi, posypać troszkę kakao ( rozetrzeć to kakao na cieście i wylać ser.
Nie przestraszcie się – ser będzie płynny!!! Ale tak ma być.
W piekarniku nagrzanym do 170, 180 stopni pieczemy około godziny.
Ten sernik jest naprawdę pyszny.
Zyczę smacznego
Pozdrawiam
Gosia
Znasz odpowiedź na pytanie: