Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Jakoś nie moge się dzisiaj wziąść do roboty,więc napisze wam pszepis na sernik,który jest wprost rewelacyjny.Każdy kto go jadł chciał przepis,więc z wami też się podziele:

35dkg mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10dkg cukru
2 żółtka
1 jajo
10dkg margaryny
1łyżka czubata smalcu
Zagnieść ciasto i wyłóżyć dno i boki blachy.Ja wcześniej wykładam blache folią aluminiową,smaruje margaryną i posypuje bułką tartą,a wtedy jest pewne,że nic się nie chwyci dna.

90 dkg sera Tosca (To jest ser specjalny na serniki,właściwie to taki krem serowy,pakowany w pojemniczkach po 45 dkg,może być też oczywiście zwykły ser,ale smak już nie taki sam)
1/2 szklanki oleju
1i1/2 szklanki mleka
1 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
2 całe jaja
4 zółtka
skórka cytrynowa
I teraz te wszystkie składniki należy zmiksować.Będzie to mieć bardzo płynną konsystencje i piszę o tym dlatego,bo kilka moich koleżanek omało nie umarły na zawał serca,bo były pewne,że nic z tego nie wyjdzie.Zmiksowane wylać na ciasto i piec 50-60 minut,chociaż to też zależy jaki kto ma pikarnik i czasami trzeba troche dłużej.Z 20 minut wcześniej ubić piane z 6 białek i 1szkl.cukru i wyłożyć na podpieczone ciasto i piec jeszcze 15 minut.Odstawić do wystygnięcia.Na wierzch wyjdą kropelki rosy,które dodają serniczkowi uroku :)))))))))))))))))))))))))) Smacznego

Jessi i Weroniczka z 20.03.2003

33 odpowiedzi na pytanie: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

pikpok2003-09-25 05:25:48

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Odpowiadam, że by trzymać ten przepis na wierzchu Hi,Hi. Wiem, ze ten sernik jest pyszny i z pewnością go zrobię mężowi na urodzinki :)))))

[Zobacz stronę]

olag2003-09-25 17:11:21

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

baaardzo dobry, nie robilam, ale ciocia meza robi go po mistrzowsku

Olag i Nina ur. 01.07.2002

kati002003-09-26 08:11:12

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Jessi narobilas mi apetytu na ten serniczek. Chyba go niebawem zrobie.

Kati z Maluszkiem
termin: 26.02.2004

kulki2003-10-07 21:26:20

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Zrobiłam, wyszedł mi całkiem niezły – ale ja jestem bardzo początkująca kucharka i dopiero rozpoznaję swój piekarnik 🙂
Chciałabym tylko się zapytać, jaką konsystencję powinna mieć po upieczeniu masa serowa – taką budyniową? Czy za krótko piekłam?

Pozdrówka,

Kinga i maluszek [~08.02.2004]

jessi2003-10-08 13:04:19

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Ma być miękutki,ale raczej nie o konsystencji budyniowej.Na następny raz zostaw go na troszke dłużej.Najważniejsze by przy krojeniu nie rozlatywał się.

Jessi i Weroniczka z 20.03.2003

kulki2003-10-08 17:18:07

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

A może wrzucić 2 budynie?
No właśnie troszkę mi się rozpada, a nie mogłam go zostawić na dłużej, bo ciasto kruche już się upiekło. Ale to moja wina, bo nastawiłam na 190 st z nawiewem, następnym razem zrobię na 170 i popiekę więcej niż godzinę 🙂

Tak czy siak dziękuję za pycha przepis – to mój pierwszy sernik w życiu, więc to że nie wyszedł idealnie to tylko moja wina, nie przepisu 🙂

Kinga i maluszek [~08.02.2004]

2003-10-08 21:27:37

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Ja też chcę spróbować choć pieczenie ciast to nie zabardzo mi wychodzi …..
……. czy piekarnik elektryczny powinien być wczesniej podgrzany ?
…… i w jakiej temperaturze należy piec aby zdążyła sie upiec masa serowa a nie spaliło ciasto ?

Pozdrawiamy Ania i Damianek (13.01.2003) i Dzidzia co ma 11 tygodni.

kulki2003-10-09 05:16:32

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Ja piekłam bez podgrzania wcześniej – to było ok. Ale piekłam na 190 – i to już był błąd. W instrukcji do piekarnika było napisane, że serniki to na 190 i się głupio zasugerowałam.
Następnym razem ustawię 170.

Kinga i maluszek [~08.02.2004]

jessi2003-10-09 09:30:32

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Pamiętajcie kochane,najważniejsze są chęci i nic nie szkodzi jak raz się nie uda.Z dodatkowymi budyniami bym nie eksperymentowała.Pieke już kilka lat i to podobno dobrze,ale zawsze pamiętam o jednej zasadzie,aby nigdy nie wkładać placka do zimnego piekarnika.Ja nagrzewam już piekarnik w przypadku seniczka w momencie jak zaczynam mieszać ser z innymi składnikami,więc kilka minut wcześniej.Ja mam piekarnik gazowy i na początek zawsze ustawiam temperature na 200,a potem po 20-30 minutach zmniejszam na 180 i czasami też pieke dłużej,bo np.gaz jest słaby,przypuszczam że z prądem może być tak samo. Zawsze kontroluje jakie ciasto jest ze spodu.W razie potrzeby uruchamiam spirale z góry.Nie zaglądajcie też zbyt wcześnie do piekarnika,bo ciasto wam upadnie.W tym przypadku może nie,ale przy biszkopcie na pewno.Podawałam wcześniej też przepis na placek z kiwi.Wypróbujcie go ,bo jest bardzo dobry i bardzo prosty.Chętnie pomoge,jeżeli macie jakieś pytanka co do pieczenia.U nas w domu ciasto jest co tydzień,bo mój mąż je uwielbia,a serniczek to jego ulubiony przysmak :))

Jessi i Weroniczka z 20.03.2003

kulki2003-10-09 11:53:21

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

No właśnie z tym nagrzewaniem to też mam problem – u rodziców jest piekarnik gazowy i tak jak mówisz nikomu nawet do głowy by nie przyszło go nie nagrzać. Natomiast ja – świeżo upieczona gospodyni 🙂 – mam super ekstra piekarnik elektryczny, no i w instrukcji stoi jak byk, żeby oszczędzać prąd i piekarnika nie nagrzewać, chyba, że w napiszą inaczej. A w dalszej części jest tabelka, w niej wypisane ciasta, temperatury i czy nagrzewać, czy nie – dla większości nie nagrzewać.

Ponieważ początkująca jestem to się grzecznie słucham i nie nagrzewam 🙂 I przyznaję, ciasto mi się dobrze upiekło, tylko za wysoką temp. ustawiłam, przez co spód upiekł mi się szybciej niż masa serowa zgęstniała. Mężowi i tak smakuje :))

Ale nie umiem powiedzieć co by było gdybym zamiast sernika piekła drożdżówkę czy biszkopt (bo jeszcze nie piekłam), czy by im nie zaszkodził ten zimny piekarnik.

Kinga i maluszek [~08.02.2004]

2003-10-09 15:34:34

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Mój mąż tez uwielbia ciasta ale mi udaje sie tylko szarlodka, drodzowe ciasta i sernik na zimno :)))
Bardzo dziękuje za wskazówki .

Pozdrawiamy Ania i Damianek (13.01.2003) i Dzidzia co ma 11 tygodni.

ciku2003-10-11 17:40:21

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

No to i ja sie chyba biore do roboty:)))) Na razie na zakupki, szkoda tylko ze w Stanach takiego specjalnego serka nie dostane:((
Buziaczki dziewczynki i milego obzerania sie coby nam tluste dupy urosly:))))))

Ciku i cikus(ia)
10 luty 2004

2003-10-12 16:55:23

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

No i oczywiście wszystko zepsułam :(((
Chyba piekarnik elektrzyczny nie grzeje tak dobrze jak gazowy bo w gazowym zawsze wszystko mi sie przypalało a teraz nic nie jest prawidłowo upieczone.
Masa serowa i pianka wyszły super ciasto na bokach też upieczone a środek surowy, po mimo pieczenia w temperaturze 180 st. przez 60 minut.
Więc pomyślałam sobie, że może wsadzę go jeszcze raz i sie dopiecze i tak do niczego wiec mozna spróbować.
No i z ciasta wyszedł zakalec :)))
….. ale i tak chyba lepiej jeść zakalca niż surowe , tylko kiedy ja to zjem ? …. mąż mi nie pomoże bo wraca dopiero za tydzień
NASTĘPNYM RAZEM MUSI SIĘ UDAĆ

Pozdrawiamy Ania i Damianek (13.01.2003) i Dzidzia co ma 11 tygodni.

ciku2003-10-12 21:21:47

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Mi sie udal i jest pyszny , ale mam kilka kwestii.
Kiedy stygl to faktycznie byl troche za wodnisty i dlatego po wystygnieciu wlozylam go na noc do lodowki i teraz jego konsystencja jest swietna.
Jesli zas chodzi o piane to nie wiem czy troche nie zawalilam, a moze tak ma byc ? Nie wiem. Otoz dalam tej piany warstwe grubosci okolo 1 -1,5 cm i potem sie denerwowalam, ze ciasto od spodu mi sie spali ,a piana nie zdazy sie zrobic. Spod wyszedl swietny natomiast piana mam wrazenie ze ciutke za krotko siedziala w piecu i jest nieco niedopieczona. Tej rosy tez malo wyszlo – tylko gdzieniegdzie i pojawila sie dopiero drugiego dnia. Jessi napisz prosze jak grubo dac tej piany? Ciasto jest pyszne i definitywnie wchodzi do mojego zelaznego menu ciastowego:))

Ciku i cikus(ia)
10 luty 2004

jessi2003-10-13 07:54:53

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Nic się nie martw,nastepnym razem na pewno będzie lepiej.Ja mam piekarnik gazowy i chyba następny też taki kupie.Na następny raz przytrzymaj dłużej.Możesz też dać na samym początku na większą temperature,a potem zmniejszyć.Spróbuj upiec jeszcze raz jak wróci mąż :))))))

Jessi i Weroniczka z 20.03.2003

ciku2003-10-13 20:24:59

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Jessi a co z ta piana? Pytalam ile jej ma byc na wysokosc? Buzka:))

Ciku i Kacperek
12 luty 2004

jessi2003-10-20 06:44:00

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Nie wiem jak Ci to napisać.Jak ubijesz piane na sztywno,to rozesmarują ją równo na górze ciasta i ile będzie to będzie,nigdy nie mierzyłam :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Jessi i Weroniczka z 20.03.2003

smoki2003-11-15 14:12:50

zrobilam!!!!!!!

pyyyyyyyyyyyyyyyyszny!

A to byl moj pierwszy sernik 🙂

smoki i Dawidek (14 miesięcy)

pikpok2003-11-16 20:38:22

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

No we wtorek bedzie dzięń sądu (nad moimi umiejętnościami kulinarnymi), zrobię ten serniczek mojemu mężulkowi 🙂 na urodzinki. Wszelkie dodatkowe rady mile widziane 🙂

Aga i Olo
[Zobacz stronę]

smoki2003-11-17 09:19:29

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

on po prostu WYCHODZI SAM

Pieklam 60 min przy 180 stopniach

smoki i Dawidek (14 miesięcy)

pikpok2003-11-19 20:06:58

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Jubilatowi bardzo smakował mój wypiek :). Dzięki za przepis:).

Aga i Olo
[Zobacz stronę]

anulcia2003-12-19 11:55:22

Zrobiłam – SUPER!!!!!!!!!!!!

Wyszedł rewelacyjny, a chcę dodać, że to mój pierwszy sernik w życiu . Mój mąż jest wniebowzięty i non stop chwali i dziękujeza to jakie pyszności mu przygotowuję!
Acha i to on kazał mi napisać i podziękować również Tobie Jessi za cudowny przepis!
Teraz zrobię sernik też na Święta.
pozdrawiam i wszystkim polecam!!!!

ania i kubuś (wg OM 22.02.2004)

jessi2003-12-22 06:58:55

Re: Zrobiłam – SUPER!!!!!!!!!!!!

Dziękuje za podziękowania.U nas też będzie serniczek:))).Mąż chyba nie darowałby mi gdybym go nie zrobiła na Święta.Pozdrawiam

Jessi i Weroniczka z 20.03.2003

alicja252004-01-06 09:31:46

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

w koncu wyprobowalam i ja…
jest pyszny – mimo, ze nie mialam smalcu, skorki cytrynowej
i robilam to z pasty sernikowej LIDLa… ktorej kg kosztuje tylko 5 zeta :))
naprawde polecam… wszystkim smakowal :))
Alicja25 i Lukaszek 14.05

kasiaw2004-01-10 11:49:33

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Ja też wypróbowałam i wyszedł pyszny. Tydzień później zrobiłam go jeszcze raz. Polecam.

Kasia mama Pawełka

mlodzia2005-05-27 08:40:20

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Jaka jest najlepsza blaszka do tego sernika?? Napiszcie proszę czy okrągła czy prostokątna i o jakich wymiarach??
Dzięki.Mam nadzieję, że i mnie wyjdzie…pa

Mama Tosi (02.09.2002r.), Amelki (05.04.2005) i Aniołka (02.09.2001)

asik712005-06-07 19:14:58

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Popieram ten serniczek, robiłam go wielokrotnie i to naprawdę najlepszy sernik Ja do białak daję szczyptę soli, nie opada wtedy i na wierz sypię wiórki kokosowe – jest smaczniejszy.


Asia i Juleczka (13.08.2004 r.)

mlodzia2005-06-18 18:06:45

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Dlaczego nie wyszła mi rosa???
Wszystko robiłam według przepisu, sernik super, ale nie był to sernik z rosą…. Szkoda….
Może mi ktoś podpowie…

Tola i Mela

alicja252005-06-29 22:35:15

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Gora za dlugo w piekarniku lub za pozno w zimne miejsce… jedno z dwoch przynajmniej mi wtedy nie wychodzi
Alicja25

mlodzia2005-06-29 23:36:46

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

Dzięki, spróbuję następnym razem. Czyli nie trzymac za długo w piekarniku po nałożeniu piany i od razu wyjąć. Tak to rozumiem :))
pozdrawiam i dzięki…

Tola i Mela

dna2005-07-01 16:15:08

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

ze mnie to kucharka od siedmiu bolesci

ciasto sie przypalilo, w srodku jakby niedopieczone a zamiast pianki mam bezy, i kropelki rosy tez nie wyszly!!!

a juz sobie sto razy obiecywalam ze nie bede piekla ciast!!!!

Dana&Gabi 23.09.03

dna2005-07-04 10:19:22

Wyszlo!

Cofam to co napisalam!
Ciasto wyszlo przepyszne!

Po wstawieniu do lodowki, wyszly kropelki rosy,
ciasto nie bylo przypieczone tylko sie zbrazowilo
a te bezy zmiekly (choc warstwa z bialek za pozno polalam ciasto i nie przypiekla sie tak jak powinna)

Wyjechalam na weekend nad morze i jak wrocilam ciasta prawie nie bylo! Mama zjadla prawie cala blache, dzielac sie przy tym z sasiadkami i zachwalajac jakie pyszne! Ja tez polecam!

GORACO POLECAM!

Dana&Gabi 23.09.03

tosia-12005-07-13 14:20:29

Re: Sernik z rosą-pychota!!!!!!

zrobiłam!!!
pyszne i łatwe
dzięki za przepis

staś 11.11.2003

Znasz odpowiedź na pytanie: Sernik z rosą-pychota!!!!!!?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dla starających się
głupia @
przyszła wczoraj i bardzo powoli się rozkręca i jak tu się nie załamać? temperaturki Eluni
Czytaj dalej
Dla starających się
A u mnie znowu @
Czuję się paskudnie. Chce mi się płakać i jestem zła. W tym m-ącu zostałam zaskoczona przez @. Przytulałam się z mężem ściśle wg wskazań lekarza co trzy dni i w
Czytaj dalej