Forum: Książka kucharska
sezon śliwkowy
ekhm…
popełniłam własnie jabłecznik, ale mi się rodzina ciasta ze śliwkami domaga
niesmiało o przepisy spradzone (i łatwe) poproszę :p
ekhm…
popełniłam własnie jabłecznik, ale mi się rodzina ciasta ze śliwkami domaga
niesmiało o przepisy spradzone (i łatwe) poproszę :p
Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...
Czytaj dalej →Może wy macie jakieś pomysły, Zuzanka od jakiegoś czasu namiętnie skubie paznokcie, kiedyś walczyłam z brudem za nimi i obcinaniem ich, a teraz boję się że niedługo zaczną jej wrastać,...
Czytaj dalej →Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.
Czytaj dalej →Po pierwszej ciąży, a bardziej porodzie pojawiły się u mnie hemoroidy, które się po jakimś czasie wchłonęły. Niestety teraz pojawiły się znowu. Jestem w 6 miesiącu ciąży i nie wiem,...
Czytaj dalej →Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...
Czytaj dalej →Dziewczyny mam pytanie wynikające z niepokoju o clexane w ciąży. Biorąc od początku ciąży zastrzyki Clexane w brzuch od razu zapowiedziano mi, że będą oprócz bolesności, wylewy podskórne, sińce, zrosty...
Czytaj dalej →Mój syn budzi się zawsze o 2 lub 3 w nocy i mimo podania butelki z piciem i wzięcia do łóżka zasypia dopiero po ok. 2 godzinach. Wcześniej dostawał w...
Czytaj dalej →Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...
Czytaj dalej →Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...
Czytaj dalej →Dziewczyny!!! Sama nie wiem co mam o tym myśleć. Wczoraj wieczór przed kąpielą zauważyłam przezroczystą kropelkę na piersi, ale niezbyt się nią przejełam. Po kapieli lekko ucisnęłam tą pierś i...
Czytaj dalej →Dziewczyny, których dzieci mają skazę białkową, może polecicie jakąś skuteczną maść bez recepty na suche placki, które pojawiają się na skórze dziecka od skazy białkowej? Czym skutecznie to można zlikwidować?
Czytaj dalej →Juz sama nie wiem co mam myśleć. Mój synek ma dokładnie 5 tygodni. A mój problem jest taki, że jak mały nie śpi, to płacze. Nie mogę nawiązać z nim...
Czytaj dalej →W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...
Czytaj dalej →Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...
Czytaj dalej →
15 odpowiedzi na pytanie: sezon śliwkowy
To bęzie mój pierwszy i prawdopodobnie ostatni przepis w tym dziale,
w związku z absolutnym brakiem polotu kuchennego 😀
Łatwe ciasto ze śliwkami
Składniki:
– 2 szklanki mąki
– pół kostki margaryny
– szklanka cukru
– 4 duże jaja
– czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 kg węgierek
Wykonanie:
Do roztopionej i następnie schłodzonej margaryny wsyp cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem, wbij jaja i dokładnie wymieszaj składniki. Wylej ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 22-24 cm. Na wierzchu równomiernie poukładaj wydrylowane śliwki. Takie ciasto piecz w temperaturze 180-190 st. C, a gdy się zarumieni i zacznie odstawać od brzegów formy, możesz je wyjąć z piekarnika.
Dobre jest, serio serio.
I nawet średnio lotnej kucharce (czyli mi) wychodzi pyszne 🙂
(ja wsypuję sporo mniej cukru niż w przepisie, bo nie lubię słodkich ciast)
A przepis z sieci, np. stąd 😉
fenks 😀
mężowi się takie z kryszonką zamarzyło… ale to już chyba przewyższa moje możliwości 🙂
To sypnij kruszonkę na wierzch 😀
to poprosze przepis na kruszonkę 😎
Proszzzzz
Przepis na jedną prostokątną blachę:
Składniki :
200 g mąki
100 g masła
100 g cukru pudru
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę i cukier puder. Wlać roztopione i gorące masło.
Zagnieść wszystko razem. Pokruszyć na ciasto.
Nie ma za co 😉
Ewka robię prawia takie samo ciasto szarlotkowe,a dla odmiany robiłam ze śliwkami.:)W moim przepisie jest cała kostka margaryny i 2 łyżeczki proszku.Żółtka ucieram z roztopioną margaryną,cukrem na końcu dodaję piane z białek. Ciasto wychodzi pyszne,a jeśli z kruszonką to jedynie drożdżówka ze śliwkami
No oczywiście najpyszniejszy ze śliwkami jest pleśniak 🙂
Dziewczynki dodam inne ciacho:)Właśnie wyjęłam z piekarnika i już po konsumpcji, więc szczerze polecam, mniamniuśne jest:)A przepis znalazłam w necie..
CIASTO ZE ŚLIWKAMI
Ciasto jest znakomite, lekkie i puszyste. Ważne jest, by owoce układać skórką do dołu, wtedy sok zbiera się w owocach a nie w cieście.
Składniki:
* 1,5 szklanki mąki
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 0,5 (jak kto woli słodsze 0,75) szklanki cukru
* 0,5 kostki masła
* 200 ml mleka
* 2 jajka
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki kaszy manny
* 1 łyżka octu
* ok. 15 śliwek pokrojonych w ćwiartki
* pół szklanki cukru pudru i odrobina mleka na lukier
Ubijamy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i razem dobrze ubijamy. Dodajemy przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, ubijamy. Dolewamy mleko nie przerywając ubijania. Dodajemy kaszę oraz ocet i teraz mieszamy krótko i delikatnie łyżką. Przekładamy masę do formy (ja miałam niewielką prostokątną). Ćwiartki lub połówki śliwek układamy na cieście skórką do dołu. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut, aż się ze złoci a wbity patyczek będzie suchy. Chwilę studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Ostudzone ciasto “maziamy” lukrem 🙂
Ja nie miałam mąki ziemniaczanej więc dodałam (jak mi poradziła teściowa;)) 2 łyżki kisielu cytrynowego (może być budyń waniliowy:)A i nie dodawałam kaszy manny, bo też nie miałam.
Ale ciacho pyszotka:)
a jaki byłby przepis na tego pleśniaka?
a co do kruszonki to ja robię ze zwykłego cukru i margaryny nie rozpuszczam, też wychodzi i tak jest szybciej
ooo, ide cos wykombinowac z waszych przepisow
dziecko przynioslo ze sklepu (pod okiem ojca, he he) trzy kilo sliwek
dam znac, co wyszlo
a z pieczenia nigdy nie mialam dobryh ocen na zetpetach
ciasto z przepisu figi z uwzglednieniem uwag kotusia, plus kruszonka
bardzo bardzo bardzo dobre:)
i ladnie w domu pachnie:)
robię od lat
polecam
A ja dziś zrobiłam takie:
po 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
pół kostki margaryny
1/2 szkl. + 1.5 szkl. cukru
3/4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
śliwki
Margarynę ucieramy z cukrem (1/2 szkl.), dodajemy żółtka, mąkę i proszek, wykładamy na blachę, kładziemy śliwki. Pieczemy na złoty kolor w temp. 180st. C (ja piekę ok. 20 minut). Z białek i reszty cukru ubijamy pianę, którą kładziemy na zarumienione ciasto i pieczemy ok. 5-8 minut. Wyciągamy i konsumujemy:).
A oto zdjęcie na zachętę, no mnie pozostało już tylko zdjęcie… mam jeszcze śliwki, to jutro coś znowu zmajstruję;).
hmmm, muszę kupić śliwki…
Znasz odpowiedź na pytanie: sezon śliwkowy