shakshuka – ciekawa wariacja potrawy z jajem (kurzym, nie dla smiechu)

przepis pojawil sie ktoregos dnia w tajemniczy sposob, zapewne w wyniku guglowej kalkulacji tego, co moge polubic, jako reklama internetowa

to potrawa z polnocnej afryki, z roznymi wariacjami na bliskim wschodzie
ta ponizej, to wariacja z izraela

3 lyzki oliwy z oliwek (koniecznie dobrej jakosci, autentycznie robi roznice)
1 sredniej wielkosci cebula pokrojona na cieniutkie polksiezyce
1 czerwona papryka, wydrazona i pokrojona na cienitkie paseczki
3 zabki czosnku drobno posiekane
1 lyzeczka kminu (nie kminku, tylko mielonego kminu rzymskiego)
1 lyzeczka czerwonej papryki
szczypta cayenne (lub wiecej do smaku)
1 puszka pomidorow, najlepiej w calosci, w sosie pomidorowym (tzreba je mniej wiecej pokroic na mniejsze kawalki)
sol i pieprz do smaku
ok 150 g pokruszonej fety albo sera koziego
5-6 jaj
posiekana swieza kolendra

rozgrzac piekarnik do 180 stopni

najlepiej uzywac zeliwnej patelni o grubym dnie, ale robilam tez w zwyczajnej i nie jest zle — wazne, zeby nie miala plastikowych elementow, bo calosc trzeba na koniec wstawic do piekarnika)

na oliwie zeszklic cebule, czosnek i papryke do miekkosci (ale nie maja sie ani przypalic, ani rozpadac); dodac kmin, papryke, caynne i dusic chwile (nie musi miec pzykrycia); dodac pomidory (z sosem), doprawic sola i pieprzem i dusic az sie sos pomidorowy zredukuje (okolo 10-12 minut)

kiedy sos jest juz dosc gesty, naezy zdjac go z grzejnika, delikatnie wmieszac fete, zrobic “dolki” w sosie i wbic do nich jajka — zwykle mam dosc miejsca na 4-5 duzych jaj; dosolic i dopieprzyc do smaku

calosc wstawic do piekarnika na 7-12 minut – w zaleznosci od tego, ajk bardzo sciete jaja lubimy. sama lubie jaja raczej malo sciete, ale te 7 minut to dla mnie troche za malo.
przed podaniem odstawic na moment (jaja jeszcze wowczas dochodza, o czym warto pamietac!), posypac kolendra przed podaniem

to ostatnio moje ulubione sute sniadanie niedzielne, ale potrawa moze spokojnie sluzyc jako pelnowartosciowy obiad.

2 odpowiedzi na pytanie: shakshuka – ciekawa wariacja potrawy z jajem (kurzym, nie dla smiechu)

asik Dodane ponad rok temu,

mmmm, to musi być pyszne

szymon1 Dodane ponad rok temu,

tak tak, wiem o czym nam mówisz, to rzeczywiście bardzo smaczne danie, rekomenduję wszystkim spróbować )))

Znasz odpowiedź na pytanie: shakshuka – ciekawa wariacja potrawy z jajem (kurzym, nie dla smiechu)?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Chcę nawiązać kontakt z innymi rodzicami
MAMY i KOBIETY W CIĄŻY- ankieta, pomóżcie :)
Chciałabym się zwrócić do Was z prośbą. Przygotowuję pracę magisterską na temat komórek macierzystych krwi pępowinowej. Poszukuję mam i kobiet w ciąży, które mogłyby mi pomóc i wypełnić ankietę. Jest
Czytaj dalej
Jedno- i dwulatki
Badanie na temat szczepień ochronnych
Witam, zwracam się do Państwa z ogromną prośbą, jestem studentką zdrowia publicznego na Akademii Pomorskiej w Słupsku i prowadzę badania na temat postaw i wiedzy rodziców na temat szczepień ochronnych
Czytaj dalej