shakshuka – ciekawa wariacja potrawy z jajem (kurzym, nie dla smiechu)

Postów wyświetlanych: 3 - od 1 do 3 (wszystkich: 3)
  • Autor
    Wpisy
  • #122260

    kantalupa

    przepis pojawil sie ktoregos dnia w tajemniczy sposob, zapewne w wyniku guglowej kalkulacji tego, co moge polubic, jako reklama internetowa

    to potrawa z polnocnej afryki, z roznymi wariacjami na bliskim wschodzie
    ta ponizej, to wariacja z izraela

    3 lyzki oliwy z oliwek (koniecznie dobrej jakosci, autentycznie robi roznice)
    1 sredniej wielkosci cebula pokrojona na cieniutkie polksiezyce
    1 czerwona papryka, wydrazona i pokrojona na cienitkie paseczki
    3 zabki czosnku drobno posiekane
    1 lyzeczka kminu (nie kminku, tylko mielonego kminu rzymskiego)
    1 lyzeczka czerwonej papryki
    szczypta cayenne (lub wiecej do smaku)
    1 puszka pomidorow, najlepiej w calosci, w sosie pomidorowym (tzreba je mniej wiecej pokroic na mniejsze kawalki)
    sol i pieprz do smaku
    ok 150 g pokruszonej fety albo sera koziego
    5-6 jaj
    posiekana swieza kolendra

    rozgrzac piekarnik do 180 stopni

    najlepiej uzywac zeliwnej patelni o grubym dnie, ale robilam tez w zwyczajnej i nie jest zle — wazne, zeby nie miala plastikowych elementow, bo calosc trzeba na koniec wstawic do piekarnika)

    na oliwie zeszklic cebule, czosnek i papryke do miekkosci (ale nie maja sie ani przypalic, ani rozpadac); dodac kmin, papryke, caynne i dusic chwile (nie musi miec pzykrycia); dodac pomidory (z sosem), doprawic sola i pieprzem i dusic az sie sos pomidorowy zredukuje (okolo 10-12 minut)

    kiedy sos jest juz dosc gesty, naezy zdjac go z grzejnika, delikatnie wmieszac fete, zrobic „dolki” w sosie i wbic do nich jajka — zwykle mam dosc miejsca na 4-5 duzych jaj; dosolic i dopieprzyc do smaku

    calosc wstawic do piekarnika na 7-12 minut – w zaleznosci od tego, ajk bardzo sciete jaja lubimy. sama lubie jaja raczej malo sciete, ale te 7 minut to dla mnie troche za malo.
    przed podaniem odstawic na moment (jaja jeszcze wowczas dochodza, o czym warto pamietac!), posypac kolendra przed podaniem

    to ostatnio moje ulubione sute sniadanie niedzielne, ale potrawa moze spokojnie sluzyc jako pelnowartosciowy obiad.

    #5784170

    asik

    mmmm, to musi być pyszne



    #5784171

    szymon1

    tak tak, wiem o czym nam mówisz, to rzeczywiście bardzo smaczne danie, rekomenduję wszystkim spróbować )))

Postów wyświetlanych: 3 - od 1 do 3 (wszystkich: 3)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close