skrzydełka po diabelsku

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 17)
  • Autor
    Wpisy
  • #92572

    borzeska

    Moje sztandarowe danie:)

    Potrzeba ok. 12 skrzydełek

    Marynata:
    3/4 szkl. ketchupu (ja daję pikantny tesco, każdy dobry ale gęściejszy lepszy)
    2 łyżki oleju
    2 łyżki miodu (jezeli sztuczny to lepiej dać 2,5 łyżki)
    czubata łyżka musztardy
    3 zmiażdzone ząbki czosnku (ja daje czosnek granulowany)
    łyżka sosu sojowego ciemnego
    łyżeczka chili (ja daje tak ok. 1,5 łyżeczki, bo wolę troszke ostrzejsze)

    mieszamy wszystkie składniki marynaty. Skrzydełka umyć. Ułozyc w naczyniu, lekko posolić i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na noc, a najlepiej na 12 godzin. Na drugi dzień skrzydełka + marynata do naczynia żaroodpornego i do piekarnika. Ja piekę je ok. 45 minut ale mój piekarnik jest starszej daty. W przepisie podają, że nastawiamy piekarnik na temp. 200-220 stopni i pieczemy ok 20-25 minut.

    przepis prosty, czas przygotowania marynaty 10 minut:)

    #1765464

    nadii

    Ja robię też podobne skrzydełka, też na ostro i z miodem. Tylko piekę je w piekarniku na grillu. Pycha :).



    #1765465

    kiara

    a moga byc udka zamiast skrzydelek?
    Mam ochote to zrobic:)

    #1765466

    borzeska

    lepiej pałeczki same, bo jak porządne udo to musi dlużej postac w marynacie…

    moja koleżanka robiła tak tez piersi z kuraczaka, więc można duzo
    🙂

    #1765467

    superbasiek

    no pyszne są, zrobiłam i ciągle pod wrażeniem jestem :))) tylko że ja bardziej na słodko i łagodnie, chili tylko symbolicznie (mąż wrzodowiec i dziecki tez jadły)

    Pozdrówki :)))

    #1765468

    helenb

    ale fajny przepis, zrobie napewno, dzieki



    #1765469

    lauidz

    Wyszly mi super – ale ja robilam udka i chyba powinnam wiecej marynaty zrobic- ale i tak pychotka!!!

    #1765470

    Anonim

    fajne (chyba;))
    wypróbuję 🙂

    #1765471

    superbasiek

    wypróbuj, pysznościowe 🙂

    Pozdrówki 🙂

    #1765472

    regi

    a czy skrzydełka moga byc bezposrednio na blaszce?
    Potrzebuje zrobic wieksza ilosc około 20 skrzydelek i wydaje mi sie ze jak beda bezposrednio na BLASZE TO SIE ROWNO UPIEKA i szybciej

    ??? Zawsze sie boje ze jak beda w kupie w naczyniu zarodopornym to sie nie upieka równo



    #1765473

    nadii

    Wg mnie mogą. Ja bym w naczyniu żaroodpornym ich nie piekła, bo one powinny się mocno przyrumienić, a na blaszce na pewno im się to uda :).

    #1765474

    borzeska

    ja nie lubie takich wysuszonych więc piekę w naczyniu żaroodpornym. Najczęściej robię tak, że przez pół godziny piekę w naczyniu z pokrywką a potem odkrywam i pieke jeszcze 15 minut
    ale podkreslam, że mój piekarnik jest stary i działa jak chce, więc i czas i wysuszenie mam inne;)
    wazne jest jak układasz skrzydełka, zeby te końcówki za bardzo nie wystawały, bo się za mocno wysuszą:p



    #1765475

    lauidz

    Ja robilam na blaszce bo duzo ich bylo – obracalm czesto i wyszly swietne – nie byly wysuszone!! Zawsze robie na blaszce – a raczej na takiej blaszanej brytwance – i niegdy mi nie wyszly wysuszone.

    #1765476

    regi

    a czy tego sosu ma byc proporcjonalnie tak duzo ze skrzydelka maja byc w nich calkowicie przykryte?

    #1765477

    nadii

    Ja robię go jako marynatę, czyli one w nim nie pływają, tylko się marynują – są całe pokryte nim (nacieram je), tak żeby nabrały smaku.

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 17)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close