Moje sztandarowe danie:)
Potrzeba ok. 12 skrzydełek
Marynata:
3/4 szkl. ketchupu (ja daję pikantny tesco, każdy dobry ale gęściejszy lepszy)
2 łyżki oleju
2 łyżki miodu (jezeli sztuczny to lepiej dać 2,5 łyżki)
czubata łyżka musztardy
3 zmiażdzone ząbki czosnku (ja daje czosnek granulowany)
łyżka sosu sojowego ciemnego
łyżeczka chili (ja daje tak ok. 1,5 łyżeczki, bo wolę troszke ostrzejsze)
mieszamy wszystkie składniki marynaty. Skrzydełka umyć. Ułozyc w naczyniu, lekko posolić i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na noc, a najlepiej na 12 godzin. Na drugi dzień skrzydełka + marynata do naczynia żaroodpornego i do piekarnika. Ja piekę je ok. 45 minut ale mój piekarnik jest starszej daty. W przepisie podają, że nastawiamy piekarnik na temp. 200-220 stopni i pieczemy ok 20-25 minut.
przepis prosty, czas przygotowania marynaty 10 minut:)
16 odpowiedzi na pytanie: skrzydełka po diabelsku
Ja robię też podobne skrzydełka, też na ostro i z miodem. Tylko piekę je w piekarniku na grillu. Pycha :).
a moga byc udka zamiast skrzydelek?
Mam ochote to zrobic:)
lepiej pałeczki same, bo jak porządne udo to musi dlużej postac w marynacie…
moja koleżanka robiła tak tez piersi z kuraczaka, więc można duzo
🙂
no pyszne są, zrobiłam i ciągle pod wrażeniem jestem 🙂 tylko że ja bardziej na słodko i łagodnie, chili tylko symbolicznie (mąż wrzodowiec i dziecki tez jadły)
Pozdrówki 🙂
ale fajny przepis, zrobie napewno, dzieki
Wyszly mi super – ale ja robilam udka i chyba powinnam wiecej marynaty zrobic- ale i tak pychotka!!!
fajne (chyba;))
wypróbuję 🙂
wypróbuj, pysznościowe 🙂
Pozdrówki 🙂
a czy skrzydełka moga byc bezposrednio na blaszce?
Potrzebuje zrobic wieksza ilosc około 20 skrzydelek i wydaje mi sie ze jak beda bezposrednio na BLASZE TO SIE ROWNO UPIEKA i szybciej
??? Zawsze sie boje ze jak beda w kupie w naczyniu zarodopornym to sie nie upieka równo
Wg mnie mogą. Ja bym w naczyniu żaroodpornym ich nie piekła, bo one powinny się mocno przyrumienić, a na blaszce na pewno im się to uda :).
ja nie lubie takich wysuszonych więc piekę w naczyniu żaroodpornym. Najczęściej robię tak, że przez pół godziny piekę w naczyniu z pokrywką a potem odkrywam i pieke jeszcze 15 minut
ale podkreslam, że mój piekarnik jest stary i działa jak chce, więc i czas i wysuszenie mam inne;)
wazne jest jak układasz skrzydełka, zeby te końcówki za bardzo nie wystawały, bo się za mocno wysuszą:p
Ja robilam na blaszce bo duzo ich bylo – obracalm czesto i wyszly swietne – nie byly wysuszone!! Zawsze robie na blaszce – a raczej na takiej blaszanej brytwance – i niegdy mi nie wyszly wysuszone.
a czy tego sosu ma byc proporcjonalnie tak duzo ze skrzydelka maja byc w nich calkowicie przykryte?
Ja robię go jako marynatę, czyli one w nim nie pływają, tylko się marynują – są całe pokryte nim (nacieram je), tak żeby nabrały smaku.
a moga byc zeberka? czy musi byc drób?
KasiaKl pewnie, że mogą być żeberka też :).
Znasz odpowiedź na pytanie: skrzydełka po diabelsku