Sledzie

Umyć filety śledziowe, pokroić je na małe dzwonki. Zalać octem ze śliwek i odstawić do lodówki na kilka dni.

Na półmisku ułożyć liście sałaty, następnie kawałki śledzi. Każdą, porcję udekorować majonezem (najwygodniej za pomocą szprycy) i połówką śliwki. Spiąć szpadką.
Danie ozdobić pokrojonymi na cząstki pomidorami lub paseczkami papryki.

nie robiłam ale jedłam w wykonaniu cioci. śledz jest rózowy, ciocia dawała ze sliwką z octu ale bez pomidora i majonezu. Było pycha.

wrzucajcie własne sledzie 🙂

5 odpowiedzi na pytanie: Sledzie

nunak2009-10-21 20:17:52

śledzie takie z materacyka odcedzic z tego w czym są
pokroić na małe kawałki , wrzucić do miski ,
na to cebulka drobno pokrojona,
do tego dodać oliwy z oliwek 3 łyżki i 1 łyżke octu
( balsamico może być więcej troszkę),
wymieszac i odstwic do przegryzienia

można dodac fasoli z puszki po uprzednim odcedzeniu
i wtedy dodać majeranku i ząbek czosnku

lub ogórków kiszonych drobno pokrojonych

szybkie przegryzanie:
postawić na ciepłym kaloryferze pod przykryciem
jak ciasto drożdźowe do rośnięcia tak na 30-60 minut a potem do lodówki
jak kaloryfer nieodstępny można nagrzać mikrofalę (ja wciskam start na 2-3 minuty) i potem wstawić śledziki bez przykrycia. szybko dochodzą.

mam jeszcze jedne śledzie w zanadrzu ale to potem.

tosia2009-10-23 08:26:08

Śledzie marynowane (5 filetów) kroimy w paseczki takie 2 cm. W miseczce układamy warstwowo:
-śledzie
-czosnek w plasterkach
-cebulka w kostkę
-warstwa oliwki z oliwek

i tak warstwami dopóki nam się śledzie nie skończą.
Do lodówki na 2 dni – i potem zażeramy się bo pyszne są 😀

miamia2009-10-23 17:05:50

śledzie “pod pierzynką”
-śledzie pokorjone na kawłaki 2x2cm (mogą być Lisnera z oleju)
-4-6 jaj (zależnie od ilości śledzia) ugotowanych na twardo
-2 cebule średniej wielkości pokrojone w drobną kostkę
– 4-6 ziemniaków ugotowanych w łupinach (nie mogą się rozpadać)
ewentualnie starty na małych oczkach żółty ser
majonez, sól, pieprz, curry

Kawałki śledzia układamy w szklanej salaterce/misce z płaskim dnem w dwóch warstwach (lub 3 zależnie od wielkości miski i ilości śledzi) przekładając warstwy posiekaną cebulką
Z 3 jaj delikatnie wyjmujemy żółtko i odkładamy na “później”, resztę kroimy w kostkę, ziemniaki obrane kroimy w kostkę 1x1cm – mieszamy z jajkami i doprawiamy (sól, pieprz, może być curry jeśli ktoś lubi).
Wymieszane jaja z ziemniakami kładziemy na śledzie, na to dajemy warstwę majonezu (grubość zależy od tego jak kto lubi), ewentualnie majonez można wymieszać z ziemniakami i jajkiem (wtedy nie robi się tej warstwy majonezowej). Odłożone żółtka ścieramy na tarce nad majonezową warstwą, tak żeby była cała przykryta, można ozdobić zieleniną (szczypior lub pietrucha)- ładny kontrast. Ewentualnie można jaja całe pokroić i zamiast żółtka na wierzchu posypać starty żółty serek, ale zółtko ładniej wygląda :).
Musi postać chwilę w chłodzie, żeby się przegryzło

nunak2009-10-23 18:25:12

Zamieszczone przez Tosia31:Śledzie marynowane (5 filetów) kroimy w paseczki takie 2 cm. W miseczce układamy warstwowo:
-śledzie
-czosnek w plasterkach
-cebulka w kostkę
-warstwa oliwki z oliwek

i tak warstwami dopóki nam się śledzie nie skończą.
Do lodówki na 2 dni – i potem zażeramy się bo pyszne są 😀
te wydają się niezłe……

fresz2009-10-23 20:41:38

Zamieszczone przez Nunak:te wydają się niezłe……

No brzmi apetycznie 🙂

Znasz odpowiedź na pytanie: Sledzie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Szkolniaki
Szkoła podstawowa w Krakowie
Pytanie do mam dzieci z rocznika 2002/2003 i 2004. Do jakich szkół w Krakowie posłałyście, zamierzacie posłać wasze pociechy i na jakiej podstawie podjęłyście decyzje? A może nasze dzieci spotkają sie w
Czytaj dalej
Odradzam
DUCK Fresh Discs Krążek Żelowy
Po trzech dniach od "założenia" wyglądają następująco: [IMG]http://foto3.m.onet.pl/_m/1d32ac8d22de9e699525d5da7e9f4083,10,19,0.jpg[/IMG] [IMG]http://foto3.m.onet.pl/_m/04a39acbcee71f4b44ff05f659fd3baf,10,19,0.jpg[/IMG] Czyli bardzo nieestetycznie, jak zielony glut...
Czytaj dalej