piszta tu coś 🙂
ja śledzie uwielbiam
w tym roku robię:
- z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami
pokrojone sledzie przekladamy warstwami prażonych orzechów i suszonych śliwek, każdą warstwę skrapiamy octem winnym- białym- zalewamy oliwa/olejem, można dodac trochę jakiegoś oleju z orzechów albo- ja tak robię- ten czarny jak smoła olej z pestek dyni, ale tego to tylko trochę…
- w winnej zalewie octowej- od ciotki ze Szwecji
zagotować wodę, dodac do niej pokrojoną fioletową cebulę, czerwone wino wytrawne, czerwony ocet winny, dużo goździków, ziele angielskie i liść laurowy, sporo cukru, najlepiej brązowego- to ma byc slodkokwaśne, no taki słaby grzaniec… z octem..
jak ostygnie- zalewamy tym pokrojone śledzie
oczywiście i jedno i drugie trzeba tak ze 3 dni przed wigilią zrobić-postac muszą
13 odpowiedzi na pytanie: Śledzie na milion sposobów
dostaląm wczoraj od pacjentki w aptece
sledzie z rodzynkami
4 srednie cebule w talarki
2 łyzeczki koncentratu pomidorowego
100g rodzynek – namoczyc w wodzie
1 łyz. cukru
sok z 1/2 cytryny.
cebule zeszklic na oleju, (ale nie smazyc) do tego dodac reszte składników. Potem połozyc na śledzie. powinno kilka godz. stac.
śledzie ze sliwkami w occie
śledzie namoczyc w occie ze sliwek. a potem podawac obłozone śliwkami z octu 🙂
śledź z cebulką i ogórkiem kwaszonym
sledzik (jak Lisnera to moczyc nie trzeba) kroimy w kawałki. i posypujemy cebulką, ogórkiem (kwaszony lub z octu), grzybkami z octu. Posypac pieprzem, polac olejem, pokropic cytryną.
W wersi wykwintnej na talerzu robimy paski z tych posypek.
w wersji domowej wrzucam do pojemnika po kapuscie kwaszonej warstwami – sledz, cebula, starty ogórek. Na koniec polewam oliwą. Po 2-3 dniach są cudne… tylko wtedy jest ich mało 🙂
mam chrapkę na te ze śliwkami- mam takie supersliwki w occie by moja mama, takie slodkie, poskrecane, jak cukierki….
no będzie pysznie
proszę bardzo 🙂
nr 1 z chrzanem – do śledzi dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i ogórka kiszonego, które uprzednio mieszamy z sosem śmietanowo chrzanowy(chrzanu według uznania, ja lubię dużo) mniam a jak poleżą w lodówce
nr 2 z oliwkami – do śledzi dodajemy olej, pokrojone oliwki czarne i zielone, pokrojoną drobno paprykę najlepiej czerwoną i cebulkę
nr 3 z suszonymi śliwkami i morelami (na słodko, równie pyszne) – do śledzików dodajemy olej, pokrojone w drobną kosteczkę suszone śliwki i morele, a także drobno pokrojoną cebulkę
sałatka sledziowa?
O super wątek…
czekam na przepis na fajna sałatkę ze sledziami (np i ziemniaczkami) 🙂
śledzie w curry
cebulkę siekamy i mieszamy z jogurtem naturalnym, śmietaną 18%, trochę musztardy francuskiej, przyprawa curry
do tego dodajemy pokrojone płaty śledziowe w occie
ja wszystko daje na oko
To ja wam podam przepis nie tyle na śledzie, co na tatar z łososia, mój ulubiony:
100 łososia surowego (takiego wcześniej zamrożonego) lub wędzonego
cebula
2 korniszony
2 łyżki posiekanego koperku
łyżka soku z cytryny
łyżka oliwy
sól, pieprz
ewentualnie łyżkę kaparów (ale niekoniecznie)
Łososia rozdrobnić widelcem, pokroić w kostkę cebulę i korniszony, dodać koperek, sok z cytryny, oliwę sól i pieprz. Schłodzić w lodówce. Jeśli dodacie surową rybę, to trzeba tatara zjeść tego samego dnia. Smacznego:)
My uwielbiamy sledzie z curry z ananasami.Dziewczyny sie nimi zajadaja jak rzadko sledziami.Kiedyś można było takie kupic z lisnera(?) bardzo szybko je wycofali,wiec zaczęłam sama robic wg swojego smaku
Śledzie z zalewy octowej (ja robie sama bo w tych kupowanych jest za dużo octu i aspartam)
ananasy
majonez
gesty jogurt(bałkański)
duzo curry
można dodac jeszcze ewentualnie ogórki konserwowe i cebulke wcześniej namoknięta w occie
w śledziach “pod pierzynka” (z buraczkami) są ziemniaki znaczy sledzie sa przekładane buraczkami, ziemniakami,cebula,ogórkiem,jajkiem
podnosze.
kolezanka robi sledzie po grecku.
matiasy solone, lekko moczone przekłada sie duszona marchewka z cebulka. marchewki sie nie sli więc wyciąga sól ze sledzia. podobno dobre
ja robię w tym roku z pieczonymi orzechami i śliwkami suszonymi, pod pierzynką, wersja z buraczkami bez marchewki, oraz w miodzie z musztardą francuską
u mnie standart
śledzie matiasy,
cebula,
oliwa, ocet
śledzie moczę tyle ile trzeba.
cebula w kostkę, przelewam gorącą wodą, odstawiam na studzenie.
Dzięki temu cebula nie jest gorzka i nie jest ostra.
potem przekładam cebula śledzie pokrojone w romby.
Zalewam oliwą z odrobiną octu
Śledzie w pierzynce.
matiasy, cebula, jajko, burak ugotowany, majonez
matiasy pokrojone kładę na owalnym talerzu, na to burak w kostkę, śledź, cebula, śledź, jajko majonez – smacznego,
Można dodać marchewkę, zrobić bez buraka, albo bez jajka
Ja zrobiłam śledzie w occie – ocet spirytusowy gotuję z wodą w proporcji 1:2,5 do tego łyżeczka soli, dwie cukru, kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i 2 listki laurowe (gotuje chwilę i studzę na balkonie), matjasy kroję, cebulę siekam, układam warstwami w misce i zalewam ostudzonym octem.
Śledzie smażone w occie – odmoczone matjasy obtaczam w mące, smażę na złoty kolor, przekładam do miski zalewam octem (takim samym jak wcześniej).
Śledzie w śmietanie – matjas + ogórek konserwowy, jabłko kwaśne, por – drobno posiekane, sól + pieprz, śmietana
Sałatka śledziowa – matjas odmoczony (4-6 szt), ogórek kiszony (3 szt), ziemniaki (4 szt), jabłko kwaśne(1 szt), cebula (1 szt mała), kroję w kostkę, doprawiam pieprzem, do tego majonez+śmietana (do każdej sałatki dodaję majonez ze śmietaną pół na pół, bo nie lubię za tłusto).
zrobiłam, spróbowałam. pycha 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Śledzie na milion sposobów