SLEDZIE

Postów wyświetlanych: 12 - od 1 do 12 (wszystkich: 12)
  • Autor
    Wpisy
  • #34921

    dna

    Najbardziej zawsze mi smakowaly zwykle sledzie w oleju z duza iloscia cebulki. W tym roku mam ochote zrobic cos innego. Prosze o jakies przepisy na jakiekolwiek sledzie (czy to w smietanie czy czyms innym) bo w kuchni jestem raczej zielona.

    Hmm, a moze znacie jakies salatki ze sledzi…

    pozdrawiam goraco i swiatecznie

    Dana&Gabi (23.09.03)

    #457942

    ewapn

    śledziki ze świerzym ogórkiem

    śledziki =płaty wymoczone w wodzie układamy na talerzu, na to robimy warstwę:
    pokrojonego drobniutko ogóreczka , cebulkę i majonez lub śmietana, mieszamy ….troszeczke doprawiamy do smaku solą, pieprzem- i to wszytko na te śledzie..
    proste, ale naprawdę smakuje extra…



    #457943

    lea

    Re: SLEDZIE

    Ja kupuje sledzie solone, godzinke mocze w wodzie, potem zalewam wodą z octem, daje listek bobkowy, ze 2 – 3 ziela angielskie, cebuli duuuzo, pieprz, łyzka oliwy
    i tak powinno postac ok. 24 godzin, choc po 3 dniach smakuje mi najbardziej

    sledzie tak zrobione podaje na obiad postny – z zalewą (majonez, starte: jabłko, ogórek kiszony lub z octu, marchewka, por, smietana) pyyyycha
    lub robie sałatkę
    pokrojony sledzik, ogórek (jw.), groszek, gotowane ziemniaki, majonez, pieprz, sól, ew. czosnek
    mniam mniam

    Lea i Mateuszek (14.03.03)

    #457944

    rjotka

    Re: SLEDZIE

    Sama tych przepisów nie próbowałam bo nie lubie ryb ale wyglądają zachęcająco:

    Śledzie w sosie winno – rodzynkowym
    (4 porcje)

    * 4 duże filety śledziowe
    * Sos:

    * 3 łyżki Majonezu dekoracyjnego WINIARY
    * 2 łyżki białego wytrawnego wina
    * 3 łyżki rodzynek

    * Zalewa:

    * 1 cebula
    * 6 łyżek oliwy z oliwek
    * 2 łyżki octu
    * płaska łyżeczka musztardy
    * cukier, zioła prowansalskie
    * 3 plastry cytryny
    * natka pietruszki do dekoracji

    Filety moczyć w wodzie przez około 1 godzinę.
    Majonez, wino i rodzynki połączyć. Cebulę oczyścić, pokroić w
    półplasterki. Oliwę, ocet, musztardę połączyć. Doprawić cukrem i
    ziołami. Śledzie pokroić w paski. Zalewą zalać śledzie, dodać cebulę i
    pozostawić na 1 godzinę. Śledzie osączyć z zalewy, ułożyć na półmisku,
    polać sosem winno-rodzynkowym. Udekorować plasterkami cytryny i natką
    pietruszki.

    Czas przygotowania: 20 minut
    Czas oczekiwania: 2 godziny
    Wartość energetyczna

    * Całość: 1860 kcal
    * 1 porcja: 465 kcal

    Śledzie wigilijne z miodem
    (4 porcje)

    * 4 łyżki Majonezu dekoracyjnego WINIARY
    * 4 filety śledziowe (400 g)
    * 1 łyżka octu
    * 1 łyżka musztardy
    * 2 łyżki śmietany
    * 1 łyżka miodu
    * pieprz

    Śledzie moczyć 1 godzinę. Skropić octem, posmarować musztardą. Majonez
    połączyć ze śmietaną, miodem i pieprzem. Śledzie zalać sosem
    majonezowym.

    Czas przygotowania: 15 minut
    Czas oczekiwania: 1 godzina
    Wartość energetyczna

    * Całość 1458 kcal
    * 1 porcja: 364 kcal

    Asia & Gabrysia (24.02.2004)

    #457945

    magdzik

    Re: SLEDZIE

    Świetnie smakują śledzie, które leżakują troszkę w oleju z suszonymi śliwkami!!! Można też dorzucić i cebilkę to tego zestawu.

    Pozdrawiamy,

    Magda i Albercik ur. 8.09.03

    #457946

    iwonan

    Re: SLEDZIE

    matiasy
    czosnek
    ogorki konserwowe lub kiszone
    ziola prowansalskie
    olej lub oliwa

    matjasy kroimy w kawałki, sporo czosnku siekamy w drobną kosteczkę, ogórki kiszone lub konserwowe też, tylko trochę grubszą. W naczyniu układamy warstwę śledzi, posypujemy czosnkiem i ogórkami (ilość czosnku zależy od naszej do niego miłości) oraz ziołami prowansalskimi, no i tak aż do wyczerpania składników. Zalewamy olejem i czekamy. Podobno najlepsze są po 2-3 dniach , niestety tego nie wiem, bo oboje z mężem zawsze wykończymy je przed upływem tego terminu

    lub najzwyczajniej w swiecie
    matiasy kroimy na nieduze kawalki, przesypujemy pokrojaona cebulka, zalewamy oliwa, dodajemy troszke miodu. mieszamy dokladnie zeby miod sie rozprowadzil w oliwie o dstawiamy zeby sie wszystko „przeggryzko”. im dluzej tym lepiej.

    do takich matjaskow najlepiej smakuja ziemniaczku ugotowane w mundurkach lub salatka ziemniaczana.

    smacznego

    Pozdrawiam.IwonaN



    #457947

    marzena1

    Re: SLEDZIE

    prosze powiedz jakie proporcje składników, ile sledzi, ogórka itp. z góry dziekuję pozdrawiam

    marzena i asia

    #457948

    iwonan

    Re: SLEDZIE

    Marzena, ja zawsze „na oko” biore wszystkie skladniki. Mozesz np wziasc 5 matiasow, kazdy pokroic na 3 czesci (zalezy jakie duze te platy sa), 2-3 ogorki (tez zalezy od wielkosci). Musisz te sledziki dokladnie przelozyc czosnkiem i ogorkiem, posypac ziolami i zalac oliwa tak zeby wszystko dokladnie przykryla.
    W trakcie przygotowywania ocenisz fachowym okiem czy wszystkiego jest dosc:))
    Jesli zrobisz to mam nadzieje, ze dasz znac czy ci smakowalo, czy tez niezbyt przypadly ci do smaku 🙂

    Pozdrawiam.IwonaN

    #457949

    ciku

    Re: SLEDZIE

    Iwonko!
    Zrobilam ta salatke. No i wyszlaby super gdyby nie pewnien szkopul. Otoz ja sledzi nie jem, bo zle sie po nich czuje i w zwiazku z tym nie mam w tym temacie zadnego doswiadczenia. Nie wiedzialm ze trzeba je przeplukac. Wyszlo to wszystko koszmarnie slone ( ja nawet nie probowalam, bo od sledzi mnie odrzuca , ale moj maz bardzo lubi i chcialam mu zrobic przyjemnosc). Mowil, ze bylaby pyszna gdyby to nie bylo takie slone. Tak sobie mysle, ze ogorki tez sa solone i to wszystko sie skumulowalo…..Powiedz, czy Ty zawsze moczysz sledzie, czy tylko pluczesz? Co trzeba zrobic zeby to bylo jadalne? ( kupilam matiasy w oleju)

    Ciku i Kacperek
    10 luty 2004

    #457950

    iwonan

    Re: SLEDZIE

    Ciku.
    Nigdy nie kupowalam matiasow w oleju, a zawsze takie w slonej wodzie.
    Zawsze je ok godzinki, czasem dluzej, mocze w wodzie. Ogorki kiszone rzeczywiscie czasem sie trafia bardzo slone, jesli zrobisz z korniszonami (sa takie slodko-kwasne) to calosc bedzie miala delikatniejszy smak.
    Jesli sie jeszcze kiedys zdecydujesz zrobic te sledziki to daj znac czy bylo zjadliwe.

    Ten drugi moj przepis z oliwa, cebulka i miodem tez jest pycha (a do tego ziemniaczki gotowane w mundurkach i z maselkiem-mniam mniam)

    Pamietaj o wymoczeniu sledzi.

    P.S. Czy ten olej w ktorym byly sledzie kupione nie byl czasem jakos przyprawiany? Moze to tez mialo wplyw na smak calosci?

    Pozdrawiam.IwonaN



    #457951

    ciku

    Re: SLEDZIE

    Iwonko nie sadze, zeby ten olej w ktorym kupilam sledzie byl czyms przyprawiany, ale opakowania juz nie mam i nie moge teraz sprawdzic. Jak nastepnym razem wyjda ok to Ci napisze. Papa

    Ciku i Kacperek
    10 luty 2004

    #457952

    dudeinka

    Re: SLEDZIE

    Heja Cikus! Z tej strony Dudeina (musialam zmienic nicka, ale to ja).
    Wlasnie przeczytalam , ze Twoj mezus lubi sledzie i mam dla Ciebie, a wlasciwie dla Niego super przepis. Otoz: Sledziki mocze i potem kroje tak…dowolnie w mae kawaleczki. Nastepnie przygotowuje sobie cebulke, pokrojona w kosteczke, ogorki kiszone, tez kosteczka i buraczki starkowane na duzych oczkach (ja kupuje buraczki w puszce, cale, albo talaki). No i koncowka, wszystko przekladamy jak nam sie podoba. Ja przewaznie zaczynam od warstwy buraczkow, potem cebulka, ogorek i sledziki i tak kilka razy. Na sam koniec spryskuje to wszystko cytrynka i zalewam olejem. PYCHOTKA!!! Mezus napewno doceni. Acha, najlepsze jest tak po kilku godzinkach w lodoweczce.

    Pozdrowionka

    Ania i Alicja (12 marzec 2004)

Postów wyświetlanych: 12 - od 1 do 12 (wszystkich: 12)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close