Śledziki mozna zrobic na Wigilijny stol, chociaz moj maz uwielbia je jesc na kolacje. Wyprobujcie, warto 😉
Śledziki z ananasem:
Śledzie zamarynowac na 2 – 3 godz. przed doprawieniem sosem.
Marynowanie: ocet winny (2 – 3 lyzki) + gozdziki + cebula pokrojona w kostke (sparzona).
Sos: majonez + smietana + ananasy drobno pokrojone + curry do smaku.
Ukladamy w naczyniu warstwami sledzie + sos.
Proporcje wg. uznania.
Śledziki z pieczarkami:
Śledzie zamarynowac. Pieczrki pokroic w paseczki, dodac cebule pokrojona w plasterki i dusic na miekko, doprawic pieprzem, przecierem pomidorowym, sola. Mozna dodac troszke cukru.
Ukladac warstwami sledzie + pieczrki.
Proporcje rowniez wg. uznania. Ja przewaznie jak robie z 10 platow sledzi to daje ok. pol kg. pieczarek i 3- 4 cebule.
Smacznego 🙂
2 odpowiedzi na pytanie: Śledziki z ananasem
Re: Śledziki z ananasem
ooooo! to pewnie jest pyszne!! wyprobuje!
guciak i Ninka 27.04.2003
Re: Śledziki z ananasem
Pewnie, ze dobre 🙂 Ja nie przepadam za sledziami, ale w tej postaci wyjatkowo mi smakuja (zwłaszcza te z pieczarkami).
Znasz odpowiedź na pytanie: Śledziki z ananasem