Smaczna alternatywa dla słoiczków- zapodajcie przepisy!!!

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 60)
  • Autor
    Wpisy
  • #102773

    kurdula

    Dziewczyny, jestem ciekawa, czy próbujecie własnoręcznie robić deserki dla swoich maluchów sugerując sięnazwami gotowych słoiczków??

    Bo te co są gotowe z bobowity lub gerbera owszem są wygodne ale jak tak porównać że kilo jabłek kosztuje 1,50 , chrupki flipsy niecałe 2zł i z tego przygotuje jakieś 5 słoiczków pysznego deserku pt.”jabłuszko z kaszką kukurydzianą” to człowiekowi szkoda wydawać 3zł na jeden słoiczek skoro za te cenę mam ich aż 5 własnej roboty:)

    Oczywiście ja wiem, że to ekologiczne i zdrowe co tam wkładają ale myślę, że tak do końca nie można wyjaławiać kubków smakowych naszych maluchów bo potem wyjda na podwórko , wezmą peta do buzi i alergia gotowa:Hmmm…:

    Ja z tym jabłuszkiem to robie tak:
    Obieram jabłko, kroję w ósemki, wkładam do garnuszka, zalewam odrobiną wody zeby się w niej poddusiły i zmiękły i jak jużsię rozlecą do wkładam do blendera, dodaje rozkruszone flipsy(zamiast kaszki kukurydzianej) i miksuje.Wychodzi pyszny deserek i moja mała wcina go i ogląda się na dokładki.
    macie jakieś swoje przepisy zastepujące słoiczki??Chętnie skorzystam:)

    #3121722

    forgetminot

    Zupki robię sama bo mój Kamilek ( 9 miesięcy) pluje słoiczkami i jada je w ostateczności 🙂

    Gotuję marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, z mięskiem – na razie to pierś z kurczaka lub indyka (pokrojona w kostkę), dodaję łyżeczkę oliwy. Wszystko ugotowane miksuję i gotowe, przed podaniem dodaję jakąś kaszkę – sinlac, ryżową labo manną, nie doprawiam niczym a smak je ok.
    Często gotuję taką zupkę na 3-4 dni, przekładam do słoiczków i je wekuję i wstawiam do lodówki jak wystygną. Przed podaniem przegotowuję.

    Z deserków robię tarte jabłka (na szklanej tarce) z bananem (rozgnieciony widelcem albo mikserem), do tego dodaję kaszkę i odrobinę wody) (sinlac, ryżowa, kukurydziana). Mały wcina te owoce aż mu kolorki wyskakują + uczestniczy w ich przygotowywaniu bo strasznie go ciekawi ta tarka i cały proces



    #3121723

    rybus80

    Zupki też już gotuję.od dwóch dni ma z cielęciną i zero reakcji alergicznej:Hura!: Niech tak już zostanie. Do deserków się przymierzam,chętnie poczytam…

    #3121724

    Anonim

    a ja poprosze przepisy na ugotowanie wsyzstkiego:deserkow,zupek itd.
    P.s dzieki kudula juz przynajmniej wiem jak z jablkiem:)

    #3121725

    agatka

    Małe dziecko – Dania dla niemowląt

    DANIA OD 5 M-CA(BUTLA) LUB OD 7 M-CA(PIERŚ)
    Zupki robi się bardzo podobnie. Generalnie ugotować wszystko, zmiksować
    razem, do ciepłego dodać tłuszcz(masło, oliwę lub olej sojowy), dodać
    kleik(ryżowy lub kukurydziany) i wymieszać, przełożyć do słoiczków.
    1.MARCHEWKA
    – marchew (kilka małych lub 2-3 średnie)
    – kleik ryżowy
    -1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
    -woda
    Ugotować obraną marchew w niewielkiej ilości wody, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Dodać kleik(tyle by uzyskać pożądaną konsystencję), wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.
    2.BROKUŁY
    -kilka różyczek brokuła
    -woda
    – kleik ryżowy
    Ugotować brokuły do miękkości, zmiksować(można dodać wodę z gotowania) i dodać kleik ryżowy.
    3 ZUPKA JARZYNOWA 1 (podstawa)
    -ziemniak
    -marchewka
    – pietruszka(kawałeczek)
    – por
    -seler(ostrożnie- może uczulać)
    -masło lub oliwa z oliwek
    -kleik ryżowy lub kukurydziany
    Ugotować wyszorowany ziemniak w łupince, a osobno ugotować marchew, por wraz z selerem i pietruszką. Zmiksować jarzyny wraz z wodą z gotowania i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagęścić kleikiem(niekoniecznie) dodać oliwę lub masło i podgrzać mieszając by składniki dobrze się połączyły.
    4.ZUPA ZIEMNIACZANKA
    – 2 ziemniaki
    -2 szklanki wywaru z warzyw(por, marchew, pietruszka, seler)
    Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze z jarzyn. Zmiksować.
    5.ZUPA BROKUŁOWA
    -1 marchewka
    -100gram brokuła
    – 1 łyżeczka oliwy
    – 1 łyżeczka kaszki ryżowej
    Ugotować marchew marchew i brokuła(osobno z dodatkiem oliwy) zmiksować, dodać kaszkę, wymieszać.
    6.MUS JABŁKOWY
    – 1 duże słodko-kwaśne jabłko
    – sok jabłkowy klarowny
    – kleik ryżowy
    Jabłko obrać, pokroić w kawałeczki, ugotować w niewielkiej ilości wody by zmiękły, zmiksować, dodać kleik ryżowy i sok klarowny do smaku.
    7.ZUPKA JARZYNOWA Z BURACZKIEM
    -1/2 buraka
    -marchewka
    -1/2 ziemniaka
    -1/4 pietruszki
    – 1łyżeczka masła(lub oliwa z oliwek)
    – 2 łyżeczki kleiku ryżowego
    Ugotować warzywa, zmiksować z dodatkiem wywaru z gotowania (ale nie z ziemniaka), podgrzać i dodać tłuszcz. Jeśli trzeba dodać kleik dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
    8.ZUPA JARZYNOWA Z KALAFIOREM I BROKUŁEM
    – marchew
    – kalafior
    – brokuł
    – oliwa z oliwek
    – kleik ryżowy
    Gotujemy marchew, brokuła i kalafior. Miksujemy wraz z wodą z gotowania, dodajemy oliwę i w razie potrzeby zagęszczamy kleikiem ryżowym.
    9)ZUPKA Z CUKINII
    Ugotowałam na masełku 5 marchewek,1 ziemniaczka i pod koniec gotowania
    dodalam kilka plasterkow cukinii.Na koniec kasze jaglana i na malym ogniu
    gotowałam Az napecznieje.W innym garneczku gotowałam piers z indyka
    (kawałeczek) razem z natka selera i pietruszki oraz porem.Nastepnie zmieliłam
    warzywka i włożyłam do sloiczko czesc zupki a do pozostałej czesci dodalam
    miesko i zmiksowałam i tym sposobem mialam 2 rodzaje zupek za jedzym
    razem,miesna i bezmiesna
    Cukinia jest polecana od 5 miesiaca,bardzo zdrowa i smaczna,nadaje słodkawego
    smaku.

    DANIA OD 6 M-CA(BUTLA) LUB OD 8 M-CA(PIERŚ)
    Wprowadzamy dodatek mięsa bez wywaru(indyk, królik, kurczak, jagnięcina, ewentualnie cielęcina)
    1.ZUPKA Z MIĘSEM BEZ WYWARU
    -100 gram kurczaka lub indyka
    -1 marchewka
    – 1 gałązka selera naciowego
    – 2 gałązki natki pietruszki
    -2 szklanki wody
    Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa(poza natką). Zmiksować razem z natką pietruszki i wodą z gotowania warzyw.
    2.ZUPKA Z KURCZAKIEM
    -marchew
    – ziemniak
    -mięso z piersi kurczaka
    – seler
    -pietruszka
    – oliwa
    Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa. Zmiksować z dodatkiem wody z gotowania warzyw. Podgrzać i dodać odrobinę oliwy. Wymieszać.
    3.ZUPKA Z KRÓLIKIEM
    – marchew
    – ziemniak
    – por
    – mięso z królika(ok. 100 gram)
    – kleik ryżowy
    – olej sojowy
    – pietruszka
    Ugotować osobno mięso i warzywa. Zmiksować wraz z wywarem z jarzyn, podgrzać i dodać olej, wymieszać z kleikiem aż do otrzymania pożądanej konsystencji.
    4.INDYK W JARZYNACH
    -marchew
    -ziemniak
    -mięso z piersi indyka(100 gram)
    – groszek zielony
    -olej sojowy
    – por
    – kleik ryżowy lub kukurydziany
    Ugotować osobno warzywa, a osobno mięso. Zmiksować z dodatkiem wywaru jarzynowego, podgrzać, dodać olej, wymieszać, dodać kleik i ponownie wymieszać.
    5.KURCZAK Z JABŁKAMI
    – marchew (350 gram)
    -mięso z kurczaka(100gram)
    – świeża kukurydza ugotowana do miękkości lub mrożona i ugotowana (200gram)
    – masło 1 łyżeczka
    -kleik ryżowy zależnie od konsystencji(ok.2,5 łyżki)
    -sok jabłkowy przecierowy lub zrobiony własnoręcznie z kwaskowych jabłek(do smaku- próbować!)
    Ugotować osobno marchew, osobno kurczaka. Zmiksować razem z kukurydzą. Podgrzać i dodać masło. Wymieszać tak by się rozpuściło. Dodać sok jabłkowy do smaku.
    Dodać kleik według potrzeby. Jeśli za gęste można dodać nieco wody.
    6.JAGNIĘCINA Z KASZĄ
    -marchew(300 gram)
    -ziemniak (1 niewielki)
    – mięso jagnięce(ok.150gram)
    – por (kawałeczek białej części)
    – groszek zielony świeży lub mrożony (2 łyżki)
    – pietruszka(1/4 z ilości marchwi)
    – kasza jaglana( 2 łyżki)
    – olej sojowy (1 łyżeczka)
    – kleik kukurydziany( 2łyżeczki)
    – sok jabłkowy do smaku
    Ugotować osobno marchew, osobno ziemniak w łupinie(wyszorowany), osobno por z pietruszką i zielonym groszkiem(groszek dodać pod koniec gotowania gdy pietruszka będzie już miękka), a osobno mięso. Ugotować kaszę jaglaną Zmiksować warzywa z mięsem i kaszą. Podgrzać, dodać olej i doprawić sokiem jabłkowym do smaku.
    Jeśli za gęste dodać wody.
    7.INDYK KALAREPKĄ
    – marchew 250 gram
    – mięso z piersi indyka 100gram
    -kalarepka 200 gram
    – olej sojowy lub oliwa z oliwek
    – kleik ryżowy
    Ugotować osobno marchew, kalarepkę, osobno mięso. Zmiksować razem, podgrzać i dodać tłuszcz. Zagęścić kleikiem ryżowym lub kukurydzianym.

    DANIA OD 7 M-CA ŻYCIA
    DO DIETY DZIECKA MOŻNA WPROWADZIĆ WYWAR Z MIĘSA, ? ŻÓŁTKA CO DRUGI DZIEŃ MOŻNA ZAMIENNIE Z MIĘSEM LUB DODAĆ DO ZUPKI, A TAKŻE GRUSZKI I MORELE
    Pod koniec 7 m-ca nie miksujemy już wszystkiego na jednolitą papkę, ale rozgniatamy widelcem, lub drobniutko siekamy tak by pobudzić naukę żucia i gryzienia(nawet jeśli dziecko nie ma jeszcze zębów). W przypadku gdy maluch ma problemy i krztusi się, ponawiamy próbę za kilka dni.
    1.ROSOŁEK Z KURCZAKA Z RYŻEM
    – marchew 1 duża
    – kawałeczek kurczaka ok.100 gr
    – ugotowany ryż 1 łyżka
    – olej sojowy1 łyżeczka
    -por, seler, pietruszka po niewielkim kawałeczku
    – natka pietruszki do smaku
    Ugotować jarzynki wraz z mięsem(poza natką pietruszki), zmiksować całość wraz z wodą z gotowania i ryżem(pod koniec 7 m-ca nie miksujemy ryżu by uczyć dziecko gryzienia), dodajemy olej i drobniutko posiekaną natkę pietruszki.
    2.ROSOŁEK Z INDYKA Z KASZKĄ KUKURYDZIANĄ
    – marchew 1 duża
    – kawałeczek indyka ok. 100 gr
    – kaszka kukurydziana 1 łyżka
    – róża brokuła
    – cebula ? małej
    – pietruszka kawałeczek
    – olej sojowy
    – natka pietruszki do smaku
    Ugotować mięso( w połowie gotowania dodać jarzyny, czyli marchew, pietruszkę, cebulkę, a na końcu brokuła). Jeśli kaszka kukurydziana nie jest ekspresowa to wsypać 1 łyżkę do wody z gotowania(jarzyny i mięso odcedzić) i ugotować kaszkę do miękkości. Zmiksować mięso z warzywami dodając wodę, olej, a na końcu kaszkę, doprawić posiekaną natką pietruszki.
    3. ROSOŁEK Z CIELĘCINĄ I RYŻEM
    – marchew 1 duża
    – kawałek cielęciny(od szynki) ok. 90 gram
    – ugotowany ryż 1 łyżka
    – brokuł róża
    – cebula ?
    – seler kawałeczek
    – pietruszka 1 cała niewielka
    – olej 1 łyżeczka
    – natka pietruszki do smaku
    Ugotować jarzyny wraz z mięsem, najpierw mięso, gdy zmięknie dodawać kolejno marchew marchew z pietruszką, selerem, następnie cebulę, a na końcu brokuł. Zmiksować razem z wodą z gotowania. Dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki.
    4. ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM(pomidory mogą uczulać)
    – marchew 1 szt.
    – kurczak ok. 100 gr
    – ryż 1 łyżka ugotowanego
    – por kawałeczek
    – pietruszka ?
    – olej 1 łyżeczka
    – natka pietruszki do smaku
    – koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
    Ugotować rosołek z kurczaka, marchewki, pietruszki, pora. Do gorącego dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Zmiksować razem, dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki.
    5. POTRAWKA Z INDYKIEM
    – marchew 1 szt.
    – ziemniak 1 niewielki
    – filet z indyka ok. 100 gram
    – brukselka 3- 4 sztuki
    – kaszka kukurydziana 1 łyżka
    – olej 1 łyżeczka
    Ugotować rosołek z indyka, marchwi oraz brukselki, dodać ugotowanego w łupince i obranego ziemniaka. Zmiksować razem. Można też wyjąć mięsko i drobniutko posiekać. Ugotować kaszkę kukurydzianą lub dodać do gorącej zupki (jeśli ekspresowa), dodać olej i wymieszać.
    6. POTRAWA Z INDYKIEM I POMIDORAMI
    – pomidor sparzony, obrany, bez pestek
    – filet z indyka ok. 100 gram
    – marchew 1 duża
    – por, seler po kawałeczku
    – pietruszka ?
    – olej sojowy
    – kleik ryżowy
    Ugotować indyka do miękkości, dodać marchew, por, seler, pietruszkę(pod koniec gotowania), a na końcu pomidora. Zmiksować razem, dodać olej i kleik ryżowy.
    7. DESER JABŁKOWO-GRUSZKOWY
    – 1 duże jabłko
    – 1 gruszka
    – sok gruszkowy do smaku
    – kleik ryżowy lub kukurydziany
    Owoce umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kawałki i poddusić ok. 5 minut z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Zmiksować wraz z kleikiem ryżowym i sokiem gruszkowym.
    Z biegiem czasu wystarczy rozgnieść owoce widelcem by przyzwyczajać dziecko do żucia.
    8. DESER JABŁKO-MORELA
    – 1 duże jabłko
    – 2 morele
    – sok jabłkowy do smaku
    – kleik kukurydziany
    Morelę sparzyć i obrać ze skórki, jabłko obrać. Pokroić owoce na kawałki i poddusić z dodatkiem niewielkiej ilości wody przez ok. 5 minut. Zmiksować i dodać sok jabłkowy do smaku, jeśli trzeba zagęścić kleikiem.
    9. DESER GRUSZKOWY
    – 2 gruszki
    – sok gruszkowy klarowny
    – kleik ryżowy lub kukurydziany
    Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, podgotować z niewielką ilością wody przez kilka minut. Zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać sok do smaku i kleik w razie potrzeby.
    10. KISIEL OWOCOWY Z SOCZKU
    – ? butelki soczku
    – 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
    – 50-60 ml wody
    – ewentualnie odrobina cukru
    Zagotować wodę z ewentualnym dodatkiem cukru, w chłodnym soczku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującej się wody.
    11. DESER BANANOWO- JABŁKOWY
    – 1 banan
    – 1 jabłko
    Owoce obrać, pokroić na kawałki, chwilkę podgotować(max 5 minut) z dodatkiem wody. Zmiksować.
    12. ZUPKA NA ROSOLE
    – ? marchwi
    – ? małego ziemniaka
    – 2 róże kalafiora
    – ? pietruszki
    – ? pora
    – 1 łyżeczka oliwy lub oleju słonecznikowego
    – 1łyżeczka płatków ryżowych
    – mięso drobiowe(kurczak, indyk) ok. 100 gram
    Gotujemy mięso z jarzynami, dodajemy płatki ryżowe lub kaszkę kukurydzianą i gotujemy ok. 20 minut do miękkości. Mięso siekamy, jarzyny rozgniatamy widelcem. Do gorącego dodajemy olej.

    #3121726

    agatka

    ZUPKI

    1. Pierwsza zupka marchewkowa (piersią od 5 m-ca, butelką od 7 m-ca)
    Skład: ? średniej marchwi (60g), mały ziemniak (30g), łyżeczka oliwy lub świeżego masła, 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego, 100 g wody .
    1 porcja = 150 g
    Przepis: warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem, najlepiej ok. 30 min. Miękkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko. Następnie łączymy z wywarem i kleikiem, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwę i mieszamy.

    2. Pierwsza zupka jarzynowa (piersią od 7 m-ca, butelką od 5 m-ca)
    Skład: ? małej marchwi (40g), mały ziemniak (30g), ? korzenia pietruszki (15g).
    Przepis: warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości (20-30 min). Uzupełniamy wodą podczas gotowania. Ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko, a następnie łączymy z wywarem i kleikiem ryżowym. Gotujemy całość mieszając dodajemy oliwę. Po schłodzeniu podajemy dziecku.

    3. Zupa marchewkowa z mlekiem modyfikowanym (butelką od 5 m-ca)
    Skład: ? małej marchwi (50g), średni ziemniak (70g), łyżeczka kiełku ryżowego, 60g mleka modyfikowanego następnego, 60 ml wody.
    1 porcja = 180 g
    Przepis: warzywa po umyciu i obraniu kroimy w drobną kostkę. Wkładamy je do wrzątku i gotujemy ok. 20 min. Miękkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko, dodajemy kleik i zagotowujemy mieszając. Przygotowujemy mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zmiksowane warzywa dokładnie mieszamy z mlekiem modyfikowanym i podgrzewamy zupę. Przed podaniem należy sprawdzić temperaturę.

    4. Zupa jarzynowa z buraczkiem (piersią od 6 m-ca, butelką od 7 m-ca)
    Skład: ? marchwi (30g), ? ziemniaka (20g), ? pietruszki (20g), ? buraka (20g), łyżeczka świeżego masła , 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego, 120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania.
    Przepis: warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy. Następnie wkładamy do wrzącej wody do ugotowania ok. 20 min. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko , dodajemy kleik, mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Następnie dodajemy masło i studzimy.

    5. Zupka jarzynowa z cielęciną (piersią od 7 m-ca, butelką od 6 m-ca)
    Skład: 2 łyżki kleiku kukurydzianego, 20g cielęciny, 100g wody, 1/5 małej marchwi (20g), ? małego ziemniaka (20g), ? małej pietruszki (20g), brokuły (20g), seler (10g), łyżeczka oleju sojowego lub oliwy z oliwek.
    Przepis: warzywa myjemy ,obieramy, płuczemy a następnie drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości (20 min). Miksujemy. Osobno ugotowane mięso drobno siekamy. Następnie mięso, kleik z warzyw oraz oliwę dodajemy do wywaru z ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Po ostygnięciu podajemy dziecku.

    6. Zupa jarzynowa z cielęciną i kleikiem (piersią od 7 m-ca, butelką od 6 m-ca)
    Skład: ? małej marchwi, mały ziemniak, ? pietruszki (20g), 2 łyżeczki kleiku ryżowego, łyżeczka masła, 120 ml wody, 20 g cielęciny.
    Przepis: warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Cielęcinę czyścimy z błon i wkładamy do wrzącej wody , gotujemy do miękkości. Osobno ugotowane warzywa dodajemy do kleiku i mięsa. Wszystko miksujemy. Dodajemy masło i ponownie gotujemy.

    7. Zupa jarzynowa z kaszką kukurydzianą i masłem (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
    Skład: ? małej marchwi, mały ziemniak, ? pietruszki, 2 łyżeczki kleiku ryżowego, łyżeczka masła, 120ml wody, 20g mięsa cielęcego.
    Przepis: kaszkę kukurydzianą zalewamy chłodną przegotowaną wodą 30ml. Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy i wkładamy do wrzącej wody. Dodajemy kaszkę kukurydzianą i lekko mieszając gotujemy ok. 20 min. Po ugotowaniu miksujemy ,dodajemy masło i ponownie zagotowujemy. Studzimy i podajemy dziecku.

    8. Zupa jarzynowo-fasolowa (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
    Skład: ? małej marchwi (20g), ? małego ziemniaka (20g), ? małej pietruszki (20g), 5 strączków fasolki szparagowej, łyżeczka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek, 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego, 100-120 ml wody.
    Przepis; warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Odcinamy końcówki fasolki i usuwamy włókienka. Kroimy i wrzucamy do wrzącej wody gotując do miękkości (20 min). Ugotowane warzywa przecieramy przez sitko lub miksujemy. Dodajemy kleik ryżowy, oliwę i mieszamy doprowadzając do zagotowania. Studzimy przed podaniem. Możemy ewentualnie dodać 10 g ugotowanej , dobrze posiekanej piersi indyka, kurczaka lub cielęciny.

    9. Zupa marchewkowo-ziemniaczana z żółtkiem (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
    Skład: ? marchwi (60g), ziemniak (50g), łyżeczka posiekanego pora (70g), łyżeczka kleiku kukurydzianego, łyżeczka masła, 100ml wody, ? żółtka.
    Przepis: marchewkę i ziemniaka myjemy, obieramy i płuczemy. Por po umyciu drobno kroimy. Do zagotowanej wody wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy około 20 min. Ugotowane jajko obieramy ? oddzielając białko od żółtka. Żółtko dodajemy do zupy i dokładnie miksujemy. Później dodajemy masło i kleik, mieszamy i gotujemy. Po schłodzeniu podajemy dziecku.

    10. Zupa z brokułów (piersią od 9 m-ca, butelką od 9 m-ca)
    Skład: 100ml wody, łyżka ugotowanych brokułów, łyżka nestle sinlac, łyżka ugotowanego zmielonego mięsa.
    Przepis: brokuły gotujemy do miękkości. Następnie wkładamy do czystej wyparzonej miseczki i trzemy je na gładką masę. Dolewamy ostudzoną wodę w której były gotowane , wsypujemy nestle sinlac i mieszamy. Do zupki dokładamy ugotowane zmielone mięso.

    11. Zupa wielowarzywna (piersią od 10 m-ca, butelką od 10 m-ca)
    Skład: 2 marchewki, pietruszka, ? selera, ? małego pora, gałązka kalafiora, 1/8 główki kapusty, 3 pomidory, 3 ziemniaki, 3 łyżki oleju ,sól, 3 łyżki soczewicy, pieprz, natka pietruszki, koperek, litr wody.
    Przepis: warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, drobno kroimy. Do garnka wlewamy olej i dodajemy pokrojone warzywa oraz niewielką ilość wody. Dusimy 5 min. po czym dodajemy obrane ze skóry pomidory, opłukaną soczewicę i wodę. Gotujemy do miękkości. Studzimy i podajemy dziecku.

    12. Zupka jarzynowa z olejem sojowym (piersią od 12 m-ca, butelką od 10 m-ca)
    Skład: marchewka, kalafior, pietruszka, 5g ryżu lub kaszki kukurydzianej, 3g masła, łyżeczka cukru, 150ml wody.
    Przepis: warzywa myjemy, płuczemy i trzemy na tarce lub drobno kroimy. Wkładamy do wrzątku i gotujemy pół godziny do miękkości, a następnie odcedzamy. Wypłukany ryż dodajemy do wrzącego pozostałego wywaru i gotujemy 15-20 min. Warzywa przecieramy przez sitko ,łączymy z ugotowaną kaszą lub ryżem. Dodajemy olej sojowy ,cukier i zagotowujemy.

    JARZYNKI

    1. Papka z kalafiora lub brokuł (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
    Skład: 6 łyżek kalafiora lub 2-3 gałązki brokuł, łyżka mleka modyfikowanego następnego, łyżeczka świeżego masła.
    Przepis: warzywa myjemy ,płuczemy, wodę gotujemy. Kalafior lub brokuły wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzamy, rozcieramy lub ugniatamy ,dodajemy mleko i masło, podgrzewamy mieszając. Papkę podajemy z ugotowanym i drobno posiekanym chudym mięsem (2 łyżeczki) .

    2. Papka z ziemniaków (piersią od 10 m-ca, butelką od 10 m-ca)
    Skład: ziemniak średniej wielkości (80g), mleko modyfikowane następne, 5g masła.
    Przepis: ziemniaki czyścimy, cienko obieramy, starannie płuczemy, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, rozcieramy lub rozgniatamy dodając mleko i masło , podgrzewamy mieszając. Papkę podajemy z ugotowanym mięsem lub pulpetem i jarzynką.

    JARZYNKI Z MIĘSEM

    1. Zupa jarzynowa z mięsem bez rosołu (piersią od 7 m-ca, butelką od 6 m-ca)
    Skład: ? pietruszki (25g), ? marchwi (15g), ziemniak, łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego, 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego, 100 ml wody, chude mięso z piersi kurczaka lub indyka (20g).
    Przepis: warzywa myjemy, obieramy, płuczemy, następnie wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy osobno przez ok. 20 min. Po ugotowaniu rozdrabniamy drobno siekając nożem. Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy oliwę. Po wymieszaniu podajemy dziecku.

    2. Jarzynka kalafiorowa z mięsem na rosole (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
    Skład: ? marchewki (25g), ? małego ziemniaka, ? pietruszki (9g), ? małego pora (9g), 2 gałązki kalafiora (20g), łyżeczka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek, łyżeczka płatków ryżowych, 120ml wody która uzupełniamy w trakcie gotowania, 20g cielęciny lub mięsa z drobiu.
    Przepis: warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, mięso płuczemy. Warzywa i mięso kroimy, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 15 minut. Dodajemy płatki ryżowe lub kaszę kukurydzianą. Gotujemy na małym ogniu aż do miękkości jeszcze przez ok. 20 min. Ugotowane warzywa, mięso i ryż miksujemy. Zmiksowaną zupę zagotowujemy. Dodajemy oliwę lub olej. Mieszamy , sprawdzamy temperaturę i podajemy dziecku.

    3. Papka warzywna z kurczęciem (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
    Skład: ? marchewki, ? ziemniaka, 2 różyczki brokuł, łyżeczka oleju sojowego, 20g surowego mięsa, 100 ml wody.
    Przepis: warzywa myjemy, marchew i ziemniaki obieramy, płuczemy. Kroimy je na drobno i wrzucamy do zagotowanej wody. Gotujemy do miękkości ok. 20 min. Na koniec gotowania wrzucamy brokuły. Ostatecznie miksujemy i dodajemy olej, ponownie doprowadzamy do zagotowania. Po ostudzeniu podajemy łyżeczką.



    #3121727

    agatka

    PRZECIERY OWOCOWE

    1. 1. Kisiel żurawinowy (piersią od 7 m-ca, butelką od 5 m-ca)
    Skład: 100 g żurawin, 20 g cukru, 10 g mąki ziemniaczanej, 200 ml wody.
    Przepis : żurawiny po umyciu rozgniatamy i wrzucamy do gotującej się wody wraz z cukrem. Po krótkim czasie gotowania przecieramy przez plastikowe sitko. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Powoli mieszając wlewamy do gotującej się wody. Gotujemy.

    2. Przecier z malin (piersią od 6 m-ca, butelką od 5 m-ca)
    Skład : ? szklanki malin, 2 łyżki kleiku ryżowego
    Przepis: miękkie dojrzałe owoce płuczemy wrzątkiem. Przecieramy maliny i dodajemy kleik ryżowy delikatnie mieszając.

    1. 3. Przecier z czarnych jagód (piersią od 6 m-ca, butelką od 7 m-ca)
    Skład: 200 g czarnych jagód, 3-4 łyżeczki przegotowanej wody (20ml).
    Przepis: jagody myjemy ,płuczemy następnie sparzamy wrzątkiem. Owoce ścieramy na miazgę, dodajemy wodę, mieszamy i przecieramy przez sito.

    2. 4. Przecier z jabłek (piersią od 7 m-ca, butelką od 6 m-ca)
    Skład: 100 g jabłek (słodkie i soczyste) , ? łyżeczki cukru, 2 łyżeczki wody.
    Przepis: jabłka myjemy i obieramy oraz ścieramy na tarce. Mieszamy z przegotowaną wodą oraz cukrem. Jest to wspaniałe danie deserowe.

    5. Puree z jabłka i gruszki (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
    Skład: 1/3 jabłka, ? miękkiej gruszki, 2 łyżki przegotowanej wody.
    Przepis: owoce płuczemy, obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do rondelka i dusimy na wolnym ogniu w 2 łyżkach wody przez 10 min. Po rozgotowaniu owoce rozcieramy i miksujemy. Wspaniałe jako deser ? dodatek do biszkopta lub kaszy manny.

    DESERY

    1. Deser morelowo-jabłkowy (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
    Skład: średnie jabłko (80g), morela (50g), 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej , woda (50g).
    Przepis: jabłko myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Morelę obieramy i usuwamy pestkę. Po zagotowaniu wody wrzucamy owoce i gotujemy do miękkości. Ugotowane owoce miksujemy dodając mąki ziemniaczanej (wcześniej rozprowadzonej w wodzie). Po rozmieszaniu gotujemy. Studzimy i dajemy dziecku.

    2. Kisiel z wiśni (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
    Skład: ? szklanka wiśni, 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki cukru, 50ml wody, 50ml mleka następnego.
    Przepis: wiśnie myjemy, płuczemy , usuwamy pestki , a następnie wkładamy do wrzątku , dodajemy cukier i przecieramy przez sitko. Po przygotowaniu mąki ziemniaczanej w 2 ml zimnej wody wlewamy na wrzący przecier owocowy. Ciągle mieszamy doprowadzając do wrzenia. Po ostudzeniu podajemy polanym mlekiem następnym przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu.

    3. Biszkopt bezglutenowy (piersią od 9 m-ca, butelką od 9 m-ca)
    Skład: 4 jaja, szklanka cukru pudru (120g), 1/3 szklanki maki ziemniaczanej (60g).
    Przepis: jaja ubijamy dokładnie z cukrem pudrem, dodając mąkę ziemniaczaną. Mieszamy delikatnie i układamy na formę wysmarowaną masłem, posypaną mąką ziemniaczaną. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piecu. Podajemy do deseru między posiłkami. Przechowujemy pod szkłem.

    4. Budyń bez mleka (piersią od 9 m-ca, butelką od 9 m-ca)
    Skład: butelka soczku owocowego dla niemowląt, 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1-2 łyżeczki kleiku kukurydzianego, łyżka wody.
    Przepis: soczek wlewamy do garnka i gotujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Gotujemy aż zgęstnieje. Mieszamy dokładnie z kleikiem. Podajemy na zimno.

    5. Ciasto bananowe (piersią od 10 m-ca, butelką od 10 m-ca)
    Skład: kg bananów, szklanka płatków owsianych, kilka łyżeczek mąki pszennej razowej, łyżka miodu, 4 łyżki ziaren słonecznika, 4 łyżki rodzynek, łyżka oleju.
    Przepis: banany obieramy, odcinamy końcówki oraz rozcieramy drobno widelcem na talerzyku. Dodając pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Układamy na blaszce pokrytej olejem i otrębami. Pieczemy 30 min.
    w temperaturze 150 stopni C.

    6. Deser jabłkowo-ryżowy z jogurtem naturalnym (piersią od 11 m-ca, butelką od 11 m-ca)
    Skład: 3 łyżeczki kleiku ryżowego, ? średniego jabłka, 2 łyżki naturalnego jogurtu, łyżeczka cukru, 50ml wody.
    Przepis: jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Następnie gotujemy wodę z cukrem do której dodajemy utarte jabłko i kleik ryżowy ? wszystko mieszając. Podajemy na talerzyku z dodatkiem jogurtu.

    7. Deser owocowy z jogurtem (piersią od 11 m-ca, butelką od 11 m-ca)
    Skład: ? średniego jabłka, ? średniej gruszki, 2 śliwki, łyżka naturalnego jogurtu, 50 ml szklanki wody.
    Przepis: owoce myjemy i obieramy ze skórki (śliwki nie wymagają obierania). Kroimy je na niewielkie cząstki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy pod przykryciem 10-15 min. Po ugotowaniu miksujemy. Podajemy z jogurtem.

    8. Placuszki marchewkowo-owsiane (piersią od 12 m-ca, butelką od 12 m-ca)
    Skład: 3 marchewki, ? szklanki płatków owsianych, ząbek czosnku, cebula, sól ,pieprz, łyżeczka mąki sojowej, ? łyżeczki tymianku, łyżka oleju.
    Przepis: marchewkę, cebulę , czosnek obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy namoczone we wrzątku płatki owsiane oraz przyprawy i olej. Wytwarzamy formę placków i smażymy na patelni. W przygotowaniu można warzywa i przyprawy zastąpić rodzynkami bądź innymi suszonymi warzywami.

    9. Naleśniki bezglutenowe (piersią od 12 m-ca, butelką od 12 m-ca)
    Skład: 200ml rozpuszczonego Nutramigenu, ? szklanki mąki kukurydzianej, sól, oliwa z oliwek do smażenia lub olej rzepakowy.
    Przepis: dokładnie przygotowujemy ciasto (konsystencja gęstej śmietany). Smażymy małe cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Naleśniki podajemy z owocami lub farszem mięsnym. Do ciasta można dodać ? rozmąconego jajka.

    #3121728

    medeja

    deserki

    kilka deserkow, ktore smakuja naszemu malenstwu (od 12 mies.+):
    banan+truskawki-wszystko rozgniecione i wymieszane
    tarte jablko z pokruszonym biszkoptem
    tarte jablko z dodatkiem serka waniliowego
    miekka gruszka pokrojona w male kawalki
    rozgniecione maliny+jogurt naturalny

    #3121729

    kurdula

    Agatka boska jesteś, dzięki:)

    #3121730

    agatka

    Zamieszczone przez kurdula
    Agatka boska jesteś, dzięki:)

    😮

    Zyczę miłego gotowania :Kciuki:



    #3121731

    Anonim

    :Buziaki::Buziaki:Agatko!dzieki!!!!!!!

    #3121732

    monia32

    Witam, jestem nową osobą na forum i chciałabym się Was drogie Mamy poradzić jak uczyłyście swoje maluchy wcinać pierwsze zupki, deserki? Moja mała ma 5 m-cy i na razie nie za bardzo wie jak się do tego zabrać a właściwie to chyba ja nie mam sposóbu na przekonanie jej do czegoś poza mleczkiem. Chętnie skorzystam z Waszych doświadczeń za co z góry dziękuję:)
    Monia



    #3121733

    elwi

    monia, musisz próbować po troszeczkę na łyżeczce i wreszcie załapie, ja zaczynałam od marchewki gotowanej i surowego jabłka, zobaczysz, że wreszcie się uda. A może dziecku nie smakuje ta zupka, spróbuj czegoś innego, hmm?
    Mój deserek:
    gotuje kaszę mannę (0.5 szklanki wody + duża łyżka i troszkę kaszy) dodaję surowe starte jabłko, albo danonka, z monte też pycha tylko jakoś tak temu nie ufam. Ostatnio dodałam też ciut miodu. Zajada się więc chyba mu smakuje.

    #3121734

    redyna

    Zamieszczone przez monia32
    Witam, jestem nową osobą na forum i chciałabym się Was drogie Mamy poradzić jak uczyłyście swoje maluchy wcinać pierwsze zupki, deserki? Moja mała ma 5 m-cy i na razie nie za bardzo wie jak się do tego zabrać a właściwie to chyba ja nie mam sposóbu na przekonanie jej do czegoś poza mleczkiem. Chętnie skorzystam z Waszych doświadczeń za co z góry dziękuję:)
    Monia

    Moje dziecko miało podobnie, ale szybko odkryłam, że jemu po prostu nie smakują zupki ze słoiczków… Jak sama gotowałam, to wcinał wszystko.

    #3121735

    redyna

    U nas sprawdził się na deser kisiel, najpierw gotowany na soku owocowym, a potem już normalny z torebki, tylko taki do gotowania. Ja ścieram do porcji kisielu jabłko, a w sezonie dodajemy inne owoce.

    Gotowane jabłko lub gruszki też bardzo smakowały mojemu Mikołajowi, do dnia dzisiejszego jada ich bardzo dużo.

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 60)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close