Smalczyk by Iwi :)

Postów wyświetlanych: 8 - od 1 do 8 (wszystkich: 8)
  • Autor
    Wpisy
  • #105521

    iwi

    Obiecałam jednej forumeczce, ze wstawię mój przepis na smalec ze skwareczkami :Hyhy:

    Przepis pochodzi od mojej mamy, troszkę zmodyfikowany przeze mnie, ale wielokrotnie wypróbowany i bardzo smakowity. Znajomi po skosztowaniu zawsze proszą o przepis 🙂 Nawet moja teściowa, guru kulinarne, wydębila go ode mnie 🙂

    No to jedziemy: 😀

    1kg słoniny
    0,5kg wędzonego boczku
    2 cebule
    1 duze łabłko
    4 ząbki czosnku
    maggi

    Słoninę, boczeki i cebulę kroimy w kosteczkę. Najpierw na patelnię wrzucamy samą sloninę i czekamy aż się wytopi trochę tłuszczu. Następnie wrzucamy boczek, też trochę czekamy aż się wytopi i przyrumieni i na samym końcu dodajemy drobniutko pokrojoną w kosteczkę cebulę. Cebulka powinna się lekko zrumienić. Ściągamy patelnię z palnika (nie wolno o tym zapominać, głównie przy płytach ceramicznych, bo nam się spali).
    Następnie wciskamy przez praskę czosnek, ścieramy drobniutko jabłko i dodajemy trochę maggi. Wymieszamy.
    Jak troszkę przestygnie, zlewamy do jakiegoś pojemniczka czy miseczki.
    Potem trzeba pilnować i co jakiś czas przemieszać, żeby tężało równomiernie.

    Zajadać ze świezym chlebkiem i ogórniem kiszonym bądź korniszonem.

    SMACZNEGO!!

    #3798175

    kasia

    też tak robię, ale bez boczku
    muszę zrobić z nim, bo czuję że będzie super :Wow!:
    ja do tego lubię ogórki małosolne



    #3798176

    asik

    Dzięki Iwi CMOK :Buziaki:
    Już mam ślinotok
    Na pewno zrobię :Cwaniak:

    #3798177

    maduxia

    noooo
    mam nadzieję, że na zlocie będzie :Hyhy:

    #3798178

    raz-dwa

    [quote]Najpierw na patelnię wrzucamy samą sloninę i czekamy aż się wytopi trochę tłuszczu[/quote]

    Kochana, a nie czekamy az sie ta slonina cala wytopi?

    I co z zapachem topionej sloniny? Okap sobie poradzi?

    #3798179

    iwi

    Zamieszczone przez maduxia
    noooo
    mam nadzieję, że na zlocie będzie :Hyhy:

    był na zlocie, ale został caly zeżarty w piątek, coby Twojemu w sobotę ustąpić miejsca :Hyhy:

    Zamieszczone przez Brenda
    Kochana, a nie czekamy az sie ta slonina cala wytopi?

    I co z zapachem topionej sloniny? Okap sobie poradzi?

    Słonina nie moze się całkowicie wytopić przed dodaniem boczku, bo jak potem dołożymy bocresztę i jeszcze przez jakiś czas będziemy wytapiać,
    to słoninka by się nam na czarno uskwarzyła 😉

    Mój okap jakoś daję radę, ale i tak otwieram okno 😀



    #3798180

    raz-dwa

    Ok, jutro robie 🙂

    #3798181

    kasiulkawpk

    Iwi, to Sb ten smalczyk……….czy dukan???????

    hihihihi

    :Śmiech::Śmiech:

Postów wyświetlanych: 8 - od 1 do 8 (wszystkich: 8)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close