Snikers-pychotka

Ciasto o takiej nazwie zawsze omijałam w necie szerokim łukiem.Jeśli chodzi o ciasta jestem bardzo wybredna.Snikersów nie lubię ,a to ciasto kojarzyło mi się właśnie ze snikersami i wydawało mi się za słodkie,aż spróbowałam na weselu pieczone przez moją siostrę.Po prostu pychotka….:-)ale ten przepis ma nie wiele wspólnego z przepisami z netu

SKŁADNIKI:

3 szklanki mąki
15 dag margaryny
2 jaja
pół szklanki cukru
2 łyzeczki sody
2 łyzki miodu

zagnieść szybko

ciasto podzielic na dwie czesci i piec po 15 minut

MASA

pół litra smietany 30%
i 250 ml 36%
3 łyzeczki zelatyny
1 cukier waniliowy
1 łyzeczka cukru
Ubić śmietanę,żelatynę rozpuszczona w malutkiej ilości wody wlać do ubitej śmietany,przełożyć placki

wierzch polać mlekiem skondensowanym słodzonym gotowanym w puszce najkrócej 1,5 godz, posypac to orzechami
Jak widać bardzo mało roboty.Jak dla mnie rewelacja.Robi się szybko i na dodatek pyszne:-)

A oto moje ciacho świeżo upieczone:–)

Edited by JoannaR on 2007/06/17 11:55.

120 odpowiedzi na pytanie: Snikers-pychotka

2007-02-21 12:47:35

Re: Snikers-pychotka

super wygląda zrobie napewno , ale dopiero na imieniny za miesiąc bo teraz jestem na diecie a na jednym kawałku pewnie by sie nie skończyło :-)))

Natalka 19.05.05

morena2007-02-21 14:17:30

Re: Snikers-pychotka

a można wpaść do Ciebie na to ciasto…? 😉
Ja to cierpliwości nie mam do żadnych wypieków

Asia + Hania 19 m-cy + synek 36 tc

kotus2007-02-21 15:23:31

Re: Snikers-pychotka

Asia ,pewnie!!! 🙂
Wpadaj !!,będzie nam bardzo miło:-)
Może jeszcze zanim się nie rozsypiesz,co??
No chyba,że cierpliwie powstrzymasz swój apetyt i poczekasz do ciepełka ,a wtedy z dwójeczką odwiedzicie nas,od razu spacerek zaliczymy:-)

2007-02-28 20:54:25

Re: Snikers-pychotka

Wredna…
Ale mi smaka narobiłaś… ja… matka karmiąca muszę ściśle pilnować diety, a Ty jeszcze zdjęcie wstawiłaś hihi.
Ale dla rodzinki zrobię na weekend, wygląda pysznie!!!

Asia, Julia i Lenka

fresz2007-02-28 21:18:22

Re: Snikers-pychotka

Ja mam trochę inny przepis na snikersa, troche pracy przy nim jest ale za to niebo w gębie. Twój tez wygląda przepysznie, aż mi ślinka kapła na klawiaturę


A & K & M

kotus2007-02-28 21:38:15

Re: Snikers-pychotka

No to reklama w postaci zdjęcia zdała egzamin:-) I o to chodziło:-)

kto opanowuje samego siebie więcej znaczy,niż zdobywca miasta

kotus2007-02-28 21:45:41

Re: Snikers-pychotka

No waśnie zawsze obijał mi się o oczy w necie inny przepis,ale wydawał mi się za słodki przez to nie mogłam się skusić,a tu zauważ,ze tylko łyżka cukru do smietany,a robi się błyskawicznie.Zagniatasz szybko ciasto,ubijasz śmietanę,dodajesz żelatynę,wierzch smarujesz karmelem i KONIEC:-)) Oby więcej takich szybkich i smacznych przepisów.A przy dzieciach nie ma czasu na zabawy w kuchni:-/
Za panny robiłam tort makowy,pyyyychotka !!!,ale sam krem ubijało się 40 min,a gdzie jeszcze mielenie maku do ciasta i samo ciasto:-/
Ale swój przepis na snikersa tez mogłabyś wkleić:-)

kto opanowuje samego siebie więcej znaczy,niż zdobywca miasta

2007-03-05 19:40:02

Re: Snikers-pychotka

Pycha!!! Zrobiłam w sobotę i w niedzielę już prawie nie było. Ja oczywiście posmakowałam i nie uczula Lenki… uff ;-).

Dodałabym tylko, że kajmak do polania robi się ze słodzonego mleka skondensowanego, bo może nie każdy wie…
A w mojej książce z przepisami to ciasto nazywa się “toffi”, przepis mam identyczny, a nigdy nie wypróbowałam. Dzięki Kotuś!

Asia, Julia i Lenka

kotus2007-03-05 19:46:26

Re: Snikers-pychotka

A nie mówiłam?:-)
Cieszę się,że smakowało:-)

kto opanowuje samego siebie więcej znaczy,niż zdobywca miasta

vieta2007-03-06 11:35:24

Re: Snikers-pychotka

weszłam specjalnie w “książkę kucharską” by znaleźć jakieś przepisiki na chudsze jedzonko i pierwsze na co zwróciłam uwagę – to na twoje ciasto

zapewne zrobię je kiedyś

filokseria2007-04-01 15:01:25

Re: Snikers-pychotka

Witam!
Ciasto wyszło pyszne :))) Łatwe do zrobienia:)))
serdecznie polecam :)))
życzę smacznego :))))

kotus2007-04-01 19:54:35

Re: Snikers-pychotka

a nie mówiłam?:-))

alexis19722007-04-08 10:49:35

Re: Snikers-pychotka

Zrobilamna świeta . Pyszne wyszło .POzdrawiam swiątecznie.
[obrazek]http://foto.onet.pl/dskap,wd4uo1sujgdc,68wzy,u.html[/obrazek]

JOLA i Oleńka 3 l.

devilry2007-04-09 19:33:45

Re: Snikers-pychotka

Witajcie 😉
Ja również skorzystałam z tego przepisu.
Wszyscy sie zajadali i oblizywali.
Dzieki wielkie za super przepis.

Rybcia

mai2007-04-10 19:41:17

Re: Snikers-pychotka

re-wel-ka:)))

juz trzeci raz te Twoja pychotke poczynilam i zniknela w oka mgnieniu:)

Marta &

kotus2007-04-10 20:47:33

Re: Snikers-pychotka

W odpowiedzi na:


re-wel-ka:)))


Wiem,wiem że rewelka:-)))
Mniam,mniam:-)

gabrycha2007-04-11 12:10:43

Re: Snikers-pychotka

Zabieram się za zrobienie tej pychoty na piątek.Już mi ślinka leci.Tak sie tylko zastanawiam czy zamiast żelatyny można dać do śmietany śmietan -fixu?A może będzie za mało ściśnięta ta śmietana?

Dorota i Antoś(24.03.2005)

kotus2007-04-11 17:25:11

Re: Snikers-pychotka

Tzn żelatyna bardziej utrzymuje sztywność.To ciasto (spód i wierzch) jest kruche i jeśli smietana nie bedzie wystarczająco twarda to przy krojeniu moze się troche rozlatywać.Oczywiscie zalezy też jakie to caisto Ci się uda.Nie trzymaj go za długo w piekarniku,bo za bardzo wyschnie i bedzie zbyt twarde
Ale te 3 łyżeczki zelatyny to naprawdę nie problem rozrobić.Do szklanki wsypujesz i zalewasz niewielka iloscia wrzadku cały czas mieszając,zimną wlewasz do ubitej smietany

gabrycha2007-04-11 18:34:13

Re: Snikers-pychotka

Zrobię więc z żelatyną:) Bardzo lubię piec ciasta,ale przyznam sie szczerze,ze z żelatyną zrobię coś po raz pierwszy.W piątek urodziny męża więc odrazu wystawią mi opinię na temat ciasta.A rodzinka to smakosze ciast i chciałabym zaskoczyć ich czymś nowym:))
Dziękuję za radę:))

Dorota i Antoś(24.03.2005)

ja32007-04-12 20:36:55

Re: Snikers-pychotka

No i przez ciasto mam 2 kg. do przodu. Jeszcze przez rodzinkę, której nie przypadło do gustu. Także prawie cała blacha była dla mnie.

Gosia, Julia-1994/12, Oliwia-2002/11 i Konrad-2006/11

kotus2007-04-12 20:53:11

Re: Snikers-pychotka

uuuuu……a co to za wyrodna rodzinka:-) taaakie ciasto im nie smakowało? 🙂
To na drugi raz upiecz im drozdżówke lub zwykłą babkę moze bedą bardziej zadowoleni:-)

A w ogóle to wyszło Ci to ciasto?

gabrycha2007-04-19 15:47:49

Re: Snikers-pychotka

Zdaję relację dopiero teraz bo forum nie chodziło:).Ciasto wyszło pyyycha!Mój mąż co to za ciastami nie przepada wrąbał po urodzinkach resztę sam:)).Rodzince również bardzo smakowało.Jeszcze raz PYYYCHA:)))

Dorota i ANtoś(24.03.2005)

ninas2007-04-22 20:32:26

Re: Snikers-pychotka

Ciasto juz prawie zjedzone, jest extra!!! Zamiast orzechow (z lenistwa, bo nie chcialo mi sie łuskać) uzylam platkow migdalowych i naprawde rewelacja.
Rodzinka zachwycona.
Pozdrawiam
Nina

kotus2007-04-23 05:40:37

Re: Snikers-pychotka

ja z braku orzechów włoskich daje laskowe,bo mam w domu,ale to już nie to samo.Najbardziej mi jednak smakuje z włoskimi.A łuskane można dostać w paczuszkach.Cieszę się,że smakowało:-)

beasia2007-05-16 16:38:07

Re: Snikers-pychotka

na jakiej duzej blaszce to robisz? ja najchetniej piękę w tortownicy, zastanawiam sie czy z takiej samej ilosci robic czy mniejszej

ale nabralam ochoty na to ciacho
chyba jutro zrobie….

Basia, Anulka i Gabrysia

kotus2007-05-16 18:44:58

Re: Snikers-pychotka

Ja też najlepiej lubię piec w tortownicy,bo łatwo można wyjąć ciasto.Może pierwszy raz spróbuj zrobić z połowy składników i upiec w najmniejszej tortownicy.Chyba,że spodziewasz się gości,którzy pomogą wam zjeść to upiecz w normalnej.W zasadzie to ciasto może postać i kilka dni
Prosto się je robi ,zawsze wychodzi i jest smaczne.Z początku robiłam je kilka razy pod rząd,aż się nażarłam i teraz mam spokój z powstrzymaniem apetytu:-)

Mysia 8.07.05

beasia2007-05-16 20:33:24

Re: Snikers-pychotka

dokladnie-nie ma problemu z wyjmowaniem, dlatego właśnie większość ciast piekę właśnie na tortownicy 🙂
wiesz Kotuś, dla mojej rodzinki to chyba z połowy nie wystarczy , bo my łasuchy straszliwe są ….
a dla gości to chyba musialbym z podwójnej ilosci zrobić
muszę koniecznie wypróbować, bo mi apetytu strasznie narobiłaś.

Przy okazji chcialam zapytać czy nie masz przypadkiem przepisu na jakieś ciasto z czarna porzeczka i bitą śmietaną?
Jadłam taki torcik u szwagierki (kupny niestety) i bardzo mi smakował i zastanawiam się jakby tu coś takiego zrobic w sezonie porzeczkowym 🙂

Basia, Anulka i Gabrysia

kotus2007-05-17 06:00:31

Re: Snikers-pychotka

Beasia,nie wiem jaki to był typ ciasta tego o jadłaś,ale może taka zwykła szarlotka upieczona juz z porzeczkami .Ja to mam zrobione takie na gęsto w słoikach Ty mozesz wykorzystac dżem porzeczkowy lub po upieczeniu na szarlotkę położyć porzeczki i na wierzch bita smietana.
Napisz koniecznie,czy Ci wyszedł snikers 🙂

Mysia 8.07.05

gabrycha2007-05-17 11:04:49

Re: Snikers-pychotka

Jezu dobrze,że męża imieniny się zbliżaja bo jak znowu poczytałam o tym cieście to mi ślinka pociekła:)))

Dorota i Antoś(24.03.2005)

beasia2007-05-17 12:36:21

Re: Snikers-pychotka

masz racje -z tym dżemem to swietny pomysł, na pewno dam znać jak ciasto zrobię, tylko nie wiem na który weekend 🙂
buziaki 🙂

Basia, Anulka i Gabrysia

kotus2007-05-18 20:20:53

Re: Snikers-pychotka

Wczoraj rozmawiałam z koleżanką mówiła,że ma przepis na takie ciasto z porzeczkami i bitą śmietana .Jak zdobędę ten przepis to Ci podrzucę na forum

Mysia 8.07.05

beasia2007-05-25 14:41:08

Re: Snikers-pychotka

no to czekam 🙂
a co do snikersa-zrobiłam, tydzień temu
no i powiem tak-na początku zastanawiałam sie czym sie tak zachwycacie :)…
a na drugi dzień ciasto było tak pyszne, że połkniete przez rodzinke w okamgnieniu… jejku jakie to pyszne, muszę jeszcze raz upiec
tylko ciężko mi było wyjac ciasto bez złamania 🙁

Basia, Anulka i Gabrysia

a-nushka2007-05-30 11:37:26

Re: Snikers-pychotka

A ja przepis na “snikersa” znalazlam szukajac “krowki” takie same skladniki, proporcje. Tylko nazwa inna. Pycha…

Ania i Natalka (04.05.04)

kotus2007-05-30 19:21:28

Re: Snikers-pychotka

a wiesz,ze ta nazwa lepiej pasuje :-),ponieważ krem ze śmietany i góra z mleka skondensowanego.

a-nushka2007-05-31 05:40:06

Re: Snikers-pychotka

A bo jak patrze i szukam przepisow na snikersa to bardzo podobne sa do tej krowki… Dla mnie to bedzie krowka 😀
Mniam, bardzo mi smakowalo,jeszcze troche w lodowce mam wiec po pracy…. 😀

Ania i Natalka (04.05.04)

beasia2007-05-31 14:43:18

Re: Snikers-pychotka

zrobilam dzisiaj po raz drugi i juz chlodzi sie w lodowce, ślinka mi cieknie na samą myśl
a i dzisiaj ciasto piękne-nic nie zlamałam 🙂

Basia, Anulka i Gabrysia

lalka812007-06-16 19:56:10

Re: Snikers-pychotka

musze kiedyś spróbować go zrobić, bo wyglada apetycznie 🙂

kamis2007-06-16 22:43:34

Re: Snikers-pychotka

Ja dzisiaj zrobiłam, ale nie podałas w przepisie, że ma byc mleczko zkondensowane słodzone a ja kupiłam niesłodzone. Sprawdziłam w innych przepisach na internecie i zawsze jest słodzone.No i jutro musze kupic słodzone.

Kama i mały Ktoś -31 październik

kiara2007-06-17 09:54:54

Re: Snikers-pychotka

a nie lepiej kupic gotowe mleko ,juz ugotowane? mniej pracy:))

Ania i 20.09.2005

kotus2007-06-17 18:05:18

Re: Snikers-pychotka

nie wiedziałam,że jest taki gotowy karmel:-/

Znasz odpowiedź na pytanie: Snikers-pychotka?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
Czy osłaabienie organizmu może być przyczyną...
bardzo obfitego krwawienia?? Drugi dzień mam @ i dzisiaj jest po prostu tragedia. 3 podpaski na 2 godziny :( Kiedyś miałam dość obfite, ale nie do tego stopnia :(( Dodatkowo
Czytaj dalej
Dla starających się
dzis spr test i jestem w ciazy
dzisiaj popoludniu sprawdzalam test ciazowy, bo mialam az 5 dni opoznienie i musialam sprawdzic i okazalo ze pokazaly ladnie dwie kreseczki i jestem w ciazy :) Jutro ide zrobie jakies
Czytaj dalej