Ciasto o takiej nazwie zawsze omijałam w necie szerokim łukiem.Jeśli chodzi o ciasta jestem bardzo wybredna. Snikersów nie lubię,a to ciasto kojarzyło mi się właśnie ze snikersami i wydawało mi się za słodkie,aż spróbowałam na weselu pieczone przez moją siostrę. Po prostu pychotka….:-)ale ten przepis ma nie wiele wspólnego z przepisami z netu
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki
15 dag margaryny
2 jaja
pół szklanki cukru
2 łyzeczki sody
2 łyzki miodu
zagnieść szybko
ciasto podzielic na dwie czesci i piec po 15 minut
MASA
pół litra smietany 30%
i 250 ml 36%
3 łyzeczki zelatyny
1 cukier waniliowy
1 łyzeczka cukru
Ubić śmietanę,żelatynę rozpuszczona w malutkiej ilości wody wlać do ubitej śmietany,przełożyć placki
wierzch polać mlekiem skondensowanym słodzonym gotowanym w puszce najkrócej 1,5 godz, posypac to orzechami
Jak widać bardzo mało roboty.Jak dla mnie rewelacja.Robi się szybko i na dodatek pyszne:-)
A oto moje ciacho świeżo upieczone:–)
Edited by JoannaR on 2007/06/17 11:55.
Strona 3 odpowiedzi na pytanie: Snikers-pychotka
Re: Snikers-pychotka
A no jest:))
Nazywa sie “masa kajmakowa” lub “krowka”
Otwierasz wykladasz i juz:))
Ania i 20.09.2005
jak sie gotuje to mleko? tak normalnie wstawiam puszke w wode i gotuje?
Tak. Puszkę zalewasz wodą (pamiętaj że to ma być to słodzone zagęszczone). Gotuje się od 1,5-2 h. Przykrytą wodą. Jak otworzysz będzie pyszne jasnobrązowe toffi 🙂
no i czasami gorącej puszki nie otwieraj,bo wrzące mleko moze wybuchnać
ok, dzieki 🙂 jutro ide na poszukiwania mleka slodzonego i w puszce 🙂
Kotus, moze byc smietana tylko 30%
Nigdzie nie moge dostac 36% 🙁 a cala reszte juz zakupilam
Nie odpisujesz, ale zakladam, ze moze byc 🙂
może być ofkors:)
Kotus, moje placki wyszly baaaaardzo cieniutkie:(
mam nadzieje, ze chociz dobre beda, bo to ciasto to praktycznie sama smietanka, przy takiej grubosci ciacha
no one grube nie powinny być
a jak smakowało bo ja wczoraj pożarłam snickersa:) mniama u siostry jadłam królewskie. Musze koniecznie wziąć od niej przepis:)
Ciacho dziwnym sposobem zrobilo sie drugiego dnia grubsze(moze i wczesniej, ale dopiero na drugi dzien kroilam) i wygladalo identycznie jak na Twoim zdjecie:) (wczesniej placki mialy ze 2 mm).
Pytasz czy smakowalo – no chyba nie bedziesz zaskoczona, ze rodzinka malo sie nie poplakala za zalu jak sie skonczylo:) Bylo pyyyyyszne!! uwielbiam wszystkie ciasta z bita smietana/ kremowka a te wlasnie takie bylo:)
mam pytanie, w jakiej temperaturze mam upiec te placki?? jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o wypieki i zupełnie się na tym nie znam 🙂
Zrobiłam.
Wyszło przeeeeeeeeepyszne. Moja siostra-ciężarówka pożerała z zawrotną szybkością kawałek po kawałku hehehe (łakomy maluch się szykuje ;).
Był to placuszek który zniknął najszybciej ze wszystkich świątecznych wypieków (a było ich sporo).
ja wolę piec w nizszej temp powiedzmy w 160 st ponieważ mozna trzymac wieksza kontrolę nad ich zbytnim wyschnięciem i spieczeniem. Takie spieczone placki są dopiero dobre po 2 dniach po przełozeniu bitej smietanya takie jaśniejsze sa zjadliwe prawie od razu:)
ja choc nie byłam ciężarówka jedząc pierwszy raz to ciasto.zjadłam za pierwszym razem pół blachy choc nie jestem jakims szczególnym łasuchem na słodkie:o:)
Kotus – moja Siorka robiła to ciacho z twojego przepisiku (dałam jej) i mówiła, że mniamniuśny.
cieszę się,że jest coraz więcej fanów mojego snickersa:)
Kotuś no właśnie objadam się tym ciachem i stwierdzam, że jest ono b. podobne do mojego toffi. W toffi było ciasto kruche, reszta podobna.
Jestem ciekawa jak zareaguje jutro teściowa, bo ona nie lubi sody.
aha!ja mam bez orzechów bo już raz szłam za śmietaną (i zapomniałam o orzechach) bo mężyk kupił za mało.
Pychota!
Słyszałam, ze to ciasto ma również nazwę-krówka i chyba ta nazwa byłaby najbliższa,bo większość z krowy:toffi,śmietana
Snickers wyobrażam sobie raczej kruchy placek przekładany tylko toffi i polany czekoladą
A z orzechami naprawdę robi dobre wrażenie i następnym razem spód ciasta posmaruję toffi,a na to orzechy na to smietana.Z góra zrobię tak samo jak ze spodem.Z tym, ze ja do ciasta daję bardzo malutko cukru
ooo to super pomysł..z orzechami w środku..
ten placek ma to co ja uwielbiam: śmietanę i tą polewę toffi…o jaaa…mniammm
jak myślisz co po śniadaniu jadłam? hihi
Znasz odpowiedź na pytanie: Snikers-pychotka