Snikers-pychotka

Ciasto o takiej nazwie zawsze omijałam w necie szerokim łukiem.Jeśli chodzi o ciasta jestem bardzo wybredna. Snikersów nie lubię,a to ciasto kojarzyło mi się właśnie ze snikersami i wydawało mi się za słodkie,aż spróbowałam na weselu pieczone przez moją siostrę. Po prostu pychotka….:-)ale ten przepis ma nie wiele wspólnego z przepisami z netu

SKŁADNIKI:

3 szklanki mąki
15 dag margaryny
2 jaja
pół szklanki cukru
2 łyzeczki sody
2 łyzki miodu

zagnieść szybko

ciasto podzielic na dwie czesci i piec po 15 minut

MASA

pół litra smietany 30%
i 250 ml 36%
3 łyzeczki zelatyny
1 cukier waniliowy
1 łyzeczka cukru
Ubić śmietanę,żelatynę rozpuszczona w malutkiej ilości wody wlać do ubitej śmietany,przełożyć placki

wierzch polać mlekiem skondensowanym słodzonym gotowanym w puszce najkrócej 1,5 godz, posypac to orzechami
Jak widać bardzo mało roboty.Jak dla mnie rewelacja.Robi się szybko i na dodatek pyszne:-)

A oto moje ciacho świeżo upieczone:–)

Edited by JoannaR on 2007/06/17 11:55.

Strona 3 odpowiedzi na pytanie: Snikers-pychotka

  1. Re: Snikers-pychotka

    A no jest:))
    Nazywa sie “masa kajmakowa” lub “krowka”
    Otwierasz wykladasz i juz:))

    Ania i 20.09.2005

    • jak sie gotuje to mleko? tak normalnie wstawiam puszke w wode i gotuje?

      • Tak. Puszkę zalewasz wodą (pamiętaj że to ma być to słodzone zagęszczone). Gotuje się od 1,5-2 h. Przykrytą wodą. Jak otworzysz będzie pyszne jasnobrązowe toffi 🙂

        • no i czasami gorącej puszki nie otwieraj,bo wrzące mleko moze wybuchnać

          • ok, dzieki 🙂 jutro ide na poszukiwania mleka slodzonego i w puszce 🙂

            • Kotus, moze byc smietana tylko 30%
              Nigdzie nie moge dostac 36% 🙁 a cala reszte juz zakupilam

              • Nie odpisujesz, ale zakladam, ze moze byc 🙂

                • może być ofkors:)

                  • Kotus, moje placki wyszly baaaaardzo cieniutkie:(
                    mam nadzieje, ze chociz dobre beda, bo to ciasto to praktycznie sama smietanka, przy takiej grubosci ciacha

                    • Zamieszczone przez kiara2003
                      Kotus, moje placki wyszly baaaaardzo cieniutkie:(
                      mam nadzieje, ze chociz dobre beda, bo to ciasto to praktycznie sama smietanka, przy takiej grubosci ciacha

                      no one grube nie powinny być
                      a jak smakowało bo ja wczoraj pożarłam snickersa:) mniama u siostry jadłam królewskie. Musze koniecznie wziąć od niej przepis:)

                      • Ciacho dziwnym sposobem zrobilo sie drugiego dnia grubsze(moze i wczesniej, ale dopiero na drugi dzien kroilam) i wygladalo identycznie jak na Twoim zdjecie:) (wczesniej placki mialy ze 2 mm).
                        Pytasz czy smakowalo – no chyba nie bedziesz zaskoczona, ze rodzinka malo sie nie poplakala za zalu jak sie skonczylo:) Bylo pyyyyyszne!! uwielbiam wszystkie ciasta z bita smietana/ kremowka a te wlasnie takie bylo:)

                        • mam pytanie, w jakiej temperaturze mam upiec te placki?? jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o wypieki i zupełnie się na tym nie znam 🙂

                          • Zrobiłam.
                            Wyszło przeeeeeeeeepyszne. Moja siostra-ciężarówka pożerała z zawrotną szybkością kawałek po kawałku hehehe (łakomy maluch się szykuje ;).
                            Był to placuszek który zniknął najszybciej ze wszystkich świątecznych wypieków (a było ich sporo).

                            • Zamieszczone przez violes
                              mam pytanie, w jakiej temperaturze mam upiec te placki?? jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o wypieki i zupełnie się na tym nie znam 🙂

                              ja wolę piec w nizszej temp powiedzmy w 160 st ponieważ mozna trzymac wieksza kontrolę nad ich zbytnim wyschnięciem i spieczeniem. Takie spieczone placki są dopiero dobre po 2 dniach po przełozeniu bitej smietanya takie jaśniejsze sa zjadliwe prawie od razu:)

                              • Zamieszczone przez jola76
                                Moja siostra-ciężarówka pożerała z zawrotną szybkością kawałek po kawałku hehehe (łakomy maluch się szykuje ;).
                                Był to placuszek który zniknął najszybciej ze wszystkich świątecznych wypieków (a było ich sporo).

                                ja choc nie byłam ciężarówka jedząc pierwszy raz to ciasto.zjadłam za pierwszym razem pół blachy choc nie jestem jakims szczególnym łasuchem na słodkie:o:)

                                • Kotus – moja Siorka robiła to ciacho z twojego przepisiku (dałam jej) i mówiła, że mniamniuśny.

                                  • Zamieszczone przez vieta
                                    Kotus – moja Siorka robiła to ciacho z twojego przepisiku (dałam jej) i mówiła, że mniamniuśny.

                                    cieszę się,że jest coraz więcej fanów mojego snickersa:)

                                    • Kotuś no właśnie objadam się tym ciachem i stwierdzam, że jest ono b. podobne do mojego toffi. W toffi było ciasto kruche, reszta podobna.
                                      Jestem ciekawa jak zareaguje jutro teściowa, bo ona nie lubi sody.

                                      aha!ja mam bez orzechów bo już raz szłam za śmietaną (i zapomniałam o orzechach) bo mężyk kupił za mało.
                                      Pychota!

                                      • Zamieszczone przez vieta
                                        Kotuś no właśnie objadam się tym ciachem i stwierdzam, że jest ono b. podobne do mojego toffi. W toffi było ciasto kruche, reszta podobna.

                                        Słyszałam, ze to ciasto ma również nazwę-krówka i chyba ta nazwa byłaby najbliższa,bo większość z krowy:toffi,śmietana

                                        Snickers wyobrażam sobie raczej kruchy placek przekładany tylko toffi i polany czekoladą
                                        A z orzechami naprawdę robi dobre wrażenie i następnym razem spód ciasta posmaruję toffi,a na to orzechy na to smietana.Z góra zrobię tak samo jak ze spodem.Z tym, ze ja do ciasta daję bardzo malutko cukru

                                        • Zamieszczone przez kotuś
                                          Słyszałam, ze to ciasto ma również nazwę-krówka i chyba ta nazwa byłaby najbliższa,bo większość z krowy:toffi,śmietana

                                          Snickers wyobrażam sobie raczej kruchy placek przekładany tylko toffi i polany czekoladą
                                          A z orzechami naprawdę robi dobre wrażenie i następnym razem spód ciasta posmaruję toffi,a na to orzechy na to smietana.Z góra zrobię tak samo jak ze spodem.Z tym, ze ja do ciasta daję bardzo malutko cukru

                                          ooo to super pomysł..z orzechami w środku..
                                          ten placek ma to co ja uwielbiam: śmietanę i tą polewę toffi…o jaaa…mniammm
                                          jak myślisz co po śniadaniu jadłam? hihi

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Snikers-pychotka

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general