Sophie Dahl’s banana bread

Postów wyświetlanych: 9 - od 1 do 9 (wszystkich: 9)
  • Autor
    Wpisy
  • #116050

    maduxia

    zaklepuję miejsce! 😀
    wrzucę jak będę miała czas :*

    dobra, mam chwilę.

    Oryginalny przepis pochodzi z książki ‚Miss Dahl’s voluptuous delights’ robiłam juz tyle razy, że wrzucam moją wersję z maksymalnie uproszczonym sposobem przygotowania.

    75g roztopionego masła

    4 banany (jeśli są bardzo duże lepiej 3. Muszą być miękkie i najlepiej całe brązowe z wierzchu, takie, jakich raczej nikt już nie tknie)

    200g brązowego cukru (osobiście daję ok 150g, czasami jasny trzcinowy, czsem ok 100g zwykłego białego i 50g ciemnego muscovado albo czarnej melasy, jeśli akurat mam)

    1 jajko
    1 szczypta soli
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    170g mąki (często mieszam zwykłą białą z razową, jakąkolwiek, raz nawet zrobiłam z samej razowej 3 ziarna, też pycha było, bardziej chlebowe, w ogóle jest tak, że ten banana bread za każdnym razem troche inny wychodzi, w zależności od stopnia zbrązowienia bananów, ilości/rodzaju cukru oraz rodzaju mąki)

    rozgrzać piekarnik do 180 stopni

    Banany obrać ze skóry, wrzucić do dużej miski, rozplaskać na miazgę takim czymś do robienia puree z ziemniaków albo widelcem. Nie dziabdziać za długo! To nie ma być mus, tylko mniej więcej rozdrobnione banany z kawałeczkami miąższu. Dosypać cukier, wbić jajko, wymieszać. Dodać całą resztę, wymieszać mniej więcej. Wlać do keksówki: małej, na taką długą, jak na zlocie była, trzeba podwójną porcję. Piec ok 1 godziny, przed wyjęciem z foremki ostudzić chociaz z pół godziny, bo sie rozleci.

    Rewelacyjny sposób na wykorzystanie starych bananów 😀

    #5400742

    picaporte

    Super :Hura!::Hura!:



    #5400743

    nunak

    bardzo podobne do przepisu na muffiny……

    #5400744

    gruszki

    :Buziaki:
    dziękuje:)
    czekałam na to,
    wprawdzie tak długo, ze mi banany zjedli, ale widze, ze i tak cukier brazowy musze kupić:Fiu fiu:

    #5400745

    gobin

    ciekawe czy z mąki ryżowej i gryczanej wyjdzie :Hmmm…:

    może zmieńmy tytuł wątku na zlotowe żarcie 2012 wrzesień? i tu by wrzucić jeszcze te śledzie by Kev i inne cuda wianki

    #5400746

    tysia

    Zamieszczone przez gobin
    ciekawe czy z mąki ryżowej i gryczanej wyjdzie :Hmmm…:

    może zmieńmy tytuł wątku na zlotowe żarcie 2012 wrzesień? i tu by wrzucić jeszcze te śledzie by Kev i inne cuda wianki

    o tak, tak!

    ja chce przepis na sledzie! 🙂



    #5400747

    tosia

    Zrobiłam właśnie ciasto bananowe…
    Wyszedł mi wielki zakalec :Niepewny: fakt, że pyszny (dla mnie za słodki) ale jednak zakalec…

    Edytuje.. Nie dałam sody 😉 Pewnie dlatego ta dziwna konsystencja 😉

    #5400748

    baniutka

    zrobiłam
    dodając jeszcze pół szkl. płatków owsianych
    wyszło pycha!!!:Wow!:

    #5400749

    agaz

    Pychota.podzielilam sie z tata i jutro musze piec drugi:)

Postów wyświetlanych: 9 - od 1 do 9 (wszystkich: 9)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close