sos z zielonym pieprzem

Postów wyświetlanych: 6 - od 1 do 6 (wszystkich: 6)
  • Autor
    Wpisy
  • #83623

    qr-chuck

    Czy ktoś wie jak to kulinarne cudo zrobić?

    Pozdrawiam,
    A&A (29.04.04)

    #1214548

    kantalupa

    Re: sos z zielonym pieprzem

    A jaki bys chciala?
    Uzywam pieprzu do dwoch roznych sosow.
    Jeden pieczeniowy-zapiekam mieso (najlepiej chudszy kawalek wieprzowiny) w jablkach, podlewajac troszke woda. Miekkie mieso wyjmuje i miksuje jablka, przyprawiam sola, gozdzikami (jesli masz cale gozdziki, mozna po prostu wrzucic kilka do pieczeni), czasami odrobina galki i wrzucam hojnie (czy to sie tak pisze?) pieprzu. Sos potrzebuje troche czasu, zeby pieprz przebil sie przez jablka.
    Jeden na bazie steka wolowego. Do pozostalosci po smazeniu steka wrzucam pieprz i krazki mlodej cebulki (zielone, szczypiorkowe czesci tez), dusze chwilke na malym ogniu. Jesli sos nie jest dosc gesty, mozna go troszke zagescic smietana (wtedy nawet lepiej smakuje bez wkladki cebulowej) albo maka. Doprawic wedlug gustu, najczesciej jednak niczego specjalnie nie trzeba dodawac, ewentualnie soli.

    Edited by kantalupa on 2006/12/08 11:02.



    #1214549

    qr-chuck

    Re: sos z zielonym pieprzem

    Dziękuję :). Jadłam ze stekiem wołowym, więc chyba to ten drugi.
    A jakiego pieprzu używasz – suszonego czy marynowanego?

    Pozdrawiam,
    A&A (29.04.04)

    #1214550

    kantalupa

    Re: sos z zielonym pieprzem

    Marynowany oczywiscie.
    A firmy chyba Canella albo jakos tak, o ile mnie pamiec nie myli, dostepny tez w Polsce.
    Jest taki pycha, ze czasami tak sobie po ziarenku pojadam:)

    #1214551

    Anonim

    Zamieszczone przez kantalupa
    Jeden na bazie steka wolowego. Do pozostalosci po smazeniu steka wrzucam pieprz i krazki mlodej cebulki (zielone, szczypiorkowe czesci tez), dusze chwilke na malym ogniu. Jesli sos nie jest dosc gesty, mozna go troszke zagescic smietana (wtedy nawet lepiej smakuje bez wkladki cebulowej) albo maka.

    a ja laik kompletny wiec zapytam o pieprz? taki suchy z torebki czy z zalewy?

    #1214552

    kantalupa

    Zamieszczone przez EwkaM
    a ja laik kompletny wiec zapytam o pieprz? taki suchy z torebki czy z zalewy?

    mam taki w marynacie, miekki jest, wiec spokojnie mozna go w calosci pojadac

Postów wyświetlanych: 6 - od 1 do 6 (wszystkich: 6)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close