sos z zielonym pieprzem

Czy ktoś wie jak to kulinarne cudo zrobić?

Pozdrawiam,
A&A (29.04.04)

5 odpowiedzi na pytanie: sos z zielonym pieprzem

kantalupa Dodane ponad rok temu,

Re: sos z zielonym pieprzem

A jaki bys chciala?
Uzywam pieprzu do dwoch roznych sosow.
Jeden pieczeniowy-zapiekam mieso (najlepiej chudszy kawalek wieprzowiny) w jablkach, podlewajac troszke woda. Miekkie mieso wyjmuje i miksuje jablka, przyprawiam sola, gozdzikami (jesli masz cale gozdziki, mozna po prostu wrzucic kilka do pieczeni), czasami odrobina galki i wrzucam hojnie (czy to sie tak pisze?) pieprzu. Sos potrzebuje troche czasu, zeby pieprz przebil sie przez jablka.
Jeden na bazie steka wolowego. Do pozostalosci po smazeniu steka wrzucam pieprz i krazki mlodej cebulki (zielone, szczypiorkowe czesci tez), dusze chwilke na malym ogniu. Jesli sos nie jest dosc gesty, mozna go troszke zagescic smietana (wtedy nawet lepiej smakuje bez wkladki cebulowej) albo maka. Doprawic wedlug gustu, najczesciej jednak niczego specjalnie nie trzeba dodawac, ewentualnie soli.

Edited by kantalupa on 2006/12/08 11:02.

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Re: sos z zielonym pieprzem

Dziękuję :). Jadłam ze stekiem wołowym, więc chyba to ten drugi.
A jakiego pieprzu używasz – suszonego czy marynowanego?

Pozdrawiam,
A&A (29.04.04)

kantalupa Dodane ponad rok temu,

Re: sos z zielonym pieprzem

Marynowany oczywiscie.
A firmy chyba Canella albo jakos tak, o ile mnie pamiec nie myli, dostepny tez w Polsce.
Jest taki pycha, ze czasami tak sobie po ziarenku pojadam:)

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kantalupa:Jeden na bazie steka wolowego. Do pozostalosci po smazeniu steka wrzucam pieprz i krazki mlodej cebulki (zielone, szczypiorkowe czesci tez), dusze chwilke na malym ogniu. Jesli sos nie jest dosc gesty, mozna go troszke zagescic smietana (wtedy nawet lepiej smakuje bez wkladki cebulowej) albo maka.

a ja laik kompletny wiec zapytam o pieprz? taki suchy z torebki czy z zalewy?

kantalupa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez EwkaM:a ja laik kompletny wiec zapytam o pieprz? taki suchy z torebki czy z zalewy?
mam taki w marynacie, miekki jest, wiec spokojnie mozna go w calosci pojadac

Znasz odpowiedź na pytanie: sos z zielonym pieprzem?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
ja również proszę o fluidy
Siedzę i płaczę...Krzyś ogląda bajkę a Milenka na szczęscie śpi... nie chcę pisać o co dokładnie chodzi.. proszę o kciuki w najbliższych dniach... dla mojego męża... :( Weronka, Krzyś i Milenka
Czytaj dalej
Oczekując na dziecko
Duphaston a luteina
Zaczęłam się ostatnio zastanawiać nad różnicą pomiędzy duphastonem a luteiną. Obecnie przyjmuję duphaston, ale kosztuje mnie to prawie stówę miesięcznie, i tak się zastanawiam, czy nie mogłabym przyjmować luteiny, która
Czytaj dalej