Sprawdzony przepis na gęś poszukiwany!

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)
  • Autor
    Wpisy
  • #122234

    zuzia81

    Cześć Dziewczyny,

    wydaje mi się, że kiedyś (lata świetlne temu) mignął mi tutaj przepis na gęś. Za nic nie mogę go znaleźć a naszło mnie na gęś na obiad świąteczny. Mam gości i zamiast bawić się z kilkoma rodzajami mięs wymyśliłam sobie jedno a konkretne :Hyhy:

    Macie jakiś sprawdzony przepis?

    Z góry bardzo dziękuję 🙂

    #5783352

    madzia-1409

    Zamieszczone przez Zuzia81
    Cześć Dziewczyny,

    wydaje mi się, że kiedyś (lata świetlne temu) mignął mi tutaj przepis na gęś. Za nic nie mogę go znaleźć a naszło mnie na gęś na obiad świąteczny. Mam gości i zamiast bawić się z kilkoma rodzajami mięs wymyśliłam sobie jedno a konkretne :Hyhy:

    Macie jakiś sprawdzony przepis?

    Z góry bardzo dziękuję 🙂

    Mam ten sam pomysł: Gęś.

    Testowałam przepis na znajomych ok. 3 tygodnie temu.

    Najważniejsza sprawa: gęś. Najlepsza owsiana (chyba nazywa się biała?). Teraz kupisz tylko mrożoną.

    Moja ważyła ok. 5kg. Rozmrażała się 2 dni i jeszcze 24 godziny leżała natarta: sól, pieprz, majeranek – do środka, sól – na wierzch. Przed pieczeniem do środka włożyłam jabłka (szara reneta, 4 szt) wymieszane z majerankiem. Ale można co kto lubi, u znajomych kiedyś jadłam mieszankę orzechów. Gęś trzeba zaszyć, bo jabłka wypadną 😉
    Do piekarnika na 1h/1kg mięsa. Dodatkowo owinąć skrzydełka i końce nóg folia alu, bo się przypalą.
    Moja siedziała w piekarniku 2h w 200 st, a 5h w 140-150. Można gęś polewać sosem, który się z niej wytapia. Ja polewałam dopiero w ostatniej 1,5h , bo tak wróciliśmy do domu 🙂
    Piekła się tak długo, a w zasadzie czekała, aż ugotują się pozostałe rzeczy.



    #5783353

    tomasz1

    próbowałem przepis wyżej, polecam wyszło smacznie i dobrze 😉

    #5783354

    zuzia81

    Bardzo dziękuję 🙂

    A myślisz że nadzienie z wątróbki z koperkiem na ostro by pasowało? Robiłam kiedyś takiego indyka i był pyszny. Chociaż z jabłkami też brzmi pysznie …

    #5783355

    madzia-1409

    nie wiem, nie jadam wątróbki. Ale skoro już robiłaś powinno wyjść.

    #5783356

    qr-chuck

    Zamieszczone przez Zuzia81
    Bardzo dziękuję 🙂

    A myślisz że nadzienie z wątróbki z koperkiem na ostro by pasowało? Robiłam kiedyś takiego indyka i był pyszny. Chociaż z jabłkami też brzmi pysznie …

    Mnie wątróbka do gęsi nie pasuje
    Już sama gęś jest trochę „wątróbkowa” w smaku,wydaje mi się, że nadzieniem z wątróbki to już byłaby za gorzka :Niepewny:…
    Indyk sam w sobie jest delikatny, to można go „podostrzyć”

    Ja z gęsi piekę tylko piersi i nogi. Skórę przetapiam na smalec (genialne są frytki na gęsim smalcu), z reszty robię rosół.

    Ja lubię gęś z kwaśnymi jabłkami i śliwkami suszonymi albo piersi z patelni grillowej (wtedy ze skórą)
    Mąż lubi w kiszonej kapuście.



    #5783357

    zuzia81

    Zamieszczone przez Qr Chuck
    Mnie wątróbka do gęsi nie pasuje
    Już sama gęś jest trochę „wątróbkowa” w smaku,wydaje mi się, że nadzieniem z wątróbki to już byłaby za gorzka :Niepewny:…
    Indyk sam w sobie jest delikatny, to można go „podostrzyć”

    Ja z gęsi piekę tylko piersi i nogi. Skórę przetapiam na smalec (genialne są frytki na gęsim smalcu), z reszty robię rosół.

    Ja lubię gęś z kwaśnymi jabłkami i śliwkami suszonymi albo piersi z patelni grillowej (wtedy ze skórą)
    Mąż lubi w kiszonej kapuście.

    Dziękuję za tak obszerne wyjaśnienia, nie jest jeszcze za późno :Buziaki:

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close