strogonoff
w zyciu nie robilam
jesli nie poratujecie przepisem to kupię gotowca w słoiku 😮
ale za mną chodzi…
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Jak wspomóc maluchy w nauce języka obcego? Odkryj najciekawsze zabawki językowe na Dzień Dziecka
Zakończenie roku szkolnego 2024. Wakacje w tym roku wyjątkowo wcześnie. Uczniowie zadowoleni z terminu
Zasiłek rodzinny – waloryzacja 2024. O ile świadczenie może wzrosnąć? Zbliża się ustawowy termin
Prezent dla nauczyciela na koniec roku. Te pomysły to strzał w dziesiątkę!
Najlepsze prezenty na Dzień Dziecka dla pięciolatki. 9 rozwijających i kreatywnych propozycji
Angina u dwulatka
Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...
Czytaj dalej →Skubanie paznokci – Co robić, gdy dziecko skubie paznokcie?
Może wy macie jakieś pomysły, Zuzanka od jakiegoś czasu namiętnie skubie paznokcie, kiedyś walczyłam z brudem za nimi i obcinaniem ich, a teraz boję się że niedługo zaczną jej wrastać,...
Czytaj dalej →Mozarella w ciąży
Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.
Czytaj dalej →Czy leczyć hemoroidy przed porodem?
Po pierwszej ciąży, a bardziej porodzie pojawiły się u mnie hemoroidy, które się po jakimś czasie wchłonęły. Niestety teraz pojawiły się znowu. Jestem w 6 miesiącu ciąży i nie wiem,...
Czytaj dalej →Ile kosztuje żłobek?
Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...
Czytaj dalej →Pytanie do stosujących zastrzyki CLEXANE w ciąży
Dziewczyny mam pytanie wynikające z niepokoju o clexane w ciąży. Biorąc od początku ciąży zastrzyki Clexane w brzuch od razu zapowiedziano mi, że będą oprócz bolesności, wylewy podskórne, sińce, zrosty...
Czytaj dalej →Mam synka w wieku 16 m-cy. Budzi się w nocy o stałej porze i nie może zasnąć.
Mój syn budzi się zawsze o 2 lub 3 w nocy i mimo podania butelki z piciem i wzięcia do łóżka zasypia dopiero po ok. 2 godzinach. Wcześniej dostawał w...
Czytaj dalej →Dziewczyny po cc – dreny
Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...
Czytaj dalej →Meskie imie miedzynarodowe.
Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...
Czytaj dalej →Czy to możliwe, że w 15 tygodniu ciąży??
Dziewczyny!!! Sama nie wiem co mam o tym myśleć. Wczoraj wieczór przed kąpielą zauważyłam przezroczystą kropelkę na piersi, ale niezbyt się nią przejełam. Po kapieli lekko ucisnęłam tą pierś i...
Czytaj dalej →Jaką maść na suche miejsca od skazy białkowej?
Dziewczyny, których dzieci mają skazę białkową, może polecicie jakąś skuteczną maść bez recepty na suche placki, które pojawiają się na skórze dziecka od skazy białkowej? Czym skutecznie to można zlikwidować?
Czytaj dalej →Śpi albo płacze – normalne?
Juz sama nie wiem co mam myśleć. Mój synek ma dokładnie 5 tygodni. A mój problem jest taki, że jak mały nie śpi, to płacze. Nie mogę nawiązać z nim...
Czytaj dalej →Wielotorbielowatość nerek
W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...
Czytaj dalej →Ruchome kolano
Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...
Czytaj dalej →
16 odpowiedzi na pytanie: strogonoff
Jestem juz taaaaka stara i dopiero nie dawno szarpnęłam sie na tę potrawęhmmmRobiłam z przepisu Poli. Strogonow wyszedł rewelacyjny:)
Jutro postaram się wkleić.:)
A ja robię strogonoffa półgotowca pół samodzielnie 🙂 Kupuję fix knorr a’la strogonoff (sos). Pokrojone w kostkę piersi z kurczaka i ok. 12 pieczarek smażę na oleju, dadaję fix, 5 min jeszcze na ogniu i gotowe. Podaję z ryżem. Jak się robi samodzielnie sos nie mam pojęcia 😉 ale ten jest przepyszny.
mi się taki prawdziwy marzy…
z wołowinki 😉
aaa
to u nie odpada, toleruje z mięs tylko piersi z kurczaka i mielone z indyka 😉
nie wiem czy to prawdziwy, ale mój przepis jest taki:
jedną cebulę siekam raczej drobno i szkle na maśle, jak już szklista dorzucam około 40dkg polędwicy wołowej pokrojonej w kostkę i duszę aż mięsko zmieni kolor (jakieś 10 minut), w tym czasie kroje pieczarki, które dorzucam do mięsa i cebuli i spokojnie daje sie temu wszystkiemu pogotowac aż płyn z pieczarek odparuje, dolewam wywar warzywny lub rosół wołowy z kostki (niepełną szklankę) i duszę do miękkości mięsa, następnie dolewam mały słoiczek przecieru pomidorowego, ale ja mam domowy, gdybym robiła z koncentratu to dałabym więcej bulionu i łyżkę przecieru, solę, pieprzę, doprawiam słodka papryką (dużo, nawet dwie łyżeczki) i daję się miesku jeszcze troche pogotować, na koniec zaprawiam gęstą kwaśną śmietaną z łyżeczką mąki (jeśli lubisz gęsty sos to mąki możesz dac więcej),
niestety nie potrafię podać dokładnych proporcji, bo większość rzeczy robię “na oko” 🙁
no i jeszcze jedno – ponoc w oryginalnym przepisie nie ma pieczarek
dzięki
pieczarki moga być 🙂
🙂
o właśnie to chciałm napisać:)-
podaję przepis Poli
Świeżą wołowinę umytą i pokrojona w paski wrzucić na patelnię
odparować wodę
gdy zaczyna się podsmażać dolać kilka łyżek oleju
gdy sie zarumieni dodać pokrojoną w półkola cebulę smażąc cały czas mieszajac az cebula się zarumieni
na osobnej patelni podsmazyć grzyby na tej zasadzie jak mięso,czyli najpierw odparować wodę póżniej oliwa
gdzy wszystko będzie dobrze podsmazone wymieszać razem:grzyby,mięso z cebulą do tego przegotowanej wody ze 2-3 szkl,
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego i dużo smietany-ok 5 duzych łyżek.Wymieszać
Na koniec dodać świeżej papryki ostrej lub w proszku. Na koniec posolic
Czas duszenia ok 1h aż wołowina będzie krucha.
Naprawdę pyszne to:)
No to ja ci trochę zamieszam, ale może nie tak bardzo, bo mój przepis jest podobny do tego Poli(ale nie wyobrażam sobie czerwonego strogonowa, raczej taki lekko wpadający pod flaczki, ale tylko lekko, bo za flaczkami nie przepadam, a za strogonowem owszem) i przepis wypróbowany już wielo-wielo-krotnie. 🙂
1 kg. mięsa wołowego
4 cebule
1/2 kg.pieczarek
1 słoik ogórków konserwowych
śmietana 18%
1 łyżka musztardy zwykłej sarebskiej (ja daję dużo więcej, nawet pół małego słoiczka, ale lubię ją)
ostra papryka (przy większej ilości musztardy może być i bez niej)
pieprz czarny
Drobniutko kroimy wołowinę (świetnie, bo łatwo ją się kroi jak jest lekko zmarznięta) i do gara wraz z pieprzem i papryką ostrą. Jak będzie już prawie miękka (ja lubie jak mięsko jest mięciutkie więc po godzinie czasu co najmniej) szklę osobno cebule i do gara z wołowiną, następnie tak samo pieczarki. Ogórki kroję i już do prawie ugotowanej (więc gotuje sie już gdzieś 1,5 godziny) wołowiny wrzucam. Teraz dodaję musztardę i musi się lekko przegotować i dopiero wtedy dodaję śmietanę. Wszystko musi jeszcze zabulgotać i gotowe.
Często robię więcej, dwie porcje i mrożę, jest prawie tak samo dobre, a mam gotowca na zawołanie.
Uwielbiam tą potrawę.
Viccy ozłocę Cię 🙂
Właśnie rzuciłam hasło, ze jutro robię strogonowa, mąż wyraził zainteresowanie, lukam najpierw na forum a tu dyskusja o stogonowie 🙂
A ozłocę akurat Viccy, bo w jej przepisie są ogóreczki 🙂
I takiego strogonowa właśnie jadłam (dwa razy w życiu ;))
aha a mięso to konkretnie jaka część tego wołu ma być?
ponieważ na wołowym mięsie znam się najmniej (a jestem kurcze mięsożerna), to powiem że świeże 🙂
Ale strogonowa mam obcykanego, więc powiem że to jest kwestia gotowania/duszenia. Chyba im jaśniejsze mięso tym krótszy proces gotowania ) Może dlatego ja gotuję od 1,5 godz. do 2godz. max.!
I najlepsze jest mięso bez żył (ale od biedy zawsze można je wykroić lub bardzo drobnitko pokroić)
Podobno można i krócej (0,5 do 1 godz.), no nie wiem, ale wołowina jest mięsem twardym, więc ja wolę typowo dla gości starszych (ze sztuczną szczęką nawet:) )
Tak czy siak, jak gotujesz/prużysz i czujesz, że mięso dochodzi i jest miękkie lub prawie miękkie to wrzucasz pokrojone ogórki konserwowe (cebuli i pieczarkom jak sie prużą dłużej to nie zaszkodzi).
Te maja się gotować najmniej, mają być lekko-twarde, a reszta, to OK.
daga, Pola mówiła,że ostatnio tez ogórków kiszonych dodała. Mówiła że było pyszne:D:)
viccy nic dziwnego jesli jadasz częściej kurczaki:D
😀 😀
z ogórkami kiszonymi to ja forszmak robię: wołowinkę w cieniuśkie paski, podsmażyć, zalać wodą i dusić; można dodać cebulę; jak mięso miękkie dodać ogórki kiszone pokrojone w cieniutkie paseczki (ogórki obrać wcześniej ze skóry) i również w paseczki pokrojoną paprykę; gotowac aż papryka zmięknie, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy (papryka ostra, sól, pieprz);
podaję z bułką wrocławską
Zrobiłam, połączyłam przepis Poli z przepisem Viccy i wyszło przegenialne!! Zjadłam dwie michy 🙂
Bardzo się cieszę.:)
A jak połączyłaś dwa przepisy to znaczy się, że stworzyłaś własny, oryginalny! 😀
Znasz odpowiedź na pytanie: strogonoff