strudel z jabłkami

Poszukuję przepisu na strudel z jabłkami, może któraś z Was posiada takowy przepis?

Anitka i Bartuś 5 sierpnia 03

2 odpowiedzi na pytanie: strudel z jabłkami

ptysia Dodane ponad rok temu,

Re: strudel z jabłkami

Strudel z jabłkami

Składniki:

Ciasto: 25 dkg mąki, 200 ml wody, jajo, sól.
Nadzienie: 70 dkg jabłek, 3 dkg bułki tartej, 6 dkg masła, 10 dkg cukru pudru, skórka pomarańczowa, cynamon, tłuszcz i bułka tarta do formy.

Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie i wlewać ciepłą wodę wymieszaną z jajkiem i solą, mieszać nożem aż płyn połączy się z mąką. Silnie przyciskając ręką zabnieść wolne ciasto, aż wystąpią pęcherzyki, a ciasto biędzie lśniące i gładkie. Ciasto powinno być wolniejsze od ciasta pierogowego. Po wyrobieniu pozostawić pod przykryciem na 2 godziny, do fermentacji. Następnie na środku stołu położyć płaski talerz dnem do góry, nakryć stół czystą serwetką, posypać mąką przy użyciu sita, aby mąka była rozsypana równomiernie. Na talerzu położyć ciasto, po czym rękoma oprószonymi mąką wyciągać ciasto ku sobie, często przesypując mąką. Aby ciasto strudlowe było dobrze wyciągnięte, powinno być rozciągane przez dwie osoby. Ciasto rozciągać jak najcieniej, uważając żeby się nie porwało. Po rozciągnięciu pozostawić do przeschnięcia. Zrumienioną bułkę tartą wymieszać z roztopionym masłem (4 dkg), polać ciasto. Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokrajać w półplasterki, wymieszać z cukrem, startą skórką pomarańczową i cynamonem. Przygotowane jabłka rozłożyć na cieście, zwinąć ciasto w rulon podnosząc serwetkę z jednej strony i jednocześnie biorąc rękoma od spodu. Strudel przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą, polać masłem i piec w gorącym piekarniku 25-50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i pokroic na porcje.

———-

pozdrawia was szczesliwa Ptysia czekajaca na malego Jasia

termin 19.04.2004

Edited by Ptysia on 2003/11/28 19:19.

sliczna24 Dodane ponad rok temu,

Re: strudel z jabłkami

Ciasto:
1 kg maki pszennej,
7 jaj,
100 g oleju lub masla,
1 l wody,
proszek do pieczenia,
sol.
Nadzienie:
2 kg jablek antonowek,
1/2 kg cukru,
30 g cynamonu,
sol.

1. Przesiac make, dodac jaja, proszek do pieczenia, wode i olej. Wyrabiac ok.
10 min na jednolita, elastyczna mase. Odstawic na 1 godz.
2. Obrac jablka, usunac gniazda nasienne, pokroic w plasterki, wymieszac z cukrem i cynamonem, odstawic na 1 godz, az puszcza sok, poddusic w rondlu, ostudzic.
3. Na plotnie posypanym maka walkowac ciasto jak najcieniej (ok. 2 mm) w formie
prostokata. Obciac brzegi, posmarowac tluszczem. Na 2/3 powierzchni nalozyc
cienka warstwe masla i jablek. Podnoszac plotno zwijac w ksztalcie rolady.
4. Ulozyc na blasze, posmarowanej zmaconym jajem. Piec ok. 45 min w temp. 180ż.
5. Pokroic w plastry, posypac cukrem pudrem, podawac na goraco.
polecam

Dorota i Zosia <16.07.2003.>

Znasz odpowiedź na pytanie: strudel z jabłkami?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Noworodek, niemowlę
kiedy pierwszy raz do dentysty?
Zuzia ma skończone 15 miesięcy i się właśnie zastanawiam jak wyżej :) Zwłaszcza że czasami niestety nie pachnie jej ślicznie z buzi... A ząbków ma na razie 9. Bebiko, mama Zuzanki
Czytaj dalej
Oczekując na dziecko
Wyprawka dla dziecka raz jeszcze.
Może ktos uzna że wcześnie zaczęłam ale zaczęłam pakować torbę do szpitala i oprócz swoich rzeczy włożę też ciuszki dla maleństwa w które je ubiorę na wyjście do domu. Tylko
Czytaj dalej