strudel z jabłkami

Postów wyświetlanych: 3 - od 1 do 3 (wszystkich: 3)
  • Autor
    Wpisy
  • #32663

    anitka

    Poszukuję przepisu na strudel z jabłkami, może któraś z Was posiada takowy przepis?

    Anitka i Bartuś 5 sierpnia 03

    #430753

    ptysia

    Re: strudel z jabłkami

    Strudel z jabłkami

    Składniki:

    Ciasto: 25 dkg mąki, 200 ml wody, jajo, sól.
    Nadzienie: 70 dkg jabłek, 3 dkg bułki tartej, 6 dkg masła, 10 dkg cukru pudru, skórka pomarańczowa, cynamon, tłuszcz i bułka tarta do formy.

    Sposób przyrządzenia:
    Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie i wlewać ciepłą wodę wymieszaną z jajkiem i solą, mieszać nożem aż płyn połączy się z mąką. Silnie przyciskając ręką zabnieść wolne ciasto, aż wystąpią pęcherzyki, a ciasto biędzie lśniące i gładkie. Ciasto powinno być wolniejsze od ciasta pierogowego. Po wyrobieniu pozostawić pod przykryciem na 2 godziny, do fermentacji. Następnie na środku stołu położyć płaski talerz dnem do góry, nakryć stół czystą serwetką, posypać mąką przy użyciu sita, aby mąka była rozsypana równomiernie. Na talerzu położyć ciasto, po czym rękoma oprószonymi mąką wyciągać ciasto ku sobie, często przesypując mąką. Aby ciasto strudlowe było dobrze wyciągnięte, powinno być rozciągane przez dwie osoby. Ciasto rozciągać jak najcieniej, uważając żeby się nie porwało. Po rozciągnięciu pozostawić do przeschnięcia. Zrumienioną bułkę tartą wymieszać z roztopionym masłem (4 dkg), polać ciasto. Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokrajać w półplasterki, wymieszać z cukrem, startą skórką pomarańczową i cynamonem. Przygotowane jabłka rozłożyć na cieście, zwinąć ciasto w rulon podnosząc serwetkę z jednej strony i jednocześnie biorąc rękoma od spodu. Strudel przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą, polać masłem i piec w gorącym piekarniku 25-50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i pokroic na porcje.

    ———-

    pozdrawia was szczesliwa Ptysia czekajaca na malego Jasia

    termin 19.04.2004

    Edited by Ptysia on 2003/11/28 19:19.



    #430754

    sliczna24

    Re: strudel z jabłkami

    Ciasto:
    1 kg maki pszennej,
    7 jaj,
    100 g oleju lub masla,
    1 l wody,
    proszek do pieczenia,
    sol.
    Nadzienie:
    2 kg jablek antonowek,
    1/2 kg cukru,
    30 g cynamonu,
    sol.

    1. Przesiac make, dodac jaja, proszek do pieczenia, wode i olej. Wyrabiac ok.
    10 min na jednolita, elastyczna mase. Odstawic na 1 godz.
    2. Obrac jablka, usunac gniazda nasienne, pokroic w plasterki, wymieszac z cukrem i cynamonem, odstawic na 1 godz, az puszcza sok, poddusic w rondlu, ostudzic.
    3. Na plotnie posypanym maka walkowac ciasto jak najcieniej (ok. 2 mm) w formie
    prostokata. Obciac brzegi, posmarowac tluszczem. Na 2/3 powierzchni nalozyc
    cienka warstwe masla i jablek. Podnoszac plotno zwijac w ksztalcie rolady.
    4. Ulozyc na blasze, posmarowanej zmaconym jajem. Piec ok. 45 min w temp. 180ż.
    5. Pokroic w plastry, posypac cukrem pudrem, podawac na goraco.
    polecam

    Dorota i Zosia <16.07.2003.>

Postów wyświetlanych: 3 - od 1 do 3 (wszystkich: 3)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close