Surimi

jakie macie sposoby podawania surimi??? ja zjadam na zimno ale mam ogromna ochotę z czymś połączyć;))

21 odpowiedzi na pytanie: Surimi

ahimsa2008-05-10 08:03:33

ps. ups- wiedzę już jeden wątek;)

snoopy2008-05-10 08:06:36

sałatkę polecam!

1 opakowanie paluszków
4-5 dużych pomidorów
2 świeże ogórki
średni słoik ogórków konserwowych
10 jajek
koperek
sos z knorra koperkowo-ziołowy (2 szt)

ja uwielbiam tą sałatkę więc polecam!

ahimsa2008-05-10 09:17:08

Och, ja też uwielbiam!:))) dzia!

miamia2008-05-10 13:29:53

sałatka z surimi

2 avocado – dojrzałe
1 duże lub 2 małe opakowania surimi
pół lub cały melon (może być cantalupa) zależnie od wielkości
2-3 łyżki majonezu
1-2 ząbki czosnku
1-2 szczypta mielonego chili (można więcje jeśli ktoś lubi ostre)
pół cytryny

avocado obrać i pokroić w kostkę, skropić cytryną, żeby nie ściemniało, surimi pokroić w paski (poprzeczne), wymieszać z avocado, zrobić sos ( do majonezu wycisnąć czosnek i dodać chili – porządnie wymieszać), sos dodać do avocado z surimi i wymieszać, obranego melona pokroić w kostkę i na koniec dodać, sałatce dobrze robi jak postoi 15-30 minut w lodówce przed podaniem
można podawać ze świeżą bagietką – mniam

lauidz2008-05-10 15:13:08

Smacznie te saladki opisujecie ale ja nie lubie surimi:( Smakuje mi jak podrabiany krab…

ahimsa2008-05-10 16:04:34

Zamieszczone przez lauidz:Smacznie te saladki opisujecie ale ja nie lubie surimi:( Smakuje mi jak podrabiany krab…
Bo to jest podrabiany krab 😀
Aleja krabów nie mam okazji jadać zbyt często :p więć surimi jest ok.
Och, jak ja to lubię! w ogóle mam fazę na owoce morza teraz. Nawet na te podrabiane;)

lauidz2008-05-10 16:08:13

Zamieszczone przez ahimsa:Bo to jest podrabiany krab 😀
Aleja krabów nie mam okazji jadać zbyt często :p więć surimi jest ok.
Och, jak ja to lubię! w ogóle mam fazę na owoce morza teraz. Nawet na te podrabiane;)

😀
Ja lubie orginaly takie jeszcze w skorupkach – stone crabs -troche sie trzeba napraowac ale warto:)mniami – szkoda ze juz po sezonie krabowym na FL
:p

dorotka12008-05-10 16:17:32

Zamieszczone przez lauidz:Smacznie te saladki opisujecie ale ja nie lubie surimi:( Smakuje mi jak podrabiany krab…
no bo to jest podrabiany krab 😉
a ja czasem lubie
a dla niektorych to nawet zaleta ze nie prawdziwy 😉

lauidz2008-05-10 16:20:19

Zamieszczone przez dorotka1:no bo to jest podrabiany krab 😉
a ja czasem lubie
a dla niektorych to nawet zaleta ze nie prawdziwy 😉

Dorotko a na czym ta zaleta polega????:)

ahimsa2008-05-10 16:29:25

Zamieszczone przez lauidz:😀
Ja lubie orginaly takie jeszcze w skorupkach – stone crabs -troche sie trzeba napraowac ale warto:)mniami – szkoda ze juz po sezonie krabowym na FL
:p

Szczęściara:)

dorotka12008-05-10 16:31:12

Zamieszczone przez lauidz:Dorotko a na czym ta zaleta polega????:)
na tym ze to malowana ryba
a sa osoby ktore skorupiaka do ust by nie wziely przeciez

lauidz2008-05-10 16:40:23

Zamieszczone przez dorotka1:na tym ze to malowana ryba
a sa osoby ktore skorupiaka do ust by nie wziely przeciez

A no. Jest jakas czesc zydow, ktora nie je je owocow morza – ani krabow ani lobstertow ani nic takiego – bo uwazaja ze sa nieczyste.
Ja tam nie wiem czy sa nieczyste – ale sa na pewno pyszniackie:)

lauidz2008-05-10 16:42:20

Zamieszczone przez ahimsa:Szczęściara:)

🙂
Zaprzaszam w odwiedziny:)
[Zobacz stronę]
tam Cie zabiore:D

ahimsa2008-05-12 20:26:42

Zamieszczone przez lauidz:🙂
Zaprzaszam w odwiedziny:)
[Zobacz stronę]
tam Cie zabiore:D

Uważaj, kochana bo ja takie rzeczy to na serio!:))))))))))
ps. aleee ceny mają! ulala;)

lauidz2008-05-12 22:00:56

Zamieszczone przez ahimsa:Uważaj, kochana bo ja takie rzeczy to na serio!:))))))))))
ps. aleee ceny mają! ulala;)

bo to taki fancy lokal:)
To kiedy bedziesz????;)

ahimsa2008-05-13 13:36:50

Zamieszczone przez lauidz:bo to taki fancy lokal:)
To kiedy bedziesz????;)

Mąż mówi,że na wkacaje;) tylko się obawia lotu tak daleko z małymi…:p

mewa2008-05-13 15:24:56

Ja od niedawna robie surimi w ciescie:
Przygotowuje ciasto jak na nalesniki – moze troche bardziej geste , surimi przyprawiam sola i pieprzem, mozna jakimis ziolami jak ktos lubi, potem wrzucam na rozgrzany olej i smaze. Wazne jest zeby wrzucic na rozgrzany olej i szybko przewrocic tak zeby ciasto nie splynelo na jedna strone (mam nadzieje, ze zrozumuiecie o co mi chodzi , bo jakos sie wyslowic nie potrafie dzisiaj 😉 ). Tak przygotowane surimi podaje z sosem pieczarkowym na zimno:
drobno pokrojone pieczarki podsmazam na masle az do zrumienienia(zupelnie inny smak niz smazone na oleju), potem dodaje do tego smietane 18%, a raczej pieczarki do smietany – sosik na zimno, ale mozna tez odwrotnie – zalezy od preferencji :). Na koniec zajadamy sie surimi polanymi takim sosikiem lub maczanymi w sosie. Smacznego 🙂

lauidz2008-05-13 15:40:47

Zamieszczone przez ahimsa:Mąż mówi,że na wkacaje;) tylko się obawia lotu tak daleko z małymi…:p

Poweidz mu ze latem nie ma sezonu na kraby:) – lepiej zima – i huragany latem miewamy i goraco ze hohoh

ahimsa2008-05-14 06:58:13

Zamieszczone przez lauidz:Poweidz mu ze latem nie ma sezonu na kraby:) – lepiej zima – i huragany latem miewamy i goraco ze hohoh
Ooo, to coś dla mnie! wielbicielki programów o tornadach! :D:D:D

kantalupa2008-05-14 09:46:47

w sumie chyba tylko raz w zyciu jadlam, ale za to uwielbiam kraba i nawet jesli to jest tylko erzac, to moze salatkie z kraba?
przepis opracowalam sama na wspomnienie fantastycznych krabow w maine, skad pochodzi moj slubny

kupuje kraba w puszcze (w wiorkach), wiec trzeba drobno te paluszki posiekac i odcisnac wode
dodac do nich drobniusienko posiekane wewnetrzne czesci selera naciowego (same serduszka selerowe najlepiej, zeby byly miekkie i delikatne)
i sporo drobno posiekanej naci pietruszki
przyprawic sola i jakas przyprawa do ryb, najlepiej mieszanka z sola, pieprzem, lisciem laurowym, gozdzikami, zielem angieslkim, moze szczypta imbiru, kardamonu, cynamonu i papryki
polaczyc wszystko majonezem
i podawac na cieplej bulce z salata

(slinotok nad klawiatura na sama mysl…)

ahimsa2008-05-14 14:01:37

Zamieszczone przez kantalupa:w sumie chyba tylko raz w zyciu jadlam, ale za to uwielbiam kraba i nawet jesli to jest tylko erzac, to moze salatkie z kraba?
przepis opracowalam sama na wspomnienie fantastycznych krabow w maine, skad pochodzi moj slubny

kupuje kraba w puszcze (w wiorkach), wiec trzeba drobno te paluszki posiekac i odcisnac wode
dodac do nich drobniusienko posiekane wewnetrzne czesci selera naciowego (same serduszka selerowe najlepiej, zeby byly miekkie i delikatne)
i sporo drobno posiekanej naci pietruszki
przyprawic sola i jakas przyprawa do ryb, najlepiej mieszanka z sola, pieprzem, lisciem laurowym, gozdzikami, zielem angieslkim, moze szczypta imbiru, kardamonu, cynamonu i papryki
polaczyc wszystko majonezem
i podawac na cieplej bulce z salata

(slinotok nad klawiatura na sama mysl…)
O, trafia do kolekcji!:)

Znasz odpowiedź na pytanie: Surimi?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
c.d. czyli jak próbuję uporać się z problemami z Jagodą
czyli miałam Wam meldować jak tam dalej się rozwija sytuacja. było tak: [url]http://forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=173788[/url] teraz jest tak: ja sobie te skrzypce odpuściłam już wtedy, nie ganiałam jej, tylko czasem przypominałam, ... i było
Czytaj dalej
Imiona dzieci
zdrobnienia od OLIVIER?
witam, otoz na mojego synka babcie wolaja Olek co jest zdrobnieniem od aleksandra jakie moze byc zdrobnienie od Oliviera oprocz Oli?
Czytaj dalej