sushi?

Postów wyświetlanych: 8 - od 1 do 8 (wszystkich: 8)
  • Autor
    Wpisy
  • #92475

    ciapa

    Dziewczyny podzielcie sie swoimi przepisami 🙂 uwielbiam to danie, ale niestety w swojej wsi jestem raczej skazana na domowa robotę. jak macie jakies sprawdzone przepisy to chetnie przyjmę 🙂

    #1758001

    kiara

    Mnie ta potrawa chyba by przez gardlo nie przeszla. A nawet na pewno 😀



    #1758003

    elik

    chyba tak jest, zniechecilam sie kiedys straszliwie do sushi robionego przez Polakow w jakiejs knajpie w Wawie. Potem bylam w innej (tez zreszta w Wawce) gdzie sushi robil Japoniec. I olsnienie- jest przepyszne! A raczej – moze takie byc 😉

    #1758004

    kantalupa

    robilam kilka razy, ale na ogol bez surowych ryb (to chyba w ogole nazywa sie wowczas sashimi, ale nie jestem pewna), naprawde potrzeba doskonalej jakosci ryby, zeby robic surowizne
    rolsy z wedzonym lososiem wyszly nawet fajnie, makrela, tunczyk juz niespecjalnie
    sekret to ryz, oczywiscie, ja go do tej pory nie umiem zrobic jak potrzeba
    ryzem zajmuje sie maz:) gotuje z odrobina octu ryzowego, tak zeby sie elegancko kleil
    rolsy robie zawijane w papier z suszonyh wodorostow albo papier ryzowy
    najbardziej lubie caliornia roll, z krabem i awokado, ale zeby dostac mieso kraba, trzeba sie niezle nagimnastykowac
    zawijam w sumie wszystko jak leci (marynowane warzywa, wedzone ryby, lekko gotowane mieso, owoce morza), kupilam sobie taka bambusowa mate do zawijania jedynym problemem jest brak porzadnego noza, zeby potem takich calych zwinietych rolek nie pogniesc przy krajaniu
    ladnie podane na minimalistycznym w kwestii dekoracji stole, za odrobina wasabi (kiedys kupilam w proszku w jakims polskim supermarkecie) i marynowanym imbirem w cienkich plastrach sa rewelacyjne na male kameralne imprezy

    #1758005

    ciapa

    Wiem, że takie domowe to raczej nic wspólnego z prawdziwym sushi nie ma :).
    Ale byłam tez na prywatce i własnie takie domowe „sushi” było jako przystawka i cłakiem nieźle to smakowało. Szykuje mi sie impreza w domu wiec chciałam błysnąć 🙂
    W sprawie ryby to raczej jestem skazana na łososia wedzonego, pakowanego prózniowo.
    W sparwie ryzu to juz pół netu łacznie z youtube przekopałam 🙂
    Chodzi mi bardzie o dodatki typu co z czym łączyc, wiem, że daje sie czesto avokado, marchewke, ogórka i te grzyby, muszę pokombinować i licze na doświadczenia innych.
    Mój wytwór raczej nie bedzie miał z prawdziwym sushi związku 🙂

    #1758006

    kantalupa

    Zamieszczone przez ciapa
    Chodzi mi bardzie o dodatki typu co z czym łączyc, wiem, że daje sie czesto avokado, marchewke, ogórka i te grzyby, muszę pokombinować i licze na doświadczenia innych.
    Mój wytwór raczej nie bedzie miał z prawdziwym sushi związku 🙂

    to moze napisz, co bedziesz miala, to sie zobaczy;) co sie da z tego zrobic, co?



    #1758007

    dna

    poszukaj na tym forum moze znajdziesz cos jeszcze.
    w ogole polecam to forum, to najlepsze forum o gotowaniu jakie znalazlam:)

    pozdrawiam

    #1758008

    dna

    ostatnio widzialam tez bardzo fajny filmik na youtube, jak szybko i sprawnie to zawijac, ale nie moge znalezc linka

    kurcze sama sie napalilam na te domowe sushi przez ciebie!

Postów wyświetlanych: 8 - od 1 do 8 (wszystkich: 8)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close