sushi?

Dziewczyny podzielcie sie swoimi przepisami 🙂 uwielbiam to danie, ale niestety w swojej wsi jestem raczej skazana na domowa robotę. jak macie jakies sprawdzone przepisy to chetnie przyjmę 🙂

7 odpowiedzi na pytanie: sushi?

kiara Dodane ponad rok temu,

Mnie ta potrawa chyba by przez gardlo nie przeszla. A nawet na pewno 😀

elik Dodane ponad rok temu,

chyba tak jest, zniechecilam sie kiedys straszliwie do sushi robionego przez Polakow w jakiejs knajpie w Wawie. Potem bylam w innej (tez zreszta w Wawce) gdzie sushi robil Japoniec. I olsnienie- jest przepyszne! A raczej – moze takie byc 😉

kantalupa Dodane ponad rok temu,

robilam kilka razy, ale na ogol bez surowych ryb (to chyba w ogole nazywa sie wowczas sashimi, ale nie jestem pewna), naprawde potrzeba doskonalej jakosci ryby, zeby robic surowizne
rolsy z wedzonym lososiem wyszly nawet fajnie, makrela, tunczyk juz niespecjalnie
sekret to ryz, oczywiscie, ja go do tej pory nie umiem zrobic jak potrzeba
ryzem zajmuje sie maz:) gotuje z odrobina octu ryzowego, tak zeby sie elegancko kleil
rolsy robie zawijane w papier z suszonyh wodorostow albo papier ryzowy
najbardziej lubie caliornia roll, z krabem i awokado, ale zeby dostac mieso kraba, trzeba sie niezle nagimnastykowac
zawijam w sumie wszystko jak leci (marynowane warzywa, wedzone ryby, lekko gotowane mieso, owoce morza), kupilam sobie taka bambusowa mate do zawijania jedynym problemem jest brak porzadnego noza, zeby potem takich calych zwinietych rolek nie pogniesc przy krajaniu
ladnie podane na minimalistycznym w kwestii dekoracji stole, za odrobina wasabi (kiedys kupilam w proszku w jakims polskim supermarkecie) i marynowanym imbirem w cienkich plastrach sa rewelacyjne na male kameralne imprezy

ciapa Dodane ponad rok temu,

Wiem, że takie domowe to raczej nic wspólnego z prawdziwym sushi nie ma :).
Ale byłam tez na prywatce i własnie takie domowe “sushi” było jako przystawka i cłakiem nieźle to smakowało. Szykuje mi sie impreza w domu wiec chciałam błysnąć 🙂
W sprawie ryby to raczej jestem skazana na łososia wedzonego, pakowanego prózniowo.
W sparwie ryzu to juz pół netu łacznie z youtube przekopałam 🙂
Chodzi mi bardzie o dodatki typu co z czym łączyc, wiem, że daje sie czesto avokado, marchewke, ogórka i te grzyby, muszę pokombinować i licze na doświadczenia innych.
Mój wytwór raczej nie bedzie miał z prawdziwym sushi związku 🙂

kantalupa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ciapa:
Chodzi mi bardzie o dodatki typu co z czym łączyc, wiem, że daje sie czesto avokado, marchewke, ogórka i te grzyby, muszę pokombinować i licze na doświadczenia innych.
Mój wytwór raczej nie bedzie miał z prawdziwym sushi związku 🙂

to moze napisz, co bedziesz miala, to sie zobaczy;) co sie da z tego zrobic, co?

dna Dodane ponad rok temu,

[Zobacz stronę]

poszukaj na tym forum moze znajdziesz cos jeszcze.
w ogole polecam to forum, to najlepsze forum o gotowaniu jakie znalazlam:)

pozdrawiam

dna Dodane ponad rok temu,

[Zobacz stronę]
[Zobacz stronę]

ostatnio widzialam tez bardzo fajny filmik na youtube, jak szybko i sprawnie to zawijac, ale nie moge znalezc linka

kurcze sama sie napalilam na te domowe sushi przez ciebie!

Znasz odpowiedź na pytanie: sushi??

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Książka kucharska
Swieta Wielkanocne
Co fajnego robicie? Ja bede: piec mieska jakies, zrobie salatke jarzynowa, sledziowa, moze gyros dla meza (miesozerny), ugotuje barsz bialy lub zurek. Ciasta kupie gotowe. Ale ciekawa jestem co Wy robicie,brakuje
Czytaj dalej
Polecam
Scrub away
Male a'la gabeczki-druciaczki do czyszczenia garnkow i blach do pieczenia. Maja w sobie taki jakby proszek,ktory pieni sie po zmoczeniu. Rewelacja, moje garnki nie sa nowe i spody byly juz
Czytaj dalej