SUSHI

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 20)
  • Autor
    Wpisy
  • #116099

    madzia-1409

    robicie sami w domu czy raczej zamawiacie?

    My dziś pierwszy raz będziemy próbować zrobić 🙂

    #5401547

    m-amp-m-s

    Robimy sami w domu 😀
    czasami gdzieś pójdziemy żeby potem stwierdzić że robimy lepsze;) co prawda B-stok to nie stolica i pewnie dlatego poziom jest żałosny 😉

    Składniki zamawiamy przez net niemal w hurtowych ilościach raz na pół roku.

    Ale pierwszy raz jak robiliśmy …:Hmmm…: już z 6 lat temu (jak ten czas leci:Boje się:) to była porażka na całej linii i długo nie mogłam patrzeć na sos sojowy:Śmiech:

    Z czym będziecie robić?
    Masz wszystko?



    #5401548

    madzia-1409

    Zamieszczone przez M&
    Robimy sami w domu 😀
    czasami gdzieś pójdziemy żeby potem stwierdzić że robimy lepsze;) co prawda B-stok to nie stolica i pewnie dlatego poziom jest żałosny 😉

    Składniki zamawiamy przez net niemal w hurtowych ilościach raz na pół roku.

    Ale pierwszy raz jak robiliśmy …:Hmmm…: już z 6 lat temu (jak ten czas leci:Boje się:) to była porażka na całej linii i długo nie mogłam patrzeć na sos sojowy:Śmiech:

    Z czym będziecie robić?
    Masz wszystko?

    o czyli za pierwszym razem nie pojemy 😉

    a nie mam niczego, właśnie się wybieram po zakupy

    #5401549

    m-amp-m-s

    masz listę?
    my np. odpuszczamy ocet ryżowy – robimy sami zalewę do ryżu z cukru, octu i sosu sojowego.
    imbir najbardziej lubię różowy 🙂 a ostatnio jeszcze dla urozmaicenia kupiliśmy żółtą marynowaną rzepę i czarny sezam:D
    polecam filmiki na you tubie;)
    ale mi narobiłąś smaka :Wow!:

    #5401550

    madzia-1409

    Zamieszczone przez M&
    masz listę?
    my np. odpuszczamy ocet ryżowy – robimy sami zalewę do ryżu z cukru, octu i sosu sojowego.
    imbir najbardziej lubię różowy 🙂 a ostatnio jeszcze dla urozmaicenia kupiliśmy żółtą marynowaną rzepę i czarny sezam:D
    polecam filmiki na you tubie;)
    ale mi narobiłąś smaka :Wow!:

    jakieś proporcje poproszę 🙂

    imbir też lubię różowy, a tą rzepę też może mi się uda trafić

    pokzay na żywo miałam nie raz – siostra moja robiła, czasem jej pomagałam

    #5401551

    m-amp-m-s

    a to jak robiłaś to będzie pyszna kolacja 😀

    „8 łyżek octu, 8 łyżeczek cukru i 2 łyżeczki sosu sojowego lub łyżeczka soli jeżeli ktoś woli zalewę przezroczystą
    dla leniuchów kupić ocet ryżowy i skropić
    oczywiście gotować nie do wrzenia tak, żeby cukier się rozpuścił”
    cytat z mojego m;)



    #5401552

    snoopy

    my też robimy w domu
    tzn mój małż robi 😉
    najbliższą knajpę z sushi to mamy jakieś 100 km od domu
    ale mam ślinotok :Wow!:

    lista zakupów tak na szybko co ja pamiętam:
    ogórek świeży, awokado, paluszki krabowe, krewetki, łosoś zaczęliśmy od wędzonego i na wędzonym zostaliśmy :Niepewny:, ryż, sezam, imbir, ocet, algi, wasabi, sos sojowy

    youtube też polecam, sporo można się nauczyć

    a to nasz pierwsze domowe sushi, tylko fajnej zastawy nam brakuje :Wstyd:

    M&Ms robicie ze świeżego łososia? gdzie kupujesz?

    #5401553

    m-amp-m-s

    ale mi smaka narobiłaś :Wow!:
    śliczne – też takie robimy – zwykłe maki są za nudne;)
    i też robie z wędzonego łososia – bałabym się na takim wygwizdowiu gdzie świeże ryby przywożą raz w tygodniu jeść surowego:Hmmm…:
    w ciąży jem z pieczonego 😉
    polecam też marchewkę w słupkach – fajna chrupiąca jest;) czasami mam ochotę też na anchois :Fiu fiu: ale zazwyczaj wygrywa łosoś z papryką :Śmiech:

    wasabi mamy w proszku – jest wydajniejsze a sos sojowy to tylko KIKKOMAN

    u tego faceta już dwa razy zamawialiśmy i jesteśmy zadowoleni 🙂

    #5401554

    snoopy

    Zamieszczone przez M&
    ale mi smaka narobiłaś :Wow!:
    śliczne – też takie robimy – zwykłe maki są za nudne;)
    i też robie z wędzonego łososia – bałabym się na takim wygwizdowiu gdzie świeże ryby przywożą raz w tygodniu jeść surowego:Hmmm…:
    w ciąży jem z pieczonego 😉
    polecam też marchewkę w słupkach – fajna chrupiąca jest;) czasami mam ochotę też na anchois :Fiu fiu: ale zazwyczaj wygrywa łosoś z papryką :Śmiech:

    wasabi mamy w proszku – jest wydajniejsze a sos sojowy to tylko KIKKOMAN

    u tego faceta już dwa razy zamawialiśmy i jesteśmy zadowoleni 🙂

    ja z tych samych powodów surowego się boję

    dzięki za pewne namiary z allegro!
    u nas też kikoman króluje 🙂 ostatnio nie dostaliśmy i nabyłam jakiś w biedronce, szału nie ma 😉
    a o tym wasabi słyszałam, chyba czas wypróbować 🙂

    #5401555

    anastazjaleszcz

    Mi ciężko jest się przestawić na tego typu przekąski. Oczywiście coś tam zjem tego sushi, ale aby był to podstawowy posiłek to nie ma mowy 😉 muszę zjeść coś tradycyjnego inaczej jestem zła 😉



    #5401556

    mmj

    Snoopy, tym swoim zdjęciem to mi takiego smaka narobiłaś, że aż mnie skręca… z łakomstwa :Hyhy:

    #5401557

    kas

    Kocham sushi. Sama nie robię, zamawiamy, a czasem robi nasz kolega.



    #5401558

    gobin

    robimy często,
    ostatnio biedronka zaczęła mieć łososia świeżego i tam kupujemy a tak to w Auchanie był zawsze najświeższy
    ryż mamy czasem jaśminowy, czasem zwykły, algi w dobrej cenie miał niedawno carefur express
    wasabi dobre w smaku biedronka, imbir marynowany, serek framange czasem dajemy, ogórka świeżego
    robiliśmy z tuńczykiem ale ja wolę łososia. Sebek też lubi.
    Ryż gotujemy w szybkowarze i dodaję do niego ocet, sos sojowy, sól i cukier wtedy jest przedni

    #5401559

    m-amp-m-s

    Madzia i jak ?
    Będa zdjęcia? :Hyhy:

    #5401560

    mama-janka

    Dziewczyny, nie jadamy w domu sushi, ale idziemy ze znajomymi na parapetówkę do dalszych znajomych i postanowiliśmy im kupić zestaw do sushi (bardzo lubią, a nie mają – wywiad został zrobiony), koleżanka podesłała mi , a ja nie wiem czy to wszystko czy coś jeszcze trzeba dokupić. Co się przydaje przy robieniu sushi?

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 20)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close