SUSZONE POMIDORY

Postów wyświetlanych: 6 - od 1 do 6 (wszystkich: 6)
  • Autor
    Wpisy
  • #100661

    baniutka

    Jeszcze nie probowalam,dopiero co dostałam od siostry przepis, ale na pewno je zrobie, bo to super dobra rzecz, na zime jak znalazl.
    Dzielę się z Wami kochane!!!

    Na duzy sloik suszonych pomidorow :

    Oliwa z oliwek

    1.5 kg pomidorow

    Tymianek

    5 zabkow czosnku

    Cukier, sol i pieprz

    Naciac krzyzyk w miejscu szypulki pomidora (do zdjecia skorki), zalac pomidory gotujaca sie woda na 10-15 sekund a nastepnie przelozyc je do miski z lodowata woda. Zdjac z pomidorow skorki (w niektorych przepisach nie usuwaja skorki, moze to i lepiej), przekroic je na cwiartki i usnunac nasionka i sok.
    Ulozyc pomidory wnetrzem do gory na blaszcze wyscielonej papierm do pieczenia i posypac je sola, cukrem, pierprzem i tymiankiem.
    Pokroic zabki czosnku na cienkie plasterki i ulozyc plasterek na kazdym pomidorze.
    Pokropic wszystko oliwa i wlozyc do pieca w temp. 90°C na 1,5 godziny.
    Odwrocic pomidory na blaszce i ponownie wlozyc do pieca na 1,5 godziny.
    Po tym czasie wyjac i ostudzic, nalozyc do sloika i przykryc oliwa. Wstawic do lodowki.
    Po trzech dniach mozna pomidory jesc (dodawac do ryzu, makaronu, salatek, drobiu, omeltow, na kromce chleba z serkiem lub bez lub prosto ze sloika)

    Smacznego !

    #2703760

    mira

    Kusi mnie, zeby zrobuc te pomidory, zastanawiam sie tylko, czy one musza byc przechowywane w lodowce? Bo zrobilabym wieksza ilosc, a w lodowce miejsca brak.



    #2703761

    viccy

    pewnie się skuszę! :Hura!:
    Dzięki za przepisik. 🙂

    #2703762

    ewike

    kusi by wypróbować

    #2703763

    qr-chuck

    Zamieszczone przez mira
    Bo zrobilabym wieksza ilosc, a w lodowce miejsca brak.

    Nie jest łatwo zrobić większą ilość… Moja teściowa robi hurtowo – podobno na malutki słoiczek, taki po przecierze pomidorowym wchodzi 0,5 – 1 kg pomidorów!

    Co do dłuższego przechowywania – jak się dobrze wysuszą, to mogą i bez lodówki parę tygodni stać. Gorzej wysuszone (za to miększe i wg. mnie „na świeżo” lepsze) wytrzymują krótko – nawet w lodówce mi wyburzyły :(…

    Podono można nie pakować od razu w słoiki, tylko trzymać wysuszone, a potem na chwilę namoczyć (albo i nie, jak ktoś lubi twarde) i dopiero zalać oliwą z przyprawami – ale tego wariantu nie próbowałam.

    Acha jeszcze jedno – najlepiej do suszenia nadają się pomidory „na zupę” – takie niewielkie, wydłużone. W takich nie trzeba gniazd nasiennych wycinać 🙂

    #2703764

    mira

    Zamieszczone przez kurczak
    Nie jest łatwo zrobić większą ilość… Moja teściowa robi hurtowo – podobno na malutki słoiczek, taki po przecierze pomidorowym wchodzi 0,5 – 1 kg pomidorów!

    Co do dłuższego przechowywania – jak się dobrze wysuszą, to mogą i bez lodówki parę tygodni stać. Gorzej wysuszone (za to miększe i wg. mnie „na świeżo” lepsze) wytrzymują krótko – nawet w lodówce mi wyburzyły :(…

    Podono można nie pakować od razu w słoiki, tylko trzymać wysuszone, a potem na chwilę namoczyć (albo i nie, jak ktoś lubi twarde) i dopiero zalać oliwą z przyprawami – ale tego wariantu nie próbowałam.

    Acha jeszcze jedno – najlepiej do suszenia nadają się pomidory „na zupę” – takie niewielkie, wydłużone. W takich nie trzeba gniazd nasiennych wycinać 🙂

    Dzięki 🙂

Postów wyświetlanych: 6 - od 1 do 6 (wszystkich: 6)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close