Robimy je co roku (albo ja, albo moja mama)… Przepyszne. Trzeba je przechowywać w lodówce, przed jedzeniem wyjąc trochę czasu wcześniej, żeby się ogrzało do temp. pokojowej. Robi się migiem (zwłaszcza jeśli łupaniem orzechów zajmują się dzieci 😉 ).
Składniki:
4 jajka
0,5 szklanki cukru (może być więcej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 kopiastych łyżek maku mielonego
Krem:
1 kostka masła
1 opakowanie fistaszków w łupinach (ok. 300-350g w skorupkach), trzeba połupać i zmielić w malakserze na masło orzechowe, część zostawić w większych kawałkach, do dekoracji
cukier puder do smaku
Oddzielić białka, ubić na sztywną pianę, na koniec dodając cukier.
W drugiej misce wymieszać mak z proszkiem do pieczenia.
Do ubitych białek delikatnie dosypywać suche składniki i mieszać łyżką, tak żeby ciasto pozostały napowietrzone. Robimy coś a la makowy biszkopt.
Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. W 180 stopniach. Około 30-40 minut, trzeba sprawdzić patyczkiem, ma być suchy.
Krem robimy banalnie, masło w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem i “masłem orzechowym”.
Po ostudzeniu ciasta, przekładamy je kremem. Kremem również smarujemy wierzch ciasta, można boki i posypujemy kruszonymi orzeszkami.
W tym roku spróbuję zrobić w wersjo odchudzonej, z mascarpone zamiast masła w kremie.
7 odpowiedzi na pytanie: Świąteczne ciasto MAKOWE
Własnie zaczełam robić to ciasto i…. co z zółtkami?????
Dodawac nie dodawać????
Dodawać.
Biję pianę z białek, dodaję cukier, biję, na koniec żółtka. A mak zmieszany z proszkiem do pieczenia trzeba delikatnie wmieszać na końcu łyżką.
Przepraszam, jakimś cudem mi umknęły żółtka.
no i tak też uczyniłam – dodalam
jeszcze nie próbowalam, ale mam nadzieje ze bedzie PYCHA
Ciesze się, że zrobiłaś intuicyjnie. 🙂 Moje właśnie stygnie… 🙂
a macie jakąś fotkę może?
u mnie ten przepis “chodzi” z kajmakiem na wierzchu
Nie mam fotki. 🙂 W tym roku robiłam z mascarpone zamiast masła i jest jeszcze lepsze.
Znasz odpowiedź na pytanie: Świąteczne ciasto MAKOWE