Świąteczne inspiracje :) + wigilijne potrawy :)

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 28)
  • Autor
    Wpisy
  • #97134

    joannar

    Zakładam wątek świąteczny 🙂
    MIle widziane wszelkiego rodzaju przepisy, inspiracje, pomysły na tradycyjne lub urozmaicone nakrycie stołu świątecznego 🙂

    #2223712

    kasia

    kiedyś moja mama oprócz tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami zrobiła trochę ze śliwką suszoną kalifornijską i z makiem (chyba takim gotowym z puszki), podobno dobre, ja nie jadłam bo spędzałam święta u siebie w domu, ale jak dla mnie brzmi smakowicie…



    #2223713

    ciapa

    No to ja polecam z Twojego przepisu ciasteczka migdałowe 😀 już 2 rok z rzedu
    zamierzam zrobić pierniczki EwciM
    Orzechy w cukrze – nie pamiętam czyj to przepis ale chyba się skuszę
    Twój 😀 tort makowy
    i andrut taki z masą kajmakową
    i krokiety
    ..no i ryba
    i tu odradzam pstraga, dobrze, ze zrobiłam dzisiaj próbę piecznego z piekarnika, pyszny ale walcze z ością w gardle od godziny, totalnie nieestetyczny i upierdliwy w jedzeniu. Szukam dalej inspiracji do ryby. Tym razem bez ości i chyba zostanę przy mrozonej.

    Reszte robi rodzina 😀

    #2223714

    Anonim

    Co do ryby…A raczej filetów to polecam pangę i tilapię,zero ości a pychotka:)

    #2223715

    kasia

    Zamieszczone przez ciapa
    i andrut taki z masą kajmakową

    ja od razu robię dwa – jeden z kajmakową a drugi z czekoladową (jest też takie mleko kakaowe czy czekoladowe, gotuję je z 15 min i smaruję)

    #2223716

    ciapa

    Zamieszczone przez miesiakk
    ja od razu robię dwa – jeden z kajmakową a drugi z czekoladową (jest też takie mleko kakaowe czy czekoladowe, gotuję je z 15 min i smaruję)

    ooo fajnie wiedzirc, tez jest w takich puszkach? musze się rozglądnąć jutro.



    #2223717

    kotus

    Potrawy wigilijne

    Pomóżcie wymyślić coś nieskompokowanego na wigilię:).Jak na razie wiem,że zrobię

    ryba po grecku
    śledzie w oleju z suszonymi pomidorami i cebulką
    sledzie pod pierzynką
    pierogi z kapustą i grzybami
    barszcz z uszkami
    łosoś wędzony na zimno i na ciepło

    jakie są wasze wigilijne propozycje??

    #2223718

    kasia

    ja zawsze kupuję z Gostynia, to zwykłe słodzone jest w czerwonej puszcze a kakaowe chyba w brązowej

    #2223719

    kasia

    aha, i nie polecam kupować gotowych mas, o wiele lepsza jest ta gotowana 2 godz.

    #2223720

    aborka

    TO SIE JADA U MNIE

    PIEROGI Z NIESPODZIANKĄ

    do kilku pierogów wigilijnych wkładamy – 2pln, 5 pln, pieprz, sól, cukier. Podczas jedzenie jest zabawo kto co trafi i jaki bedzie rok. tych kilka pierogów trzeba zmieszac z odpowiedną iloscią zwykłych. goscie muszą jeść az sie wszystkie znajdą

    SAŁATKA – ostatnoi robiłam na impreze i jest pycha. bedzie w tym roku debiut wigilijny

    warstwowo od dołu:
    białka
    szczypiorek
    śledz
    cebulka
    ogórek kwaszony
    kartofel
    piertuszka
    ser żółty starty
    burak starty na tarce
    pokruszone żółtko

    warstwy lekko posmarowane sosem z majonezu i jogutru bałkańskiego z pieprzem
    na forum jest podobna sałatka ale ja dodałam warstwy zieleniny, cebulka i ser żółty. teraz dołoze jeszcze ogórka. Trzeba to zrobic wczesniej (ja robiłam poprzedniego dnia) to wtedy warstwy dobrze przylegają. uwazam ze ta sałatka super pasuje do ryb w galarecie i dan które sie u mnie jada na wigilie.

    POMIDORKI Z MOZARELLĄ – danie nie wigilijne ale wprowadziłam zeby dołozyc troche surowego warzywka do tego tłustego wigilijnego obrzarstwa
    pomidory bez skóry i mozarelle kroje w plastry i kłade ale na płasko (pomidor i na to mozarelle). na wierzch kłade paste z poszatkowanych: pomidorów suszonych, oliwy, pietruszki, bazylii, grzybków konserwowych, kaparów z dużą ilością oliwy.

    sałatka makaronowa z rukolą – robiłam rok temu ale w tym sobie daruje bo bedzie mniej gości

    rukole podsmazam na maśle z czosnkiem. do tego wrzucam na paltelnie makaron. potem ten ciepły makaron, juz w misce mieszam z pomidorami suszonymi, koktailowymi, fetą i jakąś salami lub kabanosem. Wersja wigilijna jest z KABANOSEM Z ŁOSISIA :). całoś zalana oliwą lub jakiś podobnym sosem

    śledzik prosty- sledzie lisner z oleju – wyjąc z oleju, pokroić na drobno i ułozyc na półmisku. a na to pokrojone w drobną kosteczke – cebule, ogórek konserwowy lub kiszony, grzybek z octu. całość pokropic sokiem z cytyny i wstawic do lodówki. te warzywka ja układam rzędami – wychodzi taki pasiak.

    barsz z uszkami – to robi moja mama

    ryba faszerowana w galareci – jw

    ryba pieczona – to robi teściowa – zwykle łosiś zapiekany z pieczarkami i serem żółtym -pycha ale chyba juz sie nam przejadło

    brzuch mnie na samą mysl o tym wszystkim rozbolał



    #2223721

    aborka

    opisałam w inspiracjach

    #2223722

    sole

    Zamieszczone przez kotuś
    Pomóżcie wymyślić coś nieskompokowanego na wigilię:).Jak na razie wiem,że zrobię

    ryba po grecku
    śledzie w oleju z suszonymi pomidorami i cebulką
    sledzie pod pierzynką
    pierogi z kapustą i grzybami
    barszcz z uszkami
    łosoś wędzony na zimno i na ciepło

    jakie są wasze wigilijne propozycje??

    Cwikla
    Rolmopsy
    Salatka z fasoli i buraczkow
    kutia ( obowiazkowa w naszym domu)
    kompot z suszu( obowiazkowa w naszym domu)
    a karp!!! o karpiu zapomnialas

    No i ja proponuje
    Halibut w zielonym sosie
    4 filety z halibuta ( mrozone moga byc)
    2 lyzki pokrojonej natki pietruszki
    2 lyzki pokrojonej bazyli
    2 zabki czosnku
    kilka filetow anchovis
    3 lyzki soku z cytryny
    3 lyzki oliwy z oliwek
    sol,pieprz i szczypta cukru
    Przygotowac sos miksujac pietruszke, bazylie, czosnek, filety anchovis, sok z cytryny , oliwe, doprawic sola i pieprzem
    Umyte i osuszone filety posmarowac oliwa, sola pieprzem i upiec w piekarniku
    Polac zielonym sosem
    Latwe i dobre i ladnie wyglada ozdobiony polmisek plasterkami cytryny



    #2223723

    joannar

    Kotusiu, mam nadzieje ze nie masz nic przeciwko, ale połączyłam tematy 🙂

    #2223724

    karolcia79

    Widzę,że każdy ma inny smak i gust:Hyhy:
    Wszystko zalezy tez od regionu kraju:)
    U nas jada się np:

    pierogi z kapusta i grzybami
    karp(obowiązkowo),taki zwyczajny w panierce
    barszczyk czerwony z uszkami lub zupa grzybowa
    kasza jaglana
    kluski z makiem
    śledzie w occie lub oleju
    jezeli ktos nie lubi karpia-filety rybne
    kapusta z grochem
    kompot z suszu:)

    Kurcze zrobiłam się głodna:Fiu fiu:

    #2223725

    madzia-1409

    Zamieszczone przez ciapa
    No to ja polecam z Twojego przepisu ciasteczka migdałowe 😀 już 2 rok z rzedu
    zamierzam zrobić pierniczki EwciM
    Orzechy w cukrze – nie pamiętam czyj to przepis ale chyba się skuszę
    Twój 😀 tort makowy
    i andrut taki z masą kajmakową
    i krokiety
    ..no i ryba
    i tu odradzam pstraga, dobrze, ze zrobiłam dzisiaj próbę piecznego z piekarnika, pyszny ale walcze z ością w gardle od godziny, totalnie nieestetyczny i upierdliwy w jedzeniu. Szukam dalej inspiracji do ryby. Tym razem bez ości i chyba zostanę przy mrozonej.

    Reszte robi rodzina 😀

    polecam łososia i dorsza filety oczywiście

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 28)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close