dziewczyny – potrzebuję pomysłów i przepisów na smaczne świąteczne surówki do obiadu – co podajecie – HELP!
U mnie w 1 dzień swiat bedzie schab w ziołach w 2 dzien tez jakies mieso z piekarnika na zasadzie – niech sie samo robi bo ja nie mam siły przy tym godzinami stac, ale zupełnie nie mam pomysłu co podać na surówkę. 🙁
Czy macie jakieś przepisy na surówki takie bardziej wykwintne od codziennych, ale przy których sie nie urobię 2 godziny – bo zwyczajnie nie mam na to w tym roku sił. Z ktorymi w razie czego poradzi sobie tez moj zupełnie nie gotujący mąz z dziecmi????
Potrzebuję jakieś przepisy szybkie (w miarę) łatwe i smaczne pasujące do mięsiwa z piekarnika, help, help!
26 odpowiedzi na pytanie: Swiąteczne surówki – HELP!!!!!!
Ja do sosów wszelakich lubie robic surówke z pory. Znajomi się zajadają:) Prosta, szybko się robi a smaczna:)
Myje pore, odcinam liście (potrzeba ta końcówke biała). Przekrajam wzdłóż i kroje na cienki plastry. Sole troche by pora zmiękła i odstawiam do lodówki. Póżniej obieram jabłko i tre na tarce na grubuch oczkach. Dodaje do michy z porem i na koniec smietana wymieszana z łychą majonezu. Doprawić pieprzem i solą jeśli jeszcze trzeba.
A może sałatkę z fety? Ja ostatnio podawałam właśnie do mięsa (no, ale zależy jakie zioła masz na tym schabie). Prosta i wykwitna
U mnie najprostsza to marchewka starta + czosnek sprasowany (ilość ząbków wedle upodobań) +majonez
Z podziękowaniami dla Nelly, która to kiedyś dawno zapodała 🙂
Ja uwielbiam sałaty na różne sposoby. Łatwe i szybkie.
Np:
1.sałata z czosnkiem (żeby było bardziej wykwintnie można kupić mix różnych sałat z rukolą, roszponką itd), sos czosnkowy: oliwa z oliwek, sól, cytryna, czosnek
2. sałata (też może być jakiś mix – jest umyty, pokrojony wiec tylko przełożyć do salaterki) + oliwa z sosem Balsamico (sos balsamico robię sama redukując ocet balsamiczny z cukrem)
Do każdej z sałatek można dodać pomidory świeże (fajnie wyglądają koktajlowe) lub suszone.
Z tradycyjnych surówek polecam tę z włoszczyzny: surową włoszczyznę trzemy na tarce (drobnej, tej do marchewki), jabłko na grubszej a pora drobno kroimy. Doprawiamy solą, cukrem i majonezem.
Fajna też jest z czerwonej kapusty (trzeba ja obgotować po poszatkowaniu, na koniec zaprawić cytryna, żeby powrócił jej piękny kolor). Do ostudzonej kapusty dodajemy pokrojoną gruszkę z octu, albo śliwki z octu, albo kiwi lub po prostu świeże starte jabłko. Doprawiamy cukrem, solą i odrobina oliwy.
Pozdrawiam
Asia
Dzięki dziewczyny!!!!
I jeszcze, jeszcze proszę o jeszcze – na pewnoi jak nie swieta to i po swietach wykorzystam kazdy przepis do obiadu bo wszak monotonia zabija, co nie? 🙂
U nas wykwintne nie schodzą.
Znika za to zawsze kiszona z marchewką i jabłkiem 🙂
Znikają też buraczki (zasmażane albo pikantne)
Zwykła jarzynowa.
Ja lubię surówki typu “danie”.
Do obiadu traktuję po macoszemu, najbardziej mi podchodzą:
– ogórki kiszone (moja teściowa robi genialne :))
– buraczki tarte (ja dodaję sobie chrzanu, dzieci wolą same)
– pomidor + ogórek + cebula + śmietana (ew. trochę sałaty, rukoli, roszpunki…). Lub wersja z czosnkiem i oliwą z oliwek.
– sałata + cebula + rzodkiewki + śmietana
Takie bardziej skomplikowane moje ulobione to:
– roszpunka + rukkola + pomidory + papryka + ogórek + kiełki + cebula czerwona i do tego:
1) tuńczyk lub podsmażony boczek lub szynka + jajka + sos miodowo – musztardowy
2) feta (ale feta a nie ser typu feta) + sos green goddess
3) łosoś wędzony + sos green goddess
Przypomniała mi się jeszcze najprostsza teściowej: poszatkowaćkapustę pekińską+ przeciśnięty czosnek + majonez
dla mnie pyszota – kapusta pekińska, por, kukurydza, sól, pieprz, majonez
uwielbiamy buraczki z podsmażaną cebulką,
z gotowców zawsze mam w lodówce ogórki w curry, kapusta czerwona, sałatka szwedzka
Dzięki dziewczyny za wszsytkie pomysły – na pewno zrobię każda 🙂
Ja uwielbiam pekińską z czosnkiem i pomidorami, ale teraz pomidory niezbyt smaczne
1 por, ewentualnie 2 – całość jak leci pokroić na “talarki” – rozpadną się. Przelać wrzątkiem, żeby zmiękły i straciły trochę swojej ostrości. Do tego puszka groszku i ogórki (kiszone lub konserwowe) w kostkę. Dokładasz ze 2-3 łyżki majo.
Pekińska, marchewka surowa starta i cebulka w piórkach. Doprawić solą, cukrem – niech postoi chwilkę. Odlać sok i dodać 2-3 łyżki oleju i można dodać trochę pieprzu.
Brokuł ugotowany, pomidor w kostkę, feta – warstwami + sos czosnkowy na górę 😉
nadal ja uwielbiam:)
dodaje jeszcze ogorka kiszonego, moje chlopaki tez ja bardzo lubia.
Ja dodaję do pory i jabłka jeszcze jajko na twardo i tylko z majonezem pychotka polecam 🙂
A ja polecam surówkę z sałaty lodowej,rzodkiewki,ogórka, można dodać też czerwoną cebulę,doprawiona solą i pieprzem i polana śmietaną 36% 😀 mistrzostwo jak dla mnie:)
Surówka z modrej kapusty
kapusta, papryka, por, jabłko, majonez
Wszystko poszatkować. Por zmorzyć solą. Kapustę posypać kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny żeby zmiękła. Majonezu dać na końcu, nie trzeba dużo tylko tak do połączenia składników.
Super temat
wykorzystam również te przepisy
Pekińska
por
jabłko
marchewka
duuużo koperku
Pekińska i por -skrojone
jabłko i marchew – starte na tarce
I najważniejsze – SOS:
oliwa
ocet winny
kropelka soku z cytryny
troszkę przeciśniętego czosnku, ale tylko jeśli się lubi
sól ziołowa, pieprz
i ziółka – oregano, bazylia i co tam kto lubi 🙂
Niech się chwilę przegryza.
I o czywiście zawsze i wszędzie będę polecać to 😀 :
Ta surówka, obok pekinki i buraczków będzie i na mim stole w tym roku 🙂
W pierwszy dzień Świąt, do obiadu planuję zrobić – sałatę lodową, do niej wrzucam, co mam, sos “winegret” i sporo uprażonego słonecznika, sezamu i dyni.
Polecam również sałatkę z kapusty czerwonej – poszatkować, ugotować – nie rozgotować;-). Odlać, dodać do niej poszatkowaną drobno cebulkę, przyprawy /sól, piepsz/ koniecznie sok z cytryny, odrobina oliwy i…. sporo uprażonego słonecznika. MLASK!!! – dobra na ciepło i na zimno:-)
nie robię natomiast ani kapuchy z grochem, ani z grzybami – troszkę żałuję, bo ja je uuuuwielbiam, jako danie na Wigilię. Może kiedy dotrę do Katowic, coś jeszcze dla mnie zostanie
Znasz odpowiedź na pytanie: Swiąteczne surówki – HELP!!!!!!