Swieta Wielkanocne

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 27)
  • Autor
    Wpisy
  • #92474

    ladybug

    Co fajnego robicie?
    Ja bede:
    piec mieska jakies,
    zrobie salatke jarzynowa, sledziowa,
    moze gyros dla meza (miesozerny),
    ugotuje barsz bialy lub zurek.

    Ciasta kupie gotowe.
    Ale ciekawa jestem co Wy robicie,brakuje mi pomyslu na cos oryginalnego, ale i szybkiego, bo przy moim ‚pomocniku’ nie da rady inaczej;-)

    #1757975

    joka

    Robię obowiązkowo:
    – żurek śląski z jajkiem i wedzonką lub boczkiem
    – jajka faszerowane z tuńczykiem, szynką.
    – śledziki w śmietanie – wyśmienite 🙂
    – babkę wielkanocną szybką i smaczną.

    Poza tym mięsa pieczone – schab z boczkiem lub karczek z czosnkiem oraz sałatki.



    #1757976

    Anonim

    Zamieszczone przez JOKA
    Robię obowiązkowo:
    – żurek śląski z jajkiem i wedzonką lub boczkiem
    – jajka faszerowane z tuńczykiem, szynką.
    – śledziki w śmietanie – wyśmienite 🙂
    – babkę wielkanocną szybką i smaczną.

    Poza tym mięsa pieczone – schab z boczkiem lub karczek z czosnkiem oraz sałatki.

    ja robisz te jajka faszerowane z tunczykiem???uwielbiam tunczyka:)

    #1757977

    joka

    Zamieszczone przez nelly21
    ja robisz te jajka faszerowane z tunczykiem???uwielbiam tunczyka:)

    Gotuję 8-10 jaj na twardo. Puszkę tuńczyka w sosie własnym rozdrabniam widelcem, dodaję 1 ogórka konserwowego i pół małej cebulki bardzo drobno posiekanej w kosteczkę(czasem zamiast cebuli ząbek czosnku) następnie dodaje 2 łyżki serka białego typu Bieluch, posiekany szczypiorek i żółtka. Mieszam całą masę, doprawiam solą, pieprzem. Dodaję łyżkę majonezu i tak przygotowaną masą napełniam białka.

    * zamiast serka Bieluch możesz dodać zwykły biały ser – wówczas trzeba dodać więcej majonezu. Moja koleżanka w ogole zrezygnowała z sera na korzysć majonezu i też jajeczka są ok 🙂 Dowolność kombinacji wręcz wskazana wg upodobań smakowych 🙂

    #1757978

    dorotkaln

    Zamieszczone przez JOKA
    - śledziki w śmietanie – wyśmienite 🙂

    mogę prosić o przepis?:-)mąż uwielbia………

    #1757979

    joka

    Zamieszczone przez dorotkaln
    mogę prosić o przepis?:-)mąż uwielbia………

    Mój mąż polubił śledziki właśnie dzięki temu przepoisowi, nawet osoby, które nie przepadają za sledzikami były pozytywnie zaskoczone 🙂

    Oto mój przepis …

    – 6,7 matiasów (kupuję na wagę – proszę o ładne grube i nie poszarpane; polecam z Billi lub z Tesco)
    – duże jabłko, soczyste i najlepiej kwaskowe;
    – 2 średnie cebule;
    – 5 średnich ogórków konserwowych;
    – śmietana 12 % duży kubek nie pamiętam jaka to waga (kupuje tą z Jogobelli niebieską i najlepiej się sprawdza)
    – natka pietruszki, sól, cukier , vegeta.

    Matiasty po umyciu odkładam do miski, zalewam zimna wodą, dodaję 1 liść laurowy, 2-3 szt. ziela angielskiego, 2-3 łyzki octu i pokrojoną w półksięzyce cebulę. To zostawiam na noc w takiej zalewie w lodówce.

    Rano przygotowuję – starte na grubych oczkach jakbło – !!! od razu zalewam to śmietana żeby nie sciemniało, dalej dodaję potarte ogórki i pokrojoną w drobna kostkę cebulę i ogrobinę pietruszki natki.
    Wszystko to łączę tworząc taki ala sos tatarski – na koniec wyjmuję matiasy z zalewy, kroję w paseczki lub kostki i dodaję do majonezowego mixu.

    Śledziki doprawiam szczyptą cukru, solą lub vegetą. Cały sekret przepisu to moczenie matiasów w zalewie! Polecam Wam spróbujcie ! Smacznego …



    #1757980

    agat79

    U nas:
    -biala kielbaska (obowiazkowo !!) 😉
    – zurek z jajkiem na kielbasie
    – pieczony schab
    – jajka w majonezie
    – jajka w sosie tatarskim
    – salatka z pory
    – wedliny
    a z ciast jesli mi sie uda kupie mazurek, pieke babke piaskowa i moze sernik

    #1757981

    dorotkaln

    Zamieszczone przez JOKA
    Mój mąż polubił śledziki właśnie dzięki temu przepoisowi, nawet osoby, które nie przepadają za sledzikami były pozytywnie zaskoczone 🙂

    Oto mój przepis …

    – 6,7 matiasów (kupuję na wagę – proszę o ładne grube i nie poszarpane; polecam z Billi lub z Tesco)
    – duże jabłko, soczyste i najlepiej kwaskowe;
    – 2 średnie cebule;
    – 5 średnich ogórków konserwowych;
    – śmietana 12 % duży kubek nie pamiętam jaka to waga (kupuje tą z Jogobelli niebieską i najlepiej się sprawdza)
    – natka pietruszki, sól, cukier , vegeta.

    Matiasty po umyciu odkładam do miski, zalewam zimna wodą, dodaję 1 liść laurowy, 2-3 szt. ziela angielskiego, 2-3 łyzki octu i pokrojoną w półksięzyce cebulę. To zostawiam na noc w takiej zalewie w lodówce.

    Rano przygotowuję – starte na grubych oczkach jakbło – !!! od razu zalewam to śmietana żeby nie sciemniało, dalej dodaję potarte ogórki i pokrojoną w drobna kostkę cebulę i ogrobinę pietruszki natki.
    Wszystko to łączę tworząc taki ala sos tatarski – na koniec wyjmuję matiasy z zalewy, kroję w paseczki lub kostki i dodaję do majonezowego mixu.

    Śledziki doprawiam szczyptą cukru, solą lub vegetą. Cały sekret przepisu to moczenie matiasów w zalewie! Polecam Wam spróbujcie ! Smacznego …

    mniam, mniam już teraz mi ślinka cieknie:-)zrobie na 100%, dziekuje ślicznie

    #1757982

    kantalupa

    kisze zur, zrobie z jajem i wedzonym boczkiem
    na jakis lepszy obiadek swiateczny piers z kaczki w sosie curry
    upieke ciastka owsiane (jedyne pieczone produkty, ktore ktokolwiek w mojej rodzinie zjada)

    my z tych swietujacych raczej nie przy stole

    i chyba pojedziemy na narty:) (to na deser) 😉 😉 😉

    #1757983

    eunike

    Zamieszczone przez kantalupa
    upieke ciastka owsiane (jedyne pieczone produkty, ktore ktokolwiek w mojej rodzinie zjada)

    a jak je robisz?



    #1757984

    elik

    u nas bedzie zurek z jajkiem
    chrzan z jajkami
    sloik chrzanu na kwasku cytrynowym, porzadnie odcedzony,wymieszany z 5-6zoltkami i doprawiony sola,pieprzem i cukrem (zostawiam na noc zeby sie przezarlo)
    jajka faszerowane pieczarkami i pewnie cos tam jeszcze z jajek hmmm
    no i sledzie albo
    salatka sledziowa z fasola
    sledzie wymoczone na noc w zalewie pokrojone w paski
    ogorek kiszony pokrojony wkostke
    cebula pokrojona w paseczki i sparzona wrzatkiem
    drobna biala fasolka ugotowana
    jajko lub bialka jajek pokrojone w kostke
    majonez, sol,pieprz czarny

    #1757985

    majka781

    Zamieszczone przez kantalupa
    kisze zur, zrobie z jajem i wedzonym boczkiem
    na jakis lepszy obiadek swiateczny piers z kaczki w sosie curry
    upieke ciastka owsiane (jedyne pieczone produkty, ktore ktokolwiek w mojej rodzinie zjada)

    my z tych swietujacych raczej nie przy stole

    i chyba pojedziemy na narty:) (to na deser) 😉 😉 😉

    jak kisisz żur i ile dni wcześniej?



    #1757986

    chilli

    Zamieszczone przez elik
    u nas bedzie zurek z jajkiem

    rzuc jeszcze cos bezmiesnego – obiadowego poprosze co?
    bo u mnie kuchnia sie zmianila..

    #1757987

    kotus

    Zamieszczone przez JOKA

    Matiasty po umyciu odkładam do miski, zalewam zimna wodą, dodaję 1 liść laurowy, 2-3 szt. ziela angielskiego, 2-3 łyzki octu i pokrojoną w półksięzyce cebulę. To zostawiam na noc w takiej zalewie w lodówce.

    no Joka !:) matiasy postawiłam na noc do lodówki:)
    jutro spróbujemy co z tego wyjdziehmmm

    #1757988

    ahimsa

    Zamieszczone przez kotuś
    no Joka !:) matiasy postawiłam na noc do lodówki:)
    jutro spróbujemy co z tego wyjdziehmmm

    ja zaraz też lecę robić!:)

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 27)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close