„Sypka” szarlotka na ciepło

Postów wyświetlanych: 8 - od 1 do 8 (wszystkich: 8)
  • Autor
    Wpisy
  • #101998

    jaewa

    Dostałam przepis, dla mnie tak zaskakujący, że musiałam wypróbować.

    7 jabłek
    2 op.cukru waniliowego
    cynamon

    szkl cukru pudru
    szkl mąki krupczatki
    szkl bułki tartej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    kostka masła dobrze schłodzonego

    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Tortownicę wysmarować tłuszczem (ja masłem). W misce dokładnie wymieszać cukier, mąkę, bułkę i proszek. Połowę sypkiej masy wsypać do tortownicy, wyrównać powierzchnię, wyłożyć na nią jabłka, wsypać pozostałą część sypkiej masy. Zetrzeć masło na wierzch ciasta.
    Piec 50-55 min. w temp 180 stopni.

    My jedliśmy zaraz po wyjęciu z piekarnika z bitą śmietana w sprayu, ale lody oczywiście byłyby lepsze 🙂

    edytuję, żeby dodać, że dla mnie trochę za słodkie, następnym razem dam trochę mniej cukru.

    #3029759

    maduxia

    Zamieszczone przez JaEwa
    Dostałam przepis, dla mnie tak zaskakujący, że musiałam wypróbować.

    7 jabłek
    2 op.cukru waniliowego
    cynamon

    szkl cukru pudru
    szkl mąki krupczatki
    szkl bułki tartej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    kostka masła dobrze schłodzonego

    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Tortownicę wysmarować tłuszczem (ja masłem). W misce dokładnie wymieszać cukier, mąkę, bułkę i proszek. Połowę sypkiej masy wsypać do tortownicy, wyrównać powierzchnię, wyłożyć na nią jabłka, wsypać pozostałą część sypkiej masy. Zetrzeć masło na wierzch ciasta.
    Piec 50-55 min. w temp 180 stopni.

    My jedliśmy zaraz po wyjęciu z piekarnika z bitą śmietana w sprayu, ale lody oczywiście byłyby lepsze 🙂

    edytuję, żeby dodać, że dla mnie trochę za słodkie, następnym razem dam trochę mniej cukru.

    Ewka, dzięki, jutro zrobię, bo teście przychodzą…

    ja kieeeeeedyś coś podobne wstawiałam, ale z samą bułką tartą i cukrem, ale to bardziej taka zapiekanka była, też dobra.



    #3029760

    asik

    A jak to wygląda po upieczeniu, takie ciastowate się robi?
    Bo ja to antytalent kucharski jestem i nie umiem sobie wyobrazić :Wstyd:
    A przepis fajny i taki prosty, akurat coś dla mnie :Fiu fiu:

    #3029761

    jaewa

    Ja wsypując ten proszek na blaszkę nadal nie mogłam sobie wyobrazić, jak z tego ciasto ma wyjść 🙂
    Robiłam w tortownicy 26 cm średnicy, wychodzi niskie ciasto.

    Uwielbiam przepisy łatwe, szybkie i tanie, a to właśnie takie jest. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie jabłek.

    #3029762

    ewike

    Zamieszczone przez Asik.
    A jak to wygląda po upieczeniu, takie ciastowate się robi?
    Bo ja to antytalent kucharski jestem i nie umiem sobie wyobrazić :Wstyd:
    A przepis fajny i taki prosty, akurat coś dla mnie :Fiu fiu:

    prawie fotkę ostatniego kawałka zapodałam, bateria mi padła :Wstyd:
    grunt to dobre jabłka, polecam renety, może nie wyglądają aż tak pięknie jak inne nowe odmiany jabłek ale z a to w cieście pyycha

    #3029763

    asik

    Zamieszczone przez ewike
    prawie fotkę ostatniego kawałka zapodałam, bateria mi padła :Wstyd:
    grunt to dobre jabłka, polecam renety, może nie wyglądają aż tak pięknie jak inne nowe odmiany jabłek ale z a to w cieście pyycha

    Co za złośliwość rzeczy martwych 😉

    Postanowione w weekend robię :Cwaniak:



    #3029764

    bep

    Zamieszczone przez JaEwa
    Dostałam przepis, dla mnie tak zaskakujący, że musiałam wypróbować.

    7 jabłek
    2 op.cukru waniliowego
    cynamon

    szkl cukru pudru
    szkl mąki krupczatki
    szkl bułki tartej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    kostka masła dobrze schłodzonego

    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Tortownicę wysmarować tłuszczem (ja masłem). W misce dokładnie wymieszać cukier, mąkę, bułkę i proszek. Połowę sypkiej masy wsypać do tortownicy, wyrównać powierzchnię, wyłożyć na nią jabłka, wsypać pozostałą część sypkiej masy. Zetrzeć masło na wierzch ciasta.
    Piec 50-55 min. w temp 180 stopni.

    My jedliśmy zaraz po wyjęciu z piekarnika z bitą śmietana w sprayu, ale lody oczywiście byłyby lepsze 🙂

    edytuję, żeby dodać, że dla mnie trochę za słodkie, następnym razem dam trochę mniej cukru.

    Znam! Uwielbiam, ale zamiast bułki tartej daję kaszę manną. Może z bułką lepsze? Jak mnie najdzie to wypróbuję :Cwaniak:

    #3029765

    kokunia

    Zrobiłam-pyszna wyszła-dla mnie zimna jest lepsza:)

Postów wyświetlanych: 8 - od 1 do 8 (wszystkich: 8)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close