Dostałam przepis, dla mnie tak zaskakujący, że musiałam wypróbować.
7 jabłek
2 op.cukru waniliowego
cynamon
szkl cukru pudru
szkl mąki krupczatki
szkl bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka masła dobrze schłodzonego
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Tortownicę wysmarować tłuszczem (ja masłem). W misce dokładnie wymieszać cukier, mąkę, bułkę i proszek. Połowę sypkiej masy wsypać do tortownicy, wyrównać powierzchnię, wyłożyć na nią jabłka, wsypać pozostałą część sypkiej masy. Zetrzeć masło na wierzch ciasta.
Piec 50-55 min. w temp 180 stopni.
My jedliśmy zaraz po wyjęciu z piekarnika z bitą śmietana w sprayu, ale lody oczywiście byłyby lepsze 🙂
edytuję, żeby dodać, że dla mnie trochę za słodkie, następnym razem dam trochę mniej cukru.
7 odpowiedzi na pytanie: “Sypka” szarlotka na ciepło
Ewka, dzięki, jutro zrobię, bo teście przychodzą…
ja kieeeeeedyś coś podobne wstawiałam, ale z samą bułką tartą i cukrem, ale to bardziej taka zapiekanka była, też dobra.
A jak to wygląda po upieczeniu, takie ciastowate się robi?
Bo ja to antytalent kucharski jestem i nie umiem sobie wyobrazić
A przepis fajny i taki prosty, akurat coś dla mnie
Ja wsypując ten proszek na blaszkę nadal nie mogłam sobie wyobrazić, jak z tego ciasto ma wyjść 🙂
Robiłam w tortownicy 26 cm średnicy, wychodzi niskie ciasto.
Uwielbiam przepisy łatwe, szybkie i tanie, a to właśnie takie jest. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie jabłek.
prawie fotkę ostatniego kawałka zapodałam, bateria mi padła
grunt to dobre jabłka, polecam renety, może nie wyglądają aż tak pięknie jak inne nowe odmiany jabłek ale z a to w cieście pyycha
Co za złośliwość rzeczy martwych 😉
Postanowione w weekend robię
Znam! Uwielbiam, ale zamiast bułki tartej daję kaszę manną. Może z bułką lepsze? Jak mnie najdzie to wypróbuję
Zrobiłam-pyszna wyszła-dla mnie zimna jest lepsza:)
Znasz odpowiedź na pytanie: “Sypka” szarlotka na ciepło