“Sypka” szarlotka na ciepło

Dostałam przepis, dla mnie tak zaskakujący, że musiałam wypróbować.

7 jabłek
2 op.cukru waniliowego
cynamon

szkl cukru pudru
szkl mąki krupczatki
szkl bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

kostka masła dobrze schłodzonego

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Tortownicę wysmarować tłuszczem (ja masłem). W misce dokładnie wymieszać cukier, mąkę, bułkę i proszek. Połowę sypkiej masy wsypać do tortownicy, wyrównać powierzchnię, wyłożyć na nią jabłka, wsypać pozostałą część sypkiej masy. Zetrzeć masło na wierzch ciasta.
Piec 50-55 min. w temp 180 stopni.

My jedliśmy zaraz po wyjęciu z piekarnika z bitą śmietana w sprayu, ale lody oczywiście byłyby lepsze 🙂

edytuję, żeby dodać, że dla mnie trochę za słodkie, następnym razem dam trochę mniej cukru.

7 odpowiedzi na pytanie: “Sypka” szarlotka na ciepło

maduxia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez JaEwa:Dostałam przepis, dla mnie tak zaskakujący, że musiałam wypróbować.

7 jabłek
2 op.cukru waniliowego
cynamon

szkl cukru pudru
szkl mąki krupczatki
szkl bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

kostka masła dobrze schłodzonego

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Tortownicę wysmarować tłuszczem (ja masłem). W misce dokładnie wymieszać cukier, mąkę, bułkę i proszek. Połowę sypkiej masy wsypać do tortownicy, wyrównać powierzchnię, wyłożyć na nią jabłka, wsypać pozostałą część sypkiej masy. Zetrzeć masło na wierzch ciasta.
Piec 50-55 min. w temp 180 stopni.

My jedliśmy zaraz po wyjęciu z piekarnika z bitą śmietana w sprayu, ale lody oczywiście byłyby lepsze 🙂

edytuję, żeby dodać, że dla mnie trochę za słodkie, następnym razem dam trochę mniej cukru.

Ewka, dzięki, jutro zrobię, bo teście przychodzą…

ja kieeeeeedyś coś podobne wstawiałam, ale z samą bułką tartą i cukrem, ale to bardziej taka zapiekanka była, też dobra.

asik Dodane ponad rok temu,

A jak to wygląda po upieczeniu, takie ciastowate się robi?
Bo ja to antytalent kucharski jestem i nie umiem sobie wyobrazić :Wstyd:
A przepis fajny i taki prosty, akurat coś dla mnie :Fiu fiu:

jaewa Dodane ponad rok temu,

Ja wsypując ten proszek na blaszkę nadal nie mogłam sobie wyobrazić, jak z tego ciasto ma wyjść 🙂
Robiłam w tortownicy 26 cm średnicy, wychodzi niskie ciasto.

Uwielbiam przepisy łatwe, szybkie i tanie, a to właśnie takie jest. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie jabłek.

ewike Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Asik.:A jak to wygląda po upieczeniu, takie ciastowate się robi?
Bo ja to antytalent kucharski jestem i nie umiem sobie wyobrazić :Wstyd:
A przepis fajny i taki prosty, akurat coś dla mnie :Fiu fiu:

prawie fotkę ostatniego kawałka zapodałam, bateria mi padła :Wstyd:
grunt to dobre jabłka, polecam renety, może nie wyglądają aż tak pięknie jak inne nowe odmiany jabłek ale z a to w cieście pyycha

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ewike:prawie fotkę ostatniego kawałka zapodałam, bateria mi padła :Wstyd:
grunt to dobre jabłka, polecam renety, może nie wyglądają aż tak pięknie jak inne nowe odmiany jabłek ale z a to w cieście pyycha

Co za złośliwość rzeczy martwych 😉

Postanowione w weekend robię :Cwaniak:

bep Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez JaEwa:Dostałam przepis, dla mnie tak zaskakujący, że musiałam wypróbować.

7 jabłek
2 op.cukru waniliowego
cynamon

szkl cukru pudru
szkl mąki krupczatki
szkl bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

kostka masła dobrze schłodzonego

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Tortownicę wysmarować tłuszczem (ja masłem). W misce dokładnie wymieszać cukier, mąkę, bułkę i proszek. Połowę sypkiej masy wsypać do tortownicy, wyrównać powierzchnię, wyłożyć na nią jabłka, wsypać pozostałą część sypkiej masy. Zetrzeć masło na wierzch ciasta.
Piec 50-55 min. w temp 180 stopni.

My jedliśmy zaraz po wyjęciu z piekarnika z bitą śmietana w sprayu, ale lody oczywiście byłyby lepsze 🙂

edytuję, żeby dodać, że dla mnie trochę za słodkie, następnym razem dam trochę mniej cukru.
Znam! Uwielbiam, ale zamiast bułki tartej daję kaszę manną. Może z bułką lepsze? Jak mnie najdzie to wypróbuję :Cwaniak:

kokunia Dodane ponad rok temu,

Zrobiłam-pyszna wyszła-dla mnie zimna jest lepsza:)

Znasz odpowiedź na pytanie: “Sypka” szarlotka na ciepło?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
O zwierząt straszeniu - pytanie
Mam konia...koń się pasie na naszej posesji, która jest działką rolną. I mam sąsiadów za płotem, którym mój koń przeszkadza bo.........ich pies się denerwuje, biega i niszczy im roślinki. Ten pies
Czytaj dalej
Polecam
Parowar
Na gwiazdkę chcemy kupić rodzicom parowar. Mówią o nim od jakiegoś czasu, więc gwiazdka będzie dobrą okazją na zakup. Czy któraś korzysta z tego ustrojstwa? Możecie coś polecić lub doradzić
Czytaj dalej