syrop glukozowo-fruktozowy – co o tym sądzicie?

Od jakiegoś czasu obserwuję min na fb krążące rewelacje na temat powyższego: że niezdrowy, że wszystko zamienia w tłuszcz itp. Przykład jak w podanym linku.

Próbowałam porozmawiać z mężem na ten temat, a ten mnie wyśmiał, ze to głupoty jakieś. Rzeczywiscie, potem szperając na stronach hiszpańskich nie znalazłam żadnej podobnej informacji na temat tej substancji.

Spotkałyście się z czymś takim? A może są tu wśród nas specjalistki do spraw żywienia i mogłyby się wypowiedziec..,

Oto link
[Zobacz stronę]

10 odpowiedzi na pytanie: syrop glukozowo-fruktozowy – co o tym sądzicie?

  1. corn sugar i corn starch budzi moje zainteresowanie od kilku lat i od kilku lat sledze publikacje roznej masci na ten temat.
    A zaczelo sie niwinnie od programu o uprawach kukurydzy w stanach – modyfikowanej genetycznie – jak koncerny produkujace nasiona kukurydzy zmuszaja farmerow do zmiany pospolitej dzikiej kukurydzy na ich – niezniszczalna. Jak lobby przeforsowalo w kongresie corn sugar jako zamiennik cukru – duzo wydajniejszy i duzo tanszy w produkcji – jest produktem ubocznym. Gdzies kiedys tu linkowalam taki piekny tekst i tym, ze kukurydzya jaest podstawowa pasza dla zwierzat w stanach, ktore potem sa jedzone i zagryzane kukurydza gotowana i popijane napojami z corn sugar.
    A kukurydza sama w sobie ma bardzo wysoki Indeks Glikemiczny i prowadzi do zaburzen pracy trzustki i produkcji insuliny -> otylosc, cukrzyca. Ide szukac tego tekstu a poki co przekleje Ci informacje Beaty Pawlikowskiej, ktora zamiescila zaraz po nowym roku na swoim profilu:

    Świat się zmienia!

    Pod koniec zeszłego roku mówiłam o tym, że świat skończy się wtedy jeśli w ludziach zabraknie prawdy. I nie spodziewałam się, że tak szybko świat mi na to odpowie.

    W tym tygodniu zdarzyły się dwie niesamowite rzeczy.

    Po raz pierwszy głośno i publicznie zostały poruszone dwa tematy, które wcześniej były przemilczane i uważane za niewygodne. Kiedy ja poruszyłam jeden z nich kilka tygodni temu, zebrałam gromy, cięgi i wyrazy niechęci. Bo są rzeczy, o których ludzie wolą nie wiedzieć mimo że jest to prawda.

    Pierwsza z tych rzeczy to przyczyna epidemii otyłości w Stanach Zjednoczonych oraz na świecie. Wiedziano o tym już dziesięć lat temu. Czytałam artykuły i opracowania naukowe na ten temat, oglądałam wykłady amerykańskich naukowców. Ale nikt głośno nie chciał się do tego przyznać.

    W tym tygodniu po raz pierwszy w USA publicznie ogłoszono, że najprawdopodobniej przyczyną otyłości jest syrop glukozowo-fruktozowy. Przypomnę: to jest syrop robiony z kukurydzy, który zastąpił cukier w prawie wszystkich wyrobach słodkich. Problem jednak polega na tym, że w ludzkim organizmie ten syrop zachowuje się zupełnie inaczej niż cukier. Upraszczając cały mechanizm i posługując się pewnym uogólnieniem powiem tyle:

    Syrop glukozowo-fruktozowy zakłóca pracę wątroby, przestawia metabolizm na produkowanie tłuszczu ze wszystkiego, co się je oraz blokuje hormon zwany leptyną, który informuje mózg o tym, że człowiek jest najedzony.

    W konsekwencji czujesz się ciągle głodny i coraz więcej jesz, a twoja przemiana materii jest przestawiona na produkowanie tłuszczu, więc tyjesz i tyjesz coraz bardziej.

    A teraz sprawdźcie gdzie znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy.

    I przygotujcie się na szok, bo on jest wszędzie! W jogurcie, deserach mlecznych, ciastkach, cukierkach, batonach, czekoladzie, w napojach gazowanych, w sokach owocowych, w płatkach śniadaniowych, w sosach, musztardach i wielu innych produktach.
    Wystarczy przeczytać etykietę.

    Dlaczego syrop zastąpił cukier? Ponieważ jest tańszy i ma dłuższą przydatność do spożycia. I prowadzi prosto do otyłości.
    W tym tygodniu po raz pierwszy podano to do wiadomości publicznej w USA.

    Hurra! Prawda nas uratuje.

    • Dzięki, Chilli, za szybki odzew. Właśnie ten tekst pani Pawlikowskiej widziałam jako pierwszy, a że nie jest ona jakąś tam przygodną osobą, tylko pewnym autorytetem, to pomyślałam, ze coś w tym jest i dlatego też chciałabym zgłębic temat.

      • Ci znajde i podrzuce teksty ktore czytalam i kolacze mi sie ze gdzies od 2008 chodze za tematem – jak wyladowalam bezposrednio po odchudzaniu montignacem w usa i nie bylo nic coby nie zawieralo corn sugar (ktory jest zabroniony jako kukurydza w calosci w diecie – ktora pilnuje cukru i trzustki wlasnie!) i zaraz potem trafilam w programy o produkcji corn sugar. Dlatego moje dzieci maja przegwizdane juz od kilku lat

        • a jeszcze – masz dostep do BBC ktoregos?
          teraz w PL leci na BBC Knowledge i BBC Entertainment seria programow documentalnych o otylosci i skrajnej otylosci – i oni tam bez ogrodek jada po syropie glukozowo-fruktozoym i pokazuja jak zmienia sie watroba od spozycia. pokazuja zarowno dzieci jak i doroslych. no boski serial – malzonek moj ostatnio wyrzucil mi paczke nachosow jako zrodlo pewnej smierci w bliskiej przyszlosci 😉

          • a jak u nas z tym syropem?
            jest we wszytskim czy go mniej niż w Stanach?

            • jest we wszystkim niemal

              ale w mniejszych stezeniach bo: raz wolimy mniej slodkie niz usa, dwa mamy wlasna produkcje cukru ktorej bronimy 😉

              edit: w dzemach jest cukier

              • Zamieszczone przez chilli
                jest we wszystkim niemal

                ale w mniejszych stezeniach bo: raz wolimy mniej slodkie niz usa, dwa mamy wlasna produkcje cukru ktorej bronimy 😉

                edit: w dzemach jest cukier

                Nie we wszystkich. Np w lidlowskich, ktore zawsze kupowalam, bo pyszne, wlasnie syrop jest. Juz nie kupuje. Im tanszy dzem, tym wieksza gwarancja, ze ten syrop zawiera. Nie wiem jak z polskimi dzemami, bo nie sprawdzalam. Mam nadzieje, ze jest jak piszesz 🙂

                Mam BBC, poogladam sobie te programy – bardzo interesujacy temat. Od czasu jak usiluje schudnac, po przejsciu Dukana z calymi jego obrzydliwosciami, zaczelam kombinowac, jakie by tu ograniczenia w diecie wprowadzic, zeby nie wracac do wagi wyjsciowej. Uwielbiam dzemy, ale teraz kupuje juz tylko te z ekologicznych polek, drogie jak cholera (co za tym idzie jem ich mniej), ale bez syropu. Dzieciom staram sie produkowac ciastka wlasnej roboty.

                Po trzymiesiecznym pobycie w USA wrocilam z nadwyzka 6 kg. Teraz juz wiem dlaczego 😉

                • Zamieszczone przez Jane
                  Od czasu jak usiluje schudnac, po przejsciu Dukana z calymi jego obrzydliwosciami, zaczelam kombinowac, jakie by tu ograniczenia w diecie wprowadzic, zeby nie wracac do wagi wyjsciowej.

                  no dukan jest z dupy troche
                  mi zdecydowanie najlepiej robi montignac
                  i widze ze najlepiej mi stabilizuje organizm
                  no gdzies wierze w jego teorie pracy trzuski
                  bo to jakby potwierdzaja naukowcy – innymi slowami moze ale sprowadza sie do tego samego

                  • dżemy robię sama bądź robi to mój tato….:)
                    a jak z resztą….. hm… trzeba zacząć czytac etykiety….. az sie boję…

                    • Przejrzałam różne produkty przetworzone i stwierdziłam, że jednak u nas dużo się robi na cukrze po prostu. Syrop znalazłam w powidłach i serku typu danio. Był tez syrop glukozowy z pszenicy, ale nie wiem czy to ten sam typ Natomiast cukier występuje w całej masie różnych produktów.

                      Znasz odpowiedź na pytanie: syrop glukozowo-fruktozowy – co o tym sądzicie?

                      Dodaj komentarz

                      Angina u dwulatka

                      Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                      Czytaj dalej →

                      Mozarella w ciąży

                      Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                      Czytaj dalej →

                      Ile kosztuje żłobek?

                      Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                      Czytaj dalej →

                      Dziewczyny po cc – dreny

                      Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                      Czytaj dalej →

                      Meskie imie miedzynarodowe.

                      Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                      Czytaj dalej →

                      Wielotorbielowatość nerek

                      W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                      Czytaj dalej →

                      Ruchome kolano

                      Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                      Czytaj dalej →
                      Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                      Logo
                      Enable registration in settings - general