Forum: Książka kucharska
syrop klonowy – poszukuję przepisów
Znacie jakieś pyszne dania z syropem klonowym?
Przerobiliśmy już naleśniki, racuchy, placki z jabłkami… a syropu jeszcze mi sporo zostało.
Znalazłam trochę przepisów w internecie, ale chciałabym coś sprawdzonego.
14 odpowiedzi na pytanie: syrop klonowy – poszukuję przepisów
Lody:D
Mam też przepis od dobrego roku, ale jeszcze go nie wypróbowałam
brzoskwinie w syropie klonowym:
2 łyżki masła,
1/4 szkl. syropu klonowego
brzoskwinie pokrojone w cząstki
szczypta cynamonu
Na patelni rozpuścić masło, dodać syrop i cynamon – mieszać. Dodać brzoskwinie i smażyć kilka minut. Można podawać z plackami, naleśnikami, ciastem itp.
banany na grillu polane syropem klonowym – osobiscie nie dalam rady zjesc, ale mnostwo ludzi sie zachwyca
dodaje tez do ciastek w miejsce molasy albo brazowego cukru
do marynat do miesa (szcegolnie w polaczeniu z chili w platkach)
ale najchetniej do nalesnikow w amerykanskim stylu (male grube i puchate, pieknie nasiakaja syropem)
ciasto z korzenia pietruszki
ciasto z korzenia pietruszki, z serkiem mascarpone i syropem klonowym, REWELACJA!!! i bardzo prose w wykonaniu, robilam 3 razy, wszyscy sie zachwycali i byli w szoku po odkryciu, ze to ciasto pietruszkowe:)
Link nie działa:(
Zapomniałam Ci na na nk odpisać
Dodaje też syrop do koktajli owocowych:)
U mnie nie syrop klonowy MUSI byc zawsze w domu – Dawid gdyby mógł piłby go prosto z butelki:) Także sama chętnie poczytam co z niego robicie.
naleśniki amerykańskie muszę robić kilka razy w miesiącu.
Dzięki 🙂 Na pewno wypróbuję.
A lody to jak? Po prostu polać syropem? Czy jakoś bardziej skomplikowane?
Oooo, marynata brzmi interesująco 🙂
A jak się robi te naleśniki? Bo chyba o to męczy mnie córka – latające naleśniki taty Małego Misia z syropem klonowym! Widziała w bajce o Małym Misiu 😀
Link nie działa 🙁
po prostu polewam nim lody:)
Na naleśniki masz cała masę przepisów w necie:)
tosty francuskie z syropem klonowym…
maczasz tosty w jajku (posolić lekko, dodać troszkę cukru wan), na patelnie i polewasz syropem.
ciasto z korzenia pietruszki
CIASTO:
-175 g masla
-250g cukru,najlepiej brazowego
-100 ml syropu klonowego
-3 jaja
-250 gr maki
-2 lyzeczki proszku do pieczenia
-2 lyzeczki przyprawy piernikowej
-250 gram startej na malych oczkach pietruszki
-1 jablko, obrane i starte
-50 g orzechow pecan (albo innych, ja nawet kiedys zastapilam pestkami dyni)
-skorka i sok z jednej pomaranczy
-cukier puder do posypania
MASA:
-250g serka mascarpone
-3,4 lyzki syropu klonowego
Wykonanie:
W oryginalnym przepisie pieka 2 male placki, ja pieke jeden duzy i przepolawiam po wystudzeniu.
Maslo, cukier i syrop podgrzewam, by polaczyc skladniki, troche studze. Do tego dodaje roztrzepane jajka, make, proszek, przyprawe do piernika, dokladnie mieszam. Nastepnie dodaje pietruszke, jablko, pomarancze i orzechy (posiekane), mieszam, wylewam na natluszczona blaszke i pieke okolo 30-40 minut w 180 stopniach, studze. Przed podaniem kroje placek na pol, mieszam mascarpone z syropem klonowym, przekladam tym dwa placki, wierz sypie odrobina pproszku do pieczenia.
SMACZNEGO!!!
Dzięki 🙂
Zrobiłam dzisiaj na śniadanie – pyszne 🙂
Ogromne dzięki!
Brzmi tak intrygująco, że zrobię na pewno 🙂
ja to jeszcze nacinam je wzdluz, upycham kawalki czekolady i zawijam w folie aluminowa.. a jak sie juz upieka, polewam syropem
do nalesnikow, czy tostow francuskich z syropem dodajemy jeszcze duzo owocow (glownie truskawki, banany, jagody..)
dosladzam syropem co malo slodkie np koktajle.
Znasz odpowiedź na pytanie: syrop klonowy – poszukuję przepisów