Syrop z cebuli – ktoś podaje?

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 32)
  • Autor
    Wpisy
  • #96565

    rybcia001

    Dziewczyny,
    czy podajecie swoim dzieciom syrop z cebuli? Podobno jest dobry na przeziębienia, a zwłaszcza na kaszel.

    Mój synek jest znowu przeziębiony (katar i kaszel), więc zaczęłam podawać, ale zastanawiam się czy rzeczywiście jest skuteczny i czy można go podawać profilaktycznie całą zimę. Jak myślicie?

    #2155652

    Anonim

    podaję, jest dobry
    polecam



    #2155653

    Anonim

    Czy profilaktycznie to nie wiem. Ale u nas zawsze działa:) Młodsze pijąbez problemu, najstarszy po negocjacjach:Hyhy:

    #2155654

    monikachorzow

    a jak długo po przygotowaniu mozna przetrzymywac taki syrop? tzn jak długo jest dobry…pamietam ze kiedys sobie robiłam i po kilku godzinach jak cebula pusciła sok to piłam i miał zupełnie inny smak niz np za kolejne kilka godzin…

    #2155655

    aska27

    Ja podaję w razie przeziębienia i profilaktycznie też , a przechowuję 2 , max 3 dni w lodówce , sprawdza się super , szczególnie aplikowany razem z bańkami 🙂

    #2155656

    bociek

    Ja też podaję



    #2155657

    karolcia79

    Zamieszczone przez rybcia001
    Dziewczyny,
    czy podajecie swoim dzieciom syrop z cebuli? Podobno jest dobry na przeziębienia, a zwłaszcza na kaszel.

    Mój synek jest znowu przeziębiony (katar i kaszel), więc zaczęłam podawać, ale zastanawiam się czy rzeczywiście jest skuteczny i czy można go podawać profilaktycznie całą zimę. Jak myślicie?

    Pewnie że jest skuteczny:Kciuki:W końcu sprawdzony przez nasze mamy,babki,prababki etc.:)Podawaj:Hura!::Kciuki::Hura!:

    #2155658

    monikachorzow

    Zamieszczone przez aska27
    Ja podaję w razie przeziębienia i profilaktycznie też , a przechowuję 2 , max 3 dni w lodówce , sprawdza się super , szczególnie aplikowany razem z bańkami 🙂

    a jakie proporcje stosujesz ze starcza ci na te 2-3 dni? i cebuli i ile cukru??

    #2155659

    Anonim

    a mnie ciekawi jak robicie, ile czego 🙂

    #2155660

    jersay

    Ja podaje młodemu odrazu jak widze pierwsze oznaki przeźiębienia.Zawsze działa a Łukasz go uwielbia (zresztą on cebulowy jest strasznie:) ). Kiedyś robiłam tylko z cebuli i cukru a teraz ulepszyłam wersje:
    1 duża cebula
    2 kopiaste łyżki miodu lipowego
    2 małe ząbki czosnku
    Całość zasypuje około 3-4 łyżeczkami cukru.
    Mi również wystarcza na max 3 dni i jest to ponoć max czas kiedy syrop posiada swoje właściwości…



    #2155661

    monikachorzow

    Zamieszczone przez Jersay
    Ja podaje młodemu odrazu jak widze pierwsze oznaki przeźiębienia.Zawsze działa a Łukasz go uwielbia (zresztą on cebulowy jest strasznie:) ). Kiedyś robiłam tylko z cebuli i cukru a teraz ulepszyłam wersje:
    1 duża cebula
    2 kopiaste łyżki miodu lipowego
    2 małe ząbki czosnku
    Całość zasypuje około 3-4 łyżeczkami cukru.
    Mi również wystarcza na max 3 dni i jest to ponoć max czas kiedy syrop posiada swoje właściwości…

    znalazłam jeszcze w necie wersje z sokiem z cytryny …zrobiłam taki syropek i jutro rano zobaczymy co z niego wyjdzie i czy młody to łyknie 🙂
    „Pokroić 2-3 cebule w plasterki,dodac 2 zabki czosnku. Włożyć do słoika dodając 5 łyżek miodu (może być też cukier) . Wcisnąć połowę cytryny oraz odłożyć w ciepłe miejsce np. na kaloryfer na kilka godzin. Syrop podawać 3 razy dziennie po dużej łyżce.”

    a jak juz puści sok to mozna zakręcic słoik i włozyc do lodówki -szczerze mówiąc jak tak stoi „w ciepłym miejscu ” to śmierdzi….a nie wiem czy do momentu puszczenia soku moge zakręcic zakrętke -czy musi byc otwarty….

    MUSZE DOPISAC – nie róbcie wg tego przepisu bo rano wywaliłam cały słoik bo był smród i tak paskudny smak ze próbując miałam odruch wymiotny ….słoik poleciał do kosza a ja zaraz robie tradycyjny cebula+cukier + ewent troszke czosnku….

    #2155662

    aska27

    Zamieszczone przez MONIKACHORZÓW
    a jakie proporcje stosujesz ze starcza ci na te 2-3 dni? i cebuli i ile cukru??

    Już piszę : 1 duża cebula , 2-3 ząbki czosnku , sok z 1 cytryny , około pół szklanki miodu . I podaję 3 razy dziennie po dużej łyżce , moje obydwa uwielbiają .



    #2155663

    aska27

    Zamieszczone przez MONIKACHORZÓW
    znalazłam jeszcze w necie wersje z sokiem z cytryny …zrobiłam taki syropek i jutro rano zobaczymy co z niego wyjdzie i czy młody to łyknie 🙂
    „Pokroić 2-3 cebule w plasterki,dodac 2 zabki czosnku. Włożyć do słoika dodając 5 łyżek miodu (może być też cukier) . Wcisnąć połowę cytryny oraz odłożyć w ciepłe miejsce np. na kaloryfer na kilka godzin. Syrop podawać 3 razy dziennie po dużej łyżce.”

    a jak juz puści sok to mozna zakręcic słoik i włozyc do lodówki -szczerze mówiąc jak tak stoi „w ciepłym miejscu ” to śmierdzi….a nie wiem czy do momentu puszczenia soku moge zakręcic zakrętke -czy musi byc otwarty….

    MUSZE DOPISAC – nie róbcie wg tego przepisu bo rano wywaliłam cały słoik bo był smród i tak paskudny smak ze próbując miałam odruch wymiotny ….słoik poleciał do kosza a ja zaraz robie tradycyjny cebula+cukier + ewent troszke czosnku….

    A ja robię właśnie z takich składników , tylko wkładam do lodówki , bo przecież cebula to bardzo szybko się psuje , i jest ok .

    #2155664

    monikachorzow

    Zamieszczone przez aska27
    A ja robię właśnie z takich składników , tylko wkładam do lodówki , bo przecież cebula to bardzo szybko się psuje , i jest ok .

    zrobiłam zwykły -cebula plus cukier.wyszedł dobry -wg mnie – wg mojego dziecka:” bleeeee smierdzi cebulą ” i tak sie skonczył eksperyment cebulowy -nie ma bata -ne wypije 🙁

    #2155665

    aniaos

    w czwartek bylam u lekarza mojego – mam ropna angine, dostalam antybiotyk. do tego tez pan doktor dal mi przepis na „prawdziwy” syrop z cebuli, ktory nalezy pic profilaktycznie 1 lyzke dziennie lub podczas choroby 3×1 lyzke. a proporcje sa nastepujace:
    1 czesc cebuli,
    1/2 czesc miodu prawdziwego,
    1/4 czesc czosnku.
    pod zadnym pozorem nie wolno dawac cukru – wyjsc z cukrem wyjdzie, ale to nie te skladniki i wartosci, co w miodzie, wiec i dzialanie nie takie,jak byc powinno… jak to powiedzial pan doktor „nie ma co se dupy zawracac jakas cebula z cukrem. rownie dobrze mozna pocmoktac tik-taka”…

    zrobilam wczoraj, pije sama i podaje makaremu – smrod powala na ziemie, smak dobry, jak rozcienczony miod.

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 32)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close