1,5 szklanki bułki tartej
3/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru
jabłka – kwaśne, najlepiej papierówki
dżem – wg uznania, średni słoiczek
W rondelku topimy masło, dodajemy cukier i bułkę tartą, chwilę podsmażamy i nie przejmujemy się tym,że to wszystko ma konsystencję raczej sypką. Odstawiamy do ostygnięcia.
Jabłka-jak najwięcej, ja biorę ich tyle,żeby kopiaście zajęły tortownicę-obieramy, kroimy i wrzucamy do garnka, dolewamy minimalną ilość wody-jabłka i tak zaraz puszczą sok, gotujemy do miękkości. Wrzucamy na sito, niech ocieka i stygnie.
W tortownicy układamy bułkę z cukrem i masłem, trochę ugniatamy. Następnie smarujemy to dżemem, a potem kładziemy jabłka. Tortownicę przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. To jest pyszne i o dziwo się nie rozwala, można podawać z bitą śmietaną!
Monika i Basia (05.10)
1 odpowiedzi na pytanie: Szarlotka bez pieczenia
Re: Szarlotka bez pieczenia
Jutro sprawdzę przepis……super, że nie trzeba piec….bo jak pomyślę o moim piekarniku, ktory się nagrzewa dwie godziny a kolejne dwie piecze to mi się piec odechciewa………
Julka i Karolek rok i prawie miesiąc
Znasz odpowiedź na pytanie: Szarlotka bez pieczenia