Robię tą szarlotkę od zawsze 🙂
Skład: 1 kg jabłek, 3 szklanki mąki, 4 jaja, 1 szklanka cukru, 2 czubate łyżki śmietany, opakowanie rodzynek (małe), 2 płaskie łyzeczki proszku do pieczenia, AROMAT ŚMIETANKOWY (nie olejek).
1. parzymy rodzynki
2.obrane wcześniej jabłka trzemy na GRUBEJ TARCE
3.mieszamy odcedzone rodzynki z jabłkami i AROMATEM ŚMIETANKOWYM- jeśli jabłka są bardzo kwaśne, słodzimy do smaku
4. mąkę, żółtka, 3/4 szl cukru, śmietanę, proszek do pieczenia szybko zagniatamy na ciasto.
5. wykładamy 3/4 ciasta na blaszce wcześniej posmarowanej tłuszczem, na to jabłka z rodzynkami.
6. ubijamy białka na sztywno z 1/4 szklanki cukru
7. wykładamy pianę na jabłka
8. urywamy kawałki ciasta i układamy na pianie z białek, można też zetrzeć na tarce.
Piec ok 40-55 min w zależności od soczystosci jabłek.
Zrobione dokładnie wg przepisu jest po prostu przepyszne. Rozpływa się w ustach.
SMACZNEGO
Karolina i Filipek
Edited by karrina on 2004/07/16 15:55.
Znasz odpowiedź na pytanie: