Szukam pomysłów na zakąski

Wkrótce rozpocznie mi się maraton imprezkowy i szukam pomysłów na ciekawe zakąski. Może ktoś ma jakieś pomysły i się podzieli?
Asia i Mati (7.05.2002)

46 odpowiedzi na pytanie: Szukam pomysłów na zakąski

  1. Zamieszczone przez Asia_W
    Wkrótce rozpocznie mi się maraton imprezkowy i szukam pomysłów na ciekawe zakąski. Może ktoś ma jakieś pomysły i się podzieli?
    Asia i Mati (7.05.2002)

    moze jakies dipy?
    np wrzuc puszke czerwonej fasoli do malaksera, plus troche oliwy, ostrej papryki (najlepiej takiej marynowanej), ewentualnie jakas swieza natka pietruszki i gotowe
    albo cos smietanowo-serowego
    albo dip z oliwek, oliwy i ciecierzycy z puszki
    i do tego warzywka surowe krajane w slupki, zeby sobie pojadac – marchew, seler naciowy, papryka (wersja light), albo krakersy, twarde ciastka z kminkiem, grisini

    czasami robie takie malenkie kanapeczki na krakersach z pasta z tunczyka (na gladko), albo z braku czasu kupuje do tego gotowe pasty w tubkach

    kawalki melona albo na lekko podgotowane szparagi zawijane w szynke serano albo wloskie prsciutto wedzone

    sprawdza sie na wszelkiego rodzaju imprezach i jako male przegryzki ale tez pod akohol

    • na zimnym nalesniku ukladasz wedzonego łososia, smarujesz serkiem z ziołami (dużo ziół + sól, pieprz), zwijasz, do lodówki, przed imprezą kroisz jak maki (sushi):)

      ps. jak mam lenia nie robie sama twarożku, tylko kupuje jakąs ziołową philadelphie lub almette, dosypuje bazyli, czosnku i zawijam:)

      • no i koreczki i kanapeczki są ok:)

        • Ja z przepisów Pascala wyszukałam bardzo pyszne mini szaszłyczki. W sam raz na “jeden ząb” 😉

          Produkty potrzebne do przepisu

          [LIST]
          [*]24 mięsiste morele
          [*]2 pomarańcze
          [*]12 plasterków wędzonego indyka
          [*]2 łyżeczki ostrej musztardy
          [*]2 łyżki marmolady morelowej
          [*]pół pęczka natki pietruszki[/LIST]Jak to zrobić:
          1. Rozgrzej piekarnik (funkcja grill). Wyciśnij sok z pomarańczy i wrzuć do niego morele, aby napęczniały.
          2. Plastry indyka przekrój wzdłuż na pół. Marmoladę wymieszaj z musztardą i posmaruj tą miksturą plastry indyka. Nałóż morele, zwiń i nabijaj na wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.
          3. Piecz szaszłyki przez 2 minuty z każdej strony. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

          Pyycha. Bardzo zaskakujące 🙂

          • moje nieśmiertelne śliwki z bekonem:

            śliwki kalifornijskie
            bekon w plastrach WĘDZONY (najlepszy jest chudy boczek paczkowany z morlin – bo b. cieniutko pokrojony)
            migdały

            śliwkę nadziać migdałem, owinąć boczkiem, spiąć wykałaczką; ułożyć na blaszce i siup do rozgrzanego piekarnika na ok. 5 min.

            • Zamieszczone przez EwkaM
              moje nieśmiertelne śliwki z bekonem:

              śliwki kalifornijskie
              bekon w plastrach (najlepszy jest chudy boczek paczkowany z morlin – bo b. cieniutko pokrojony)
              migdały

              śliwkę nadziać migdałem, owinąć boczkiem, spiąć wykałaczką; ułożyć na blaszce i siup do rozgrzanego piekarnika na ok. 5 min.

              Ewa, przyprawiasz je jakoś?
              Zrobiłam właśnie, ale jakieś takie mdłe są…
              Co skopałam? 😀 (w tym przpeisie trudno coś kopać, a jednak mi sie udało :D)

              • Zamieszczone przez Figa123
                Ewa, przyprawiasz je jakoś?
                Zrobiłam właśnie, ale jakieś takie mdłe są…
                Co skopałam? 😀 (w tym przpeisie trudno coś kopać, a jednak mi sie udało :D)

                nic a nic nie przyprawiam
                a bekonik jaki miałaś? wędzony? (czy ja pisałam że ma być WĘDZONY???)

                EDIT
                już widzę że tego nie napisałam
                sorki

                • Zamieszczone przez EwkaM
                  nic a nic nie przyprawiam
                  a bekonik jaki miałaś? wędzony? (czy ja pisałam że ma być WĘDZONY???)

                  EDIT
                  już widzę że tego nie napisałam
                  sorki

                  😀
                  dzieki, natępnym razem użyję wędzonego

                  po posoleniu i obsypaniu zielem wszelakim uznano je za przepyszne 🙂

                  • Zamieszczone przez Figa123
                    😀
                    dzieki, natępnym razem użyję wędzonego

                    po posoleniu i obsypaniu zielem wszelakim uznano je za przepyszne 🙂

                    :D:D:D

                    • Zamieszczone przez EwkaM
                      :D:D:D

                      Sliczna fota boczku wędzonego!!!
                      😀

                      Ta w podpisie również bardzo ładna 🙂

                      • Zamieszczone przez Figa123
                        Sliczna fota boczku wędzonego!!!
                        😀

                        Ta w podpisie również bardzo ładna 🙂

                        😉

                        • a te sliwki kalifornijskie to gdzie kupie?
                          sa jakos pakowane czy normalnie na wage?

                          A co ztym migdalem? czy on bedzie po pieczeniu taki jakis tez spieczony i kruchy czy nadal twardy

                          • Zamieszczone przez Reginka
                            a te sliwki kalifornijskie to gdzie kupie?
                            sa jakos pakowane czy normalnie na wage?

                            A co ztym migdalem? czy on bedzie po pieczeniu taki jakis tez spieczony i kruchy czy nadal twardy

                            obojętne
                            takie mogą być:

                            😀

                            • Zamieszczone przez Reginka
                              a te sliwki kalifornijskie to gdzie kupie?
                              sa jakos pakowane czy normalnie na wage?

                              A co ztym migdalem? czy on bedzie po pieczeniu taki jakis tez spieczony i kruchy czy nadal twardy

                              migdał będzie twardy tak jak przed pieczeniem

                              • Zamieszczone przez EwkaM
                                moje nieśmiertelne śliwki z bekonem:

                                śliwki kalifornijskie
                                bekon w plastrach (najlepszy jest chudy boczek paczkowany z morlin – bo b. cieniutko pokrojony)
                                migdały

                                śliwkę nadziać migdałem, owinąć boczkiem, spiąć wykałaczką; ułożyć na blaszce i siup do rozgrzanego piekarnika na ok. 5 min.

                                Podobne zawijaski mozna zrobic zawijając pieczarkę w boczek wedzony. Pychota!

                                • Zamieszczone przez wyki
                                  Podobne zawijaski mozna zrobic zawijając pieczarkę w boczek wedzony. Pychota!

                                  hmmm spróbuję
                                  choć się trochę obawiam, bo NIENAWIDZĘ niedopieczonych/niedosmażonych pierczarek

                                  • babeczki z fasolą

                                    kupujesz kruche babeczki, ale wytrawne, puste w środku, to się pięknie nazywa “korpusy”, tylko niesłodzone, no chyba, że masz czas i robisz sama kruche ciasto, wylepiasz nim foremki….

                                    na patelni na oliwie podsmażamy czerwoną cebulę, drobno posiekaną, do tego czerwona fasola z puszki, odsączona, sól, pieprz, majeranek (sporo), oczywiscie, eksperymenty wskazane- można dodac boczuś, albo ciecierzycę, albo trochę koncentratu pomidorowego, ale takie proste są suuuuper. Do tego gotujesz gar barszczu czerwonego :-)))))))) albo i nie :-)))))))))))

                                    Gorącą fasolę nakladasz szczodrze do niepodgrzanych babeczek. i już. Jako dodatek do barszczu robi furorę, bo paszteciki już nuuuudne. Ale bez barszczu też dobre, można posypac odrobiną zółtego sera i natki.
                                    m.

                                    • Zamieszczone przez maduxia
                                      babeczki z fasolą

                                      kupujesz kruche babeczki, ale wytrawne, puste w środku, to się pięknie nazywa “korpusy”, tylko niesłodzone, no chyba, że masz czas i robisz sama kruche ciasto, wylepiasz nim foremki….

                                      na patelni na oliwie podsmażamy czerwoną cebulę, drobno posiekaną, do tego czerwona fasola z puszki, odsączona, sól, pieprz, majeranek (sporo), oczywiscie, eksperymenty wskazane- można dodac boczuś, albo ciecierzycę, albo trochę koncentratu pomidorowego, ale takie proste są suuuuper. Do tego gotujesz gar barszczu czerwonego :-)))))))) albo i nie :-)))))))))))

                                      Gorącą rasolę nakladasz szczodrze do niepodgrzanych babeczek. i już. Jako dodatek do barszczu robi furorę, bo paszteciki już nuuuudne. Ale bez barszczu też dobre, można posypac odrobiną zółteko sera i natki.
                                      m.

                                      mniaaaaaaaaam

                                      • Ewka, robię te zawijaski na sobotnią imprezkę 🙂
                                        Dobre to poważnie z tym migdalem w środku??? Nie za twardo?

                                        • Zamieszczone przez JoannaR
                                          Ewka, robię te zawijaski na sobotnią imprezkę 🙂
                                          Dobre to poważnie z tym migdalem w środku??? Nie za twardo?

                                          nie za twardo; ponoc mozna tez orzecha włoskiego władować, sama nie praktykowałam;

                                          tylko KONIECZNIE boczuś musi być chudy i wędzony; naprawdę polecam morliny, bo można sobie obejrzeć jak on wygląda… ja tam zawsze najchudszy wybieram;) no i jest cieniuśko pokrojony;

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Szukam pomysłów na zakąski

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general