Szukam pomysłów na zakąski

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 47)
  • Autor
    Wpisy
  • #92802

    asia-w

    Wkrótce rozpocznie mi się maraton imprezkowy i szukam pomysłów na ciekawe zakąski. Może ktoś ma jakieś pomysły i się podzieli?
    Asia i Mati (7.05.2002)

    #1779084

    kantalupa

    Zamieszczone przez Asia_W
    Wkrótce rozpocznie mi się maraton imprezkowy i szukam pomysłów na ciekawe zakąski. Może ktoś ma jakieś pomysły i się podzieli?
    Asia i Mati (7.05.2002)

    moze jakies dipy?
    np wrzuc puszke czerwonej fasoli do malaksera, plus troche oliwy, ostrej papryki (najlepiej takiej marynowanej), ewentualnie jakas swieza natka pietruszki i gotowe
    albo cos smietanowo-serowego
    albo dip z oliwek, oliwy i ciecierzycy z puszki
    i do tego warzywka surowe krajane w slupki, zeby sobie pojadac – marchew, seler naciowy, papryka (wersja light), albo krakersy, twarde ciastka z kminkiem, grisini

    czasami robie takie malenkie kanapeczki na krakersach z pasta z tunczyka (na gladko), albo z braku czasu kupuje do tego gotowe pasty w tubkach

    kawalki melona albo na lekko podgotowane szparagi zawijane w szynke serano albo wloskie prsciutto wedzone

    sprawdza sie na wszelkiego rodzaju imprezach i jako male przegryzki ale tez pod akohol



    #1779085

    Anonim

    na zimnym nalesniku ukladasz wedzonego łososia, smarujesz serkiem z ziołami (dużo ziół + sól, pieprz), zwijasz, do lodówki, przed imprezą kroisz jak maki (sushi):)

    ps. jak mam lenia nie robie sama twarożku, tylko kupuje jakąs ziołową philadelphie lub almette, dosypuje bazyli, czosnku i zawijam:)

    #1779086

    Anonim

    no i koreczki i kanapeczki są ok:)

    #1779087

    joannar

    Ja z przepisów Pascala wyszukałam bardzo pyszne mini szaszłyczki. W sam raz na „jeden ząb” 😉

    Produkty potrzebne do przepisu

    [LIST]
    [*]24 mięsiste morele
    [*]2 pomarańcze
    [*]12 plasterków wędzonego indyka
    [*]2 łyżeczki ostrej musztardy
    [*]2 łyżki marmolady morelowej
    [*]pół pęczka natki pietruszki[/LIST]Jak to zrobić:
    1. Rozgrzej piekarnik (funkcja grill). Wyciśnij sok z pomarańczy i wrzuć do niego morele, aby napęczniały.
    2. Plastry indyka przekrój wzdłuż na pół. Marmoladę wymieszaj z musztardą i posmaruj tą miksturą plastry indyka. Nałóż morele, zwiń i nabijaj na wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.
    3. Piecz szaszłyki przez 2 minuty z każdej strony. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

    Pyycha. Bardzo zaskakujące 🙂

    #1779088

    Anonim

    moje nieśmiertelne śliwki z bekonem:

    śliwki kalifornijskie
    bekon w plastrach WĘDZONY (najlepszy jest chudy boczek paczkowany z morlin – bo b. cieniutko pokrojony)
    migdały

    śliwkę nadziać migdałem, owinąć boczkiem, spiąć wykałaczką; ułożyć na blaszce i siup do rozgrzanego piekarnika na ok. 5 min.



    #1779089

    figa

    Zamieszczone przez EwkaM
    moje nieśmiertelne śliwki z bekonem:

    śliwki kalifornijskie
    bekon w plastrach (najlepszy jest chudy boczek paczkowany z morlin – bo b. cieniutko pokrojony)
    migdały

    śliwkę nadziać migdałem, owinąć boczkiem, spiąć wykałaczką; ułożyć na blaszce i siup do rozgrzanego piekarnika na ok. 5 min.

    Ewa, przyprawiasz je jakoś?
    Zrobiłam właśnie, ale jakieś takie mdłe są…
    Co skopałam? 😀 (w tym przpeisie trudno coś kopać, a jednak mi sie udało :D)

    #1779090

    Anonim

    Zamieszczone przez Figa123
    Ewa, przyprawiasz je jakoś?
    Zrobiłam właśnie, ale jakieś takie mdłe są…
    Co skopałam? 😀 (w tym przpeisie trudno coś kopać, a jednak mi sie udało :D)

    nic a nic nie przyprawiam
    a bekonik jaki miałaś? wędzony? (czy ja pisałam że ma być WĘDZONY ???)

    EDIT
    już widzę że tego nie napisałam
    sorki

    #1779091

    figa

    Zamieszczone przez EwkaM
    nic a nic nie przyprawiam
    a bekonik jaki miałaś? wędzony? (czy ja pisałam że ma być WĘDZONY ???)

    EDIT
    już widzę że tego nie napisałam
    sorki

    😀
    dzieki, natępnym razem użyję wędzonego

    po posoleniu i obsypaniu zielem wszelakim uznano je za przepyszne 🙂

    #1779092

    Anonim

    Zamieszczone przez Figa123
    😀
    dzieki, natępnym razem użyję wędzonego

    po posoleniu i obsypaniu zielem wszelakim uznano je za przepyszne 🙂

    :D:D:D



    #1779093

    figa

    Zamieszczone przez EwkaM
    :D:D:D

    Sliczna fota boczku wędzonego!!!
    😀

    Ta w podpisie również bardzo ładna 🙂

    #1779094

    Anonim

    Zamieszczone przez Figa123
    Sliczna fota boczku wędzonego!!!
    😀

    Ta w podpisie również bardzo ładna 🙂

    😉



    #1779095

    regi

    a te sliwki kalifornijskie to gdzie kupie?
    sa jakos pakowane czy normalnie na wage?

    A co ztym migdalem? czy on bedzie po pieczeniu taki jakis tez spieczony i kruchy czy nadal twardy

    #1779096

    Anonim

    Zamieszczone przez Reginka
    a te sliwki kalifornijskie to gdzie kupie?
    sa jakos pakowane czy normalnie na wage?

    A co ztym migdalem? czy on bedzie po pieczeniu taki jakis tez spieczony i kruchy czy nadal twardy

    obojętne
    takie mogą być:

    😀

    #1779097

    Anonim

    Zamieszczone przez Reginka
    a te sliwki kalifornijskie to gdzie kupie?
    sa jakos pakowane czy normalnie na wage?

    A co ztym migdalem? czy on bedzie po pieczeniu taki jakis tez spieczony i kruchy czy nadal twardy

    migdał będzie twardy tak jak przed pieczeniem

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 47)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close