szukam przepisu na kartacze/wodoloty/cepeliny

Postów wyświetlanych: 9 - od 1 do 9 (wszystkich: 9)
  • Autor
    Wpisy
  • #110373

    anka332

    Poszukuje sprawdzonego szczegolowego (bede robila pierwszt raz) przepisu na kartacze/wodoloty/cepeliny tak na 3 osoby

    z gory dziekuje

    #4914968

    ty-gry-sek

    Zamieszczone przez anka332
    Poszukuje sprawdzonego szczegolowego (bede robila pierwszt raz) przepisu na kartacze/wodoloty/cepeliny tak na 3 osoby

    z gory dziekuje

    znalazłaś już przepis czy nie???
    jak nie to daj znać,napiszę 🙂



    #4914969

    anka332

    Zamieszczone przez ty-gry-sek
    znalazłaś już przepis czy nie???
    jak nie to daj znać,napiszę 🙂

    znalazlam kilka ale wolalabym taki sprawdzony 🙂 wiec poprosze

    #4914970

    ty-gry-sek

    przepis będzie bez konkretnych ilości,bo to zależy od tego ile chcesz zrobić 🙂
    ziemniaki surowe-dowolna ilość(moja mama robi hurtowo z 30 kg) :Fiu fiu:
    ziemniaki gotowane
    mięso mielone

    wykonanie:
    część ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie
    surowe ziemniaki trzemy na tarce np.10kg,bardzo dobrze je odciskamy(najlepiej przez pieluchę tetrową lub poszewkę)
    wodę z tych ziemniaków zostawiamy,żeby się dobrze odstała(po jakimś czasie wylewamy wodę) zostawiamy krochmal,bo będzie potrzebny
    i teraz złota zasada:
    z surowych ziemniaków chwilowo odkładamy 1/4 masy(podobno tak samo robi się z kluskami śląskimi) i w to miejsce dajemy ugotowane,przeciśnięte przez praskę(zmielone) gorące ziemniaki,
    dodajemy te które odłożyliśmy i wkładamy „krochmal”+1-2 łyżki mąki ziemniaczanej(masa musi być dobrze ścisła)
    doprawiamy tylko solą 🙂

    !!!!!! do masy dajemy kilka kropel witanimy C-ziemniaki nie zrobią się czarne 😀

    !!!!!!!-ziemniaki muszą być bardzo dobrze odciśnięte,bo kartacze się rozlecą podczas gotowania 😉

    mięso mielone doprawiamy przyprawami wg.uznania (taki mały trik,żeby mięso nie było zbyt suche,dobrze jest dodać 1-3 ziemniaki surowe starte na tarce i lekko odciśnięte)

    wykonanie-robimy wielkie kluchy,nadziewamy mięsem i gotujemy 🙂
    i teraz w zależności jak duże kartacze zrobisz,tak długo trzeba gotować
    u nas robi się wielkie,więc gotuje się ok.1 godz i 10 minut :Hyhy:

    ps.takim jednym kartaczem można się nieźle najeść 😀

    #4914971

    anka332

    a mozesz mi powiedziec z jakiego najlepiej miesa robic mielone do kartaczy?

    #4914972

    beamama

    Zamieszczone przez ty-gry-sek
    przepis będzie bez konkretnych ilości,bo to zależy od tego ile chcesz zrobić 🙂
    ziemniaki surowe-dowolna ilość(moja mama robi hurtowo z 30 kg) :Fiu fiu:
    ziemniaki gotowane
    mięso mielone

    wykonanie:
    część ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie
    surowe ziemniaki trzemy na tarce np.10kg,bardzo dobrze je odciskamy(najlepiej przez pieluchę tetrową lub poszewkę)
    wodę z tych ziemniaków zostawiamy,żeby się dobrze odstała(po jakimś czasie wylewamy wodę) zostawiamy krochmal,bo będzie potrzebny
    i teraz złota zasada:
    z surowych ziemniaków chwilowo odkładamy 1/4 masy(podobno tak samo robi się z kluskami śląskimi) i w to miejsce dajemy ugotowane,przeciśnięte przez praskę(zmielone) gorące ziemniaki,
    dodajemy te które odłożyliśmy i wkładamy „krochmal”+1-2 łyżki mąki ziemniaczanej(masa musi być dobrze ścisła)
    doprawiamy tylko solą 🙂

    !!!!!! do masy dajemy kilka kropel witanimy C-ziemniaki nie zrobią się czarne 😀

    !!!!!!!-ziemniaki muszą być bardzo dobrze odciśnięte,bo kartacze się rozlecą podczas gotowania 😉

    mięso mielone doprawiamy przyprawami wg.uznania (taki mały trik,żeby mięso nie było zbyt suche,dobrze jest dodać 1-3 ziemniaki surowe starte na tarce i lekko odciśnięte)

    wykonanie-robimy wielkie kluchy,nadziewamy mięsem i gotujemy 🙂
    i teraz w zależności jak duże kartacze zrobisz,tak długo trzeba gotować
    u nas robi się wielkie,więc gotuje się ok.1 godz i 10 minut :Hyhy:

    ps.takim jednym kartaczem można się nieźle najeść 😀

    Ło rety, Twoja mama karmi wojsko?
    Z 30 kg, no, no 🙂
    Ja tego nie lubię, strasznie to ciężkie, tzn ciężkostrawne 😉



    #4914973

    ty-gry-sek

    Zamieszczone przez anka332
    a mozesz mi powiedziec z jakiego najlepiej miesa robic mielone do kartaczy?

    my robimy z mielonego wieprzowego,ale to wg.uznania,jak wolisz wołowe to też może być;)
    przypraw wg.uznania-pieprz,sól,czosnek i co Ci jeszcze pasuje:)

    #4914974

    ty-gry-sek

    Zamieszczone przez beamama
    Ło rety, Twoja mama karmi wojsko?
    Z 30 kg, no, no 🙂
    Ja tego nie lubię, strasznie to ciężkie, tzn ciężkostrawne 😉

    :Śmiech::Śmiech::Śmiech:
    tego wcale dużo nie wychodzi 😉 ale zawsze część mrozi-na później i przynajmniej może się z córeczką podzielić 😀 bo ja nie mam czasu na takie rzeczy :Fiu fiu:

    #4914975

    anka332

    Zamieszczone przez ty-gry-sek
    my robimy z mielonego wieprzowego,ale to wg.uznania,jak wolisz wołowe to też może być;)
    przypraw wg.uznania-pieprz,sól,czosnek i co Ci jeszcze pasuje:)

    dzieki 🙂
    beda w nastepnym tygodniu

Postów wyświetlanych: 9 - od 1 do 9 (wszystkich: 9)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close