szybkowar -wasze ulubione dania

Znalazłam w archiwum kilka wątków dot szybkowara ale były stare więc postanowiłam załozyc nowy.
od kilku miesięcy posiadam szybkowar i szukam inspiracji na ciekawe dania.
na chwilę obecną uzywam gara do gotowania ziemniaków,fasolki szparagowej,kapusty kiszonej np na bigos oraz wywarów na zupy.
oszczędnosc czasu niesamowita, energii tez . zawsze butla z gazem wystarczała nam na ok 10 tyg,odkąd gotuje w szybkowarze to mamy na 12 tyg.do tego potrawy mają zupełnie inny smak.
podzielcie się przepisami jak macie swoje sprawdzone.
zastanawiam się nad tym czy mozna gotowac makaron/ryż /kasze w szybkowarze….boje się eksperymentowac w obawie przed stworzeniem kleju..probowałyście??

38 odpowiedzi na pytanie: szybkowar -wasze ulubione dania

aborka2010-10-11 07:41:02

cały bigos – ja robie tak ze duszone mięcho z grzybami (robie wczesniej , jemy kilka dni a to co zostaje jest bazą do bigosu) , kapucha i kiełbasa i powidał śliwkowe – do szybkowara i jest bigos….

gobin2010-10-11 10:07:37

Zamieszczone przez MONIKACHORZÓW:zastanawiam się nad tym czy mozna gotowac makaron/ryż /kasze w szybkowarze….boje się eksperymentowac w obawie przed stworzeniem kleju..probowałyście??
tylko w szybkowarze gotuje, ale nie w torebkach tylko sypkie, ryż od zagotowania 5 minut potem zostawiam na 5 minut i on dochodzi do siebie.
Kasze tak samo, do tego fasolkę po bretońsku robie w szybkowarze, wszelkie mięsa np golonka jest bardzo dobra. Ja gotuje całe zupy w szybkowarze, jak jestem leniwa to wrzucam wszystko na zupe i gotuje razem jak mam czas to sie bawie
Sebkowi jak był mały gotowałam ziemniaka plus rybę w foli aluminiowej i było bardzo pyszne.
W szybkowarze można w sumie wszystko gotować smak jest o niebo lepszy niz w zwykłym garze i fakt oszczędność spora.
Ja mam 3 takie cudeńka i zwykłego gara używam do gotowania tylko mleka :Hyhy:

makaronu odradzam bo trudno trafić w ten moment a różne makarony różnie się gotuje

aborka2010-10-11 13:45:55

Zamieszczone przez gobin:W szybkowarze można w sumie wszystko gotować smak jest o niebo lepszy niz w zwykłym garze i fakt oszczędność spora.
Ja mam 3 takie cudeńka i zwykłego gara używam do gotowania tylko mleka :Hyhy:

makaronu odradzam bo trudno trafić w ten moment a różne makarony różnie się gotuje
ja podobnie. makaron, mleko i kartofle w garnku… no i jajaka 🙂 . reszte w szybkowarze

monikachorzow2010-10-11 16:53:45

Zamieszczone przez aborka:ja podobnie. makaron, mleko i kartofle w garnku… no i jajaka 🙂 . reszte w szybkowarze

ja własnie głównie ziemniaki gotuje w szybkowarze bo sa o niebo lepsze…. i jak szybciutko….

musze sprobowac ryż albo kasze:)

qr-chuck2012-05-21 10:21:52

Wyciągam wątek, bo dostałam szybkowar i kombinuję jak wykorzystać :).
Na razie umiem w nim ugotować ryż :D.

Rzyćcie przepisami proszę 🙂

monikachorzow2012-05-21 19:02:35

Zamieszczone przez kurczak:
Na razie umiem w nim ugotować ryż :D.

🙂
patrz,a ja jeszcze nie próbowałam gotować ryżu…..

u mnie ziemniaki na co dzień gotuje,udka z warzywami,kapustę na bigos i …też szukam nowych przepisów:)

halinasuperdziewczyna2012-05-22 05:48:51

O, tez musze rozpakowac szybkowar. Od roku mam…. W kartonie caly czas 😉

monikachorzow2012-05-22 07:12:59

Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna:O, tez musze rozpakowac szybkowar. Od roku mam…. W kartonie caly czas 😉

jak juz rozpakujesz to będziesz używała .super sprawa. pokochałam gotowanie zup odkąd mam szybkowar.wszystko na wywar do gara na pół godziny i żadnych zapachów,kipienia .szybko i bez roboty:Hyhy: tak lubię:)

zabieram sie jeszcze za kupno małego,takiego 3-4 litrowego bo mam 7 litrowy i czasami jak gotuje ziemniaki czy coś dla 2 osób to mi trochę za duży…może kiedyś się zabiorę:)

qr-chuck2012-05-22 07:21:42

Zamieszczone przez MONIKACHORZÓW:patrz,a ja jeszcze nie próbowałam gotować ryżu…..

u mnie ziemniaki na co dzień gotuje,udka z warzywami,kapustę na bigos i …też szukam nowych przepisów:)

Ja wypróbowałam ryż basmati: 1 miarka ryżu, 2 miarki wody, 4 minuty na 2 ciśnieniu (mam dwustopniowe, 1 mniejsze, 2 szybkie- nie wiem czy wszystkie szybkowary tak mają, bo to mój pierwszy a nie kupowałam go tylko dostałam, więc nawet innych nie oglądałam…). Super wychodzi: taki dobrze ugotowany, a jeszcze sypki – w garnku tak mi się nigdy nie udało.

Ziemniaki coś mi nie wychodzą :Niepewny: – albo surowe, albo przegotuję…
Ale jeszcze nie próbowałam gotować na “wolniejszym” ciśnieniu, może to łatwiej opanować…

qr-chuck2012-05-22 07:23:36

Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna:O, tez musze rozpakowac szybkowar. Od roku mam…. W kartonie caly czas 😉

Mój się doczekał rozpakowania po pół roku.

malina2012-05-22 09:15:46

Zamieszczone przez kurczak:Mój się doczekał rozpakowania po pół roku.

mój stoi w kartonie od półtora roku…jakoś nie mam weny ani chęci na “bawienie się” tym sprzętem… 😉

qr-chuck2012-05-22 10:34:38

Zamieszczone przez Malina.:mój stoi w kartonie od półtora roku…jakoś nie mam weny ani chęci na “bawienie się” tym sprzętem… 😉

właśnie sęk w tym, że mimo instrukcji obsługi, która przeraża 😉 nie ma tam nic do “bawienia się”.
Gotuje się prościej (nie trzeba mieszać, doglądać itp.) i zdecydowanie szybciej niż w tradycyjnym garnku.
Ja się zakochałam 😉
Niemal serio planuję wyrzucenie z kuchni wszystkich garów oprócz: szybkowara, garnka rzymskiego i patelni do naleśników 😉

mama-janka2012-05-22 11:35:46

Ja też się zakochałam. Chociaż generalnie lubię “stać przy garach” to zdarzają się takie dni, że nie mam na to ani czasu, ani ochoty. Mój mąż też lubi szybkowar, bo dzięki niemu szybciej ma obiad na stole. 😛 Mam taki model w kuchni () i jest porządny, instrukcja na początku wydawała mi się napisana po chińsku, ale rozgryzłam ją. 😉
Co do dań – gulasz węgierski, karkówka w czerwonym sosie, fasolka po bretońsku, pieczeń rzymska (da radę w 20 min ją zrobić), jakieś warzywa duszone (polecam bakłażany z farszem), kurczak z borowikiem – no jest tego mnóstwo.

PS kurczak może głupie pytanie, ale…co to jest garnek rzymski?

qr-chuck2012-05-22 11:43:34

Zamieszczone przez mama_janka:
PS kurczak może głupie pytanie, ale…co to jest garnek rzymski?

Takie coś :D:
[Zobacz stronę]

Pic polega na tym, że garnek w całości przed pieczeniem moczy się w wodzie (jakieś 20 minut), potem wkłada składniki, daje do piekarnika na 2-3 godziny i zapomina ;).

Żarcie wychodzi boskie: żadne mięso się nie wysuszy, nie przypali, można na pieczeń położyć np. ziemniaki w skórce i masz mięso i ziemniaki pieczone, bo jakimś cudem nie przechodzą tłuszczem…
Ja najczęściej robię w tym jakieś mięcho i warzywa/grzyby. Nie solę, bo jakoś uwypukla mi smaki z warzyw i ziół.
Podobno można nawet chleb w tym piec, ale nie miałam odwagi ;).

mama-janka2012-05-22 12:32:32

No proszę, nie spotkałam się jeszcze z takim garnkiem w żadnym sklepie, a trochę po nich chodzę/trochę je przeglądam 😉 Gdzie kupiłaś? 🙂

qr-chuck2012-05-22 12:46:21

Zamieszczone przez mama_janka:No proszę, nie spotkałam się jeszcze z takim garnkiem w żadnym sklepie, a trochę po nich chodzę/trochę je przeglądam 😉 Gdzie kupiłaś? 🙂

allegro 😀

Szukałam, bo wcześniej podejrzałam podobne cudo w Maroku – tam trochę inna technika, bo tam takie gary nie do piekarnika, tylko na grillu stawiają, ale efekt (smakowy) podobny.

qr-chuck2012-05-22 12:48:54

Zamieszczone przez mama_janka:gulasz węgierski, karkówka w czerwonym sosie,

A dasz przepis?

mama-janka2012-05-22 13:19:52

A dam. 🙂
Gulasz węgierski :
– mięso wołowe ew. wieprzowe
– cebula
– papryka czerwona
– pomidory
– papryka mielona
– czosnek
– opcjonalnie pieczarki
– kostka rosołowa
– kiełbasa swojska
– korniszony
– przecier pomidorowy

Mięso i cebule kroje na kawałki, podsmażam na patelni. Paprykę czerwoną kroję w paski, pieczarki i korniszony na drobno, kiełbasę w plasterki – wrzucam do szybkowara, zalewam wodą i wrzucam kostkę (nie podaje ile co czego, bo zawsze robię na oko), dorzucam cebulę i mięso. Wrzucam pokrojone na drobno pomidory (mogą być z puszki), do tego przecier pomidorowy, którym zagęszczam gulasz. Czasem podlewam winem czerwonym. Dorzucam dużo przypraw – czosnek, oregano, bazylię i mój tajemny składnik zasmażkę z papryki mielonej.

Karkówka w czerwonym sosie:
-czosnek
– ketchup
– ocet
– słodka papryka w proszku
– chilli
– cukier
– woda
– pół kostki rosołowej
– przecier pomidorowy
– musztarda
– karkówka

Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składki ze sobą, potem zalewamy sosem karkówkę i gotujemy na średnim ogniu. 🙂

qr-chuck2012-05-22 13:25:21

Zamieszczone przez mama_janka:A dam. 🙂

Dziękuję 🙂

agaz2012-05-23 10:01:47

Moja mama rosol robi w szybkowarze ale ja nie jadam 🙂 zaraz na poczatku uzytkowania otworzyla za szybko i zupka byla na suficie …..znajomy sliwy destylowal w szybkowarze i przed swiatami mial malowanie kuchni -masakra 😉

qr-chuck2012-05-23 10:35:11

Zamieszczone przez Agaz.:Moja mama rosol robi w szybkowarze ale ja nie jadam 🙂 zaraz na poczatku uzytkowania otworzyla za szybko i zupka byla na suficie …..

Oj, to już rodzinna historia o tym jak na siłę odbijała pokrywkę, bo “coś” jej się nie chciał otworzyć :Śmiech:

agaz2012-05-23 18:43:59

Ano wnuki beda sobie jako anegnote pzekazywac 🙂 dobrze ze tam makaronu nie bylo 🙂

mamia2012-05-23 18:53:38

napiszcie, proszę….albo podajcie linki do szybkowarów jakie macie:-)

monikachorzow2012-05-23 20:42:18

[Zobacz stronę]

ja mam taki ,najzwyklejszy,najprostszy i bardzo sobie chwalę.
mój tata ma taki “wypaśny” dawno temu przywieziony z niemiec . mój lepiej mi się obsługuje bo nie ma uszczelki luzem którą trzeba odpowiednio umieszczać.

gobin2012-05-24 03:51:15

ja mam coś takiego [Zobacz stronę] i takiego
[Zobacz stronę]

ten pierwszy najbardziej lubię
a rosół z niego jest boski
moja siostra dostałą w prezencie od nas i nie bardzo umie w nim gotować – chociaż po roku ryż nauczyła się gotować 😀

halinasuperdziewczyna2012-05-24 06:46:34

Ja mam fisslera. Na oko wydaje mi sie skomplikowany w porownaniu z moim starym prostym i ukochanym.

qr-chuck2012-05-24 10:23:37

Zamieszczone przez mamia:napiszcie, proszę….albo podajcie linki do szybkowarów jakie macie:-)

Ja mam takie cuś dziwnego: na pudełku pisze multiwar welmax, instrukcja obsługi jest “Welmax”, a na garnku pisze BRA :Zamotany:
Ale jest bardzo fajny i bezproblemowy 🙂 – lekko się zamyka, otwiera, wszystko się “samo” dopasowuje i zaciska 🙂

patison1232013-10-16 18:54:47

szybkowar welmax

Ja mam szybkowar [edycja reklamy], zamyka się sam, szczelnie, nie mam obaw, że coś wyleci, wybuchnie. Gotowanie w nim to przyjemność, kilka minut i mam gotową fasolkę czy ciecierzycę. Uwielbiam zupy z niego, a dzieci najbardziej wołowinę jest miękka i soczysta.

qr-chuck2014-06-11 13:28:33

Wyciągam wątek, bo chcę się pochwalić innym wykorzystaniem szybkowara, które niedawno odkryłam: jako naczynie do gotowania na parze 🙂

Dokupiłam składane sitko na nóżkach za całe 9 PLN i teraz już szybkowar działa codziennie 🙂

Poprostu nalewam wody do minimum, wkładam sitko i już 🙂

Dotychczas gotowałam:
kalafior: na 1 ciśnieniu 1 minuta
fasolka szparagowa: na 1 ciśnieniu 2,5 minuty
brokuły: na 1 ciśnieniu około 1,5-2 minuty

następna będzie marchewka 🙂

Genialny jest szczególnie dla kalafiora i brokuła: prawie nic nie śmierdzi 😀

monikachorzow2014-06-11 14:34:21

1 minuta kalafior? nie za krótko??

i jeszcze jedno jak liczysz minute ? od zaczęcia syczenia do zdjęcia zupełnie z gazu czy do otwarcia gara?
mam zawsze problem bo np ziemniaki w takiej ilości jak potrzebujemy gotuje 9-10 minut i potem wstawiam pod zimną wodę żeby szybkowar puścił ciśnienie… bo jak nie schłodzę to ziemniaki się gotują kolejne 2-3 minuty i są rozgotowane… nie potrafię wycyrklować np gotowania 7 minut i dochodzenia te 2-3 bo mam twarde…

qr-chuck2014-06-11 21:45:28

Zamieszczone przez MONIKACHORZÓW:1 minuta kalafior? nie za krótko??

Ja lubię taki jeszcze lekko chrupiący, nie lubię jak zaczyna się papczyć…

Ja mam wskaźnik ciśnienia i zawsze od momentu jak wskaźnik pokaże, że już ciśnienie jest to wtedy przestawiam na minimalny palnik i zaczynam mierzyć czas. Mogę ustawić albo niższe (1 poziom) albo max (2 poziom).Żeby porównać: na drugim poziomie gotuję np. ryż przez 3 minuty.
To mój pierwszy i jedyny szybkowar, nie mam pojęcia czy wszystkie tak mają…

Potem od razu pod zimną wodę daję.

Ja gotowania ziemniaków nie opanowałam, chociaż próbowałam :Wstyd:… Ale my bardzo rzadko jemy ziemniaki i wtedy z reguły pieczone w piekarniku w skórkach… (ulubiony NIEDZIELNY (bo wtedy jest czas na przygotowanie) obiad moich dzieci: ziemniaki pieczone w skórkach z solą i masłem i popite kefirem :D)

monikachorzow2014-06-12 10:17:39

takie ziemniaczki sama bym zjadła….

ja mam szybkowar bez wskaźnika poziomu ciśnienia -zaczyna mi syczeć to zmniejszam…

ryżu /kaszy/makaronu jeszcze nigdy nie robiłam. może dlatego ,że mam duzy -7 czy 8 litrowy i dla woreczka ryżu mi się nie opłaca…. zbieram sie do kupna mniejszego -idealny dla nas to byłby 3-4 litrowy ale zawsze inne wydatki wyskakują…. może kiedyś wreszcie sobie sprawię 🙂
najczęściej gotuje w szybkowarze wywary na zupy…. szybciutko i bez zaparowanej kuchni 🙂

klucha2014-10-28 16:54:34

szybkowar użytkuje od 2 lat
mam dwie pojemności – 6l i 4l, więcej gotuję w tym 6litrowym

1. rosół – 20 min
2. ryż – 5 minut
3. ryż basmatti – 3 minuty
4. ziemniaki satina, tajfun – 10 min, vineta – 6 min – czas zależy od odmiany ziemniaka czy jest bardziej twardy czy miękki
5. goląbki – 20-25 minut
6. schab w całosci, pieczeń – 40 minut
7. gulasz – 20-30 min

itd, itd. Ogólnie w szybkowarze gotuję wszystko, odkąd go mam piekarnik mi się przykurzył
ryż gotuję sypki (nie w woreczkach)

makaronu nie gotuję w szybkowarze
w sumie to ja gotuję makaron w inny sposób: zagotowuję wodę w garze, wsypuję makaron, zagotowuję i wyłączam palnik. makaron dochodzi pod pokrywką bez użycia gazu. Ale taki myk nie przejdzie z ciemnym makaronem.

qr-chuck2014-10-29 09:35:10

Zamieszczone przez Klucha:
6. schab w całosci, pieczeń – 40 minut

podpowiesz jak zrobić?

ja ostatnio zmodyfikowałam zupę rybną na potrzeby MM (je cała rodzina, smakuje im :D)

Rosół: łeb z ryby (najlepszy z jesiotra), kawałki filetów (najlepiej z innej ryby), 2 marchewki, kawałek selera, 2 pietruszki, niewielka cebula z wbitym goździkiem, ziele ang, liść laurowy – gotować pod ciśnieniem 15-20 minut.
otworzyć szybkowar, wyjąć łeb, dodać koncentrat lub sos pomidorowy, zieloną soczewicę, curry i harrisę.
zamknąć szybkowar, podgrzać do wzrostu ciśnienia, zdjąć szybkowar z kuchenki, zostawić zamknięty do ostygnięcia.

szecherezada2014-11-29 23:31:39

Ja na razie tylko przygotowuje w nim warzywa na parze i ewentualnie do tego ryby 🙂

klucha2015-09-07 17:46:20

Zamieszczone przez Qr Chuck:

podpowiesz jak zrobić?

ja ostatnio zmodyfikowałam zupę rybną na potrzeby MM (je cała rodzina, smakuje im :D)

Rosół: łeb z ryby (najlepszy z jesiotra), kawałki filetów (najlepiej z innej ryby), 2 marchewki, kawałek selera, 2 pietruszki, niewielka cebula z wbitym goździkiem, ziele ang, liść laurowy – gotować pod ciśnieniem 15-20 minut.
otworzyć szybkowar, wyjąć łeb, dodać koncentrat lub sos pomidorowy, zieloną soczewicę, curry i harrisę.
zamknąć szybkowar, podgrzać do wzrostu ciśnienia, zdjąć szybkowar z kuchenki, zostawić zamknięty do ostygnięcia.

prawie jak w piekarniku
czyli w marynacie leży noc
potem przekładam do garnka, zalewam wodą, doprawiam i gotuję
mięso soczyste, na obiad i na kanapki
ostatnio namiętnie robię pieczeń z piersi indyka – 20 minut

majkal2016-11-06 09:09:57

Nie posiadam. Zastanawiałam się aby sobie kupić. Ale tak sobie myślęze znam wiele innych dobrych i prostych przepisów. Nie potrzebuję tego.

majkal2016-11-10 06:22:20

Również staram sie na co dzień wybierać szybkie dania. Nie mam czasu na stanie w garach jak wracam z pracy.Zastanawiałam sie nad szybkowarem,jednak potem doszłam do wniosku,ze ine gotuję takich długich i skomplikowanych potraw. Tak wiec nie ma to większego sensu.
Jeśli macie ochotę na coś dobrego i szybkiego to polecam to spaghetti bolognese:
[Zobacz stronę]

Smaczne, proste i można zrobić je na 2 dni.

Znasz odpowiedź na pytanie: szybkowar -wasze ulubione dania?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nasze związki
Czy wasz partner potrafi?
Czy wasz partner potrafi majsterkować, naprawiać domowe awarie i robi małe remonty?
Czytaj dalej
Szkolniaki
Pasowanie na I klasiste
Mamy jutro! Ludzie, a dopiero co bylam w 3 latkach na pasowaniu na przedszkolaka...czas zasuwa nieublagalnie. eh, ciekawe jak bedzie:Wow!: bateria do aparatu juz sie laduje:)
Czytaj dalej