Znalazłam w archiwum kilka wątków dot szybkowara ale były stare więc postanowiłam załozyc nowy.
od kilku miesięcy posiadam szybkowar i szukam inspiracji na ciekawe dania.
na chwilę obecną uzywam gara do gotowania ziemniaków,fasolki szparagowej,kapusty kiszonej np na bigos oraz wywarów na zupy.
oszczędnosc czasu niesamowita, energii tez. zawsze butla z gazem wystarczała nam na ok 10 tyg,odkąd gotuje w szybkowarze to mamy na 12 tyg.do tego potrawy mają zupełnie inny smak.
podzielcie się przepisami jak macie swoje sprawdzone.
zastanawiam się nad tym czy mozna gotowac makaron/ryż /kasze w szybkowarze….boje się eksperymentowac w obawie przed stworzeniem kleju..probowałyście??
38 odpowiedzi na pytanie: szybkowar -wasze ulubione dania
cały bigos – ja robie tak ze duszone mięcho z grzybami (robie wczesniej, jemy kilka dni a to co zostaje jest bazą do bigosu), kapucha i kiełbasa i powidał śliwkowe – do szybkowara i jest bigos….
tylko w szybkowarze gotuje, ale nie w torebkach tylko sypkie, ryż od zagotowania 5 minut potem zostawiam na 5 minut i on dochodzi do siebie.
Kasze tak samo, do tego fasolkę po bretońsku robie w szybkowarze, wszelkie mięsa np golonka jest bardzo dobra. Ja gotuje całe zupy w szybkowarze, jak jestem leniwa to wrzucam wszystko na zupe i gotuje razem jak mam czas to sie bawie
Sebkowi jak był mały gotowałam ziemniaka plus rybę w foli aluminiowej i było bardzo pyszne.
W szybkowarze można w sumie wszystko gotować smak jest o niebo lepszy niz w zwykłym garze i fakt oszczędność spora.
Ja mam 3 takie cudeńka i zwykłego gara używam do gotowania tylko mleka
makaronu odradzam bo trudno trafić w ten moment a różne makarony różnie się gotuje
ja podobnie. makaron, mleko i kartofle w garnku… no i jajaka :). reszte w szybkowarze
ja własnie głównie ziemniaki gotuje w szybkowarze bo sa o niebo lepsze…. i jak szybciutko….
musze sprobowac ryż albo kasze:)
Wyciągam wątek, bo dostałam szybkowar i kombinuję jak wykorzystać :).
Na razie umiem w nim ugotować ryż :D.
Rzyćcie przepisami proszę 🙂
patrz,a ja jeszcze nie próbowałam gotować ryżu…..
u mnie ziemniaki na co dzień gotuje,udka z warzywami,kapustę na bigos i…też szukam nowych przepisów:)
O, tez musze rozpakowac szybkowar. Od roku mam…. W kartonie caly czas 😉
jak juz rozpakujesz to będziesz używała.super sprawa. pokochałam gotowanie zup odkąd mam szybkowar.wszystko na wywar do gara na pół godziny i żadnych zapachów,kipienia.szybko i bez roboty tak lubię:)
zabieram sie jeszcze za kupno małego,takiego 3-4 litrowego bo mam 7 litrowy i czasami jak gotuje ziemniaki czy coś dla 2 osób to mi trochę za duży…może kiedyś się zabiorę:)
Ja wypróbowałam ryż basmati: 1 miarka ryżu, 2 miarki wody, 4 minuty na 2 ciśnieniu (mam dwustopniowe, 1 mniejsze, 2 szybkie- nie wiem czy wszystkie szybkowary tak mają, bo to mój pierwszy a nie kupowałam go tylko dostałam, więc nawet innych nie oglądałam…). Super wychodzi: taki dobrze ugotowany, a jeszcze sypki – w garnku tak mi się nigdy nie udało.
Ziemniaki coś mi nie wychodzą – albo surowe, albo przegotuję…
Ale jeszcze nie próbowałam gotować na “wolniejszym” ciśnieniu, może to łatwiej opanować…
Mój się doczekał rozpakowania po pół roku.
mój stoi w kartonie od półtora roku…jakoś nie mam weny ani chęci na “bawienie się” tym sprzętem… 😉
właśnie sęk w tym, że mimo instrukcji obsługi, która przeraża 😉 nie ma tam nic do “bawienia się”.
Gotuje się prościej (nie trzeba mieszać, doglądać itp.) i zdecydowanie szybciej niż w tradycyjnym garnku.
Ja się zakochałam 😉
Niemal serio planuję wyrzucenie z kuchni wszystkich garów oprócz: szybkowara, garnka rzymskiego i patelni do naleśników 😉
Ja też się zakochałam. Chociaż generalnie lubię “stać przy garach” to zdarzają się takie dni, że nie mam na to ani czasu, ani ochoty. Mój mąż też lubi szybkowar, bo dzięki niemu szybciej ma obiad na stole. 😛 Mam taki model w kuchni () i jest porządny, instrukcja na początku wydawała mi się napisana po chińsku, ale rozgryzłam ją. 😉
Co do dań – gulasz węgierski, karkówka w czerwonym sosie, fasolka po bretońsku, pieczeń rzymska (da radę w 20 min ją zrobić), jakieś warzywa duszone (polecam bakłażany z farszem), kurczak z borowikiem – no jest tego mnóstwo.
PS kurczak może głupie pytanie, ale…co to jest garnek rzymski?
Takie coś :D:
Pic polega na tym, że garnek w całości przed pieczeniem moczy się w wodzie (jakieś 20 minut), potem wkłada składniki, daje do piekarnika na 2-3 godziny i zapomina ;).
Żarcie wychodzi boskie: żadne mięso się nie wysuszy, nie przypali, można na pieczeń położyć np. ziemniaki w skórce i masz mięso i ziemniaki pieczone, bo jakimś cudem nie przechodzą tłuszczem…
Ja najczęściej robię w tym jakieś mięcho i warzywa/grzyby. Nie solę, bo jakoś uwypukla mi smaki z warzyw i ziół.
Podobno można nawet chleb w tym piec, ale nie miałam odwagi ;).
No proszę, nie spotkałam się jeszcze z takim garnkiem w żadnym sklepie, a trochę po nich chodzę/trochę je przeglądam 😉 Gdzie kupiłaś? 🙂
allegro 😀
Szukałam, bo wcześniej podejrzałam podobne cudo w Maroku – tam trochę inna technika, bo tam takie gary nie do piekarnika, tylko na grillu stawiają, ale efekt (smakowy) podobny.
A dasz przepis?
A dam. 🙂
Gulasz węgierski :
– mięso wołowe ew. wieprzowe
– cebula
– papryka czerwona
– pomidory
– papryka mielona
– czosnek
– opcjonalnie pieczarki
– kostka rosołowa
– kiełbasa swojska
– korniszony
– przecier pomidorowy
Mięso i cebule kroje na kawałki, podsmażam na patelni. Paprykę czerwoną kroję w paski, pieczarki i korniszony na drobno, kiełbasę w plasterki – wrzucam do szybkowara, zalewam wodą i wrzucam kostkę (nie podaje ile co czego, bo zawsze robię na oko), dorzucam cebulę i mięso. Wrzucam pokrojone na drobno pomidory (mogą być z puszki), do tego przecier pomidorowy, którym zagęszczam gulasz. Czasem podlewam winem czerwonym. Dorzucam dużo przypraw – czosnek, oregano, bazylię i mój tajemny składnik zasmażkę z papryki mielonej.
Karkówka w czerwonym sosie:
-czosnek
– ketchup
– ocet
– słodka papryka w proszku
– chilli
– cukier
– woda
– pół kostki rosołowej
– przecier pomidorowy
– musztarda
– karkówka
Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składki ze sobą, potem zalewamy sosem karkówkę i gotujemy na średnim ogniu. 🙂
Dziękuję 🙂
Moja mama rosol robi w szybkowarze ale ja nie jadam 🙂 zaraz na poczatku uzytkowania otworzyla za szybko i zupka byla na suficie…..znajomy sliwy destylowal w szybkowarze i przed swiatami mial malowanie kuchni -masakra 😉
Znasz odpowiedź na pytanie: szybkowar -wasze ulubione dania