Zwracam się z prośbą do mam bardziej biegłych w pieczeniu mięs o rady dotyczące pieczenia. Jakie zaprawy do jakiego mięsa, w jakiej temperaturze piec, co robić żeby mięso było kruche… Powiem szczrze że pieczenie robię od niedawna, wcześniej wydawało mi się to strasznie trudne, Teraz stwierdzam że jest to jedna z łatwiejszych form przyrządznaia posiłku – nie trzeba ciąć, roztłukiwać tylko wsadza się w zaprawę na noc a potem piecze – mięsko praktycznie “samo” się robi. Od jakiegoś czasu dość często piekę i choć nie jest źle to myślę ze mogłoby być lepiej. Wypraktykowałam już, że mieso jest bardziej soczyste jeśli je zawijam w folię aluminiową podczas pieczenia. Piekę w 200 stopniach ale nie wiem czy to odpowiednia temperatura? No i nie mam za bardzo pomysłu na zaprawy, najcześciej używam do tego octu winnego, musztardy i piperzu ziołowego, ale ten zestaw już nam się trochę przejadł.
Zdradźcie proszę swoje sposoby na udaną pieczeń i podsuńcie jakieś pomysły na nowe kombinacje smakowe!
Monika&Michaś
__
3 odpowiedzi na pytanie: Tajniki pieczenia mięsa?
Re: Tajniki pieczenia mięsa?
pieczenia jeszcze nie probowalam,ale z tego co wiem zamarynowane mieso jest bardziej kruche,mozna podlac lub spryskiwac woda podczas pieczenia, tak robi moja mama
Re: Tajniki pieczenia mięsa?
O tym podlewaniu wodą słyszałam, ale wydaje mi się że jest to trochę bardziej niepraktyczne niż zawinięcie folią, bo często trzeba pieczen z piekarnika wystawiań. Ale może bardziej skutecznie?
NIKT NIE PIECZE??
Kurczę, myślałam że więcej osób tutaj piecze i udzieli jakichś rad…
No nie bądźcie takie, zdradźcie swoje tajemnice udanej pieczeni
Znasz odpowiedź na pytanie: Tajniki pieczenia mięsa?