Tanie danie obiadowe

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 47)
  • Autor
    Wpisy
  • #109703

    kevlar-girl

    Nadeszły ciężkie czasy, a wrzesień szczególnie ciężki dla wielu z nas.
    W związku z tym szukam pomysłów na tanie potrawy nadające się na obiad.
    Ja z tanich dań, robię np : pierogi ruskie ( ale nie damy rady jeść ich co dziennie) różne zupy ( króluje pomidorowa, bo inne w ocenie moich chłopaków są trujące).
    Niestety większość tanich – dań jest czasochłonna, a ja czasu nie mam:Fiu fiu:
    Proszę o pomysły i sprawdzone przepisy.

    Poniżej moje ruskie:
    Ciasto:
    1 kg mąki
    wrząca woda -na oko
    pół łyżeczki soli
    Farsz:
    1/2 kg ziemniaków
    1/2 kg twarogu
    1 cebula
    sól, pieprz

    Ciasto wyrabiamy ze składników, najpierw drewnianą łyżką, a później jak już można rękę włożyć to ręką – ciasto jest bardzo elestyczne i nawet po odmrożeniu takie pierogi mają idealne mięciutkie ciasto.

    Farsz robimy z ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków, gdy przestygną dodajemy rozdrobniony twaróg, zeszkloną cebulkę i przyprawy.

    Później to już tradycyjnie: wałkujemy, wykrawamy ciasto, nakładamy farsz i zaklejamy.

    Wersja tania więc bez wkłady typu szyneczka czy skwarki:Fiu fiu:

    #4831110

    Anonim

    Placki ziemniaczane zapiekane z pomidorami

    1kg ziemniaków
    3 łyżki mąki
    2 jajka
    średnia cebula
    pęczek pietruszki
    1 łyżeczka soli
    tłuszcz do smażenia
    bibuła do odsączania tłuszczu

    2 pomidory
    50 g startego żółtego sera

    1.Cebulę kroimy na kosteczkę i podsmażamy w patelni. (tak by tylko cebula zmiękła)
    2.Ziemniaki trzemy jak kto woli, mechanicznie lub ręcznie (na tarce proponuję duże oczka).
    3.Starte ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką ,cebulą, posiekaną pietruszką oraz solą. Wszystko mieszamy.
    4.Placki smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Po upieczeniu odkładamy na bibułkę.
    5.Z pomidora wykrawamy to twarde i kroimy go w plasterki
    6.Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem i na nią układamy upieczone placki. Na każdego z nich kładziemy plasterek pomidora i posypujemy odrobiną sera.
    7.Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni i pieczemy przez 3 minuty.



    #4831111

    Anonim

    Zapiekanka ziemniaczana

    1 kg ziemniaków,
    25 dkg wędzonego boczku lub kiełbasy,
    jajko,
    15 dkg startego sera zółtego,
    2 ząbki czosnku,
    2/3 szkl. śmietany lub jogurtu,
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek

    1. Ziemniaki ugotować w łupinkach na pół miękko, poczekać aż ostygną, obrać i pokroić w plasterki.
    2. Jajko roztrzepać ze śmietaną i z 2 ząbkami czosnku oraz przyprawami.
    3. Włożyć połowę ziemniaków do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem.
    4. Oprószyć pieprzem, przykryć pokrojonym boczkiem i posypać 1/3 sera.
    5. Wyłożyć resztę ziemniaków, na to znów boczek i 1/3 sera. Polać z wierzchu sosem i posypać pozostałym serem.
    6. Zapiekać w temp. 180 stopni przez 20 min.

    W przepisie tym można wykorzystać zamiast boczku czy kiełbasy, plasterki szynki mielonej czy parówki.
    Przepis można urozmaicić dodając groszek konserwowy i podduszoną cebulkę.

    #4831112

    Anonim

    Kopytkowe roladki – czyli poniedziałkowa utylizacja resztek niedzielnego obiadu 😉

    ziemniaki ugotowane (zimne)
    mąka
    jajko
    pieprz
    mięso porosołowe (zmielone i doprawione)
    słonina lub boczek

    1. Ugotowane i zimne ziemniaki przepuścic przez praskę.
    2. Dodac mąkę ( mniej więcej tyle mąki ile ziemniaków) i 1 jajko.
    3. Doprawic solidnie pieprzem i zagnieśc ciasto.
    4. Ciasto rozwałkowac w formę prostokąta.
    5. Wyłożyc i rozmarowac farsz (znczy to mięsko z rosoły zmielone i doprawione)
    6. Zwijac niczym roladę. Dobrze skleic brzeg rolady.
    7. Teraz kroimy plastry o grubości ok. 2 cm.
    8. Pokrojoną w kostkę słoninę/boczek podsmażamy. Jak pojawi się tłuszcz, od razu wkładamy roladki.
    9. Nie może byc za duży ogień, bo roladki przypalą się ale będą niedosmażone.
    10. Po zarumienieniu jedne jstrony, przekładamy na drugą stronę i również smażymy na rumiano.

    #4831113

    anka332

    spagetti

    pol opakowania miesa mielonego
    makaron spagetti
    cebula
    przecier pomidorowy
    bazylia
    tymianek
    inne przyprawy zalezy kto co lubi

    Podsmazam cebule ja uwielbiam duzo po jakims czasie dorzucam pokrojone na male kawaleczki meiso mielone podsmazam dodaje przyprawy przecier pomidorowy i wlewam szklanke albo i wiecej wody podsmazam i gotuje makaron nam starcza to na 2-3 obiadow dla dwoch osob (moj maz je duzo :))

    i jeszcze moje risotto
    do woka wlewasz wode 2 kostki rosolowe scierasz marchewke gotujesz az bedzie miekka gotujesz 4 opakowania ryzu, kroisz jedna piers z kurczaka duza albo dwie male w kostki i podsmazasz dokladasz do woka wsypujesz puszke kukurydzy przyprawiadz dodajesz wode i przecier pomidorowy i danie na dwa trzy dni gotowe

    #4831114

    ciapa

    Moje pomysły to

    Krokiety:
    Kapustę włoska plus kwaszona – ja daję pół na pół, wrzucam do gara i gotuję
    Kapustę kwaszona dzień wcześniej moczę, potem płuczę i już nie odlewam wody w trwkcie gotowania
    Jak się ugotuje, odcedzam, drobno kroję i dodaję co mam pod ręką – pieczrki podsmazone na maśle lub ugotowane i nastepnie zmielone mięcho i jeszcze to dusze na patelni
    Przypawy – to wolna amerykanka co kto lubi
    Kapuchę zawijam w naleśnika, panieruję w jaju i byułce i na patelnię

    Nalesniki zawsze tak samo – maka z pełnego przemiału, jaja, woda mineralna i troche oliwy – miksuje i na teflonową patelnię

    Do tanich dań zaliczam równiez naleśniki z dżemem – dzem mam zrobiony więc nie trzeba kupować 🙂

    Spaghetti - moje dzieci lubią z sosem pomidorowym posypane serem, zwsze kupuje makaron pełnozisrnisty z lubelli, pomidorki teraz świeże, więc za całość mi wychodzi koło 10 – 12 zł

    Lubmy też verde:
    oliwa z oliwek,
    czosnek 3-4 zabki ,
    szynka wędzona 4 duze plastry ,
    szpinak rozdrobniony, mrozony, 1/2 paczki
    smietana łyżka stołowa,
    sol,
    pieprz,
    gałka muszkatałowa 1/4 ,
    parmezan.

    Na oliwe z oliwek podsmażyć grubo pokrojony czosnek (ale nie moze sie zrumienić, tylko lekko zeszklić). Do tego pokrojona w paseczki szynke, lekko podsmażyć ciągle mieszając.
    Dodajemy rozmrożony szpinak, sol i pieprz.
    Po kilku minutach, jak lekko odparuje ścieramy na ostrej tarce 1/4 galki muszkatołowej i dodajemy,
    Wrzucamy łyżkę śmietany lub trochę mleka.
    Podsypujemy startym parmezanem.
    Dzielimy na dwie porcje i dodajemy makaron.
    Mieszamy, wykładamy na talerz.
    Podlewamy niewielka ilością oliwy, posypujemy parmezanem.

    Gołabki
    Kupuje kawał mięcha, gotuję w całości, na wywarze gotuje ryż, miecho mielę, mieszam z ryżem i zawijam w kapuchę włoską, polewam sosem pomidorowym i zapiekam – koszt mięsa – około 20 zł za wielki gar żarcia 🙂

    Moje dzieci lubia też to na obiad, z innego forum 🙂
    Omlet po kapitansku

    30 dag ziemniaków
    10 dag boczku
    8 jaj
    4 lyzeczki smietany
    1/2 papryki
    por tak1/3
    trochę sera żółtego
    sól, pieprz
    4 łyzeczki oleju

    W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Po odcedzeniu kroimy w male czastki. Por dokladnie pluczemy i kroimy w talarki.Papryke myjemy, czyscimy i kroimy w kostke. Na patelni stapiamy boczek pokrojony w kostke. Na wytopionym z boczku tluszczu podsmazamy ziemniaki, pory i papryke. Jesli tluszczu jest za duzo mozemy go troche z patelni odlac do jakies pojemniczka.
    Do miseczki wybijamy jajka, dodajemy smietane, solimy do smaku, kto lubi dodaje pieprz i dokladnie mieszamy. Mase, ktora powstanie wylewamy na patelnie na ziemniaki, pory i papryke. Smazymy na malym ogniu. Kiedy masa jest jeszcze wilgotna ale lekko scieta podajemy posypujac uprzednio startym serem i natka pietruszki.

    I oczywiście ziemniaki – frytki, z piekarnika

    I śmieciowa pizza:
    Robię z przepisu z thermomixa gdyż mam to urządzenie, zajmuje mi to 10 min roboty
    Składniki:
    1/4 opakowania świezych drożdży
    0,5 łyżeczki cukru
    4 łyżki ciepłej wody
    400 g mąki pszennej
    3 łyżki oliwy lub oleju
    0,75 szkl. wody
    łyżeczka soli

    Drożdże zmieszać w miseczce z cukrem i ciepłą wodą. Po 15 min. do naczynia miksującego dać mąkę, a potem rozczyn drożdżowy, oliwę i wodę. Wyrabiać na pozycji interwał ok. 1,5 min. Wyjąć z TM. Zrobić kulę i chwilę wyrabiać rękami. Zostawić na 30 min.
    Ja mam kamień do pieczenia pizzy ale jak ktoś ma blachę to wysmarować oliwą. Położyć ciasto (cienka warstwa), wysmarować czosnkiem (jak ktoś lubi) i ketchupem, nałożyć składniki wg uznania.
    Piec w temp. 220 stopni około 20-30 min.

    Na to daję zmiksowanego z oliwa z oliwek i czosnkiem pomidora, trochę sera mozarella i co tam aktualnie jeszcze mam w lodówce

    No ale oblatuję krokiety, gołąbki, naleśniki i jeszcze fasolka po bretońsku – bo gotuję na 2/3 dni, oprócz pizzy i omleta – bo te schodzą na pniu 🙂

    Jest też makaron z serem białym – u mnie w domu sie jadło ale moi się tego nie czepią…
    Wątróbka – też ma słabe wzięcie
    Kurczak, zapiekany w piekarniku ale cały idzie na raz…
    Gulasz z szynki, drobno pokrojony, z warzywami jakie sterczą w lodówce, na rzadko zrobiony – wystarcza z kaszą na 2/3 dni 🙂



    #4831115

    vieshack

    wszelkie nalesniki i omlety ze wszystkim

    makaron z tuńczykiem – sos robi się w 5 minut
    papryka
    groszek zielony
    tuńczyk
    serek topiony
    cebula
    czosnek

    podsmażamy czosnek z cebulą, na to dorzucamy pokrojoną paprykę, groszek i tuńczyka, gotujemy
    na sam koniec zagęszczamy sos serkiem topionym

    na makaron sypiemy trochę startego żółtego sera, na to sos i danie gotowe
    my uwielbiamy

    spaghetti carbonara też drogo nie wychodzi

    boczek kroimy na drobno, podsmażamy z cebulą
    w międzyczasie mieszamy odrobinę śmietany/ mleka z jajkiem, solą i pieprzem
    po ugotowaniu makaronu na słabym ogniu mieszamy makaron z boczkiem i cebulą oraz mieszanką jajeczną aż do lekkiego ścięcia
    i już

    zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem:

    gotujemy ziemniaki i robimy puree
    gotujemy szpinak z dodatkiem czosnku/ soli i pieprzu
    do naczynia żaroodpornego na dół ida ziemniaki, na górę szpinak, na wierzch można położyć np paprykę pokrojoną
    na wszystko dużo żółtego sera i do piekarnika

    zapiekanka ziemniaczana ze wszystkim co znajdziemy w lodówce 😉
    na dół ida ziemniaki pokrojone w plasterki, potem cebula,pomidory, papryka, znalezione w lodówce resztki wedlin itp.
    pomiędzy warstwy zółty ser i na wierzch również
    i do piekarnika

    parówki w cieście francuskim
    kupujemy mrożone ciasto francuskie, tniemy na trójkąty, kazdy trójkąt smarujemy ketchupem i dodajemy plasterek sera żółtego oraz pół parówki, zawijamy
    i do piekarnika

    zupa cebulowo- serowa z grzankami:
    ebulę kroimy w półtalarki i szklimy na patelni. We wrzącej wodzie rozpuszczamy kostki, wrzucamy zeszkloną cebulę, gotujemy około 10 minut, następnie wrzucamy serki topione i gotujemy tak długo, aż się rozpuszczą.
    do zupy dodajemy grzanki

    placki z piersią z kuraka
    fileta pokroić na malutkie kawałeczki, dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, posiekaną drobno paprykę i pieczarki i smazyć jak placki ziemniaczane

    placki ziemniaczane 😀

    pieczone ziemniaki – z grila bądż z piekarnika

    ziemniaki gotujemy w skórkach, na pół miękko – zęby się nie rozpadały. Studzimy. W tym czasie można spokojnie zrobić farsz tzn. biały ser mieszamy z przyprawami – kojeny śmietnik – i czym chcemy (byle drobno pokrojonym). Z ziemniaka odkrajamy 1/3 , 1/4 z wiekszej części łyżeczką wydrążamy srodek i pakujemy tam farsz z odrobina masla, zamykamy mniejsza częścia – taki ziemnaik z niespodzianka. Na grila zawijamy folia do piekarnika nie trzeba ok 40 – 50 min pieczemy

    #4831116

    kasia

    frytki i jajka sadzone :Hyhy:

    fasolka po bretońsku

    #4831117

    banita

    placki z kalafiora:
    – kalafior
    – koperek
    – 3 jajka
    – 5 łyżek mąki
    – sól, pieprz

    Kalafior ugotować, podziabać widelcem. Jajka z mąką wymieszać na jednolitą masę, dodać posiekany koperek, kalafior i wymieszać. Smażyć tak jak placki ziemniaczane

    #4831118

    monikachorzow

    szybkie risotto:)

    1cebula posiekana w kosteczkę na patelnie,na to mrożonka typu bukiet warzyw,brocoli lub podobne wg uznania.w garnku gotuje na półmiękko ryż.jak warzywa są prawie miękkie to dorzucam na patelnie ryż,przyprawiam i chwile mieszam na gazie żeby się dobrze połaczyło.można zrobić wersję wzbogaconą np parówkami,szynką,kiełbasą..

    żurek:)

    kubek żurku,kość wędzona,ziemniaczki.

    wiadomo -wywar,na to żurek,można zrobić z ziemniakami wkrojonymi w kostkę gotowanymi w wywarze lub z gotowanymi osobno i pogniecionymi z koperkiem.



    #4831119

    mamia

    Zamieszczone przez MONIKACHORZÓW
    szybkie risotto:)

    1cebula posiekana w kosteczkę na patelnie,na to mrożonka typu bukiet warzyw,brocoli lub podobne wg uznania.w garnku gotuje na półmiękko ryż.jak warzywa są prawie miękkie to dorzucam na patelnie ryż,przyprawiam i chwile mieszam na gazie żeby się dobrze połaczyło.można zrobić wersję wzbogaconą np parówkami,szynką,kiełbasą..

    żurek:)

    kubek żurku,kość wędzona,ziemniaczki.

    wiadomo -wywar,na to żurek,można zrobić z ziemniakami wkrojonymi w kostkę gotowanymi w wywarze lub z gotowanymi osobno i pogniecionymi z koperkiem.

    w moich stronach robi się na podobę „buraki”
    pyyyycha!!!!!!!!!!!!!!!

    gotujemy na wodzie, do miękkości rozdrobnione /np. starte na grubych oczkach/ buraki, kiedy są miękkie zaprawiamy ten „burakowy z burakami” wywar śmietaną, solą, pieprzem, octem/cytryną, mąką… gotujemy ziemniaki.
    Podajemy w głębokim talerzu ziemniaki zalane „burakami”

    Wiem, brzmi ubogo, ale smakuje pyyysznie.
    Wcześniej jadłam barszczyk, ale zawsze na „tłustym” i na „warzywkach”, a to wyżej to talka chuda wersja – lecz naprawdę dobra.

    🙂

    #4831120

    tosia

    FASOLKA PO BRETOŃSKU

    z 2 puszek fasoli, kawałka kiełbasy, cebuli i 2 łyżek przecieru masz szybki i pyszny obiad

    RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

    2 szkl mąki, 1 szkl mleka, 5dkg drożdży, 2 jaja, 1 łyżka oliwy/oleju, szczypta soli. Jak wyrośnie to smażymy, po dodaniu jabłek w plastrach 🙂

    [U]
    MAKARON Z TWAROGIEM (na słodko)[/U]

    gotujesz makaron, w miseczce rozrabiasz kostkę twarogu z cukrem i żółtkiem oraz cynamonem. Jak makaron się ugotuje przykładasz odcedzony do garnka, dodajesz pastę twarogową i mieszasz chwilę na gazie, żeby żółtko w twarogu się ścięło.



    #4831121

    aneczka1411

    Zamieszczone przez Tosia…
    FASOLKA PO BRETOŃSKU

    z 2 puszek fasoli, kawałka kiełbasy, cebuli i 2 łyżek przecieru masz szybki i pyszny obiad

    RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

    2 szkl mąki, 1 szkl mleka, 5dkg drożdży, 2 jaja, 1 łyżka oliwy/oleju, szczypta soli. Jak wyrośnie to smażymy, po dodaniu jabłek w plastrach 🙂

    [U]
    MAKARON Z TWAROGIEM (na słodko)[/U]

    gotujesz makaron, w miseczce rozrabiasz kostkę twarogu z cukrem i żółtkiem oraz cynamonem. Jak makaron się ugotuje przykładasz odcedzony do garnka, dodajesz pastę twarogową i mieszasz chwilę na gazie, żeby żółtko w twarogu się ścięło.

    fasolke robimy odentyczna z tym, ze dodajemy jeszcze cebule i majeranek:)
    zrobila furorem nie tylko u nas w bloku ale takze na osiedlu

    #4831122

    tosia

    Zamieszczone przez aneczka1411
    fasolke robimy odentyczna z tym, ze dodajemy jeszcze cebule i majeranek:)
    zrobila furorem nie tylko u nas w bloku ale takze na osiedlu

    że cebula to napisałam, o majeranku zapomniałam, a przecież wiadomo, że daję 😀 Dzięki za poprawę!!

    #4831123

    kevlar-girl

    Zamieszczone przez Tosia…
    FASOLKA PO BRETOŃSKU

    z 2 puszek fasoli, kawałka kiełbasy, cebuli i 2 łyżek przecieru masz szybki i pyszny obiad

    RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

    2 szkl mąki, 1 szkl mleka, 5dkg drożdży, 2 jaja, 1 łyżka oliwy/oleju, szczypta soli. Jak wyrośnie to smażymy, po dodaniu jabłek w plastrach 🙂

    [U]
    MAKARON Z TWAROGIEM (na słodko)[/U]

    gotujesz makaron, w miseczce rozrabiasz kostkę twarogu z cukrem i żółtkiem oraz cynamonem. Jak makaron się ugotuje przykładasz odcedzony do garnka, dodajesz pastę twarogową i mieszasz chwilę na gazie, żeby żółtko w twarogu się ścięło.

    jutro zrobię te Twoje racuchy

    a jajak robię fasolkę, to robię z surowej fasoli, moczę ją 24h i później gotuję wychodzi trochę taniej niż puszka :Fiu fiu:

    dzisiaj mam jeszcze grochówkę
    dobrze że sama w pracy jestem:Wstyd:

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 47)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close