Tanie danie obiadowe

Nadeszły ciężkie czasy, a wrzesień szczególnie ciężki dla wielu z nas.
W związku z tym szukam pomysłów na tanie potrawy nadające się na obiad.
Ja z tanich dań, robię np : pierogi ruskie ( ale nie damy rady jeść ich co dziennie) różne zupy ( króluje pomidorowa, bo inne w ocenie moich chłopaków są trujące).
Niestety większość tanich – dań jest czasochłonna, a ja czasu nie mam
Proszę o pomysły i sprawdzone przepisy.

Poniżej moje ruskie:
Ciasto:
1 kg mąki
wrząca woda -na oko
pół łyżeczki soli
Farsz:
1/2 kg ziemniaków
1/2 kg twarogu
1 cebula
sól, pieprz

Ciasto wyrabiamy ze składników, najpierw drewnianą łyżką, a później jak już można rękę włożyć to ręką – ciasto jest bardzo elestyczne i nawet po odmrożeniu takie pierogi mają idealne mięciutkie ciasto.

Farsz robimy z ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków, gdy przestygną dodajemy rozdrobniony twaróg, zeszkloną cebulkę i przyprawy.

Później to już tradycyjnie: wałkujemy, wykrawamy ciasto, nakładamy farsz i zaklejamy.

Wersja tania więc bez wkłady typu szyneczka czy skwarki

46 odpowiedzi na pytanie: Tanie danie obiadowe

  1. Placki ziemniaczane zapiekane z pomidorami

    1kg ziemniaków
    3 łyżki mąki
    2 jajka
    średnia cebula
    pęczek pietruszki
    1 łyżeczka soli
    tłuszcz do smażenia
    bibuła do odsączania tłuszczu

    2 pomidory
    50 g startego żółtego sera

    1. Cebulę kroimy na kosteczkę i podsmażamy w patelni. (tak by tylko cebula zmiękła)
    2.Ziemniaki trzemy jak kto woli, mechanicznie lub ręcznie (na tarce proponuję duże oczka).
    3. Starte ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką,cebulą, posiekaną pietruszką oraz solą. Wszystko mieszamy.
    4. Placki smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Po upieczeniu odkładamy na bibułkę.
    5.Z pomidora wykrawamy to twarde i kroimy go w plasterki
    6. Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem i na nią układamy upieczone placki. Na każdego z nich kładziemy plasterek pomidora i posypujemy odrobiną sera.
    7.Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni i pieczemy przez 3 minuty.

    • Zapiekanka ziemniaczana

      1 kg ziemniaków,
      25 dkg wędzonego boczku lub kiełbasy,
      jajko,
      15 dkg startego sera zółtego,
      2 ząbki czosnku,
      2/3 szkl. śmietany lub jogurtu,
      sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek

      1. Ziemniaki ugotować w łupinkach na pół miękko, poczekać aż ostygną, obrać i pokroić w plasterki.
      2. Jajko roztrzepać ze śmietaną i z 2 ząbkami czosnku oraz przyprawami.
      3. Włożyć połowę ziemniaków do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem.
      4. Oprószyć pieprzem, przykryć pokrojonym boczkiem i posypać 1/3 sera.
      5. Wyłożyć resztę ziemniaków, na to znów boczek i 1/3 sera. Polać z wierzchu sosem i posypać pozostałym serem.
      6. Zapiekać w temp. 180 stopni przez 20 min.

      W przepisie tym można wykorzystać zamiast boczku czy kiełbasy, plasterki szynki mielonej czy parówki.
      Przepis można urozmaicić dodając groszek konserwowy i podduszoną cebulkę.

      • Kopytkowe roladki – czyli poniedziałkowa utylizacja resztek niedzielnego obiadu 😉

        ziemniaki ugotowane (zimne)
        mąka
        jajko
        pieprz
        mięso porosołowe (zmielone i doprawione)
        słonina lub boczek

        1. Ugotowane i zimne ziemniaki przepuścic przez praskę.
        2. Dodac mąkę ( mniej więcej tyle mąki ile ziemniaków) i 1 jajko.
        3. Doprawic solidnie pieprzem i zagnieśc ciasto.
        4. Ciasto rozwałkowac w formę prostokąta.
        5. Wyłożyc i rozmarowac farsz (znczy to mięsko z rosoły zmielone i doprawione)
        6. Zwijac niczym roladę. Dobrze skleic brzeg rolady.
        7. Teraz kroimy plastry o grubości ok. 2 cm.
        8. Pokrojoną w kostkę słoninę/boczek podsmażamy. Jak pojawi się tłuszcz, od razu wkładamy roladki.
        9. Nie może byc za duży ogień, bo roladki przypalą się ale będą niedosmażone.
        10. Po zarumienieniu jedne jstrony, przekładamy na drugą stronę i również smażymy na rumiano.

        • spagetti

          pol opakowania miesa mielonego
          makaron spagetti
          cebula
          przecier pomidorowy
          bazylia
          tymianek
          inne przyprawy zalezy kto co lubi

          Podsmazam cebule ja uwielbiam duzo po jakims czasie dorzucam pokrojone na male kawaleczki meiso mielone podsmazam dodaje przyprawy przecier pomidorowy i wlewam szklanke albo i wiecej wody podsmazam i gotuje makaron nam starcza to na 2-3 obiadow dla dwoch osob (moj maz je duzo :))

          i jeszcze moje risotto
          do woka wlewasz wode 2 kostki rosolowe scierasz marchewke gotujesz az bedzie miekka gotujesz 4 opakowania ryzu, kroisz jedna piers z kurczaka duza albo dwie male w kostki i podsmazasz dokladasz do woka wsypujesz puszke kukurydzy przyprawiadz dodajesz wode i przecier pomidorowy i danie na dwa trzy dni gotowe

          • Moje pomysły to

            Krokiety:
            Kapustę włoska plus kwaszona – ja daję pół na pół, wrzucam do gara i gotuję
            Kapustę kwaszona dzień wcześniej moczę, potem płuczę i już nie odlewam wody w trwkcie gotowania
            Jak się ugotuje, odcedzam, drobno kroję i dodaję co mam pod ręką – pieczrki podsmazone na maśle lub ugotowane i nastepnie zmielone mięcho i jeszcze to dusze na patelni
            Przypawy – to wolna amerykanka co kto lubi
            Kapuchę zawijam w naleśnika, panieruję w jaju i byułce i na patelnię

            Nalesniki zawsze tak samo – maka z pełnego przemiału, jaja, woda mineralna i troche oliwy – miksuje i na teflonową patelnię

            Do tanich dań zaliczam równiez naleśniki z dżemem – dzem mam zrobiony więc nie trzeba kupować 🙂

            Spaghetti - moje dzieci lubią z sosem pomidorowym posypane serem, zwsze kupuje makaron pełnozisrnisty z lubelli, pomidorki teraz świeże, więc za całość mi wychodzi koło 10 – 12 zł

            Lubmy też verde:
            oliwa z oliwek,
            czosnek 3-4 zabki,
            szynka wędzona 4 duze plastry,
            szpinak rozdrobniony, mrozony, 1/2 paczki
            smietana łyżka stołowa,
            sol,
            pieprz,
            gałka muszkatałowa 1/4,
            parmezan.

            Na oliwe z oliwek podsmażyć grubo pokrojony czosnek (ale nie moze sie zrumienić, tylko lekko zeszklić). Do tego pokrojona w paseczki szynke, lekko podsmażyć ciągle mieszając.
            Dodajemy rozmrożony szpinak, sol i pieprz.
            Po kilku minutach, jak lekko odparuje ścieramy na ostrej tarce 1/4 galki muszkatołowej i dodajemy,
            Wrzucamy łyżkę śmietany lub trochę mleka.
            Podsypujemy startym parmezanem.
            Dzielimy na dwie porcje i dodajemy makaron.
            Mieszamy, wykładamy na talerz.
            Podlewamy niewielka ilością oliwy, posypujemy parmezanem.

            Gołabki
            Kupuje kawał mięcha, gotuję w całości, na wywarze gotuje ryż, miecho mielę, mieszam z ryżem i zawijam w kapuchę włoską, polewam sosem pomidorowym i zapiekam – koszt mięsa – około 20 zł za wielki gar żarcia 🙂

            Moje dzieci lubia też to na obiad, z innego forum 🙂
            Omlet po kapitansku

            30 dag ziemniaków
            10 dag boczku
            8 jaj
            4 lyzeczki smietany
            1/2 papryki
            por tak1/3
            trochę sera żółtego
            sól, pieprz
            4 łyzeczki oleju

            W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Po odcedzeniu kroimy w male czastki. Por dokladnie pluczemy i kroimy w talarki. Papryke myjemy, czyscimy i kroimy w kostke. Na patelni stapiamy boczek pokrojony w kostke. Na wytopionym z boczku tluszczu podsmazamy ziemniaki, pory i papryke. Jesli tluszczu jest za duzo mozemy go troche z patelni odlac do jakies pojemniczka.
            Do miseczki wybijamy jajka, dodajemy smietane, solimy do smaku, kto lubi dodaje pieprz i dokladnie mieszamy. Mase, ktora powstanie wylewamy na patelnie na ziemniaki, pory i papryke. Smazymy na malym ogniu. Kiedy masa jest jeszcze wilgotna ale lekko scieta podajemy posypujac uprzednio startym serem i natka pietruszki.

            I oczywiście ziemniaki – frytki, z piekarnika

            I śmieciowa pizza:
            Robię z przepisu z thermomixa gdyż mam to urządzenie, zajmuje mi to 10 min roboty
            Składniki:
            1/4 opakowania świezych drożdży
            0,5 łyżeczki cukru
            4 łyżki ciepłej wody
            400 g mąki pszennej
            3 łyżki oliwy lub oleju
            0,75 szkl. wody
            łyżeczka soli

            Drożdże zmieszać w miseczce z cukrem i ciepłą wodą. Po 15 min. do naczynia miksującego dać mąkę, a potem rozczyn drożdżowy, oliwę i wodę. Wyrabiać na pozycji interwał ok. 1,5 min. Wyjąć z TM. Zrobić kulę i chwilę wyrabiać rękami. Zostawić na 30 min.
            Ja mam kamień do pieczenia pizzy ale jak ktoś ma blachę to wysmarować oliwą. Położyć ciasto (cienka warstwa), wysmarować czosnkiem (jak ktoś lubi) i ketchupem, nałożyć składniki wg uznania.
            Piec w temp. 220 stopni około 20-30 min.

            Na to daję zmiksowanego z oliwa z oliwek i czosnkiem pomidora, trochę sera mozarella i co tam aktualnie jeszcze mam w lodówce

            No ale oblatuję krokiety, gołąbki, naleśniki i jeszcze fasolka po bretońsku – bo gotuję na 2/3 dni, oprócz pizzy i omleta – bo te schodzą na pniu 🙂

            Jest też makaron z serem białym – u mnie w domu sie jadło ale moi się tego nie czepią…
            Wątróbka – też ma słabe wzięcie
            Kurczak, zapiekany w piekarniku ale cały idzie na raz…
            Gulasz z szynki, drobno pokrojony, z warzywami jakie sterczą w lodówce, na rzadko zrobiony – wystarcza z kaszą na 2/3 dni 🙂

            • wszelkie nalesniki i omlety ze wszystkim

              makaron z tuńczykiem – sos robi się w 5 minut
              papryka
              groszek zielony
              tuńczyk
              serek topiony
              cebula
              czosnek

              podsmażamy czosnek z cebulą, na to dorzucamy pokrojoną paprykę, groszek i tuńczyka, gotujemy
              na sam koniec zagęszczamy sos serkiem topionym

              na makaron sypiemy trochę startego żółtego sera, na to sos i danie gotowe
              my uwielbiamy

              spaghetti carbonara też drogo nie wychodzi

              boczek kroimy na drobno, podsmażamy z cebulą
              w międzyczasie mieszamy odrobinę śmietany/ mleka z jajkiem, solą i pieprzem
              po ugotowaniu makaronu na słabym ogniu mieszamy makaron z boczkiem i cebulą oraz mieszanką jajeczną aż do lekkiego ścięcia
              i już

              zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem:

              gotujemy ziemniaki i robimy puree
              gotujemy szpinak z dodatkiem czosnku/ soli i pieprzu
              do naczynia żaroodpornego na dół ida ziemniaki, na górę szpinak, na wierzch można położyć np paprykę pokrojoną
              na wszystko dużo żółtego sera i do piekarnika

              zapiekanka ziemniaczana ze wszystkim co znajdziemy w lodówce 😉
              na dół ida ziemniaki pokrojone w plasterki, potem cebula,pomidory, papryka, znalezione w lodówce resztki wedlin itp.
              pomiędzy warstwy zółty ser i na wierzch również
              i do piekarnika

              parówki w cieście francuskim
              kupujemy mrożone ciasto francuskie, tniemy na trójkąty, kazdy trójkąt smarujemy ketchupem i dodajemy plasterek sera żółtego oraz pół parówki, zawijamy
              i do piekarnika

              zupa cebulowo- serowa z grzankami:
              ebulę kroimy w półtalarki i szklimy na patelni. We wrzącej wodzie rozpuszczamy kostki, wrzucamy zeszkloną cebulę, gotujemy około 10 minut, następnie wrzucamy serki topione i gotujemy tak długo, aż się rozpuszczą.
              do zupy dodajemy grzanki

              placki z piersią z kuraka
              fileta pokroić na malutkie kawałeczki, dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, posiekaną drobno paprykę i pieczarki i smazyć jak placki ziemniaczane

              placki ziemniaczane 😀

              pieczone ziemniaki – z grila bądż z piekarnika

              ziemniaki gotujemy w skórkach, na pół miękko – zęby się nie rozpadały. Studzimy. W tym czasie można spokojnie zrobić farsz tzn. biały ser mieszamy z przyprawami – kojeny śmietnik – i czym chcemy (byle drobno pokrojonym). Z ziemniaka odkrajamy 1/3, 1/4 z wiekszej części łyżeczką wydrążamy srodek i pakujemy tam farsz z odrobina masla, zamykamy mniejsza częścia – taki ziemnaik z niespodzianka. Na grila zawijamy folia do piekarnika nie trzeba ok 40 – 50 min pieczemy

              • frytki i jajka sadzone

                fasolka po bretońsku

                • placki z kalafiora:
                  – kalafior
                  – koperek
                  – 3 jajka
                  – 5 łyżek mąki
                  – sól, pieprz

                  Kalafior ugotować, podziabać widelcem. Jajka z mąką wymieszać na jednolitą masę, dodać posiekany koperek, kalafior i wymieszać. Smażyć tak jak placki ziemniaczane

                  • szybkie risotto:)

                    1cebula posiekana w kosteczkę na patelnie,na to mrożonka typu bukiet warzyw,brocoli lub podobne wg uznania.w garnku gotuje na półmiękko ryż.jak warzywa są prawie miękkie to dorzucam na patelnie ryż,przyprawiam i chwile mieszam na gazie żeby się dobrze połaczyło.można zrobić wersję wzbogaconą np parówkami,szynką,kiełbasą..

                    żurek:)

                    kubek żurku,kość wędzona, ziemniaczki.

                    wiadomo -wywar,na to żurek,można zrobić z ziemniakami wkrojonymi w kostkę gotowanymi w wywarze lub z gotowanymi osobno i pogniecionymi z koperkiem.

                    • Zamieszczone przez MONIKACHORZÓW
                      szybkie risotto:)

                      1cebula posiekana w kosteczkę na patelnie,na to mrożonka typu bukiet warzyw,brocoli lub podobne wg uznania.w garnku gotuje na półmiękko ryż.jak warzywa są prawie miękkie to dorzucam na patelnie ryż,przyprawiam i chwile mieszam na gazie żeby się dobrze połaczyło.można zrobić wersję wzbogaconą np parówkami,szynką,kiełbasą..

                      żurek:)

                      kubek żurku,kość wędzona, ziemniaczki.

                      wiadomo -wywar,na to żurek,można zrobić z ziemniakami wkrojonymi w kostkę gotowanymi w wywarze lub z gotowanymi osobno i pogniecionymi z koperkiem.

                      w moich stronach robi się na podobę “buraki”
                      pyyyycha!!!!!!!!!!!!!!!

                      gotujemy na wodzie, do miękkości rozdrobnione /np. starte na grubych oczkach/ buraki, kiedy są miękkie zaprawiamy ten “burakowy z burakami” wywar śmietaną, solą, pieprzem, octem/cytryną, mąką… gotujemy ziemniaki.
                      Podajemy w głębokim talerzu ziemniaki zalane “burakami”

                      Wiem, brzmi ubogo, ale smakuje pyyysznie.
                      Wcześniej jadłam barszczyk, ale zawsze na “tłustym” i na “warzywkach”, a to wyżej to talka chuda wersja – lecz naprawdę dobra.

                      🙂

                      • FASOLKA PO BRETOŃSKU

                        z 2 puszek fasoli, kawałka kiełbasy, cebuli i 2 łyżek przecieru masz szybki i pyszny obiad

                        RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

                        2 szkl mąki, 1 szkl mleka, 5dkg drożdży, 2 jaja, 1 łyżka oliwy/oleju, szczypta soli. Jak wyrośnie to smażymy, po dodaniu jabłek w plastrach 🙂


                        MAKARON Z TWAROGIEM (na słodko)

                        gotujesz makaron, w miseczce rozrabiasz kostkę twarogu z cukrem i żółtkiem oraz cynamonem. Jak makaron się ugotuje przykładasz odcedzony do garnka, dodajesz pastę twarogową i mieszasz chwilę na gazie, żeby żółtko w twarogu się ścięło.

                        • Zamieszczone przez Tosia…
                          FASOLKA PO BRETOŃSKU

                          z 2 puszek fasoli, kawałka kiełbasy, cebuli i 2 łyżek przecieru masz szybki i pyszny obiad

                          RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

                          2 szkl mąki, 1 szkl mleka, 5dkg drożdży, 2 jaja, 1 łyżka oliwy/oleju, szczypta soli. Jak wyrośnie to smażymy, po dodaniu jabłek w plastrach 🙂


                          MAKARON Z TWAROGIEM (na słodko)

                          gotujesz makaron, w miseczce rozrabiasz kostkę twarogu z cukrem i żółtkiem oraz cynamonem. Jak makaron się ugotuje przykładasz odcedzony do garnka, dodajesz pastę twarogową i mieszasz chwilę na gazie, żeby żółtko w twarogu się ścięło.

                          fasolke robimy odentyczna z tym, ze dodajemy jeszcze cebule i majeranek:)
                          zrobila furorem nie tylko u nas w bloku ale takze na osiedlu

                          • Zamieszczone przez aneczka1411
                            fasolke robimy odentyczna z tym, ze dodajemy jeszcze cebule i majeranek:)
                            zrobila furorem nie tylko u nas w bloku ale takze na osiedlu

                            że cebula to napisałam, o majeranku zapomniałam, a przecież wiadomo, że daję 😀 Dzięki za poprawę!!

                            • Zamieszczone przez Tosia…
                              FASOLKA PO BRETOŃSKU

                              z 2 puszek fasoli, kawałka kiełbasy, cebuli i 2 łyżek przecieru masz szybki i pyszny obiad

                              RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

                              2 szkl mąki, 1 szkl mleka, 5dkg drożdży, 2 jaja, 1 łyżka oliwy/oleju, szczypta soli. Jak wyrośnie to smażymy, po dodaniu jabłek w plastrach 🙂


                              MAKARON Z TWAROGIEM (na słodko)

                              gotujesz makaron, w miseczce rozrabiasz kostkę twarogu z cukrem i żółtkiem oraz cynamonem. Jak makaron się ugotuje przykładasz odcedzony do garnka, dodajesz pastę twarogową i mieszasz chwilę na gazie, żeby żółtko w twarogu się ścięło.

                              jutro zrobię te Twoje racuchy

                              a jajak robię fasolkę, to robię z surowej fasoli, moczę ją 24h i później gotuję wychodzi trochę taniej niż puszka

                              dzisiaj mam jeszcze grochówkę
                              dobrze że sama w pracy jestem

                              • Jajko w bułce tartej 🙂

                                alternatywa dla sadzonego:

                                na natłuszczoną malutką patelnię sypiemy tartą bułkę, na to jajko (tak, jak sadzone), sól na to plasterek żółtego sera, znowu bułka tarta

                                na wolnym ogniu trzymając czekamy az sie zetnie jajko, przewracamy i nasze jajko moze udawac schabowego 😉

                                • Zamieszczone przez mamia

                                  to taka chuda wersja – lecz naprawdę dobra.

                                  🙂

                                  wersja dietetyczna:)
                                  brzmi smacznie:)
                                  jeszcze mi sie przypomniało tak na szybko robie parówki w cieście francuskim.
                                  ciasto gotowe z lidla lub biedronki kroje na ok 15 kwadratów mniej więcej na długość parówki. Na każdy kwadrat kładę parówkę,na nią plasterek sera żółtego,lekko przyprawiam i zawijam. Na 20 min do piekarnika…. z jakąkolwiek surówką/sałatką /ketchupem/sosem tatarskim….mniam….
                                  ps.robię tylko z jednego gatunku parówek które jadamy bo żadne inne nam nie podchodzą

                                  • Jako oszczędność czasu polecam też mrożenie. Ja na przykład gotuję spory garnek fasolki po bretońsku i mroże jeszcze z tego ze 2-3 porcję. Przed wyjściem do pracy wyjmuję a po przyjściu mam rozmrożone lub prawie rozmrożone. Podobnie gotuje buraczki, cały garnek, ścieram maszyną i mroże z 5 porcji. Doprawiam po rozmrożeniu. Podobnie robię z bigosem, czasami rosołem, jak gotuje kapuste na kapuśniak to tez cały garnek i mroże ze 3 porcję na zupę w słoiku. To też w dużej mierze oszczędność na gazie i czasie.

                                    Jak są tanie pieczarki to kupuje więcej, smaże z cebulką i zamrażam poporcjowane. Później np. jednego dnia mam rosól, drugiego mięso z rosołu mielę na maszynce dokłądam do tych rozmrożonych pieczrek i mam nadzienie do naleśników. Teraz była promocja wTesco na dżemu Łowicz, 2 w cenie jednego, tez dobry do naleśników. Generalnie polecam naleśniki z czymś tam, nawet ze zwykłym serkiem homo wanilinowym z Łowicza są dobre.

                                    Spagetti z sosem Knorra z torebki Carbonarra lub 4 sery. Jadamy to bez mięsa. Mam własną cukinie, ale nawet nie własna nie jest droga. Krótko smaże plasterki cukinii na paletni. Taka malutka cukinia pokrojona na plasteki, zalewam sosem z torebki i na makaron.

                                    Mrożonki warzywne, można znaleźć tańsze, nie koniecznie z serii “na patelnie”. Smaże je na patelni, później odlewać tłuszcz, wrzucam ugotowany ryż i mieszam. Wersja “wypasiona” z piersią kurczaka.

                                    Ogólnie mówiąc kupujac całego kurczaka też można tanio na tym wyjść. Pierwszego dnia zupa, drugiego farsz do naleśników ze zmielonego mięsa z zupy (skrzydła, korpus), dodaje smażone pieczarki z cebulą i przyprawiam pieprzem, bo mięso kurze jest dosyć mdłe. Dużo tego mięsa nie ma, ale zawsze cos innego.
                                    Z kurzych piersi można zrobić wiele, szybsze danie to zwykłe kotlety, czy też smażone piersi z ryżem czy makaronem i sos ze słoika. Udka można upiec, tylko może dokupić do nich kilka pałek, aby upiec na dwa dni.

                                    Kopytka z sosem borowikowym Knorra.

                                    • Zapomniałąm o kultowym daniu z dzieciństwa. Mortadela smażona w panierce. Co prawda to “mięso”, ale mortadela droga nie jest, nie wiem nawet ile kosztuje. Grubsze plastry można usmażyć poprostu na patelni w panierce lub bez.

                                      • Zamieszczone przez Rybcia
                                        Jako oszczędność czasu polecam też mrożenie..

                                        własnie…mrożenie…
                                        w sezonie taniej papryki robię leczo w dużych ilościach i mrożę…mam chyba z 6 pojemników na chwile obecną 🙂
                                        póki jest tania papryka to liczę że jeszcze kilka dorobię.
                                        za jakiś czas jak nam się zachce to tylko wyjmę,rozmrożę i gotowe:)
                                        tak samo traktuje bigos i fasolkę po bretońsku…zawsze tego typu dania robię w dużym garnku albo i w dwóch i przy jednej robocie mam kilka porcji…

                                        • Makaron smażony z jajkiem-właśnie wczoraj jedliśmy na obiad-pycha:)

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Tanie danie obiadowe

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general