Tarator

Postów wyświetlanych: 14 - od 1 do 14 (wszystkich: 14)
  • Autor
    Wpisy
  • #99974

    nunak

    napiszę Wam przepis na chłodnik który robię od lat a wcześniej robiła go moja mama……. (zainspirowana wczasami w bułgari)

    zsiadłe mleko
    koperek – dużo
    ogórki świeże utarte na tarce na dużych oczkach
    orzechy włoskie pokrojone na drobno
    czosnek rozgnieciony
    oliwa z oliwek………….

    jest jedynym chłodnikiem jaki robię……. i ukochanym przez całą rodzinę

    #2574839

    kantalupa

    zamist zsiadlego mleka jogurt
    wlasnie zjadlam przed chwila
    najlepszy na calej kuli ziemskiej z naszej szkolnej stolowki, mrrrrrrr…

    tez polecam jak moge!



    #2574840

    nunak

    Zamieszczone przez kantalupa
    zamist zsiadlego mleka jogurt
    wlasnie zjadlam przed chwila
    najlepszy na calej kuli ziemskiej z naszej szkolnej stolowki, mrrrrrrr…

    tez polecam jak moge!

    ja wolę zsiadłe mleko jest bardziej lejące….. no i w ogole ja za jogurtami jako takimi nie przepadam……

    ale jest najlpeszy na swiecie to fakt:)

    #2574841

    bep

    Zamieszczone przez Nunak
    napiszę Wam przepis na chłodnik który robię od lat a wcześniej robiła go moja mama……. (zainspirowana wczasami w bułgari)

    zsiadłe mleko
    koperek – dużo
    ogórki świeże utarte na tarce na dużych oczkach
    orzechy włoskie pokrojone na drobno
    czosnek rozgnieciony
    oliwa z oliwek………….

    jest jedynym chłodnikiem jaki robię……. i ukochanym przez całą rodzinę

    Ło matko! Mam język do ziemii… Pewnie zrobiłabym czym prędzej, ale Stary nie lubi ogórków (ma odruch wymiotny), a Młode nie mogą mleka/mleka zsiadłego/kefiru, jogurtu :Foch:
    No to pozostaje mi czekać aż mnie ktoś zaprosi na takie delicje – MNIAM!

    #2574842

    viccy

    Zamieszczone przez Nunak
    napiszę Wam przepis na chłodnik który robię od lat a wcześniej robiła go moja mama……. (zainspirowana wczasami w bułgari)

    zsiadłe mleko
    koperek – dużo
    ogórki świeże utarte na tarce na dużych oczkach
    orzechy włoskie pokrojone na drobno
    czosnek rozgnieciony
    oliwa z oliwek………….

    jest jedynym chłodnikiem jaki robię……. i ukochanym przez całą rodzinę

    brzmi ciekawie, a ponieważ nigdy nie robiłam chłodnika to nie kumam co dalej. Awięc to się gotuje/zagotowuje czy tylko miesza, ale chyba nie bo jest oliwa :Hmmm…:

    #2574843

    krzemianka

    a z maslanki mozna?



    #2574844

    nunak

    Zamieszczone przez viccy
    brzmi ciekawie, a ponieważ nigdy nie robiłam chłodnika to nie kumam co dalej. Awięc to się gotuje/zagotowuje czy tylko miesza, ale chyba nie bo jest oliwa :Hmmm…:

    nic się niegotuje……..:Nie nie:
    mieszasz wszystkie skłądniki i wstawiasz do lodówki w celu przegryzienia tak na godzinę……

    Zamieszczone przez krzemianka
    a z maslanki mozna?

    jasne że może być……..:)

    #2574845

    jane

    Zamieszczone przez kantalupa
    zamist zsiadlego mleka jogurt
    wlasnie zjadlam przed chwila
    najlepszy na calej kuli ziemskiej z naszej szkolnej stolowki, mrrrrrrr…

    tez polecam jak moge!

    A moja Malgoska go nie cierpi, hehe… Ale ja potwierdzam, ze dobry i tez polecam 🙂

    #2574846

    nunak

    Zamieszczone przez Jane
    A moja Malgoska go nie cierpi, hehe… Ale ja potwierdzam, ze dobry i tez polecam 🙂

    moja 7 latka też nie lubi za to młody zasmakował…… ale obawiam się tych orzechów więc raczej tak w ramach próbowania mu daję:)

    #2574847

    jane

    Zamieszczone przez Nunak
    ja wolę zsiadłe mleko jest bardziej lejące….. no i w ogole ja za jogurtami jako takimi nie przepadam……

    ale jest najlpeszy na swiecie to fakt:)

    Wlasnie skonsultowalam z moja pomoca domowa (bulgarka) i ona mowi, ze do tego sie jeszcze wode dodaje, zeby bylo bardziej wodniste



    #2574848

    jane

    Zamieszczone przez Nunak
    moja 7 latka też nie lubi za to młody zasmakował…… ale obawiam się tych orzechów więc raczej tak w ramach próbowania mu daję:)

    Taaa… co dziecko to inny smak. Malgosia generalnie warzywa je, ale ma chyba wrodzony wstret do koperku i dodatkowo niemleczna jest bardzo. Natomiast Marti ponoc w przedszkolu tarator wsuwa az milo 🙂
    W domu jeszcze nie probowalam, zwykle goscinnie jadam, ale mam gosci z Polski wiec poszaleje i ukrece. Potem napisze jak mi wyszlo 🙂

    #2574849

    kantalupa

    Zamieszczone przez Jane
    Taaa… co dziecko to inny smak. Malgosia generalnie warzywa je, ale ma chyba wrodzony wstret do koperku i dodatkowo niemleczna jest bardzo. Natomiast Marti ponoc w przedszkolu tarator wsuwa az milo 🙂
    W domu jeszcze nie probowalam, zwykle goscinnie jadam, ale mam gosci z Polski wiec poszaleje i ukrece. Potem napisze jak mi wyszlo 🙂

    a jak ci sie nie bedzie chcialo, mam juz obcykane najlepsze taratory w kraju
    biala butelka z zielona naklejka o nazwie bio
    jest drogi dosc, bo kosztuje cos kolo 3.5 lv, ale czasami sobie kupuje w pracy jak sie nie zalapie na lanczyk;)



    #2574850

    nunak

    Zamieszczone przez Jane
    Wlasnie skonsultowalam z moja pomoca domowa (bulgarka) i ona mowi, ze do tego sie jeszcze wode dodaje, zeby bylo bardziej wodniste

    no , ja wolę jak jest bardziej wodnisty dlatego maślankę daję …. ale wody nie dodawałam….. :Hmmm…: ale wtedy to trzeba więcej czosnku i koperku żeby aromatu neistarcił – tak sobie myślę…….
    w sumei woda z ogórków też jest ok…..

    #2574851

    superbasiek

    Zamieszczone przez Jane
    Taaa… co dziecko to inny smak. Malgosia generalnie warzywa je, ale ma chyba wrodzony wstret do koperku…

    to ja mogę sobie z twoją Małgosią rękę podać, nigdy nie jadłam koperku i nie zjem, bo nie mogę tego zapachu znieść…. dlatego ten chłodnik nie dla mnie… a macie jakiś bez kopru???

Postów wyświetlanych: 14 - od 1 do 14 (wszystkich: 14)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close