tarta cytrynowa – boskosci nietuzinkowe!

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 24)
  • Autor
    Wpisy
  • #104138

    kantalupa

    zabieralam sie za jej zrobienie od dawna, ale jakos mi nie wychodzilo

    zupelnie inne „ciasto”

    najpierw robimy spod:

    90g masla
    1 lyzka oleju
    3 lyzki wody
    1 lyzka cukru
    1/8 lyzeczki soli

    wszystkie skladniki trzeba wrzucic do naczynia zaroodpornego i wstawic do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na jakies 10-15 minut – maslo ma zaczac bablowac i lekko sie zrumienic na brzegach

    (polecam przykryc, bo zazwyczaj zdrowo pryszcze na boki)

    wyjac naczynie z pieca i wmieszac w nie 150 g maki (najlepsza jest zwykla biala typu 500) dosc energicznie, az sie wszystko polaczy w jedna kule i odczekac az masa bedzie na tyle schlodzona, ze bedzie ja mozna ugniatac rekami

    blache do tarty o srednicy 21cm wylozyc masa (ugniatac dlonia i zrobic zakladki na brzegach) – mozna uzyc tortownicy

    masa bedzie raczej cienka, na 2-3 mm

    trzeba zostawic sobie kawaleczek masy, mniej wiecej wielkosci wisni, zeby potem uzupelnic pekniecia w spodzie

    i blache do pieca na 10-15 minut (az sie lekko zarumienia) – wyjac, ostudzic, uzupelnic reszta ciasta pekniecia

    tymczasem wycisnoc sok z dwoch trzech cytryn (ma byc ok. 125 ml)
    otrzec skorke z jednej cytryny

    (lubie kombinowac ze smakiem i np. mieszam cytryny z lemonkami albo pomaranczami)

    sok, skorke, ok. 100 g cukru (troche wiecej niz pol szklanki) i 80g masla wrzucamy na patelnie z grubym dnem albo do rondla i czekamy az sie wszystko ladnie roztopi i polaczy

    tymczasem ucieramy dwa duze jaja i dwa zoltka mikserem na gladka puszysta mase (na wolnych obrotach wystarczy)

    mase cytrynowa nalezy stopniowo dodawac do jaja i mieszac tak, zeby jaja sie od namiaru temperatury nie sciely

    wszystko przelewamy przez geste sito prosto do przygotowanego wczesniej spodu i wstawiamy do pieca na 10 minut (tylko zeby sie masa sciela)
    odstawiamy, zeby ostyglo, potem wstawiamy do lodowki na godzinke

    swietny deser na lato – z podanych ilosci wychodzi tarta cieniutka na poltora centymetra, jesli chcemy wiecej, trzeba po prostu podwoic skladniki

    edytuje, zeby dopisac, ze pozniej wstawie zdjecia

    #3527255

    ewike

    język mi uciekł w pewne miejsce

    PS. siakieś fajne, nowe chłopaki 😉



    #3527256

    maduxia

    dlaczego mi to umknęło :Foch:
    normalnie robie, jutro
    ale spód- cuda na kiju :Szok:

    #3527257

    mira

    Już pisałam Kantalupie w innym wątku, że robiłam i polecam, bo jest świetna 🙂

    #3527258

    kantalupa

    Zamieszczone przez maduxia
    dlaczego mi to umknęło :Foch:
    normalnie robie, jutro
    ale spód- cuda na kiju :Szok:

    tez mnie rozwalil pomysl z topieniem wszystkiego w kuchence
    ale posluchalam instrukcji i naprawde wyszla niezla
    polecam tez, tak se mysle, ze ty maduxia moizesz takie cos lubic, zrobic zalewe z lemonek zamiast cytryn – matko! prawie plakalam ze szczescia jedzac to cudo!

    Zamieszczone przez mira
    Już pisałam Kantalupie w innym wątku, że robiłam i polecam, bo jest świetna 🙂

    nooooo
    ale tez dla specyficznych gustow troszke;)

    #3527259

    ahimsa

    Kanatlupa!!!!!!:Nie nie::Wow!::Wow!::Wow!:



    #3527260

    maduxia

    czad!
    oczywiście, jak juz w piekarniku bulgotało to się zorientowałam, ze nie mam ani łyżki zwykłej mąki. Dałam więc 2/3 kukurydzianej i 1/3 orkiszowej razowej drobnomielonej, bardzo dobre wyszło.

    To miało byc na imprezę, więc jak już wszystko ostygło, poukładałm na wierzchu maliny i jagody, potem zakryłam 1 cm, bitej śmietany, mało słodkiej a na wierzch duuużo posiekanej melisy.

    No nie będe ukrywac, że to jest pyszne, pasuje mi ten kontrast między mocno cytrynowym kremem, a jagodmi i bita śmietaną. Krem tez nie był do końca cytrynowy, bo mi jedna cytryna spleśniała nieopatrznie i musiałam uzupełnić świeżym jabłkowym…

    następna w planach jest limonkowa z warstewką chrupiącej gorzkiej czekolady :Wow!:

    kanta- dzięki
    ja kiedyś miałam jakiś przepis na tartę cytrynowa, zrobiłam, to nawet kury ś.p. dziadka nie chciały tego jeść… no ale miałam wtedy jakieś 14 lat, moze za mało doświadczenia…

    #3527261

    ahimsa

    Zamieszczone przez maduxia
    czad!
    oczywiście, jak juz w piekarniku bulgotało to się zorientowałam, ze nie mam ani łyżki zwykłej mąki. Dałam więc 2/3 kukurydzianej i 1/3 orkiszowej razowej drobnomielonej, bardzo dobre wyszło.

    To miało byc na imprezę, więc jak już wszystko ostygło, poukładałm na wierzchu maliny i jagody, potem zakryłam 1 cm, bitej śmietany, mało słodkiej a na wierzch duuużo posiekanej melisy.

    No nie będe ukrywac, że to jest pyszne, pasuje mi ten kontrast między mocno cytrynowym kremem, a jagodmi i bita śmietaną. Krem tez nie był do końca cytrynowy, bo mi jedna cytryna spleśniała nieopatrznie i musiałam uzupełnić świeżym jabłkowym…

    następna w planach jest limonkowa z warstewką chrupiącej gorzkiej czekolady :Wow!:

    kanta- dzięki
    ja kiedyś miałam jakiś przepis na tartę cytrynowa, zrobiłam, to nawet kury ś.p. dziadka nie chciały tego jeść… no ale miałam wtedy jakieś 14 lat, moze za mało doświadczenia…

    Jak byś mogła opisac te z czekoladą to by było fajnie;)

    #3527262

    maduxia

    Zamieszczone przez ahimsa
    Jak byś mogła opisac te z czekoladą to by było fajnie;)

    Ala, ja to widzę oczyma wyobraźni: taka cieniutka, chrupiąca warstewka gorzkiej czekolady, która pęka, jak wbijasz nóż :Hyhy:
    jak taka na lodach

    albo wogóle odejść od cytryny: zamiast dać zmiksowane i przecedzone przez sito porzeczki… albo sok żurawinowy, taki, co w zdrowej żywności można kupić-on jest kwaśny jak cholera, nadał by się
    o, albo swieżo wyciśnięty z grapefruita :Hmmm…:

    #3527263

    kantalupa

    Zamieszczone przez maduxia
    Ala, ja to widzę oczyma wyobraźni: taka cieniutka, chrupiąca warstewka gorzkiej czekolady, która pęka, jak wbijasz nóż :Hyhy:
    jak taka na lodach

    albo wogóle odejść od cytryny: zamiast dać zmiksowane i przecedzone przez sito porzeczki… albo sok żurawinowy, taki, co w zdrowej żywności można kupić-on jest kwaśny jak cholera, nadał by się
    o, albo swieżo wyciśnięty z grapefruita :Hmmm…:

    kurka, nie moge znalezc – a mam gdzies – przepis na polewe z gozkiej czekolady, taki przepis jak sie robi rozne ozdoby w knajpkach – esy foloresy wylewane na pergamin i do lodowki
    jak nic by sie nadalo

    osobiscie wole kwasno-owocowe smaki, ale taki dodatek minimalny gorzkiej czekolady brzmi niezle

    poszukam tego przepisu i wrzuce, ale nie wiem, kiedy, bo wlasnie wyjezdzam



    #3527264

    maduxia

    Zamieszczone przez kantalupa
    kurka, nie moge znalezc – a mam gdzies – przepis na polewe z gozkiej czekolady, taki przepis jak sie robi rozne ozdoby w knajpkach – esy foloresy wylewane na pergamin i do lodowki
    jak nic by sie nadalo

    osobiscie wole kwasno-owocowe smaki, ale taki dodatek minimalny gorzkiej czekolady brzmi niezle

    poszukam tego przepisu i wrzuce, ale nie wiem, kiedy, bo wlasnie wyjezdzam

    Kanta, ja czekolady z owocami nie lubię, tzn. lubię, ale tylko cytrusy albo wiśnie, czarna porzeczka od biedy przejdzie
    czekolada plus mięta = odruch wymiotny

    #3527265

    ahimsa

    No mam w planach tą tartę…kanta a TY te ciasta jesz czy tylko pieczesz?:) bo ja to wiesz….zjadam, niestety:Hyhy:



    #3527266

    kantalupa

    Zamieszczone przez ahimsa
    No mam w planach tą tartę…kanta a TY te ciasta jesz czy tylko pieczesz?:) bo ja to wiesz….zjadam, niestety:Hyhy:

    zrobie dla ciebie w sierpniu i razem z toba zjem:)

    #3527267

    ahimsa

    Zamieszczone przez kantalupa
    zrobie dla ciebie w sierpniu i razem z toba zjem:)

    Bosssko!!!:Cwaniak:

    #3527268

    jane

    To ja mam pytanie.

    Zrobilam dzis. I nie wiem, ale czy ten dol to docelowo ma chrupki byc? Bo moj sie rozmieknal i w ogole ten wklad przecierany przez sitko strasznie rozwodniony byl – czy to nie ma byc gestawe?
    Ogolnie sie zsiadlo i przyjemnie orzezwia, ale kwasne to takie, ze znow bede sama to jadla, bo innych amatorow nie ma…

    Chyba zmodyfikuje sobie przepis na slodko-kwasny z przewaga slodkiego 😉

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 24)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close