S P Ó D
Opcja I
1 opakowanie ciastek Digestive (mogą być czekoladowe)
12 dkg roztopionego masła
2 łyżki cukru (można pominąć, jak się nie lubi słodkiego)
Ciastka bardzo dokładnie rozkruszyć (np. tłuczkiem), wymieszać dokładnie z masłem, masą wyłożyć spód i boki formy dokładnie dociskając, tak żeby spód się nie kruszył. Wstawić do lodówki.
Opcja II (ciasto kruche)
35 dkg mąki (ja daję pół na pół mąki pszennej i krupczatki)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 margaryna do pieczenia np. Kasia
0,25 szkl cukru pudru
3 żółtka
Schłodzoną margarynę posiekać z mąką i proszkiem d.p. Kiedy tłuszcz “wchłonie” całą mąkę, dodać cukier i żółtka, zagnieść szybko ciasto i do lodówki na pół godziny. Połową masy wyłożyć formę, piec 15 min. w temp. ok. 180st.
Z tej porcji wychodzi mi ciasto na dwa razy – forma 28 cm. Jedną zamrażam albo trzymam w lodówce przez 2-3 dni do następnego upieczenia.
N A D Z I E N I E
1 paczka mrożonych wiśni
3-4 łyżki cukru
15 dkg czekolady o zawartości kakao 60-65%
200ml śmietany 30%
4 dkg masła
Wiśnie podsmażyć z cukrem, aż wyparuje z nich większość płynu i powstanie coś w rodzaju konfitur (ok. 20 min to zajmuje).
Czekoladę podzielić na kawałki. 100 ml śmietany zagotować, zalać czekoladę, odczekać minutę i wymieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawić do wystygnięcia. Chłodną czekoladę ubić z masłem, dodać ubitą na sztywno resztę śmietany.
Na ciasto w formie wyłożyć wiśnie, potem czekoladę, wierzch posypać kakao.
Ja jeszcze ozdabiam polewą czekoladową wyciskaną po prostu strzykawką.
50 ml mleka
5 dkg czekolady (60 – 65% kakao)
2 dkg masła
1 łyżka cukru
Mleko zagotować, dodać pozostałe składniki, wymieszać na gładką masę, ostudzić.
Jeśli zostaje mi część czekolady, przechowuję w lodówce i wykorzystuję ponownie po lekkim podgrzaniu (bo w lodówce zastyga na kamień).
A poniżej, jak to wygląda.[ATTACH]3773[/ATTACH]
19 odpowiedzi na pytanie: tarta czekoladowo-wiśniowa – rozpływa się w ustach!
O matko, jak to pysznie brzmi…..
Zrobię, zrobię jutro, jak tylko wiśnie znajdę w moim osiedlowym samie 🙂
zrobie zrobie zrobie tralllala
No to jest nas dwie – jutro na chrzciny popelnie:)
Babeczki, nie mam formy na tartę…może być zwykła tortownica?
Chyba nie, bo brzegów nie będzie….
Może. Zawsze coś się da wymyślić, tylko że nadzienia wystarczy mniej więcej do wysokości 1/3 tortownicy, może 1/2, więc ja bym zrobiła tak, że spód też bym dała do 1/2 wysokości, a przed podaniem w ogóle bym zdjęła obręcz.
Uwielbiam tarty juź nawet myslałam coby tu wątek o tartach założyć
My jadamy głownie na słono, ale słodkie tez sie tarfiają
ale ta chyba pobije wszystko 🙂
mniaaaaaaaaaaam
a ja na diecie
Skołowałam formę, robię
Chłodzi się w lodówce
Nie próbuję na razie, wybywam z Antonim do kina na “Mikołajka” 🙂
Zdam relację z ciasta i z filmu wieczorem 😉
Melduję, że tarta jest pyszna
Kiara, Dotka, jak tam? 😉
A’propos wiśni, muszę się wreszcie odważyć na Czarny Las Schwarcwaldzki
Co do “Mikołajka” – to nie polecamy, niestety, tzn, ja się bawiłam, mój 6latek nie, chyba za mały jeszcze – 3 klasa – to najlepsi odbiorcy.
Choć książkę Antek uwielbia ale może działa tu sama magia czytania….
mam ślinotok
popełnie, na 1000% – młode bedzie zachwycone
obawiam sie, ze ja również
Oglądałam “Mikołajka” z mężem. Michała 6-latka zostawiliśmy w domu. To byłą dobra decyzja. 🙂
No 😀
Wygląda przepysznie…
A który spód lepszy?
Mam jeszcze pyt odnośnie nadzienia,czy masło ma być roztopione czy stałej konsystencji i czy po zrobieniu ciasta wkłada się je jeszcze na chwile do lodówki?Wiem,że to głupie pyt,ale umiem upiec tylko kruchy jabłecznik
Co do spodu – nie wiem, robiłam tylko jeden.
Masło normalne, nie stopione.
Trzymałam cały czas potem w lodówce.
Kruche zdecydowanie smaczniejsze jak dla mnie!
Masło stałe, jak pisała beamama.
Po zrobieniu w lodówce cały czas – to masło, ubita śmietana, rozpuszczona czekolada –> tylko dzięki lodówce się nie rozpływa.
🙂
mam wisnie w spirytusie z wizniowki
moze takie odrzuce
Dziewczyny ile to jest 35dkg mąki i 4 dkg masła?
mniej wiecej 1/3 torebki (mąki) i ciut mniej niz 1/4 kostki (masła) 😉
Z malinami zamiast wiśni tez jest boskie resztka krzyczy do mnie z lodówki i chyba sie poddam
Niestety nie zachwyciła mnie 🙁
Wolę tarty z samymi owocami
Masa dla mnie za tłusta i taka typowo masowa
Druga tarte polałam po prostu po wiśniach roztopiona czekolada i lepsza wyszła
Ale przepis na ciasto bardzo dobry 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: tarta czekoladowo-wiśniowa – rozpływa się w ustach!