Ciasto: 200 g mąki zagnieść ze 100g masła, 1 łyżeczką cukru i 3-4 łyżkami mleka. Jak wolicie bardziej słodki spód to dodajcie więcej cukru. Teoretycznie kruche ciasto powinno poleżec w lodówce, ale nie zawracajcie sobie tym głowy… ja nie wkladałam, a wyszło super.
Ciastem wylepiacie dno i boki płaskiej formy do pieczenia i do pieca na 10 minut, 230-250 stopni.
Gruszki obrać i pokroić na dowolne kawałki, oczywiście bez gniazd nasiennych. Wywalic na podpieczone ciasto i zalac kremem: 2 żółtka, 2 łyżki cukru, 250 ml gęstej śmietany ( ja dałam gęstą cremefine do zup i sosów…) Wszystko ma pięknie pachnieć, więc jakiś cynamon, kardamon, cukier waniliowy… co lubicie.
Piec 20-25 minut w tej samej temperaturze. Uwaga, bo szybko karmelizuje!
Na gorąco z lodami- pycha, ale te gruszki parzą jak diabli. Na zimno- wolę…
Pozdrawiam.
Antoś 24.11.03
4 odpowiedzi na pytanie: Tarta z gruszkami
a te żółtka ze śmietaną i cukrem jakoś ubić??? czy tylko wymieszać???
o matko, Ewa, jaki stary przepis! Że też Ci się chciało :-))
Nie ubijać, rózgą energicznie wymieszać
m.
szukałam jakiejś tarty i ta mi się nawinęła… 😀
ooo!!!! kogo ja widzę :)chłopaka mojej córki:D
Madziu te przepisy to nie dla mnie ostatnio niestety.Jak na razie szlaban na ciasta,bo matka 5 kg ma na plusie
Znasz odpowiedź na pytanie: Tarta z gruszkami