tarta z jabłkami i kremem custard z brie

Postów wyświetlanych: 2 - od 1 do 2 (wszystkich: 2)
  • Autor
    Wpisy
  • #110604

    maduxia

    okropnie dobre :Wstyd:

    pate brisee

    2 1/4 szklanki mąki
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukru
    115 g bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę
    1/8-1/4 szklanki bardzo zimnej wody

    Wszystko oprócz wody zmiksować w malakserze, dodać najpierw 1/8 szklanki wody, miksować, jeśli nadal za suche i się nie łaczy dodawać wody po łyżeczce.
    Zagnieść szybko, chłodzić kilka godzin w lodówce. Wylepić formę z wysokim rantem (albo małą tortownicę, nawet lepiej), znowu chłodzić. Piec w 200 stopniach około 15 minut, aż się lekko zezłoci.

    2 jabłka (tylko i wyłącznie takie, które po upieczeniu się nie rozpadają)
    1 łyżka oliwy

    Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić w ósemki, podmażyć na bardzo gorącej oliwie aż zrobią się brązowe (łacznie pewnie z 5 minut) Odstawić.

    170g bardzo miękkiego brie
    1 jajko
    2 żółtka
    1/2 szklanki śmietany kremówki lub tortowej (min. 30%)
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżki świezego tymianku
    sól i pieprz

    W malakserze rozdrobnić brie (ze skórką) dodać po kolei jajko i żółtka (po dodaniu każdego chwilę miksować aż się dobrze połaczy) śmietane i mleko, tez stopniowo. Dodać sól, pieprz.

    Na podpieczonym cieście poukładać jabłka, wylać masę z sera pomiedzy kawałki jabłek- nie na nie- piec w 180 stopniach aż masa się zetnie, ok 30-40 minut. Podawać ciepłe albo w temp, pokojowej, dobre tez następnego dnia podgrzewane w mikrofalówce 😀

    #4939732

    maduxia

    dodam tylko, ze to zmodyfikowany przepis z książki M Stewart „Pies and tarts”

    jest cudowna, ta książka, więc- jeśli pozwolicie- w miarę wykorzystywania przepisów, mogę się tu dzielic moimi modyfikacjami 😀

Postów wyświetlanych: 2 - od 1 do 2 (wszystkich: 2)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close