okropnie dobre
pate brisee
2 1/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
115 g bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę
1/8-1/4 szklanki bardzo zimnej wody
Wszystko oprócz wody zmiksować w malakserze, dodać najpierw 1/8 szklanki wody, miksować, jeśli nadal za suche i się nie łaczy dodawać wody po łyżeczce.
Zagnieść szybko, chłodzić kilka godzin w lodówce. Wylepić formę z wysokim rantem (albo małą tortownicę, nawet lepiej), znowu chłodzić. Piec w 200 stopniach około 15 minut, aż się lekko zezłoci.
2 jabłka (tylko i wyłącznie takie, które po upieczeniu się nie rozpadają)
1 łyżka oliwy
Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić w ósemki, podmażyć na bardzo gorącej oliwie aż zrobią się brązowe (łacznie pewnie z 5 minut) Odstawić.
170g bardzo miękkiego brie
1 jajko
2 żółtka
1/2 szklanki śmietany kremówki lub tortowej (min. 30%)
1/2 szklanki mleka
2 łyżki świezego tymianku
sól i pieprz
W malakserze rozdrobnić brie (ze skórką) dodać po kolei jajko i żółtka (po dodaniu każdego chwilę miksować aż się dobrze połaczy) śmietane i mleko, tez stopniowo. Dodać sól, pieprz.
Na podpieczonym cieście poukładać jabłka, wylać masę z sera pomiedzy kawałki jabłek- nie na nie- piec w 180 stopniach aż masa się zetnie, ok 30-40 minut. Podawać ciepłe albo w temp, pokojowej, dobre tez następnego dnia podgrzewane w mikrofalówce 😀
1 odpowiedzi na pytanie: tarta z jabłkami i kremem custard z brie
dodam tylko, ze to zmodyfikowany przepis z książki M Stewart “Pies and tarts”
jest cudowna, ta książka, więc- jeśli pozwolicie- w miarę wykorzystywania przepisów, mogę się tu dzielic moimi modyfikacjami 😀
Znasz odpowiedź na pytanie: tarta z jabłkami i kremem custard z brie