Tarta

Postów wyświetlanych: 11 - od 1 do 11 (wszystkich: 11)
  • Autor
    Wpisy
  • #92335

    Anonim

    Macie jakieś dobre przepisy na tartę? Ja robie w kółko te same: z porami i szynką, albo z gruszkami na słodko.
    Podzielcie się przepisami 🙂

    #1748358

    Anonim

    w takim razie wklejam mój przepis na tarte porowo-szynkową, może komuś też posmakuje 🙂
    Przepis z Pascala, taki sam zresztą jak ten od mojej belgijskiej koliżanki:

    Składniki:
    # Kruche ciasto na 1 tartę:
    # 250 g mąki
    # szczypta soli
    # 1 żółtko
    # ½ szklanki wody
    # 125 g masła

    # nadzienie porowe:
    # 2,5 kg porów
    # 125 g masła
    # sól i pieprz do smaku
    # 1 gałka muszkatołowa
    # 200 g szynki

    # zalewa:
    # 3/4 szklanki śmietany
    # 4 jajka
    # 100 g żółtego sera

    Robimy 🙂
    Najpierw spód – kruche ciasto
    Kruche ciasto trzeba robić szybko. Wysypać na stolnicę mąkę i sól. Zrobić w niej wgłębienie, wlewamy w nie żółtko, wodę i zagniatamy wszystko razem z pokrojonym na kawałeczki masłem. Ciasto powinno stać się jednolitą masą (moje nie jest i w niczym mu to nie przeszkadza ;)) Formujemy je w kulę, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około pół godziny.
    Kiedy ciasto będzie się chłodzić, przygotowujemy nadzienie.
    Nadzienie porowe:
    Obieramy pory z wierzchniej skórki i zostawiamy tylko ich białe części i takie powiedzmy lekko seledynowe. Kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku. Smażymy pory, aż będą miękkie.
    W tym czasie kroimy szynkę (może też być boczek) na małe kawałeczki. Pory i szynkę łączymy.

    Ostatni etap przygotowań jest najłatwiejszy. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na cienki placek. Smarujemy formę do tarty masłem (ja nie smaruję, ciasto jest i tak tłuste) i wkładamy do niej ciasto. Nakłuwamy ciasto widelcem. Teraz dwie wersje, ja podpiekam samo ciasto parę minut, ale można zapiec już wszystko razem.
    Mieszamy w miseczce śmietanę z jajkami i zalewamy nią tartę. Śmietanę mieszamy delikatnie z nadzieniem. Posypujemy całość tartym żółtym serem.

    Teraz tarta wędruje na 30 – 35 min do piekarnika rozgrzanego do 200 C.
    I już.
    Smacznego 🙂



    #1748359

    kantalupa

    ja musialam najpierw sprawdzic swoj pomysl i zobaczyc, czy dziala, zeby teraz sie nim podzielic

    zrobilam szpinakowo-serowe nadzienie
    na oko zuzylam 300g twarogu (raczej drobno mielonego) i 150g fety
    dobre pol kilo szpinaku (najlepiej mlodego, ale stary tez ok)
    1 duza cebule posiekana dosc drobno
    3 zabki czosnku
    1 jajo
    sporo galki muszkatalowej
    sol pieprz, ewentualnie tymianek, suszony koperek itp (zalezy od upodoban)

    szpinak, jesli stary, trzeba obrac z grubych lodyzek, troche odparowac w garnku, na tyle, zeby liscie zrobily sie miekkie
    (mlody szpinak mozna wrzucac bez zadnych wstepnych zabiegow)

    w tym czasie drobno siekana cebule i czosnek zeszklic na odrobinie oliwy (najlepiej dusic tak dlugo, az bedzie miekka, na malym ogniu, pod pokrywka

    cebule z czosnkiem wymieszac z twarogiem i feta (robie to reka, najladniej sie wowczas wszystko rozprowadza) dodac jajo i szpinak, przyprawic

    nadzienie samo w sobie pochodzi z przepisu na spanikopite, ktora robi sie z platkow filo (nadzienie zapieka sie zawiniete w filo posmarowane roztopionym maslem), ale wlasnie zrobilam tarte z nim i wyszla bardzo smacznie

    ah, trzymalam tarte dluzej w piecu, zeby cala wilgoc dobrze odparowala, po jakichs 30 minutach zapiekania posmarowalam wierzch cienka warstwa gestej kwasnej smietany, zeby sie nie przypalilo
    razem zapiekalam moze z 50 minut

    #1748360

    Anonim

    mmm ze spinaczkiem… uwielbiamy spinaczek 😀
    W weekend zrobię testing, a tym czasem idę czynić tortillę, którą oczywiście robię w kółko na jedną modłę (mausiuuuu, taką jak w makdonaldzieee zrób, dobrzeee?)
    Zdecydowanie muszę urozmaicić moja książkę kucharską na wiosnę 🙂

    #1748361

    kantalupa

    daj przepis, mnie sie tez cos nowego przyda
    tortille bardzo lubie, ale z makdonalda nie znam, nigdym nie jadla

    ah, spod do tarty najpierw troche zapieklam w piekarniku, zeby nie nasiakl, to nadzienie szpinakowe jest dosc wilgotne

    #1748362

    Anonim

    Tortilla z kurczakiem

    Składniki:
    filet z piersi kurczaka
    sałata (ew. kapusta pekińska)
    pomidor
    świeży ogórek
    kukurydza z puszki
    jogurt naturalny (ew śmietana)
    czosnek
    do tego przyprawy: pieprz, może być przyprawa do gyros albo ziółka jakie kto lubi

    Mięso kroję w poprzek na paski. Łyżeczkę oleju mieszam z mieszanką ziół i przypraw. Przekładam mięso, odstawiam na kilka chwil aby mięso przeszło aromatem ziół. Na rozgrzaną patelnię wrzucam mięso, delikatnie obsmażam potem jeszcze przykrywam na chwilę, żeby zmiękło.

    Sos:
    2/3 ogórka ścieram na tarce, dodaję wyciśnięty czosnek Ogórka i czosnek, mieszam z jogurtem.

    Tortillę smaruję z jednej strony łyżką sosu czosnkowego. Układam porwaną sałatę, na tym mięso, pomidora, kukurydzę i ogórka (czasem paprykę). Całość polewam resztą sosu. Placek zawijam i smarując lekko brzegi wodą sklejam.

    A placki albo robię sama wg takiego przepisu:
    2 szkl maki kukurydzianej
    1 szkl mąki pszennej
    1 łyżka masła
    sól
    wodę (ok. szklanki)

    albo kupuję gotowce 🙂

    mało skomplikowane i smaczne

    a robiłam chyba raz takie na ostro, mexykańskie, ale tylko mnie smakowały 😉



    #1748363

    kantalupa

    w takiej lagodnej wersji moze nawet te moje marudy male zjedza
    dzieki za przepis
    a meksykanskie jak?
    bo ja z tych, co za ostre zarcie odda wszystko!

    #1748364

    Anonim

    Zamieszczone przez kantalupa
    w takiej lagodnej wersji moze nawet te moje marudy male zjedza
    dzieki za przepis
    a meksykanskie jak?
    bo ja z tych, co za ostre zarcie odda wszystko!

    A tą z kolei robiłam już prawie całkiem z gotowca 🙂

    Składniki:

    opakowanie tortilli pszennych (8 sztuk)
    pierś kurczaka
    Burritos wraps czosnkowo-ziołowe (marynata do mięsa+dressing)
    2 ogórki
    2 papryki
    łyżka wyłuskanych orzechów arachidowych
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    olej

    Etapy przygotowania

    1. Mięso kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w paski. Włożyć do miski, wymieszać z marynatą i łyżką oleju. Z mieszanki na dressing i kwaśnej śmietany przyrządzić sos.

    2. Ogórki pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w wąskie paseczki, dodać ogórki i orzechy, wymieszać.

    3. Mięso obsmażyć na gorącym oleju. Tortille podgrzać. Na ciepłe placki wyłożyć mięso i warzywa, tortille zwinąć w rożki, polać nadzienie śmietanowym dressingiem.
    System niby podobny, ale ten dresing i marynata robią kapitalny smak mniam mniam

    #1748365

    kantalupa

    zrobilam z porami, wyszlo git!
    a przypomnialo mi sie, ze kiedys robilam z cebula, boczkiem i roznymi rodzajami sera
    tez bylo dobre
    musze sprobowac zrobic jakos w przyszlym tygodniu, dam znac, co wyszlo i czy w ogole

    #1748366

    ewike

    Narobiłyście mi takiego smaka, że zamówiłam formę i będę testować :p



    #1748367

    Anonim

    Tarta z kurczakiem – rewelacja!!

    robiłam w niedzielę tartę z kurczakiem – puezja po prostu 😀
    przepis trochę z pascala, trochę z innego przepisu netowego, trochę z głowy 😉

    TARTA Z KURCZAKIEM
    1.Zagotuj wodę w garnku i rozpuść w nim kostkę bulionową rosół warzywny. Wymieszaj trzepaczką i gotuj przez minutę.
    2. Włóż do garnka kurczaka. Rób to partiami, tak aby kostki nie skleiły się. Pomieszaj, aby mieć pewność, że się nie zlepiły! Teraz wyłącz ogień pod garnkiem. Zostaw kurczaka w bulionie na kuchence. W ten sposób poszetujesz kurczaka.
    3. Rozgrzej olej na patelni i włóż na nią cebulę i pieczarki. Dodaj odrobinę soli, aby pieczarki szybciej puściły wodę. Smaż około 3 minut. Zdejmij pieczarki z patelni i przełóż je na talerz.
    4. Włóż na patelnię pomidory (bez tłuszczu). Musisz je wysuszyć, aby uzyskać taką papkę pomidorową. Podduszaj je tak przez około 4 minuty.
    5. Rozgrzej teraz piekarnik na 160 stopni C z termoobiegiem lub na 180 stopni C bez termoobiegu.
    6. Dodaj do pomidorów (powinno być już bardzo mało wody na patelni) czosnek. Wymieszaj całość drewnianą łyżką i wyłącz ogień pod patelnią.
    7. Nałóż ciasto na foremkę
    8. Obetnij ciasto wystające poza foremkę, przejeżdżając wałkiem przez foremkę, szybkim ruchem.
    9. Nakłuj widelcem spód i boki ciasta, aby za bardzo nie urosło. Dziurki spowodują, że powietrze będzie miało którędy uciekać.
    10. Podpiecz ciasto ok 10-15 min
    11. Nałóż na ciasto pierwszą warstwę – część ziół.
    12. Przełóż z garnka do miseczki kawałki kurczaka i zalej je sosem pomidorowym. Teraz dodaj pieczarki i cześć ziół. Wymieszaj całość dokładnie.
    13. Przelej zawartość z miski do foremki. Rozprowadź całość równomiernie za pomocą drewnianej łyżki
    14. Zalej zalewą , delikatnie wymieszaj, posyp serem żółtym.
    15. Włóż foremkę na blachę i wstaw ją do piekarnika na ok 25 minut.
    16. Jeżeli zostało ci trochę ziół, możesz je zostawić do ozdoby talerzy, na których podasz tartę.

    Produkty – farsz
    2 oczyszczone filety z kurczaka pokrojone w grubą kostkę
    kostka bulionowa Rosół warzywny
    6 pieczarek obranych i pokrojonych w talarki
    cebula
    olej
    4 pomidory bez skórki (sparzone) pokrojone na ćwiartki
    2 ząbki czosnku posiekane bardzo drobno
    pęczek natki pietruszki bez ogona posiekany bardzo drobno
    kilka liści bazylii posiekanych bardzo drobno
    sól i pieprz do smaku
    żółty ser

    Produkty – ciasto
    250g mąki
    szczypta soli
    żółtko
    pół szklanki wody
    mąka z solą, zrobić dołek, wbić żółtko, wkroić masło, wyrabiać dodając wody

    Produkty – zalewa
    2 jajka
    trochę mniej niż pół szklanki śmietany

Postów wyświetlanych: 11 - od 1 do 11 (wszystkich: 11)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close