NA okolo 30 tartufi
Czas przygotowania okolo 30 minut + czas potrzeby na ochlodzenie w lodowce
Skladniki:[LIST=1]
[*]85 g czekolady gorzkiej
[*]85 g czekolady mlecznej( moze byc tez gorzka)
[*]3 lyzeczki Cointreau
[*]30 g migdalow
[*]60 g masla
[*]120 ml smietanki
[*]cacao w proszku[/LIST]przygotowanie:
Rozpuscic czekolade w kapieli wodnej ( na parze ); Zdjac z pary i dodac maslo, migdaly zmielone i likier. W rekach zrobic kulki i obtoczyc w caco. I do lodowki na godzine. Super na impreze. Tak sie prezentuja.
Sa rozne przepisy, jak ktoras interesuje sa tez inne. JAk znajdziecie to wkleic to przetlumacze.
21 odpowiedzi na pytanie: tartufi al cioccolato
no i diete pies drapal;)
zrobie, cale z gorzkiej czekolady
to chyba jedyne slodycze, jakie lubie, mniam:)
dzieki za przepis
może i głupie pytanie… ale ile % ta śmietanka??
brzmi doskonale 🙂
dddzieki
to jeszcze o ta surowa poporsze bo mnie intryguje
wyglądają obłędnie i obawiam się, że też tak smakują- napewno wypróbuję
Ja robię podobne w wyglądzie kulki – zapewne dlatego, że obtaczane w kakako, ale skład nieco inny:
6-7 paczek (podwójnych) herbatników Jutrzenka
kostka masła
kakao gorzkie lub słodkie
likier (każdy dobry, ja uwielbiam Amarula lub Irish Cream Ballantines)
Herbatniki rozkruszyć na konsystencję bułki tartej (używam maszynki do mięsa, lub tłuczka z moździerzem, ewentualnie tłuczek do mięsa), pokruszone herbatniki utrzeć razem z masłem, dodać likier (w ilości jak kto lubi – polecam więcej, jeśli dzieci nie będą jadły, a jeśłi tylko dla dzieci to można zrobić bez likieru), uformować kulki, obtoczyć w kakako i do zamrażalnika, po ok dwóch godzinach można jeść
smietanka slodka.
Nie wiem jak wytlumaczyc ale jest to smietanka do ubijania na bita smietane.
Musi byc nie gesta i chyba dosc tlusta.
Nie moze byc kwasna
W polsce wiem ze dziewczyny kiedys dyskutowaly o smietanie do ubijania na mase do tortow. Taka nie ubita bedzie doskonala.
Dodam ze to nie to samo co z herbatnikiem.
Ale mozna obtaczac roznie
Kakao, pistacje,cukier puder i zasypka czekoladowa.
Na stol takie kolorowe wygladaja pieknie ale mimo wszystko prawdziwe tartufi zawsze w kakao…
Choc obtacza sie tez i w karmelu
3 lyzeczki Cointreau
a co to???????????????????
to pewnie ten likier
mniam będzie trzeba zrobić
Likier 🙂
dziękuję :Róża:
wiem teraz o jaką chodzi…
Podpiszę się niespokojnie, bo już sobie wkleiłam do własnej ksiązki kucharskiej jako kolejny przysmak
ło matko, jak to pysznie wyglada
Oblizałam się, hihiihih.
A czy ten likier Cointreau można czymś zastąpić np. likierem amaretto albo rumem?
Mało likierowa jestem i nie wiem czy mam do upadłego biegać po sklepach żeby kupić takie cudo, czy jak trochę oszukam to ci nie koneserzy i tak się będą zajadać?
No i jak tu nie uwielbiac sole?:)
kulki… kulki…. Sole
już wiem co mi poprawi humorek
ale takiego likieru nie mam, można to czymś innym zastąpić
Pewnie ze morzna zastapic. Kto co lubi. Pewnie dobre i z innymi likierami, tyle ze rum rzadki dosc wiec przydal by sie likier ktory ciu gestrzy.
No nie wiem, mozna zawsze sprobowac. Ale ja mam butelke tego likieru juz kilka lat, trzymam tylko do robienia tych kulek.
Sole napisz prosze w ktorym momencie i co zrobic z ta smietana….( ok 30 % ma byc, tak? )
Smietane dodaje sie rownolegle ze wszystkimi skladnikami. Oczywiscie do chlodnej juz czekolady.
A mozna dodac do tego whisky cream?
A masz racje. Konsystencja taka sama. A jak lubie whisky cream:D
Jeszcze jedno pytanie….
Własnie jestem w połowie robienia 🙂 tych migdalow na pewno 30 g…? A nie 300…? Bo coś mi to pływa….. 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: tartufi al cioccolato