Tarty

Tak sobie zebrałam w jednym miejscu różne przepisy na tarty,
bo mam ochotę poszaleć w kuchni 😉

92 odpowiedzi na pytanie: Tarty

asik Dodane ponad rok temu,

Dodaję jeszcze przepis na pyszną tartę jabłkową pod bezową chmurką 🙂

Składniki:
ciasto
125 g masła,
75 g cukru,
2 żółtka,
170 g mąki,
1 łyżka wody,
szczypta soli
nadzienie
4 duże jabłka,
sok z połowy cytryny,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
4 łyżki wody,
2 białka i łyżka cukru pudru na bezową chmurkę

Z masła, cukru, żółtek i mąki zagnieść ciasto (można wyrobić mikserem)
Dodać szczyptę soli.
Jeśli ciasto jest za suche dodać łyżkę wody.
Gotowym ciastem wylepić formę do tarty i wstawić do lodówki.
Jabłka obrać, 3 pokroić w kostkę, wrzucić do garnka.
Dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon, sok z cytryny i wodę.
Dusić na małym ogniu ok. 15-20 minut.
Czwarte jabłko pokroić w półplasterki.
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę.
Gotowe nadzienie z jabłek przełożyć do formy z ciastem,
starając się odsączać z powstałego soku.
Na wierzchu ułożyć jabłko pokrojone w półplasterki.
Całość przykryć pianą z białek.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę.
Żeby beza się nie spiekła używać tylko dolnej grzałki.
Można też przez 35 minut piec samą tartę z jabłkami
a dopiero na ostatnie 25 minut dodać bezową chmurkę
(wtedy można piec i z górną i dolną grzałką).
Obojętnie jak się piecze, zawsze smakuje rewelacyjnie.

Zdjęcie dać? :Hyhy::Hyhy:

mamia Dodane ponad rok temu,

jak nie…jak tak:Wow!:!

aoh Dodane ponad rok temu,

dawaj

aoh Dodane ponad rok temu,

zaraz ślinotoku dostane 😉

asik Dodane ponad rok temu,

To daję 😀

kotagus Dodane ponad rok temu,

Powiem tylko, ech…. (ślinociąg by mi się przydał…)

aoh Dodane ponad rok temu,

o w morde.

no nic
jutro popełnie

chociaz

dopiero 22

raz-dwa Dodane ponad rok temu,

hehe, niepotrzebnie tu zajrzalam – tarta juz siedzi w piekarniku :Cwaniak:
Chyba mam wieksza forme, bo musialam robic wszystko x2.
Zostawilam kawalek ciasta i starłam na wierzch piany .

aoh Dodane ponad rok temu,

pewnie coś zwalilam
bo ciasto nie było takie jak być powinno

ale ja mam typowy talent do tego aby cos zrobic inaczej niz wszyscy.

ciekawe jak będzie smakowac.

jeszcze tylko lodów mi do tego brakuje.

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aoh:pewnie coś zwalilam
bo ciasto nie było takie jak być powinno

ale ja mam typowy talent do tego aby cos zrobic inaczej niz wszyscy.

ciekawe jak będzie smakowac.

jeszcze tylko lodów mi do tego brakuje.

I jak smakowało?
A co z ciastem było nie tak?

mamia Dodane ponad rok temu,

:Wow!:zrobiłam. Tylko, że w tortownicy – nie posiadam takiej formy do tarty:Niepewny:

Zdążyłam spróbować kawałeczek – szaleństwo jakie to pyszne:Wow!:
Nim zdążyła ostygnąć już jej nie było:Fiu fiu:

Jutro znów zrobię, ale z gruszkami :Hyhy:

aoh Dodane ponad rok temu,

zrobilam wczoraj
i wczoraj juz jej nie było

dziecko nakazało zrobić drugą.
dzisiaj nie miałysmy czasu
jutro popełnimy ponownie.

Asik dzięki za przepis
ciacho jest rewelacyjne.

asik Dodane ponad rok temu,

Cieszę się, że smakowało 🙂
U nas też jest ostatnio na topie 🙂

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Asik.:To daję 😀

Zrobiłam w piatek wieczorem
Do sobotniej porannej kawy zostało tylko po jednym malutkim kawałeczku (a my z tych co raczej sami nie pieczemy, a jak dostaniemy ciasta to z reguły już obeschnięte wyrzucamy…).
Boskie ciacho 😀

magda Dodane ponad rok temu,

Właśnie sie robi. Nie mam formy na tarte, zrobiłam w prostokątnej małej blaszce…Mam nadzieje że wyjdzie bo pachnie nieziemsko:)

magda Dodane ponad rok temu,

i na zapachu pozostało…:(
Spód spalony, beza nie wyszła, zrobiła sie z niej guma…:(

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Magda.:i na zapachu pozostało…:(
Spód spalony, beza nie wyszła, zrobiła sie z niej guma…:(

Szkoda, że nie wyszła bo tarta jest rewelacyjna 🙁
A w jakiej temp. piekłaś?

magda Dodane ponad rok temu,

tak jak w przepisie -180, na dolnej grzałce..

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Magda.:tak jak w przepisie -180, na dolnej grzałce..

Hmmm nie wiem dlaczego :Niepewny::Niepewny:

joannar Dodane ponad rok temu,

Po co ja tu wchodzilam :Wow!:

asik Dodane ponad rok temu,

Zrobiłam dziś tartę z truskawkami 🙂
Wykorzystałam przepis na krem Bepowej mamy
Tarta wyszła pyszna 🙂

Ciasto:
100 g masła
200 g mąki
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka aromatu waniliowego

Krem
1 budyń waniliowy/śmietankowy
400 ml mleka
pół paczki masła
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo dżem truskawkowy (niekoniecznie)
truskawki – ok. 300 g
galaretka truskawkowa

Mąkę, masło i cukier puder zmiksować razem,
Dodać jajko i zapach waniliowy i wszystko jeszcze raz zmiksować
Można zamiast miksera wymieszać rękoma.
Gotowe ciasto uformować w kulę i wstawić do lodówki na 1/2 godz.
Następnie ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę.
Ja nie wałkowałam, tylko wykleiła formę palcami.
Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut
Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 10-15 minut, aż do zrumienienia.

W międzyczasie ugotować budyń.
Maso utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce wystudzony budyń.

Tartę posmarować dżemem, na to wyłożyć krem, poukładać gęsto truskawki
zalać galaretką truskawkową
i uzbroić się w cierpliwość, w oczekiwaniu aż wszystko zastygnie 😉

ztforka Dodane ponad rok temu,

To ja polecam taka na czasie:
“Tarta rabarbarowo-truskawkowa”

250g maki
120g masla
sól
woda
250g rabarbaru
500g truskawek
160g cukru pudru

Z mąki, 100g masła z dodatkiem soli wyrobić ciasto końcówkami palców. Dodać nieco wody, zamiesić i uformować kulę ciasta. Odstawić następnie w chłodne miejsce.
Rabarbar obrać, pokrajac na niezbyt grube kawałki i ugotować z dodatkiem cukru i 50 ml wody. Do ugotowanego kompotu dodać 2 dag masła. Ciasto rozwałkować i przenieść do formy do tarty. Ponakłuwać ciasto widelcem i piec 20 minut w 180st. Następnie nałożyć kompot rabarbarowy i poprzekrajane na pół truskawki.

asik Dodane ponad rok temu,

Dziś znów poczyniłam tartę z truskawkami 😀
No i koniecznie muszę się z Wami podzielić tym cudnym widokiem 😀

Gorąco polecam, mało pracy, duuuuży efekt 😀

baniutka Dodane ponad rok temu,

Robię dziś:Wow!:

ostatnio tak mi wszystko wychodzi, że sama jestem w szoku:Wow!:

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Asik.:Zrobiłam dziś tartę z truskawkami 🙂
Wykorzystałam przepis na krem Bepowej mamy
Tarta wyszła pyszna 🙂

Ciasto:
100 g masła
200 g mąki
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka aromatu waniliowego

Krem
1 budyń waniliowy/śmietankowy
400 ml mleka
pół paczki masła
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo dżem truskawkowy (niekoniecznie)
truskawki – ok. 300 g
galaretka truskawkowa

Mąkę, masło i cukier puder zmiksować razem,
Dodać jajko i zapach waniliowy i wszystko jeszcze raz zmiksować
Można zamiast miksera wymieszać rękoma.
Gotowe ciasto uformować w kulę i wstawić do lodówki na 1/2 godz.
Następnie ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę.
Ja nie wałkowałam, tylko wykleiła formę palcami.
Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut
Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 10-15 minut, aż do zrumienienia.

W międzyczasie ugotować budyń.
Maso utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce wystudzony budyń.

Tartę posmarować dżemem, na to wyłożyć krem, poukładać gęsto truskawki
zalać galaretką truskawkową
i uzbroić się w cierpliwość, w oczekiwaniu aż wszystko zastygnie 😉
wpadłam po przepis
tylko mi się z malinami tarta zamarzyła 😉

bep Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Asik.:Zrobiłam dziś tartę z truskawkami 🙂
Wykorzystałam przepis na krem Bepowej mamy
Tarta wyszła pyszna 🙂

Ciasto:
100 g masła
200 g mąki
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka aromatu waniliowego

Krem
1 budyń waniliowy/śmietankowy
400 ml mleka
pół paczki masła
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo dżem truskawkowy (niekoniecznie)
truskawki – ok. 300 g
galaretka truskawkowa

Mąkę, masło i cukier puder zmiksować razem,
Dodać jajko i zapach waniliowy i wszystko jeszcze raz zmiksować
Można zamiast miksera wymieszać rękoma.
Gotowe ciasto uformować w kulę i wstawić do lodówki na 1/2 godz.
Następnie ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę.
Ja nie wałkowałam, tylko wykleiła formę palcami.
Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut
Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 10-15 minut, aż do zrumienienia.

W międzyczasie ugotować budyń.
Maso utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce wystudzony budyń.

Tartę posmarować dżemem, na to wyłożyć krem, poukładać gęsto truskawki
zalać galaretką truskawkową
i uzbroić się w cierpliwość, w oczekiwaniu aż wszystko zastygnie 😉
Asiku! Jest odchudzona wersja kremu :Wow!: I jest o wiele smaczniejszy:Fiu fiu:
Zamiast masła bita śmietana i odrobina żelatyny. Chociaż nie zawsze trzeba tę żelatynę lać :Hyhy:

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Bep:Asiku! Jest odchudzona wersja kremu :Wow!: I jest o wiele smaczniejszy:Fiu fiu:
Zamiast masła bita śmietana i odrobina żelatyny. Chociaż nie zawsze trzeba tę żelatynę lać :Hyhy:

Widziałam 🙂
Wypróbuję po powrocie z urlopu 🙂
z jagodami albo malinami

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Asik.:Widziałam 🙂
Wypróbuję po powrocie z urlopu 🙂
z jagodami albo malinami

Robię drozdzowe, te co musi 4h poczekać
Ale i to potrafię schrzanic :Śmiech:
Po 1 – nie miałam oleju, dałam ok. 230 g stopionego masła
Po 2 – jak już wsypalam na koniec mąkę zorientowałam się, ze nie dałam mleka… Wiec dolalam bokiem pod mąkę :Śmiech:

mai Dodane ponad rok temu,

tarta jagodowa

polecam,
z tego przepisu [Zobacz stronę]

przepyszna:D

smoki Dodane ponad rok temu,

I po co ja to czytałam:Boje się::Boje się:

jane Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez smoki:I po co ja to czytałam:Boje się::Boje się:

I po co ogladalam….

Ps. Ja zawiesilam odchudzanie na czas lata. Nie potrafie przejsc obojetnie obok letnich owocow, po prostu nie potrafie…

smoki Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Jane:I po co ogladalam….

Ps. Ja zawiesilam odchudzanie na czas lata. Nie potrafie przejsc obojetnie obok letnich owocow, po prostu nie potrafie…

Owoce to pikuś. Ale już tartra z owocami… na masełku….z cukrem….:Boje się::Boje się::Boje się:

jane Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez smoki:Owoce to pikuś. Ale już tartra z owocami… na masełku….z cukrem….:Boje się::Boje się::Boje się:

Owoce pociagaja za soba wszystkie te tarty i ciasteczka i lody i inne wysmienite, tuczace, niedozwolone rzeczy :Hyhy:

Ale bronie sie malutko, bo np ciasta robie z maki graham z dodatkiem brazowego cukru trzcinowego (dodawalabym slodzika, ale dzieciaki jedza, a slodzik niezdrowy ponoc). Nastepnym krokiem bedzie pomieszanie takiej maki z otrebami. Ciekawe, co wyjdzie…

solaris Dodane ponad rok temu,

Asik smaka narobiłaś. Też uwielbiam tarty. Zaraz robię malinową z wersją krem z bitą śmietaną. Mniam ( no chyba, że coś spitolę)
Wracasz Ty z tego urlopu w końcu???????

solaris Dodane ponad rok temu,

No i spitoliłam – krem za rzadki (albo za wcześnie zabrałam się za krojenie)
Mąż podsumował: Czy jak Ty coś zrobisz to musi z talerza zjeżdżać?;)
Myślicie, że to komplement?
Nie wyględna, ale smakowita

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez solaris:No i spitoliłam – krem za rzadki (albo za wcześnie zabrałam się za krojenie)
Mąż podsumował: Czy jak Ty coś zrobisz to musi z talerza zjeżdżać?;)
Myślicie, że to komplement?
Nie wyględna, ale smakowita

Najważniejsze, że dobrze smakuje
wygląd to pikuś 😉

dotina Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Asik.:Dziś znów poczyniłam tartę z truskawkami 😀
No i koniecznie muszę się z Wami podzielić tym cudnym widokiem 😀

Gorąco polecam, mało pracy, duuuuży efekt 😀
eeeee noooo bo sie wproszę na takie pyszności 🙂

ps. a w czym zrobic jak nie mam formy do tarty?

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez dotina:eeeee noooo bo sie wproszę na takie pyszności 🙂

ps. a w czym zrobic jak nie mam formy do tarty?

Może w małej tortownicy :Niepewny:
wykleisz ciastem spód i zrobisz niskie boczki
A jak masz blisko tesco to tam są bardzo tanie te formy do tarty

Dodane ponad rok temu,

dietę mi szlag trafi
po kiego czorta
no po kiego
wlaziłam

jutro będę sobie tłumaczyć pieczenie, że to dla starego :Wstyd:

asik Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Vala:dietę mi szlag trafi
po kiego czorta
no po kiego
wlaziłam

jutro będę sobie tłumaczyć pieczenie, że to dla starego :Wstyd:

Smacznego 😀
Dla starego oczywiście 😉

Znasz odpowiedź na pytanie: Tarty?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Noworodek, niemowlę
Ile przybrały na wadze wasze dzieci ?
Ile przybrały na wadze wasze dzieci ? Mój synek jak się urodził miał 2830g teraz po miesiącu i jednym tygodniu ma 4000g. Mam nadzieje,że nie jest to za mało.
Czytaj dalej
Zdrowie i uroda
krem do twarzy?
Dziweczyny, doradźcie mi jakiego powinnam uzywac kremu do twarzy. Mam skończone 30 lat cere normalną i nigdy w zyciu nie uzywałam na stałe kremów :Wstyd: ale mama mi zawsze
Czytaj dalej